Zdravo
RE ; Hornet, Franci 007, res je da sem imel post v rubliki Nakup, prodaja...kot pravita, do tega je prišlo, ker sem ga hotel zbrisati ,SEM GA PA OBNOVIL po nesreči. Bom ga izbrisal, koj k mi rata. Takrat objavljen prvi post o kaminih Tulikvi in Nannauuni (18.03.2010) ko sem iskal mnenja in ni bilo nobenega mnenja, samo podajalci so pisali oz. eden prodajalec.
Je pa dobro dobiti kakšno mnenje od uporabnika, ne le od prodajalca sej vemo kojk je to. Gre pa za kar zajeten znesek in v invseticije kot so ogrevanje se nea spuščaš glih vsakih par let , za katere se ohka poj :oops:
Gre pa za investicijo podobno krušni peči odvisno od velikosti ogrevanja ali je pečica zraven ali je ogrevan tudi na elektriko, ali ogreva tudi vodo ....
Moj plan glede ogrevanja hiše, zahteve ;
1._Gretje 140m2 neto
2._Kamin mora biti v hiši
3._Nori smo na pečeno hrano, katere imajo malce vonja po dimu, čisto drug okus"ala krušna peč"
Če imaš te zahteve potem pride v poštev ;
1._Peč drva - centralno ogrevanje, kamin z pečico-kuriš na dveh koncih, investicija+…
2._Peč drva -centralno ogrevanje, zidan " šporget " z vratci kamina -kuriš na dveh koncih,investicija+…
3._Krušna peč + cevi za ogrevanje vode= potem peka ne pride v poštev, ker padajo saje na hrano, pa še prepovedane bodo "baje, "razen na kmetijah...suma sumarum
4._Razne variante peči na pelete, kurilno olje, vrtine, toplotne na talno + sončne, klime.......so vse investicje

hock:, potem ti pa sneg drevje podre tri dni brez elektrike ogreval se boš pa s čim?
Vsak ve kaj hoče v svojmu domeku , hiša je luknja brez dna pravijo, lohka pa luknjo še širiš...vsi pa vemo kaj je čar kamina in ognja...
Investicija ogrevanja Hiše 140 m2 in sanitarne vode =
Kamin Tulikivi + napeljava vode, material+ delo +( bojler-začasno kasneje TČZ-H20) =10.000 eur[attachment=o5424][attachment=o5423]
Pravilno gorenje- pomembno ! <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.youtube.com/watch?v=tt0_7ZWo6KA">http://www.youtube.com/watch?v=tt0_7ZWo6KA</a><!-- m --> za doseg temperature do 1200 stopinj C v kurišču
Letna poraba za kurjavo verjetno ne bo presegala 500 eur. Res pa je da imaš delo z kurjenjem, rabiš cca 3h da skuriš 20 kg drv per day to je to.
Če imaš pa še kako drugo peč, centralno....boš pa imel v uporabi tisto s katero imaš manj dela

. Res ga moraš kurit vsak dan, je kar nekaj dela za pripravo drv...., lahko kuriš tudi s peleti ; streseš en hobuk peltov v kamin zakuriš + gorilne kocke to je to.
Sigurno pa je, da ja za Kamin Tulikivi zelo primerna lesena hiša, zidana pa zelo dobro izolirana ( 15cm + ),+ postavitev kamina v prostoru je pomembna in odprti prostori. V planu sem imel tudi omete iz gline kateri zelo dobro akomulirajo toploto,uravnavajo vlago.., a sem se žal premislil.
To da krušne peči z zakonom ne bodo dovoljene mi je svetoval prodajalec in monter krušnih peči, lončenih, kaminov.
RE ; Megi ; cene kaminov se začnejo nekje pri 3.500 eur/teža kamina 1000kg za cca 60 m2 ( brez pečice , cena iz decembra 2010)... pa vse do 30.000 eur/teža kamina 7.000kg-kamin po naročilu, oz. verjetno tudi več saj imajo v ponudbi kar nekaj kaminov, kateri so bili izdelani po naročilu ( to so res ogromni kamini poglejte kataloge so na njihovi spletni strani , kot neobdelan kamen- steatit…). Res odvisno od želja , potrebe, estetike...
L.p. Miha
Napišem vam še info glede letne porabe drv + peletov in čas oddajanja toplote kamina Tulikivi, ko bo domek izoliran in kurilna sezona mimo. :wink:
P.S.: Res sem se malo bolj razpisal, a spada v temo, mrde komu pri prav, al pa tud ne :wink: