PodSvojoStreho.net Nepremičnine Nakup, prodaja in pravna vprašanja Lahko zaprem pot?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Če pot ni nikjer vrisana, zapisana, potem lepo namestiš "začasne ovire" (veje, debla, kamenje, jarek...)
in čakaš na reakcije in je to to če noben ne popeni je to to ..potem pa fiksno ograjo če ne želiš ograje počakaj kakšno leto dve z ovirami da se odvadijo hodit tukaj in je
JST BI RAJE SOSEDA ki bi šel mimo povabil na kakšen pir al pa na deci vina , ne pa da bi mu načrtno pripravljal BLATNO kopel. zame je vsak sosed zlata vreden čeprav imamo včasih kakšne pizdarije.
Najprej hvala za vse odgovore, so mi pravne zadeve čisto nerazumljive, zato toliko sprašujem.

Pot v katastru ni vrisana niti ni definirano kjerkoli da je to pot. In mi nebi bilo tako moteče če bi šla po robu parcele, nekih 12 metrov od hiše, tako pa hodijo približno 3 metre od terase.

Ograja zaenkrat ne pride v poštev. Smo pa s sosedi v dobrih odnosih in tega nebi rada pokvarila. Pa mislim, da glede nato da grejo na sprehod, lahko naredijo mali ovinek.

Razmišljala sem o tabli z napisom "privat zemljišče. Prehod prepovedan" ali kaj podobnega, pa vsakega ki pride mimo lepo prosit če lahko ubere drugo pot. Če pa ne bo zaleglo pa res kakšne skale jih imamo ogromno od izkopa. Pa upat da ne bo kakšnih hudih zamer.

Pse pa tudi ne morem ponucat, ker sta čisto preveč prijazni, nimata nobenih teritorijsko čuvajskih lastnosti, da bi kakšen glas spustili.

LP Karmen
Omeni jim torej, kaj drugega. Če je to pot, potka, po kateri se ljudje sprehajajo, potem uradno nimajo pravice. No, vsi pa se sprehajamo po travnikih itd, ki so tudi last nekoga, le z razliko da ne vedno po isti trasi in se ne vidi kot pot ali steza. Torej, če je ta pot namenjena le sprehodu in se ne uporablja za dovoz na kak vrt, njivo itd, potem lepo prosi če se malo preusmerijo, magari na rob parcele. Brez veze se je okrog sodišča sukat, čeprav v takem primeru nihče ne more zahtevat priposestvovanja ali kaj podobnega.
enostavno zapreš...in konec poti.
Včasih, ko tebe tam ni bilo je bilo tako, sedaj si pa ti tam in je drugače...časi se spreminjajo Big Grin Bodo pač morali tudi oni sprejeti spremembe.
Ne vem kdo uživa da mu naključni sprehajalci( ki se ilegalno šetkajo po vrtu) zijajo v krožnik.
Mene to moti...in če bi se mi to dogajalo bi me motilo in to močno motilo .
Na svojem vrtu, imam tistega ki ga povabim, pa verjetno ostali tudi , ne pa celo vas.
V tem sploh ne vidim pravice oz "uržaha", da bi kdo kakšno zamero kuhal...

Psa pa jaz tudi ne bi v tak namen izkoriščala :wink: to ti dam pa absolutno prav.... še prehitro zna to kdo izrabit... sploh sedaj , ko je ta zadeva izredno popularna zaradi določenih afer. Pa čeprav je pes prijazen in vsakega obiska še celo vesel.
Skale na pot od izkopa... najboljše. Bodo pa 200 metrov sprehoda podaljšali.Ali pa naj se drugje sprehajajo.
drina Napisal:enostavno zapreš...in konec poti.
Včasih, ko tebe tam ni bilo je bilo tako, sedaj si pa ti tam in je drugače...časi se spreminjajo Big Grin Bodo pač morali tudi oni sprejeti spremembe.
Ne vem kdo uživa da mu naključni sprehajalci( ki se ilegalno šetkajo po vrtu) zijajo v krožnik.
Mene to moti...in če bi se mi to dogajalo bi me motilo in to močno motilo .
Na svojem vrtu, imam tistega ki ga povabim, pa verjetno ostali tudi , ne pa celo vas.
V tem sploh ne vidim pravice oz "uržaha", da bi kdo kakšno zamero kuhal...

