PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Primerjava kompresorjev (on/off, inverter, bypass in pivo)

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Glede na na napisano mislim, da nekaterim ni jasno kako scrooll deluje.
Pri Scrollu je edin problem zagon. Tega pa imata tako inverter kot vse ostale variante.
Ne nazadnje zakaj pa so pri enakem proizvajalcu Tč z inverterjem cenejše od digital in enako je z grelnim številom :roll: . Razlika v ceni pa je ogromna :twisted: .
Mehek zagon pa ima itak vsaka malo boljša TČ.

Ne nameravam več prepričevat prepričane naj ima vsak svoje :lol: .
Ostani pri kotlih in gorilnikih, kjer se vidi, da obvladaš, tukaj pa bolje da ne smetiš s svojimi laičnimi ugotovitvami. Lahko to pišeš tistim, ki so jim TČ "španska vas" meni ali pa glavci in sassapotu pa ravno ne. Drugače pa - kaj nimajo inverterji scroll kompresorjev? Kje so te napumpali proti bi pa prav rad videl. Največji razpon regulacije obratov kompresorja pa dopuščajo rotacijski kompresorji, ker je pri nizkih obratih pri scrollu slabše mazanje. Zato je razpon na rotacijsih med 10 in 100%, scrollu pa med 30 in 100%. Toliko o tem.
Glede ledu in odtaljevanja pa tole. Zaledenitev uparjalnika je lahko slabost ali pa tudi prednost. Sprememba agregatnega stanja vode iz tekočega v trdno je s stališča dobitka energije na začetku bistveno višja kot ob prehodu suhega zraka (pri 1°C 70x). Ko pa se led odebeli, pa je prestopnost energije slabša. Se pa dejansko ločijo in razlikujejo naprave med seboj v načinu odledenitve in zato tudi samem učinku. Če se doseže hitra odledenitev in pokanje ledu ter odstop brez odtaljevanja s hitrim vbrizgom tekoče faze in posebno konstrukcijo, je učinek in posledično boljši cop očiten. To naprimer zmore Zubadan in še nekatere naprave, ki imajo prav zaradi tega izparilnike postavljene v obliki črke v. Pri teh napravah postopek odtaljevanja traja tudi 3 x hitreje z manj potrošene energije. Če ste se kdaj temu posvetili to veste drugače pa ne :wink: in veselo nakladate pravljice.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
@glavca in @telmos ne nameravam se več bost z vama, ker vidim, da obvladata (nekdo več nekdo manj, kar velja tudi zame). :lol: .

Pa vendar vama priporočam, da si ogledata kako deluje digital scroll in ga ne zamenjujeta z Bypas sitemom. Res da ima ta ventil tudi digital, vendar ne služi enakemu namenu :wink: .
Aja, digital nima prav nobenih težav z mazanjem, ja inverter jih pa ima pri majhnih vrtljajih (močeh).
Merlin1 Napisal:@glavca in @telmos ne nameravam se več bost z vama, ker vidim, da obvladata (nekdo več nekdo manj, kar velja tudi zame). :lol: .

Pa vendar vama priporočam, da si ogledata kako deluje digital scroll in ga ne zamenjujeta z Bypas sitemom. Res da ima ta ventil tudi digital, vendar ne služi enakemu namenu :wink: .
Aja, digital nima prav nobenih težav z mazanjem, ja inverter jih pa ima pri majhnih vrtljajih (močeh).

No, dodaten vbrizg tekoče baze je pa že precej stara zadeva in res ne vem kaj naj bi bilo tukaj digitalnega, razen komercijalnega imena. Vse resne firme kompresorjev uporabljajo tehnologijo dodatnega vbrizga za ekstremne pogoje delovanja že kar nekaj let.
Je pa to Sanyo pogruntal daljnega leta 1973
Ker pa je tukaj očitno vojna med pristaši on-of in inverterjev, bom samo dodal, da ima vsak sistem svoje prednosti in slabosti, nikakor pa ni en sistem generalno boljši od drugega.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Naj si bo razmik spirale ali pa bypass ventil vedno služijo istemu namenu - razbremenitvi motorja in posledično izognitvi izklapljanja in vklapljanja kompresorja. Tako lahko enostavno kontroliramo potrebno moč, zmanjšamo porabo in tlak hladiva. Oboje pa imenujejo digital scroll.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
@Telmos in kompanija:
A nebi šli vi raje v oštarijo na en pir (ali pa k Suzici), pa tam privat chat-ajte?
Malo hecni zgledate, ko se takole prepucavate.

Meni in ostalim verjetno dol visi al je digi al skrol, važno da je čim ceneje in čim bolj greje.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Sej jaz tudi tako mislim. Je pa prav, da se ve zakaj se gre ne pa stalno neka megla :wink:
Merlin1 Napisal:@glavca in @telmos ne nameravam se več bost z vama, ker vidim, da obvladata (nekdo več nekdo manj, kar velja tudi zame). :lol: .

Če bi si rad ogledal kateri koli kompresor, od batnega, scrool, rotacijskega, avtomobilskega, naj bo digitalen ali enofazen ali trifaze v prerezu, se oglasi , pa ti pokažem Smile

Vsaka crknjena zadeva gre pri meni pod plazmo (no exspazijski ventili in podobno pa pod fleksarco) Smile

Ime digitalni pa si zasluži le mogoče DC motor ventilatorja, kateri ima že vgrajeno elektroniko (krmilnik in 6 fetov = DC driver) i nse ga tako tudi krmili (pulzni širinsko).

