PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Zubadan

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Črpalka je prešibka
Šlamparije glede montaž ne sistema kot takega
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
P.D. Napisal:Sigurno vi bolje veste kot večina nas ampak kot uporabnik Zubadan/Ecodan z izključno talnim gretjem:

telmos Napisal:Pa kaj še Confusedhock: Zakaj ne bi bil prijatelj? Je pa res, da se mi ta Ecodan ni najbolj dopadel oz. petih razlogov.
1. ker je regulacija obrnjena na glavo in jo je zelo težko obrazložiti.
V čem je regulacija obrnejena na glavo in kaj je nerazložljivo? Res je, da so navodila, ki pridejo zraven notranje enote zelo pomanjkliva.

Saj so navodila povsod. Vendar so samo navodila za userja, medtem ko jih za administratorja/instalterja ni. Torej lahko spreminjaš le par parametrov, če pa hočeš izkoristiti krmilne funkcije v celoti so pa ta navodila premalo.

2. ker je sistem zelo težak in ga je težko spraviti v kleti in nadstropja
To je težava, ki jo občutiš le 2x po ca. 1h (ko sistem inštaliraš in ko ga ukineš). Imaš pa zato ves čas obratovanja (n-let) v kurilnici vse skupaj lepo zapakirano v škatli podobni večjemu samostoječemu hladilniku. Ali je v spodaj navedenem primeru tudi tako?

Ja če si kupec in organiziraš razklad in transport na mesto kjer bo stal, je to samo 1x. Ecodan je težak in velik in neroden za transport po hiši, to je res. Še posebej ko postavljaš v novo hišo in težko gledaš, da ti popraskajo ali ohišje ali vrata ipd.
Ampak tudi ta novi moderni hladilniki niso nič manj nerodni.

3. ker mi obtočna črpalka ne ustreza
V čem je problem obtočne črpalke?
4. ker ne omogoča hlajenja
V primeru izključno talnega gretja to tako ali tako ni priporočljivo.

morda hlajenje preko konvektorjev, če si stranka zamisli tak sistem.

5. ker me moti dejstvo, da se pri njihovi logiki za kombinirani sistem ogrevanja niža temperaturo za talno ogrevanje in vodi TČ na višji temperaturi, kar ni v prid Cop-u
V primeru izključno talnega gretja je to brezpredmetno. Ali se motim?

V vsakem primeru kdor ima radiatorsko ogrevanje mora imeti višjo temperaturo in si s tem povišuje porabo elektrike in manjša COP. Mi imamo le 3 radiatorje, ostalo je talno. Pa še to so radiatorji z elektro grelci tako, da preko poletja delovanje TČ minimiziramo.

Zato raje vzamem Zubadana, kvaliteten bojler, originalno najzmoglivejšo Mitsubishijevo avtomatiko, močnejšo črpalko, ploščni izmenjevalnik. preklopni elektromotorni ventil in pravo ekspanzijo glede na velikost c.o. in sistem sestavim na mestu samem. Upravljanje je transparentno in enostavno brez potrebe po nekih nastavitvah in obrazlaganjih vedno znova.
Tako je to, čeprav moram tu pa tam tudi kakega Ecodana instalirat in tudi povezat, če je to tako željeno in potrebno. Pa tudi marsikako šlamparijo rešim na terenu samo zaradi moje dobre volje, ker jo drugi niso zmogli ali pa ne hoteli (znali) :wink: To ve marsikdo tukaj gori, ki je s tem imel probleme, pa sem mu pomagal. Stanejo pa te stvari ohoho :wink:

O katerih šlamparijah je govora? Da bomo lastniki sistema vedeli kaj je potrebno popraviti.

Ni nobena posebna šlamparija, gre za naslednje.
Ecodan podpira dva ogrevalna kroga radiatorsko gretje in talno gretje. Radiatorsko ogrevanje je primarno ogrevanje in ga poganja črpalka v Ecodanu. Za drugi krog - talno pa je potrebno zmontirati zunaj črpalko, 3-ppotni mešalni ventil in senzor vode. Sam sem imel izkušnjo, ko moj instalater ni znal/upal električno zvezati črpalke, mešalnega ventila za drugi krog (talno) pa sem zato poklical telmosa. (stroški: kilomterina, dnevnica, material, malica, aja pa delo po urni postavki in material) hudo :roll:
Namreč, Zubadan in Ecodan sem kupil sam direktno mimo instalaterja, mogoče je bil to razlog da ni hotel tega narediti. (pri takih zneskih je rabat kar precejšen, jaz sem pa gorenc :wink: )
Citat:Ni nobena posebna šlamparija, gre za naslednje.
Ecodan podpira dva ogrevalna kroga radiatorsko gretje in talno gretje. Radiatorsko ogrevanje je primarno ogrevanje in ga poganja črpalka v Ecodanu. Za drugi krog - talno pa je potrebno zmontirati zunaj črpalko, 3-ppotni mešalni ventil in senzor vode. Sam sem imel izkušnjo, ko moj instalater ni znal/upal električno zvezati črpalke, mešalnega ventila za drugi krog (talno) pa sem zato poklical telmosa. (stroški: kilomterina, dnevnica, material, malica, aja pa delo po urni postavki in material) hudo :roll:
Namreč, Zubadan in Ecodan sem kupil sam direktno mimo instalaterja, mogoče je bil to razlog da ni hotel tega narediti. (pri takih zneskih je rabat kar precejšen, jaz sem pa gorenc :wink: )