Psa pa jaz tudi ne bi v tak namen izkoriščala :wink: to ti dam pa absolutno prav.... še prehitro zna to kdo izrabit... sploh sedaj , ko je ta zadeva izredno popularna zaradi določenih afer. Pa čeprav je pes prijazen in vsakega obiska še celo vesel.
Skale na pot od izkopa... najboljše. Bodo pa 200 metrov sprehoda podaljšali.Ali pa naj se drugje sprehajajo.

Se podpišem pod tole. Ma kakšne zamere. Pa tudi če. Nepremičnina je sedaj tvoja last in delaš kar hočeš. Če bi se pa kdo res začel usajat in izvajat akrobacije po tvoji parceli ala tožba na sodišču, se mu pa sprehodi še ti čez njegovo dvorišče oz.stanovanje za prvič, da bo dobil občutek, kako to izgleda, ko se ti nekdo tuj sprehaja po privat parceli. Pa sploh ne vem kaj se tako obremenjujete; ensotavno postavite ograjo in fertik. Če pa komu ne bo čisto jasno, se mu pa pove; prej je bilo prej, sedaj pa je sedaj. In vem iz lastnih izkušenj, kako to izgleda, ko se ti cela vas sprehaja po privat parceli mimo hiše; namreč živim ob taki potki na privat parceli. Problem je, ker sem samo najemnik hiše in nimam kaj. Če bi bila moja last, bi ta prvo sekundo rešil prav sledeči problem, postavil ograjo. Šele nato bi se ukvarjal z drugimi problemi.
In ko bi se ukvarjal z drugimi problemi, bi med njimi prav lahko bila tožba ali dve. Ne nakladaj brez veze in tako kot jaz točne situacije ne poznaš. Lahko pa ti povem, da je za peš pot, po kateri so hodili dedi in pradedi v vasi, bilo potrebno soglasje vseh "naslednikov", da se je ukinila in postavila ograja. Ni vse tako enostavno, še manj pa če ne poznaš podrobnosti in zgodovine. Če se samo en, ki je do te poti upravičen, spravi pritožiti, padeš na celi črti.

P.S. - nepremičnina je tvoja last, dobil si jo pa z vsemi "obveznostmi". Vse skupaj me spominja na primer "mestne srajce", ki je kupil posest na vasi, nato pa tožil sosednjega kmeta, ker mu je smrdel gnoj na drugi strani meje. Pri našem pravu in naših sodnikih celo lahko dobiš tako tožbo, če pa mene kdo vpraša - kmetija je bila tam že pred 100 in več leti, ti pa si kupil včeraj in pizdiš. Če ne veš kaj si kupoval si butelj, če pa ti še vedno ne paše pa spokaj od koder si prišel. Podobno "štorijo" bi verjetno našel tudi za peš pot.

Zatorej - pozanimajte se podrobno, pogovorite se z uporabniki in v kolikor so upravičeni, jim ponudite alternativo - kot je bilo napisano npr ob meji, ne pod oknom.
na tem mestu bi tudi mene zanimala ena zadeva! upam da ni nč narobe, da tukaj napišem... :wink:

in sicer sta se v naši vasi sredi polja vikend pod kozolcem uredila starejši par. mimo kozolca vodi makedam cesta, ki vodi čez potok, naprej po travniku in naprej v gozd. po tej poti so že ca. 100let nazaj vozili z vozovi v hribe (po pričevanju starejših vaščanov). onadva sta pot zaprla z ograjo in nam prepovedala prehod po poti, saj je to njuna parcela in tudi travnik, ki se nahaja za potokom (pred gozdom) je v njuni lasti.

po tej poti smo se do zdaj VEDNO sprehajali vsi vaščani (s svojimi psmi, sami,...), že več kot 20 let. zanima me, ali imata pravico tako zapreti cesto?

obstaja makedam cesta, ki teče naokrog, delno po asfaltu, delno po makedamu približno 1km okrog, vendar ne gre po polju, ampak je dejansko prometna cesta.

kaj nam je storiti? :?:
Samojed Napisal:In ko bi se ukvarjal z drugimi problemi, bi med njimi prav lahko bila tožba ali dve. Ne nakladaj brez veze in tako kot jaz točne situacije ne poznaš. Lahko pa ti povem, da je za peš pot, po kateri so hodili dedi in pradedi v vasi, bilo potrebno soglasje vseh "naslednikov", da se je ukinila in postavila ograja. Ni vse tako enostavno, še manj pa če ne poznaš podrobnosti in zgodovine. Če se samo en, ki je do te poti upravičen, spravi pritožiti, padeš na celi črti.

