PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Ogrevanje s peleti - poraba peletov

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ne verjamem da lahko čez zimo za nekje 190m2 porabite 2-3 tone pelet,ker sam kurim na pelete imam 130m2 30kw peč in pokurim precej več,nekje 4-5 ton.Tako da mi to ni jasno!
dušan,
matjaž ima v stavbnem ovoju 16 cm, na strehi pa 35 cm izolacije. mislim da bi mu mal manj kot 3 tone moralo zadoščati, sploh če ma talno, ogrevano 24/7. lahko bi bolj natačno ugotovili koliko mu bo šlo peletov, če bi povedal koliko je to iztekajočo se kurilno sezono porabil energenta s katerim pač zdaj ogreva.
Pozdravljeni,

Še ne ogrevam..., drugače pa po občutku na forumu od drugih uporabnikov, ki imajo podobno izolirano imam tudi jaz občutek da nekje cca 2 toni, sicer pa tudi če 3 ni problem, samo da vem koliko planirati za zalogovnik.

Me pa zanima če ima slučajno kdo od vas sesalni sistem za pelete ali pa krta (ne polž), mislim da je nova zadeva.

LP
matjazxy Napisal:Pozdravljeni,

Še ne ogrevam..., drugače pa po občutku na forumu od drugih uporabnikov, ki imajo podobno izolirano imam tudi jaz občutek da nekje cca 2 toni, sicer pa tudi če 3 ni problem, samo da vem koliko planirati za zalogovnik.

Me pa zanima če ima slučajno kdo od vas sesalni sistem za pelete ali pa krta (ne polž), mislim da je nova zadeva.

LP
ne moreš met sesalni sistem ali krta. maš lahko samo sesalni sistem in krta ali sesalni sistem in sondo/e. en moj prijatelj ma krta, je kar zadovoljen, sam moraš vedet da dela na elektriko, se pravi nekaj potroši. ta prijatelj trdi, da so se mu, ko je mel sondo, peleti lomili in mleli, sedaj pa tega ni, in zalogovnik mu je pridobil na volumnu, ker ni treba klančin (zalogovnik za pelete je lahko čista kocka/kvader).
Imam sesalni sistem in sem že parkrat sodeloval v debati okoli pelet. Že res, da je kvaliteta sistema na katerega kurimo pelete primarnega pomena, vendar mi pomembno tudi, kakšne pelete kurim. Kurilnost-kvaliteta samih pelet v Sloveniji (še) ni primerljiva recimo z Avstrijskimi. Mene bolj zanima, kako se nas najti na tem forumu čimveč v obdobju nabave pelet, kjer bomo lahko skupaj vplivali na ceno ?! Peleti ne smejo iti cenovno v korak z drugimi energenti, kot so olje, plin, itd., ker je to odpadek lesa stisnjen pod pritiskom.
Ok, sedaj mi je jasno, v vsakem primeru sesalni sistem, ali krt ali sonda. Me pa zanima, če morda kdo pozna kakšnega izvajalca za sesalni sistem s sondo, saj ga jaz dosedaj še nisem zasledil na internetu.

Krt je pa kar precej drag, cca 1400 EUR, sicer pa je menda tudi samo en ponudnik, vsaj kolikor sem prebrskal internet.

LP
matjazxy Napisal:Pozdravljeni,

LP

Lahko narediš tudi 5 ton zalogovnik, če ti pripeljejo npr. 4 tone, je cena nižja, kot če ti pripeljejo samo 2 toni...poleg tega so ti že napisali, kako sezono prejadraš, plus, vsako polnjenje se plača cca 35 €, kjer pa spet nekaj prihraniš pri večjem zalogovniku...smo imeli že precej debate v temi avstrijski peleti v vrečah, sam pa grem letos na big bage...
Pozdravljeni!

Prosim za vašo pomoč glede porabe peletov, namreč meni se zdi, da preveč pokurimo peletov. Hišo imamo v okolici Pivke, kombinirana dvokuriščna peč (drva/peleti) Timex Kotel Ekona 20kw, izkoristek peči 91 % od Timexa iz Nove Gorice. Velikost uporabne površine hiše je 90 m/2, okna so plastična (dva stekla), izolacija je spodaj pod prvo ploščo 20 cm, zgoraj ni izolirano. Voda v peči je naštimana na 70 stopinj. Naštimano imamo timer zjutraj od 5.30 ure do 7.30 ure, in od 16.30 ure do 21.30 ure, temp. na 21 stopinj C. V enem tednu pokurimo 200 l peletov. Pa še prava zima ni začela. Kaj bo šele takrat ko bomo kurili skoraj čez ves dan? Nabavili smo si 4 tone peletov smrekovih pri Kovaču, vendar glede na porabo do sedaj menim, da bomo mogli dokupit že januarja.
Prosim za nasvete za čim bolj optimalno porabo peletov.

LP,
Peter
tu nimaš kaj dosti vplivat. poraba je odvisna od zunanjih temperatur in temperature, ki ste jo nastavili v prostorih. vpliva seveda tudi na porabo premalo/nepravilno vgrajena izolacija objekta in mogoče še solidna vremensko vodena regulacija.

vendar:
k dobremu izkoristku kotlov na pelete veliko pripomore redno čiščenje. nekatere kotle je treba posesat vsak teden! za timex ne vem, kako je, vendar bi jaz storil takole: če sumiš, da kotel ne deluje pravilno, pokliči pooblaščenega serviserja. pa naj pride pogledat, to te stane malo, če je kotel v garanciji pa sploh nič. serviser naj pregleda in optimalno nastavi izgorevanje (to je njegova dolžnost) ter naj poda točna navodila glede čiščenja kotla. potem ponovno spremljaj porabo.

še iz izkušenj: ogrevanje čez ves dan ne porabi bistveno več energenta kot "kampanjsko" ogrevanje, ki ga izvajate sedaj. bistveno pa bo pripomoglo k bivalnemu ugodju. prejšnji teden sem bil nekaj dni doma in sem to testiral. sicer s plinskim kotlom, pa vseeno: po približno 24 urah se je temperatura hiše povsem stabilizirala, kotel se je skoraj nehal vklapljati. zagnal se je še enih parkrat čez dan in mogoče malo pogosteje ponoči, vendar vse to za razmeroma malo časa. je pa termostat takoj (recimo v 10 minutah) zaznal odprto okno in zagnal kotel.
Hvala za nasvet. Povedati moram še, da sem testiral ogrevanje čez ves dan, za ponoči sem zmanjšal temp., in porabil še več peletov, saj se mi je peč vklapljala brez potrebe čez ves dan in noč na vsake 45 minut. Pa še mraza ni bilo. Serviser mi je razložil (kot da je to normalno), da ko v kotlu temp. pade pod določeno temp. se kotel spet prižge, da dogreje temp. vode na nastavljeno temp. Vendar se mi to zdi nespremeljivo, saj na tak način bom porabil bistveno več peletov kot sem prej kurilnega olja.
Kot razumem imam termostat v hiši le zato, da naštimam temp. v bivalnih prostorih, sploh pa ne vpliva na delovanje peči.
Kaj naj storim?
Peč čistim redno 1x na teden, pri čemer jo očistim tudi s sesalnikom. Izgorevanje je tudi v redu. Muči me ta velika poraba peletov, v zameno dobim zelo drago ogrevanje.

Lp
barb788 Napisal:Hvala za nasvet. Povedati moram še, da sem testiral ogrevanje čez ves dan, za ponoči sem zmanjšal temp., in porabil še več peletov, saj se mi je peč vklapljala brez potrebe čez ves dan in noč na vsake 45 minut. Pa še mraza ni bilo. Serviser mi je razložil (kot da je to normalno), da ko v kotlu temp. pade pod določeno temp. se kotel spet prižge, da dogreje temp. vode na nastavljeno temp. Vendar se mi to zdi nespremeljivo, saj na tak način bom porabil bistveno več peletov kot sem prej kurilnega olja.
Kot razumem imam termostat v hiši le zato, da naštimam temp. v bivalnih prostorih, sploh pa ne vpliva na delovanje peči.
Kaj naj storim?
Peč čistim redno 1x na teden, pri čemer jo očistim tudi s sesalnikom. Izgorevanje je tudi v redu. Muči me ta velika poraba peletov, v zameno dobim zelo drago ogrevanje.

