PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Montaža alarmnega sistema

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
bopsi Napisal:Torej bolje, da vendarle prestavim senzor, kljub vsem komplikacijam, ki me pri tem čakajo?!
IR senzor košta 20€, MW+IR pa 50€...
alex_slo Napisal:DSC in paradox sta zelo podobna vendar tehnološko morda Paradox nekoliko naprednejši. Seznam navedene opreme v enem izmed postov pa kaže stanje sistemov varovanja v Sloveniji. Vse je naravnano na varovanje interierja ker pravega sistema praviloma nismo pripravljeni plačat. Slednji je sestavljen iz treh elementov:

-Varovanje zunanjosti
-varovanje notranjosti in kar vsi damo nekako na stranski tir
-mehansko varovanje

Še tako dobro tehnično varovanje je brez smisla, če lahko nekdo hitro pride v objekt in ga še hitreje zapusti. Najprej je torej potrebno poskrbeti za mehanske prepreke (folije na izpostavljenih steklenh površinah, kvalitetna okna in vrata itd, ki jih je treba tudi zapirat ko nas ni doma Smile). Potem je potrebno varovati zunanjost in šele na koncu notranjost.Takemu konceptu sledijo vse alarmne centrale (paradox, ademco, fireburgler, DSC, ELMO če naštejem samo te, ki jih poznam) Pravilno zloženo vse skupaj da dober sistem.. ko je nek tujec že v spalnici kjer prešnofa vse .. od takrat se v lastni hiši ne glede na alarmni sistem ne bo nihče več počutil varno in dobro zato lahko samo alarmni sistem v notranjosti zgolj prepreči večjo škodo v kolikor imamo vezavo na katero izmed varnostnih služb, ki bo intervenirala (sami ne hodimo v objekt, kjer se ponavljajo alarmi na več conah).

Ostalo pa tako, kot je napisal nebomgabiksal... nič doz, nosilci za senzorje, ki res ne smejo biti obrnjeni neposredno proti oknom pa vendar proti smeri od koder bi lahko kdo prišel saj tako delujejo najbolje, pa raje daj vse tri konzolce 5501 ker vsaj nekako izgledajo Smile (1555 je taka že 15 let Smile) , DEOL vezava...

L.p.

Hvala za nasvete! Sicer pa ja, ko sproži alarm pomeni da je že notri. Po drugi strani pa nimam namena delat trdnjave. Nekako osnovna protivlomna zaščita je, zunanjih barier praktično ne morem postavljati (hiša je na vasi, prvo bi moral naredit okrog kompletno ograjo in potem nadaljevati, vendar v zaporu pa ne mislim živeti). Sam vlom čez okna sicer je mogoč, vendar težak, ker so okna visoko postavljena in nizka. Bolj se gre tukaj za to, da morebitni vlomilec raje hiši z alarmom izpusti, ker je dosti takih brez alarma. V hiše z alarmom gredo večinoma samo profiji, ki tudi vedo po kaj so prišli (pa da ne pišem o osebah je podoben primer tudi trezor A-banke).
lp!

Sem v fazi tik pred ometi in me zanima kakšen kabel pripeljati od lokacije centrale ter do lokacij senzorjev... Kako se vežejo senzorji med sabo ...

hvala :wink:
Senzorji se ponavadi ne vežejo med sabo... Jaz sem kolut kabla nabavil v Mobicomu in je oklopljen 2x0.5, 4x0.25 (se mi zdi). Pri DEOL vezavi senzorja rabiš samo 4 žice...
4 žice za samo en senzor? Zakaj? Nista dve dovolj za vsak senzor? Tako je bilo meni rečeno s strani Varnost MB.
V senzorju imaš dve stikali (alarmno in sabotažno) - to so 4 žice. Če uporabiš DEOL vezavo lahko za oba kontakta uporabiš 2 žici. Še vedno pa potem potrbuješ 2 žici za napajanje. Skupaj 4.

Razen seveda če ne govorimo o adresabilnih senzorjih... potem pa res zadostujeta dve žici.
Kupi kabl 2x0,5 in 6 x 0,25- Cena je popolnoma ista- to ti noben trgovec ne pove!! , v primeru naknadno dodatnih senzorjev ali požarnih alarmov se da marsikaj naknadno zvezati, ali pa če boš po eni žici peljal dwa senzorja na različnih conah se še veno da. Napajanje 2 žici, tamper 2 žici , 2 žici ena cona alarm, 2 žici 2 cona alarm, tamper lahko brikaš ker je vseeno ali se brika v centrali ali v enem od senzorjev.
:roll:

... potem vsak senzor posebej povežem ločeno do lokacije, kjer bo centrala (z omenjenim kablom) :?: :?: :?:
Imaš samo dve varianti:

1. Klasika - od vsakega senzorja do centrale en 4-žilen kabel. Najbolj pogosta in cenovno ugodna. Če imaš cenralo v kleti in 5 senzorjev v drugem nadstropju ter premalo cevi, lahko uporabiš tudi modul za razširitev.

2. adresabilni senzorji (rabiš samo 2-žilni kabel in tudi štukajš jih lahko). Je pa vse skupaj dražje, ker mora naslavljanje podpirati tudi centrala/modul. Na primer:
IR senzor 20€, adresabilen IR senzor ???, modul DSC PC5100 60€.

Če ti jekaj v pomoč še [url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")mobicomunichr("46")si/P/PDF/mobicom_brosura_priklopi_printunichr("46")pdf]tole[/url] !
Glede alarma v hiši.

Potegni za vsak senzor svoj kabel vsaj 6 žilni, pa vse do centrale če nimaš možnosti lahko daš razšeritvrni modul sam ga moreš imeti v dozi kjer jo boš varoval s tamper stikalom do centrale pa povlešeč en 6 žilni kabel. Uporabi pa MW+IR senzorje, ker tuki ne prihaja do lažnih alarmov pa tudi nastaviš ga boljš. Adresebilnih pa se ti ne splača, razen če varuješ res vredno premoženje, so dražji pa tudi vsaka vlomna centrala ne podpira adresebilnih senzorjev. Jst osebno priporočam paradox evo48, podpira ogromno funkcij, podpora ni problem, Če te kar koli zanima me klikni pa ti še kej več povem.
Glede na vaše pisanje naj bi bili vodi 6 žilni.

Ali se lahko uporabi 8 žilni UTP kabel ?
Načeloma lahko, čeprav se uporablja ponavadi namesnki 6 žilni. 2 žili sta napajalni in močnejši.
@mucek4:

Z načelnimi stvarmi so običajno težave.... :?

Pravzaprav bi za napajanje lahko 2 parici združil.
Ali vidite pri tem kakšne težave ?

Je lahko UTP ali mora biti STP ?
Kaj pa cena ? Je kdo primerjal namenskega (6 žil) z računalniškim ?
Kakšni pa so pravzaprav preseki nameskih (6 žil) ? Kje jih kupiti ?

Prosim za kakšen namig...
Jaz se pri alarmu ne bi hecal z "načelnimi" kabli. Sam sem vzel kolut pri Mobicomu...
211 konjev sreče v ovinkih...
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/P/Cm/2bVKGTTq/1/r53superchargedunichr("46")jpg[/img]
JOHN COOPER WORKS evolucija
Sistemski kabel 2*0,5+4*0,22 dobiš v vsaki malo bolj založeni elektro trgovini. BlWat,Marchiol,Elektronabava.....................
1 2 3 4
Iskanje po temi