P.S. - nepremičnina je tvoja last, dobil si jo pa z vsemi "obveznostmi". Vse skupaj me spominja na primer "mestne srajce", ki je kupil posest na vasi, nato pa tožil sosednjega kmeta, ker mu je smrdel gnoj na drugi strani meje. Pri našem pravu in naših sodnikih celo lahko dobiš tako tožbo, če pa mene kdo vpraša - kmetija je bila tam že pred 100 in več leti, ti pa si kupil včeraj in pizdiš. Če ne veš kaj si kupoval si butelj, če pa ti še vedno ne paše pa spokaj od koder si prišel. Podobno "štorijo" bi verjetno našel tudi za peš pot.

Zatorej - pozanimajte se podrobno, pogovorite se z uporabniki in v kolikor so upravičeni, jim ponudite alternativo - kot je bilo napisano npr ob meji, ne pod oknom.

Res je, ne poznam dotičnega primera. Zato pa obstaja ZK in tam je vse zapisano. Česar ni, me ne zanima, kako je bilo prej. Bi pa rad videl tistega, ki bi šel mene tožit, ker ne more več uporabljati moje nepremičnine. Nekateri še vedno živite v socializmu in v prepričanju, da je vse naše. Če je človek kolikortoliko normalen in razgledan, se ne bo šel tožit za tujo lastnino, ki mu je nekdo ne pusti več uporabljati.
Sicer sem to tudi že enkart omejal, pa bom še enkrat. Imamo podoben primer v vasi, ko je Ljubljančan prišel k nam na kmete živet in kupil tukaj hišo. Seveda je bila speljana peš potka-bližnjica tudi čez njegovo dvorišče na glavno cesto. Pa jo je zelo kmalu ob vselitvi zaprl-postavil ograjo. Seveda, bilo je zelo veliko negodovanja, zakaj so lahko prej 100 let ljudje tam hodili, zdaj pa naenkrat nič več. In seveda se je našel tudi heroj, ki je možakarja tožil. Pa je tožbo v (rekordno-za SLO razmere) kratkem času izgubil. Kot sem že zgoraj napisal; socializma je konec in dajte se že enkrat tega navadit.
E vidiš kje je tvoj problem. ZK reši veliko takoh primerov, a če v ZK ni vpisano ne pomeni da ne obstaja. Tudi sedaj uradno velja, da ustni dogovor velja enako kot pisni, le v praksi ga je mnogo težje dokazati. Zdaj pa ti dokaži, da se ni pretekli lastnik parcele (ali njegov de.d mogoče) dogovoril, da lahko določeni osebki in njihovi nasledniki tu čez vozijo in hodijo, on pa nekje drugje enako koristi za mogoče lažji dostop do njegove parcele. Ni treba omenjat ne socializme ne ničasar, po domače rečeno med poštenimi ljudmi dogovor velja za vekomaj. Problem nastane če en od naslednikov nima poštenih namenov.

Kdor pa v takem primeru zgubi tožbo, jo pa samo zato, ker se zagovarja sam ali preko low cost odvetnika proti čeferinu ali njemu podobnim. To je pa tisti drugi problem, problem sodstva, kjer največje barabe z dovolj keša (pišem nasplošno) odnesejo celo kožo, ker imajo dobrega odvetnika, nekdo ki je pa žemljo ukradel ker je bil lače, pa faše 2 leti.