da ne bo kdo to dobesedno razumel- cena je bila prej nasprotna mojim pričakovanjem.
telmos Napisal:Črpalka je prešibka
Šlamparije glede montaž ne sistema kot takega

Lahko kakšne zmogljivosti teh črpalk, koliko litorv/uro ali minuto zmore originalna in koliko ta močnejša ?
našel kar sam tip crpalke in graf...

Wilo Star RS25/6-3. Glede na podatke je to res dokaj švoh zadeva..Pri višinski razliki 3m prečrpa max. še 2,5 m3 na uro, pri razliki 5m pa zmore le 1m3 na uro. Se pravi če stoji npr. v kleti, potem je res že težka s kakim črpanjem v mansardo..
dmok Napisal:V osnovi pa se odločamo za menjavo obstoječe dotrajanje peči na kurilno olje. Alternative so nova peč na olje, mestni zemeljski plin, zrak-zrak ogrevanje s klimatskimi napravami (zadnja možnost nam še najmanj diši, čeprav bi bila najbrž med cenejšimi).
Hvala.
d.

To kar si napisal v zadnjem odstavku je najbolj pomembno. Imaš zemeljski plin!!! Predlagam ti da zmontiraš plinsko kombinirano peč in s tem si rešen vseh problemov. Plinske peči so preizkušene že 50 let, delujejo popolnoma avtomatsko, so nezahtevne za uporabo, brez 1000 elementov v drobovju in enostavne za rokovanje. Pozanimaj se koliko € plina pokurijo v podobnih hišah okoli tebe in si izračunaj povratek investicij za plin in TČ.

Povem ti še iz delovnih izkušenj po terenu da se še vedno splača v dobro izolirane novogradnje montirat klasične cenovno ugodne ogrevalne naprave v kombinaciji talnega in stenskega (nizkotemperaturnega) ogrevanja ker na dolgi rok so sigurno vzdržljivejše in cenejše za vzdrževanje. Če bi imel sam to možnost bi jo izkoristil na ta način.

Odločitev je tvoja.
ttomi73 Napisal:
dmok Napisal:V osnovi pa se odločamo za menjavo obstoječe dotrajanje peči na kurilno olje. Alternative so nova peč na olje, mestni zemeljski plin, zrak-zrak ogrevanje s klimatskimi napravami (zadnja možnost nam še najmanj diši, čeprav bi bila najbrž med cenejšimi).
Hvala.
d.

To kar si napisal v zadnjem odstavku je najbolj pomembno. Imaš zemeljski plin!!! Predlagam ti da zmontiraš plinsko kombinirano peč in s tem si rešen vseh problemov. Plinske peči so preizkušene že 50 let, delujejo popolnoma avtomatsko, so nezahtevne za uporabo, brez 1000 elementov v drobovju in enostavne za rokovanje. Pozanimaj se koliko € plina pokurijo v podobnih hišah okoli tebe in si izračunaj povratek investicij za plin in TČ.

Povem ti še iz delovnih izkušenj po terenu da se še vedno splača v dobro izolirane novogradnje montirat klasične cenovno ugodne ogrevalne naprave v kombinaciji talnega in stenskega (nizkotemperaturnega) ogrevanja ker na dolgi rok so sigurno vzdržljivejše in cenejše za vzdrževanje. Če bi imel sam to možnost bi jo izkoristil na ta način.

Odločitev je tvoja.
Ne bo držalo. Investicijski stroški so primerljivi, energetski in vzdrževalni pa ne. Plinska peč z vsemi lončki, ki jih je predpisala država je vsekakor dražja vsaj za 50%. Bi pa bilo bolje TČ zrak voda kot klime, saj rešuje vse prostore in san. vodo
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
telmos Napisal:Ne bo držalo. Investicijski stroški so primerljivi, energetski in vzdrževalni pa ne. Plinska peč z vsemi lončki, ki jih je predpisala država je vsekakor dražja vsaj za 50%. Bi pa bilo bolje TČ zrak voda kot klime, saj rešuje vse prostore in san. vodo