Lp

Kdor pravi, da je poraba ista, tudi, ko ne deluje ogrevanje, ta pojma nima...tudi računalnik ne pokuri elektrike, ko je ugasnjen, ne?
Nekaj tu ne štima, sigurno ne, če že zdaj pokuriš toliko peletov, pa se lahko vsi ˝strokovnjaki˝ in serviserji na glavo postavijo...peč ti ne bi smela vžigati, če ni potrebe, za takšen režim, kot ga imaš ti sedaj, bi v teh časih zase imel vsaj za dva tedna takšno količino peletov, kar pa pomeni enkrat nižjo porabo!!!
Elektronika ne sme vžigati kotla, če za to ni potrebe, tako, da temperatura pade tudi lahko pod 50 stopinj celzija. Povprašaj malo kakšne serviserje, tudi od bolj dragih znamk, kako si pa oni to razlagajo, pa, če imajo v back planu kakšno rešitev za tvoj problem...ne vem no, to količino peletov bom jaz pokuril tja do maja, ti pa do januarja praviš...hočem ti samo povedati, da ta serviser nima prave predstave, kak dodaten strošek ti bo nakopal...temperaturo kotla naj ti pa tudi proba nastaviti, da bo kotel reagiral, če ne bo šlo drugače, ko bo imel kakih 50 stopinj, sicer se bo odzivni čas podaljšal za ogrevanje, ampak prižgal se ti bo pa enkrat v nekem časovnem obdobju, namesto petkrat, šestkrat...
burgy26 Napisal:
barb788 Napisal:Hvala za nasvet. Povedati moram še, da sem testiral ogrevanje čez ves dan, za ponoči sem zmanjšal temp., in porabil še več peletov, saj se mi je peč vklapljala brez potrebe čez ves dan in noč na vsake 45 minut. Pa še mraza ni bilo. Serviser mi je razložil (kot da je to normalno), da ko v kotlu temp. pade pod določeno temp. se kotel spet prižge, da dogreje temp. vode na nastavljeno temp. Vendar se mi to zdi nespremeljivo, saj na tak način bom porabil bistveno več peletov kot sem prej kurilnega olja.
Kaj naj storim?

Lp

Kdor pravi, da je poraba ista, tudi, ko ne deluje ogrevanje, ta pojma nima...tudi računalnik ne pokuri elektrike, ko je ugasnjen, ne?
Nekaj tu ne štima, sigurno ne, če že zdaj pokuriš toliko peletov, pa se lahko vsi ˝strokovnjaki˝ in serviserji na glavo postavijo...peč ti ne bi smela vžigati, če ni potrebe, za takšen režim, kot ga imaš ti sedaj, bi v teh časih zase imel vsaj za dva tedna takšno količino peletov, kar pa pomeni enkrat nižjo porabo!!!
Elektronika ne sme vžigati kotla, če za to ni potrebe, tako, da temperatura pade tudi lahko pod 50 stopinj celzija. Povprašaj malo kakšne serviserje, tudi od bolj dragih znamk, kako si pa oni to razlagajo, pa, če imajo v back planu kakšno rešitev za tvoj problem...ne vem no, to količino peletov bom jaz pokuril tja do maja, ti pa do januarja praviš...hočem ti samo povedati, da ta serviser nima prave predstave, kak dodaten strošek ti bo nakopal...temperaturo kotla naj ti pa tudi proba nastaviti, da bo kotel reagiral, če ne bo šlo drugače, ko bo imel kakih 50 stopinj, sicer se bo odzivni čas podaljšal za ogrevanje, ampak prižgal se ti bo pa enkrat v nekem časovnem obdobju, namesto petkrat, šestkrat...
Imaš prav, samo ne vem če ima barb-ov tip peči sploh možnost take nastavitve. Pri meni se peč, če ni ukaza sobnega termostata, ne prižge nikoli.
Sam z isto količino peletov kot ti, ( če sem čisto točen, porabim celo 2 grama manj na uro kot ti :wink: ) ogrevam 300 kvadratov ...( srednje izolirana hiča, dvokuriščna peč Centrometal 35 kw,ogrevana na 72 stopinj, peleti isti kot tvoji, razlika je verjetno edino v tem da imam jaz konvektorje), in lahko rečem da se mi poraba pokriva z porabo olja v preteklih letih, oziroma sem celo nekoliko v plusu...
Ne poznam tvoje peči vsaj ne v detajle, vendar imaš v tem trenutku res neugodno razmerje, med ogrevanjem hiše - 9 ur in med tem ko ti samo dogreva peč 15ur...( sicer ne razumem tistih 45 minut, ponavadi se dogreje ko temperatura vode v peči pade za določene stopinje)
Če ne moreš spremeniti nastavitev na sami peči, oziroma gorilcu,( sam lahko nastavljam čas obojega ali obtočne črpalke, ali pa čas vklopov in izklopov gorilca)...Časovnik daj prevezati iz obtočne črpalke na gorilec, ali pa potegni še en časovnik do gorilca, potem boš lahko kombiniral po mili volji...
Serviserji so druga zgodba, sam lahko rečem da sem zmanjšal porabo po njegovem odhodu za cca30 dkg, (na uro) in zmanjšal temperaturo dimnih plinov za 10 stopinj, nekaj z prenastavitvami parametrov gorilca...( vendar vzame to kar nekaj časa, poskusov in tehtanja peletov, (pač usoda, nas ki nimamo lamda sonde))...Moć gorilca sem spustil iz 30 kw na 25kw te dni pri teh temperaturah '' pelje '' z 20kw ni šlo in seveda sam sistem delovanja gorilca, koliko časa ti dela na kakšni moč in seveda delo z mešalnim ventilom...En kup malenkosti ki pa ena z drugo dajo pozitivne rezultate.In lahko mi verjameš glede na to da sta v hiši tudi starša, če nebi bilo dovolj toplo se oglasita prva...
Preden se začneš sam '' igrati'' z nastavitvami pokliči v Timex, saj ko ti prodajajo peč vsi znajo saditi rožice, žal je relnost včasih drugačna in jih povprašaj če se jim zdi tvoja poraba normalna...

L.P.
Poklical sem Timex in jim razložil situacijo, kot sem jo zgoraj. Pritrdili so mi, da res porabim preveč peletov. Dogovorili smo se, da mi bo njihov serviser (mimogrede naj bi bil specializiran za gorilnike) termostat v bivalnih prostorih povezal s pečjo. Ta serviser je pa pri meni že izgubil kredibilnost, saj je trdil, da moja peč ne more imeti takšne povezave. Vodo v kotlu imam trenutno naštimano na 70, stopinje bi zmanjšal na 65 ali 60 stopinj. Kaj pravite? Na kaj naj bom še posebej pozoren, sedaj ko mi bo prišel narediti to povezavo, za katero sem zagovarjal že od samega začetka, da me ne bo spet okoli prinesel? Hvala!
burgy26 Napisal:Kdor pravi, da je poraba ista, tudi, ko ne deluje ogrevanje, ta pojma nima...tudi računalnik ne pokuri elektrike, ko je ugasnjen, ne?
primerjava med računalnikom in objektom je približno taka, kot bi primerjal govedino in dateljne. kar imata skupnega je le to, da je oboje hrana. tudi ne trdim da je poraba ista. je malo večja, bivalno ugodje pa je precej večje. v objektih z veliko maso in nekaj izolacije pa je lahko tudi nižja, ampak to niso prihranki, ki bi jemali sapo.

prvič, računalnik med zagonom ne rabi premagati "klanca", ki ga mora kotel, ko mora za 3, 4 ali 5 °C segreti objekt. energija, ki je potrošena za to, je samo malo manjša od prihranka, ki ga imaš, ko se ta temperatura spusti za isto število.
drugič, temperatura stalno ogrevanega objekta je lahko nekoliko nižja od temperature ko ogrevamo kampanjsko (stene, tla in stropovi so prišli na neko temperaturo, ki s svojim sevanjem povzroči večje ugodje kot ogret zrak).
tretjič, temperatura dvižnega voda je pri stalnem ogrevanju lahko nekej nižja. pri sebi, kjer imam centralno na drva in plin je razlika takale: ko kurim kampanjsko na drva, mora biti dvižni vod na 65°C (prosotori rabijo cirka 2,5 ure da se ogrejejo), ko sem grel s plinom na 24/24 je zadeva brez problema delovala na 50°C - ker je kotel moral dovesti le relativno malo toplote. za število zagonov bo nižja TDV najbrž tudi bolj koristna - manj zagonov z daljšim časom delovanja.

je pa res, da za tako delovanje ne rabi bit kotel stalno na "temperaturi", odzivni čas ni pomemben, ker so stene, tla in stropovi še vedno na neki ugodni temperaturi in niti ni važno ali se nastavljena temperatura prostorov doseže v 10 ali 25 minut delovanja črpalke/gorilnika.

jaz sumim da kotel vzdržuje temperaturo zato, da ne bi rabil 5 ali 10 krat na dan z elektro grelcem vžigat peletov in tako pač čuvajo ta "faracajg" ...
1 2 3 4 5 ... 66 Pojdi na stran 
Iskanje po temi