Nasvet - če si z vasi, pojdi na obisk h par starejšim in boš izvedel kako so se stvari menile včasih, če si pa priseljen si pa (zameri ali pa ne) zadnji ki bi se lahko vmešaval v "tradicijo".
rok&pija' Napisal:na tem mestu bi tudi mene zanimala ena zadeva! upam da ni nč narobe, da tukaj napišem... :wink:

in sicer sta se v naši vasi sredi polja vikend pod kozolcem uredila starejši par. mimo kozolca vodi makedam cesta, ki vodi čez potok, naprej po travniku in naprej v gozd. po tej poti so že ca. 100let nazaj vozili z vozovi v hribe (po pričevanju starejših vaščanov). onadva sta pot zaprla z ograjo in nam prepovedala prehod po poti, saj je to njuna parcela in tudi travnik, ki se nahaja za potokom (pred gozdom) je v njuni lasti.

po tej poti smo se do zdaj VEDNO sprehajali vsi vaščani (s svojimi psmi, sami,...), že več kot 20 let. zanima me, ali imata pravico tako zapreti cesto?

obstaja makedam cesta, ki teče naokrog, delno po asfaltu, delno po makedamu približno 1km okrog, vendar ne gre po polju, ampak je dejansko prometna cesta.

kaj nam je storiti? :?:

Veliko ali pa nič. Če ja ta pot vodila in še vodi do nekih parcel, je to nujna pot, služnost je tekom let že priposestvovana in ne rabite dokazovat s pričami preteklih ustnih dogovorov. Če pa je v novejšem času nastala do istih parcel ali gozdov druga pot, ki je po možnosti celo javna (občinska) potem brez prič ne bo nič. Nujne poti namreč ne moreš zahtevati, če imaš na voljo javno, ki je enakovredna ali boljša in ne pomeni ekstremno večje razdalji ali podobno. No, v takih detajlih so pa cake in te cake obvladajo dobri odvetniki.

Po drugi strani pa spet - pot je potekala, ali je sedaj še nujna ali ne? Imeti vštric 2 enakovredni poti je brez veze, razen pri slovenceljnih.

Spet odgovor - ne jaz ne večina ali vsi na forumu ne poznamo točne situacije in zato je enoumen odgovor praktično nemogoč.
Samojed Napisal:E vidiš kje je tvoj problem. ZK reši veliko takoh primerov, a če v ZK ni vpisano ne pomeni da ne obstaja. Tudi sedaj uradno velja, da ustni dogovor velja enako kot pisni, le v praksi ga je mnogo težje dokazati. Zdaj pa ti dokaži, da se ni pretekli lastnik parcele (ali njegov de.d mogoče) dogovoril, da lahko določeni osebki in njihovi nasledniki tu čez vozijo in hodijo, on pa nekje drugje enako koristi za mogoče lažji dostop do njegove parcele. Ni treba omenjat ne socializme ne ničasar, po domače rečeno med poštenimi ljudmi dogovor velja za vekomaj. Problem nastane če en od naslednikov nima poštenih namenov.

Kdor pa v takem primeru zgubi tožbo, jo pa samo zato, ker se zagovarja sam ali preko low cost odvetnika proti čeferinu ali njemu podobnim. To je pa tisti drugi problem, problem sodstva, kjer največje barabe z dovolj keša (pišem nasplošno) odnesejo celo kožo, ker imajo dobrega odvetnika, nekdo ki je pa žemljo ukradel ker je bil lače, pa faše 2 leti.

Nasvet - če si z vasi, pojdi na obisk h par starejšim in boš izvedel kako so se stvari menile včasih, če si pa priseljen si pa (zameri ali pa ne) zadnji ki bi se lahko vmešaval v "tradicijo".

No vidiš, pa sva spet tam, kako je bilo včasih... včasih je bilo vse javno, naše, sedaj pa ni več tako. Vsak ima svoje mnenje in prepričanje. In še enkrat; če obstaja javna pot in dostop do nje, so vse ostale poti vzpostavljene v znak dobre volje in dobrih odnosov. Sem pa že post zgoraj opisal naš primer priseljenca-Ljubljančana. Če pot ni nujna, ni pravne podlage za njen obstoj. Sicer pa; ZK, odvetnik, pa bo bolj jasno, kaj je s potjo?
Po mojem odvetniki z veseljem prebirajo ta le forum - odvetnik tu, odvetnik tam, toži jih vse po spisku... - tipično slovensko, več kot imaš tožb več veljaš, pa četudi gre grunt za odvetnike.
Joj pa kje vi takoj najdete razloge za tožbe :lol: :lol:

Je napisala... potka je peš pot- bližnica, ki si jo je folk naredil sam od sebe.... zato ker je bila parcela prazna.( ali pa če rečemo da množično ilegalno prečkajo tujo parcelo :lol:

