PodSvojoStreho.net
Priklop pomivalnega stroja na toplo vodo iz TČ? - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Priklop pomivalnega stroja na toplo vodo iz TČ? (/showthread.php?tid=11685)

Strani: 1 2 3 4 5

Priklop pomivalnega stroja na toplo vodo iz TČ? - hawkeye - 21.1.2008

Cca. 2 leti imam toplotno črpalko TČ zrak - voda, s katero grejem sanitarno vodo v 200 bojlerju. Uporabljam jo za tuširanje in ročno pomivanje posode. Grejem jo na 47 stopinj. Sedaj smo kupili pomivalni stroj. Nismo ga še priklopili. Zanima me ali ga naj priklopim na mrzlo vodo ali na cev s toplo vodo, ki pride iz TČ. Vem, da bi bilo v fazi, ko se v stroju rabi topla voda (ali vroča, ki bi se dogrela v stroju) to energetsko ugodno, vendar pomivanje sestoji tudi iz spiranja s hladno vodo. Za to fazo pa je škoda vroče vode.
Kaj mi svetujete?

- telmos - 21.1.2008

Vseeno bolje na toplo vodo.

- Zaspanc - 21.1.2008

A ni bilo že na tem forumu omenjeno, da topla voda pri izpiranju povzroči prehitro sušenje?
Posledično večje packe apnenca?

Če sta obe pipici blizu, se lahko proba oboje.
Če pa ni še nobene pipice, je pa zanemarljiv strošek pripeljati do pomivalca tudi drugo.

- sasase - 21.1.2008

edina varijanta je da bi preuredil programator da ko je potreba po topli vodi vzame toplo drugace bos pa porusil sistem pranja
med ostali tudi cas ki ga posoda ali pa perilo odlezi v stroju pomeben

- Montage - 21.1.2008

Kolikor je meni znano je pomembna tudi 1.faza pranja ki je obvezno z mrzlo vodo.Zato priklopi PS na mrzlo in nikoli na toplo vodo.

Za sigurno preveri pri serviserju PS,ti bo on najbolj tocno povedal.Tu se dobijo tudi zavajajoci odg.

- blaz - 22.1.2008

Imam podobno dilemo, s tem da je pri meni segrevanje vode v bojlerju s kolektorji, zato sem tik za bojlerjem prigradil mešalni termostatski ventil in ga nastavil nekje na dobrih 40°C. V navodilih PoS piše da je priklop tople priporočljiv, samo višja ko je temperatura slabši je lahko učinek pranja.
Mislim da pri 40-45 ne bo panike, bom pa naredil pri koritu odcepa na obeh, združil s t kosom in po potrebi primešaval hladno.

- vincent - 22.1.2008

osebno bi izbral opcijo preko TČ...tako imša segrevanje vode v povrpečju 3 x cenejše kot da to počne sam stroj.

- ceroki - 22.1.2008

Od pomladi naprej imamo priklopljen pomivalni stroj (Gorenje) na toplo vodo iz TČ.
Priklop je direkten, brez mešalnih ventilov.
Poslabšanja v kvaliteti oprane posode ne vidim.
TČ je kapacitete 300 litrov, zrak voda, vklopljena je celo zimo, dela samo ponoči (preko časovnega stikala) od 22.00-5.00, voda je segreta na 52°C.
Merjena električna poraba na pomivalnem stroju dokler je bil priklopljen na hladno vodo je 1,08kWh/pranje. Sedaj, ko je stroj priklopljen na toplo vodo je električna poraba 0,5kWh/pranje.

Upam, da bo moja izkušnja komu pomagala!

- ttomi73 - 22.1.2008

ceroki Napisal:Od pomladi naprej imamo priklopljen pomivalni stroj (Gorenje) na toplo vodo iz TČ.
TČ je kapacitete 300 litrov, zrak voda, vklopljena je celo zimo, dela samo ponoči (preko časovnega stikala) od 22.00-5.00, voda je segreta na 52°C.
Merjena električna poraba na pomivalnem stroju dokler je bil priklopljen na hladno vodo je 1,08kWh/pranje. Sedaj, ko je stroj priklopljen na toplo vodo je električna poraba 0,5kWh/pranje.

Hvala za takle nasvet iz prve roke in izkušenj.

- glavca - 22.1.2008

Sam imam priklopljeno na toplo vodo. Je cenejše in predvsem hitrejše, ker stroj ne rabi gret vode. Razlike v pomivanju nisem opazil.

l.p. Jože

- music box - 25.1.2008

glavca Napisal:Sam imam priklopljeno na toplo vodo. Je cenejše in predvsem hitrejše, ker stroj ne rabi gret vode. Razlike v pomivanju nisem opazil.

l.p. Jože

Tudi sam imam priklopljen pomivalni in pralni stroj na toplo vodo (zalogovnik 300l s toplotno črpalko segreta na 42c) pa ni videti ne vem kakšne razlike. Še serviser na ETIS servisu je rekel da ni bistvenega problema.

- tlozej - 26.1.2008

ceroki Napisal:Od pomladi naprej imamo priklopljen pomivalni stroj (Gorenje) na toplo vodo iz TČ.

Samo opozoril bi rad, da nisi upošteval energije, ki jo porabi toplotna črpalka za segrevanje vode!

Priklop na hladno vodo:
Pomivalni stroj porabi: 1,08-0,50=0,58kWh energije, za segrevanje hladne vode. Segreva samo, ko potrebuje toplo vodo - predpranje in splakovanje je verjetno izvedeno s hladno vodo!

Priklop na toplo vodo:
Potrebno bi bilo ugotoviti, koliko energije (elektrike) porabi toplotna črpalka, da segreje VSO hladno vodo, ki jo pomivalni stroj porabi - torej stroj vedno deluje na toplo vodo, tudi v predpranju in pri splakovanju. Bilo bi zanimivo izvedeti rezultat, če ima kdo možnost to pomeriti...

Upam, da sem bil razumljiv, kje je problem Smile

LP

- ceroki - 27.1.2008

Lahko izračunamo približno količino vode, ki bi TČ segrela z 0,5kwh.

Imamo 0,5kwh prišparane elektrike na eno pranje
COP TČ je približno 3, torej imamo na razpolago 1,5kwh.
kwh=dt*m/860 => m=kwh*860/dt
m=1,5*860/(52-10)=30lit vode!
Torej z 0,5kwh električne energije TČ segreje 30 litrov vode!
Piše, da pomivalni stroji porabijo 10-12 lit vode!

Z prišparano el. energijo segrejemo 30 litrov vode od česa porabimo 12 litrov!
Iz tega sledi, da je priklop pomivalnega stroja na TČ še vedno precej bolj ugodno, ne glede, da se uporablja topla voda tudi takrat, kadar to ni potrebno.

Še je treba vpoštevati, da pri nas pomivalni stroj vklopimo pred 22 uro, torej ob dražji elektriki. V primeru priklopa na TČ (kot je sedaj) to ne igra vloge.

- glavca - 28.1.2008

Pa ne pozabit da precej časa porabi za gretje vode Big Grin

l.p. Jože

p.s. drva ali sonce so še ceneje Smile

- korner - 29.1.2008

Problematično bi bilo če bi bila voda segreta na več kot 50 ali 60 stopinj. Pri nas je že druga generacija pomivalnih strojev priključena na toplo vodo iz toplotne črpalke. To je že cca 15 let. Nobenega problema, pozna se samo pri porabi elektrike, saj je energija iz toplotne črpalkle do 2/3 cenejša.

LP KORNER