Objave: 462
Teme: 4
Ocena:
0
Uh, sem bil ob moji ideji podobnega priklopa ob solarnem sistemu opozorjen, da naj pregledam to debato.
Po prebiranju sem poklical uradnega serviserja ki pravi, da priporočajo vodo do 50°, malo več ni sile.
Nad 55° pa toplo odpriporoča.
Tako stroka.
Nobody expects the Spanish Inquisition!
Objave: 462
Ocena:
0
No, in po letu in pol prakse.
Tudi naš pomivalni je priklopljen na vročo vodo iz bojlerja. Dela odlično in hitreje.
Ogrevamo s kolektorji in na izhodu iz bojlerja je mešalni ventil, ki v sistem ne spušča več kot 50 stopinj Celzija vroče vode. Tako da ni problema s pregrevanjem. Kar se pa kamna tiče, tisti mali magnetni vložek očitno opravi svoje.
Objave: 350
Ocena:
0
Že kakih 15 let imamo GORENJE pomivalnis stroj priklopljen na toplo-vročo vodo.
Do seda je bil stroj 2 krat v okvari, kar bi verjetno tudi drugače bil.
V prvih letih smo toplo vodo kurili še z CK na drva in je bila voda veliko krat na 70-85 stopin C. Pa ni bilo nobenih problemov.
Kljub včasih zelo visoke temperature z vodnim kamnom nikoli problemov, čeprav imamo dokaj trdo vodo.
Zato pa so sredstva, ki preprečujejo razno razne madeže na kozarcih, itd.
Glede debat o izplahnjevanju in predpranu s hladno vodo.
Točnega procesa pranja stroja sicer ne poznam, ker še nisem bil noter med pranjem.
Če pa je že splahnjevanje z mrzlo vodo, se pri pri tem prosesu verjetno spet posoda ohladi in pri sušenje porabi toliko več energije, da kompletno posodo spet segrje.
Pri splahnjevanju s toplo vodu, pa tukaj vidim spet prednost, saj posoda ostaja temperirana in za sušenje porabi majn toka.
Objave: 287
Teme: 10
Ocena:
0
tudi midva imava pomivalca priklopljenega na toplo vodo.
elektrolux priporoča ptiklop do 60°C, jaz imam v bojlerju cca 50.
pri TČ voda/voda je izkoristek še nekaj večji, tako da je topla voda še cenejša.
Nad kvaliteto pranja pa se ni pripomb.
Objave: 92
Teme: 14
Ocena:
0
Tudi jaz razmišlam da bi priklopil pomivlani stroj na toplo vodo. Slabi dve leti imamo kolektorje na strehi, tako da bi bilo poleti zadeva zelo učinkovita.
Miele v svojih prospektih navaja podatke:
1,05kWh/pranje (priklop na hladno vodo)
0,7kWh/pranje (priklop na toplo vodo)
Razlika je malo manjša kot pa Ceroki-jevih 0,5kWh.
Objave: 17
Teme: 5
Ocena:
0
Tisti, ki imate priklopljen pomivalni stroj na toplo vodo, a ste zamenjali dovodno cev za vodo? Na cevi piše MAX 25 stopinj C, cev je PY-3C.
Jaz jo bom zamenjal z cevjo 60 stopinj C.
Objave: 122
Teme: 3
Ocena:
0
Tudi jaz imam priklopljen pomivalni stroj Gorenje na toplo vodo in sicer dela že okoli 15 let b.p. Cevi nisem zamenjal.
Čas pomivanja se skrajša, stroškovno je ugodneje (najdražje gretje vode je z elektriko). Ob močno umazani posodi ali pa zasušeni ponavadi dvignem T na 55 ali 65C, ker na ta način malo podaljšam pranje (pri 45C faze gretja praktično ni, ker je že vstopna voda s to temperaturo, pri 55 ali 65 pa malo dogreva in na ta način pomiva malo dlje ter tudi bolje pomije).
Objave: 1973
Teme: 59
Ocena:
1
Jaz sem pred nekaj leti bil nekako v branži ampak z drugega konca - kemija s katero se pomiva. Na srečanju s tehničnim kadrom enega od podjetij je bilo rečeno, da pomivalni stroji delno tempo oziroma program pranja temeljijo na predpostavki, da je vhodna voda recimo x stopinj celzija in da traja x minut, da se ta segreje na y stopinj. Če je notri prišla voda z x+z stopinj lahko katera izmed faz traja manj časa kot je potrebno oz. je bilo predvideno za optimalen učinek pranja. Zato oni priklopa na vodo, ki presega običajno temperaturo vode iz vodovodnih sistemov ne priporočajo. Je pa bilo rečeno, da to ne velja za vse stroje. In da so nekateri stroji prilagojeni za tak priklop. Info izhaja izpred nekaj let nazaj.