Točno tako je bilo pri nas.
Nikjer ni ne vpisana in nikjer ni vrisana....torej pravno formalno je ni.
Točno tako je bilo pri nas.
Ne uporablja jo samo en ali dva soseda.... tam se šetka cela soseska...isti primer je bil pri nas.
Ko kupiš parcelo... je potem tudi bližnica tvoja last... a je tako... pomoje da je Big Grin .... če te ne moti ,da se ti vsak dan sprehaja horda folka ..ok jo postiš... če pa pričakuješ, da si kupil parcelo zato ,da tam zgradiš svoj dom, ki ti bo predstavljal eno zasebnost ... pa bližnica adijo.

A tožbe drugih Arrow . Ja prav če bi se nekdo dobil naj jo vloži....in naj vrže denar za sodnijo... jaz je ne bi ... ko bi šla pa na sodišče pa pokazala papirje... ali je tam pot vrisana/ vpisana... ni je... a je pot okoli... je .... torej...kdo ima sedaj problem Big Grin
Če je kdo toliko čustveno navezan na ilegalno pot... potem bi zaradi mene lahko tud tožbo vložil, in plačal še moje stroške.
Tako kot je rekel Mc Bobo... "nema više druga Tita" :mrgreen:
Samojed Napisal:Po mojem odvetniki z veseljem prebirajo ta le forum - odvetnik tu, odvetnik tam, toži jih vse po spisku... - tipično slovensko, več kot imaš tožb več veljaš, pa četudi gre grunt za odvetnike.
Tole pa tudi drži :lol:

( sem na vasi- sedaj / takih primerov miljon :lol: v okolici )... je bila prazna parcela, pa služnostna pravica za prehod kmetijske mehanizacije/ točno na dotično osebo. Kjer je bilo lepo zapisano, da služnostna pravica je dokler se v naravi nekaj ne spremeni.
In se je....Oseba zapisana v služnosti je na britofu.../ nasledil ga je nek brat ali žlahtnik...sosednja parcela je postala gradbena in nekdo jo je kupil, in tam hišo naredil.
...pa je šla tudi tistemu žlahtniku služnostna pravica..oz šla je že takrat ,ko je un kmet ratal pokojni, nov lastnik pa ni vložil za služnost... Se je pa prepiral in na vsak način hotel uveljavljat služnost, čeprav tudi prehoda kmetijske mehanizacije ni več, ker ni več kmetije...in mora sedaj po svojem travniku vozit... ne več po tujem - kaj mu je hujšega :roll: .
Iskreno... gre pa meni tudi izredno na jetra folk, ki misli da je vse " naše"... pa po svojem ne bi oni nič premikali... niti grmička ne obrezali... oni bi raje kar po sosedovem pot zahtevali.... mogoče je v starih časih to šlo . Sedaj so pa drugi časi... zanimivo pa kako se nekateri čutijo oškodovane ,če jim nekdo nekaj ukine... kar itak nikoli ni bilo njihovo.
Pa še nekaj je zanimivo... prej sem bila v naselju( pri starših)... hiše res na kupu, da si dobesedno gledal sosedu v kuhinjo na mizo , parcele velike največ 700m2.. ali ša še manj...nikjer nobenega prepira.. ali prerekanja zaradi mej in zemlje/ ob sobotah se je v soseski kofetkalo in pecivo degustiralo Big Grin .
Sem prišla na vas... vsi skregani, vsi v nekih tožbah.. in to zaradi metra ali dveh... več ali manj kmetje( pa nimam nič proti kmetom)..a 3/4 vrta zaraščenega in zapuščenega... samo točno tisti meter zaradi katerega je pa na sodniji s sosedom je pa " življenskega pomena".. (še bolj zanimivo pa ,da to komplicira tak ,ki je z eno nogo že v grobu.. brez otrok ali naslednikov/ in dobesedno živi samo zato da financira sodnije) :roll:
Ko jih poslušam, kako mi tako ( ker nimajo drugega) pojamrajo zaradi tiste zemlje me kar prime , da bi nekomu rekla( če bi hotela bit žleht seveda :twisted: ) , " še par let pa boš dobil, par kubikov viška zemle.... nase"
1 2 3 4
Iskanje po temi