Pri vseh ostali (elektronski espanzijski ventil in dc kompresor) je kar lepo staro dobro navitje, le da je rotor iz stalnega magneta in ne iz navitja. Kaj je tukaj digitalnega razen cene ne vem, pa še ta je na nekaj decimalk in niha Smile Digitalni je samo način krmiljenja, motor ko pač dobi svojh 320V se pač obrne za 1/3 oz 1/6 obrata, kar lahko sprobaš sam doma...

l.p. Jože
@ glavca kot zgleda tega še ne poznaš [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")youtubeunichr("46")com/watch?v=Z8UWQwQVxBE[/url](druga polovica videa) . Poglej video in bo sem prepričan tebi jasno o čem je govora. Tudi zakaj se imenuje digital. Ta tehnologija je odgovor inverterju čas pa bo pokazal svoje. Zaenkrat pa naprave s to tehniko delujejo odlično. Žal pa imajo nesramno visoko ceno Cry .

EEV pa s digitalom nima veze (0-10v ali koračna izvedba) :wink: . Običajno pa je v teh napravah oboje.
He he. baypas na drug način... Očitno še zdaj ne veš kaj ti hoče povedat.... Kaj hudiča je na kompresorju digitalnega ? Digitalno je krmilje, ne kompresor. Tudi zaganjač od avtomobila ima elektromagnet, ki potegne ob zagonu zobnik med vztrajnik in elektromotor, pa zato še ni nihče ne oglašuje da je digitalni.

Žal sam scroll ni nič novga, scroll sam je star 105 let, da pa spustiš tlak mim pa še vsaj še nekrat toliko. Prav tako kot vsi ostali kompresorji. Vse kar je novo je način krmilja hitrosti in raznih baypasov...

Sicer pa mogoče nisi vedel, scroll je najbolj občutljiv na nesnage od vseh kompresorjev. In ni primeren za inverterje, zaradi strmo padajoče karakteristike izkoristka odvisne od obratov, tako da ga boste navadno vedno videli v on /off mašinah. To kar je scrool za on/off mašine je rotacijski za inverterje, kjer izkoristek kompresorja bistveno manj odvisen od obratov kompresorja. kar se tiče hrupnosti pa sta tam _ tam.

Léon Creux first patented a scroll compressor in 1905 in France and the US (Patent number 801182).[1] Creux originally invented the compressor as a rotary steam engine concept, but the metal casting technology of the period was not sufficiently advanced to construct a working prototype, since a scroll compressor demands very tight tolerances to function effectively. The first practical scroll compressors did not appear on the market until after World War II,when higher-precision machine tools permitted their construction. They were not commercially produced for air conditioning until the early 1980s.[2]

pa brez zamere, sem že predolgo v hladilništvu, da bi videl kaj pretirano novega... Smile
zdej bi se pa nam en pir res že kar prilegel Big Grin Big Grin Jaz častim :wink:
Malo sem presenečen, da zadeve ne razumeš ali je nočeš razumeti. Ta sistem nima veze z bypasom. Ta ventil, ki ga imaš za bypas ima luknjico milimeter na 11kw stroju, kar je dovolj velik dokaz da ne gre za bypas. Digital scroll ventil dejansko, ko je zaprt omogoči dvig tlaka na servu ventilu, ki stisne skupaj vijačnici scrolla. Na ta način doseže kompresor polno moč. ko ventil odpre se servo sprosti in vijačnici se razpreta. Ker gre za časovno krmiljenje z 0 - 1 (podobno kot PWM - pulzi pri elektro motorju) se imenuje digital kot v računalništvu 0 - 1.

Kar praviš za Scroll je držalo pred davnimi časi. Danes po so ti kompresorji brez najmanjšega dvoma najučinkovitejši. Inverter ima pred običajnim Scrollom prednost v modulacijo v vsem ostalem je slabši. Digitall pa ga tudi v tem pogledu povozi z modulacijo 10-100% brez težav z mazanjem, kot jo ima inverter kompresor.
Sam pri manših napravah ne vidim težav v inverterski tehnologiji pri velikih močeh pa je digital scroll v bistveni prednosti, ker ne potrebuje v tem primeru dragega inverterja. Krmiljenje Digital ventila pa je tudi pri 100kw in več enostavno.

Imate pa prav, potreben bo sod piva, pri pivu končamo debato.
Smile

Kaj naj reče, včasih nima smisla prepričevat moža, zaljubljenega v scroll Smile

Spominjaš me na prvo punco v mladosti, tudi zanjo sem mislil da je najboljša na svetu. Potem pa sem spoznal še druge Smile Pa na vsaki je bilo nekaj najboljšega, a nobena ni imela vsega Smile In še vedno sem mnenja, da najboljše ni, so samo različne Smile V tehniki so zadeve enake Smile

Pivo pa častim, sicer pa bi blo fino še prej sprazni sode. Trgatev se bliža

l.p. Jože
he he... bom jaz dal za pivo :wink:
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Ne vem pa, kako se bomo dobili. Merlin iz MB, jaz z goriškega, ti iz vojnika, Jože dalejnska Big Grin Big Grin
1 2 3 4 5 ... 13 Pojdi na stran 
Iskanje po temi