Vem tudi, da so npr. večfunkcijske tablete (tiste, ki so npr. 3 v 1 ali 2 v1) glede hitrosti topljenja delno odvisne od časa posameznih faz. Hitrost topljenja posameznih komponent pa je odvisna od temperature vode, kar spet vpliva na čas doziranja posamezne komponente v optimalni fazi cikla pranja pomivalnega stroja. Tudi ta informacija je stara nekaj let in mi ni znano če so kake spremembe ali napredki.
Tako, da polnjenje stroja s toplo vodo v primeru, da stroj nima programa in ostalega, ki je prilagojen taki vodi lahko (ne pravim da nujno bo) vodi do neoptimalnih pomivalnih učinkov. Optimalnost je sicer stvar presoje posameznika.
Vem, da obstajajo pomivalni stroji, ki znajo prilagoditi program ustrezno. Spomnim se celo, da sem videl model, ki je imel dva ločena priklopa (topla in hladna voda).
recimo tale glejte drugo stran
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.bosch-home.com/Files/bosch/si/sl/document/b_flyerakcijapomivalci_07-2011_slo_v4_scr.pdf">http://www.bosch-home.com/Files/bosch/s ... v4_scr.pdf</a><!-- m -->
Podobno velja za pralne stroje in ta hip najdem recimo tole
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.gorenje.si/gospodinjski_aparati/pralni_stroji_in_susilniki_perila/pralni_stroji/lastnosti_pralnih_stojev/priklop_na_toplo_in_hladno_vodo">http://www.gorenje.si/gospodinjski_apar ... ladno_vodo</a><!-- m -->
Ko smo že na temi varčevanja - kar nekaj lahko prihranite s polovičnim doziranjem tudi v pomivalnem stroju. V veliki večini primerov so tablete že tako kvalitetne, da za običajno umazano posodo zadošča polovica tablete. Se jo da prerezat na pol. Nekatere tablete pa imajo celo prečno zarezo, ki omogoča lažji prelom na polovico. S tem boste še nekaj dodatnega naredili za okolje. Poskusite z dozami nižjimi od priporočenih tudi v pralnem stroju.
Objave: 11281
Teme: 92
Ocena:
5
Saj pri pomivalcu ni nekih hudih prihrankov..a če imša vodo praktično zastonj (poleti od kolektorjev), kasneje pa ceneje (prek TČ) bi bil greh da zadeve ne priklopiš.
Če narediš podobno še pri pralnem stroju (ki je mnogo večji potrošnik) pa se zadeve začnejo seštevati (pri nas bosta dav pomivalc ain dva pralna stroja vsi na topli vodi).
Objave: 173
Teme: 2
Ocena:
0
Kako pa potem pereš na 30 ali 40 C, če imaš pralni stroj na topli vodi ? Za moje pojme priklapljanje aparatov na toplo vodo prinese več težav kot koristi.
Objave: 1973
Teme: 59
Ocena:
1
Zdaj če imaš oba priključka na stroju - stroj sam zmeša na želeno T. Da pa je prihranek majhen je pa logično. Sploh upoštevaje morebiten dolg razvod cevi in poleti so izgube iz cevovoda pogosto neželeni energetski dobitki v stanovanju.... Da pa se.
Objave: 856
Teme: 11
Ocena:
0
mislim da mora biti priklopljen na h in t vodo.pri sušenju naj bi bila hladna ključ do uspeha.
Objave: 7496
Teme: 227
Ocena:
0
Stroji s toplo in hladno vodo so draga redkost. Za pošiljanje tople vode v stroj bi moral biti predhodno mešalni ventil, ki bi temperaturo znižal na kašnih 30°C. Tako da grelec še čisto malo (odvisno od programa) dogreje.
IMHO brez veze.
211 konjev sreče v ovinkih...
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/P/Cm/2bVKGTTq/1/r53superchargedunichr("46")jpg[/img]
JOHN COOPER WORKS evolucija
Objave: 2187
Teme: 21
Ocena:
1
Poleti je že voda iz vodovoda dovolj topla, da ne potrebuješ veliko dodatnega gretja (danes je itak max. 60 stopinj za vse zadeve oz. občutno manj), pozimi, ko je voda iz vodovoda le nekaj stopinj nad 0 pa je tudi največkrat oblačno oz. nimaš kaj veliko za pričakovat od "zastonj" kolektorjev. Že če si dosleden v kuhinji in ne pereš več posode ročno, pač pa vse po spisku diretno v pomivalca, brez splahnjevanja si ogromno prihranil. Za tistih 14 litrov vode kolikor porabi za eno pranje,...
.... suma sumarum, veliko komplikacije, nekih zapletenih in podvojenih sistemov, ki kakorkoli že potrebujejo nakup, vzdrževanje,... ki na koncu na letnem nivoju prihranijo par EUR. Škoda sploh obremenjevat možgane za razmišljat o temu, kaj šele tole naredit ali uporabljat,... vsaj zame.