Kolega spoštujem tvojo strokovnost in članke iz prakse o TČ ampak tu se pa ne strinjam s tabo. Kdor ima na voljo mestni plin (ne UNP) mu priporočam plinsko peč. Junkers peči delajo 30 let BP prav tako kotli na olje, ki so preizkušena varijanta brez 1000 tipal in ostalih pritiklin, ki jih ima TČ. Tam pa kjer plina ni ali zastonj drvarnice, pa vsekakor TČ v katerikoli obliki odvisno od možnosti.
In ne nezanemarljivo je tudi bolj ekološko :wink: .
Pa vrzite izračune na mizo, da vidimo, če je tako :wink:
Poglej koliko toplogrednih plinov se proizvede v povprečku za Kwh.
dmok Napisal:Gre za ogrevanje 120m2 pritlične hiše, štajerski konec (v bližini Maribora) toplotne izgube so pribl. 60W/m2.

- ali je investicija smiselna, glede na to, da nimamo talnega gretja (velikost radiatorjev lahko po potrebi povečamo).

Ali si mislil 60kWh/m2 na leto, ali pa, da je potrebna moč ogrevanja 7200 W?
Ta toplogredna jajca mi pa že presedajo. To je ista pesem, kot ozonska luknja, ki je kar naenkret več ni. Kdo koga za nos vleče se pa itak ve. Tisti obnovljivi viri v obliki drv pa na našem ozemlju povzročijo kar nekajkrat več nesnage, kot bi si želeli, vendar pa se to noče niti videti niti priznati. Tu pa gre za direkten vpliv na zdrav zrak in najbolj obremenjujoče vplive na ves živelj v okolici.
Glavni vir toplogrednih plinov je pa itak intenzivna živinoreja, smetišča in razgradnja organskih odpadkov ne pa toliko kot se to predstavlja fosilna goriva. Glavni toplogredni plin je namreč metan CH4 in vodna para ne pa CO2, Meso bi pa vsi vsak dan jedli, smetili vsepovsod in ničesar sežgali ampak pustili, da se samo razgradi Confusedhock: :wink:
Večina sporazumov in protokolov (montrealski, kyotski in poznejši) pa ni bilo sprejetih za boljše okolje ampak za debelejše denarnice tistih, ki to v globalnem kapitalizmu lobirajo in forcirajo. CFC in HCFC-je so zamenjali HFC-ji, ki naj bi bili "ekološki," obenem je bilo potrebno menjati vso hladilno tehniko. Danes pa plačujemo manj efikasne pline z višjo porabo desetkrat dražje in še najnovejši dosežek- ekološki davek na njih, ki je skoraj za 80% podražil že tako draga jajca, ki so po ugotovitvah kemikov reaktivna s pljučnim tkivom in zato zelo vprašljivo "ekološka", druga pa eksplozivna (hladilniki) in potencijalno nevarna, da vam ob odprtju hladilnika zagori hiša Confusedhock: Raja pa teh stvari ne vidi, ker ne razmišlja ampak se pusti vleči za nos. Tisti pa, ki se s temi stvarmi ukvarjamo, pa marsikaj vidimo, občutimo in plačujemo z denarjem in lastnim zdravjem. Smo pa v glavnem le smeti, ki ne predstavljamo omembe vredno ali pa vplivno populacijo.
Zato pa mi ta toplogredna jajca presedajo.

Rad pa bi videl vaše računice s postavitvijo plinskega kotla in vsemi "pritiklinami in lončki, ki so nastavljeni s tem posegom" ter poznejšo ceno uporabe, vzdrževanja in vehementnih vsakoletnih pregledov dimnikov. Tu se pa TČ lahko primerja in krepko porazi tako plin kot tudi olje.
@telmos dejstvo je da se s zračno tč proizvaja več CO2 kot kondenzacijo. Tukaj noben ni omenjal živinoreje, ki z ogrevanjem nima nobene veze.

Tč je ravno tako potrebno servisirat, kot vse ostale naprave. Kolikor so meni znane cene servisiranja Tč so te višje kot vsi dimnikarski stroški in letno vzdrževanje pri plinski. Sicer je res, da pri Tč to ni vsako leto, (običajno od 2-5let) ampak strošek....

Z ogrevanjem se ukvarjam že nekaj desetletij in vse se obrne po cc. 4-6letih. V moji karijeri smo tudi Tč že ven metali, ki so bile popularne pred cca 20leti.

Vsi viri so vredni razmisleka pri vgradnji in ni vse črno belo :wink: .
Se pravi, da je enkrat na tri do pet let 45 eur več kot minimalno 100 eur za dimnikarja in serviserja pri kotlih vsako leto Confusedhock:
Glede CO2 pa raje bolje preberi, kaj sem napisal, potem pa nakladaj o globalnem segrevanju.
1 2 3 4 5 ... 32 Pojdi na stran 
Iskanje po temi