PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri krožni sistem tople vode mi porabi vso toplo vodo

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zaspanc Napisal:Takole iz prakse, če imaš kroglični ventil bo zadevo treba nastavljat po urarsko.
Jaz sem začel tako, da sem zaprl ventil na izstopu bojlerja in ob odprti vroči vodi pripiral še ventil povratka, dokler se ni pretok opazno zmanjšal.
Potem pa finese v + ali - po potrebi.
Točno tako bom poizkusil.

Hvala za vse nasvete in komentarje.
Glede na zapisano teh stvari ne boš rešil tako enostavno z ventilom.
1. ker imaš slabo izolirane cevi v ploščah je najbolje spravit vodo na nižji temperaturni nivo zaradi nižjih izgub (45°C). Vgradnja tripotnega termostatskega ventila na dovod tople vode.
2. Vgradnja cirkulacijske črpalke z gravitacijsko zaporo. Najbolje tisto s časovno nastavitvijo in temperaturnim senzorjem na povratku, ki ga nastaviš na 32°C.
3. Še bolje pa je vgradnja cirkulacijske črpalke s senzorjem pretoka in temperaturnim senzorjem na povratku. Ta ti bo vsakič, ko odpreš pipo lahko pognala obtočno črpalko in jo imela vklopljeno toliko časa, dokler na povratku ne doseže 32°C. Če pa je ta temperatura dosežena pa ne dovoli vklopa.
Tako boš kaj prišparal in imel mir s sanitarno vodo.
Vse ostalo pa veliko troši, še huje pa je, ko ti zmanjkuje vode pri 300l bojlerju in to poleti Confusedhock:
Lahko pa poizkusiš tudi te varijante, ki nič ne stanejo vendar še vedno veliko potrošijo
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
@telmos ti je povedal v nulo spedenan sistem. Če si pameten boš poslušal, drugače pa..., z ventilom ne boš rešil ničesar. Najcenejša varianta, ki deluje je ta, ki sem ti jo povedal jaz, najboljša pa od @telmosa.
Kot je že povedano. Izgube boš imel skoz v kolikor boš uporabil ventil, kar pomeni, da bo bojler spet hladen.
Zdaj imamo vodo na prosti pad in še čisto povrh, kar je na šem koncu SV Slovenije redkost.
V kolikor uporabim zgoraj naveden sistem, bom popolnoma odvisen od elektrike.
Žal so električni izpadi pri nas zelo pogosto, pa čeprav kratkotrajni.
Pri prostem padu smo imeli vodo, tudi ko letos v najhujšem neurju 3 dni ni bilo toka.

Z delnim zapiranjem ventila smatram da bom lahko zmanjšal dosedanje izgube skozi dan in noč do naslednjega aktiviranja kolektorjev.

Očitno bom moral tudi povečat sistem še za en kolektor (2m2), da bom dosegel bolj vročo vodo vsaj na kakih 70 stopinj C.

V kolikor še ima kdo paj pametnega za povedat, pa kar na dan z besedo, do takrat pa vsem Srečno Novo Leto 2010
Najbolje, da me kaj pokličeš, pa ti bom objasnil, ker se mi zdi, da nisi povsem razumel zadeve. Ko ni elektrike, pač malo vode iztočiš (tisto, ki je v cevi), pa ti pride topla.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Da ne boš čisto odvisen od elektrike. Kupiš tak gravitačen ventil, ki lahko deluje tudi kot navaden ventil in bo kljub temu preko črpalke krožila voda, vendar manj, kot če ne bi bilo črpalke. Ima tri pozicije oz. je nastavljiv in ga lahko ob daljšem izpadu odpreš in ti ohlaja sistem.
Drugače pa imam jaz za primer izpada nameščem UPS, ki mi pokrije okoli 2 ure izpada, če je pa več, pol pa Bog pomagaj.

Drugače pa ti povem, da sem imel kratek čas isto rešen problem kot ti in so se ženske jezile, da je zjutraj čisto mrzla voda. Zgoraj opisana rešitev je odpravila težave. Pa ne mislit, da jaz ne gruntam kako zadevo čim bolj enostavno rešiti, ampak če ne gre, pol ne gre Big Grin
bvs Napisal:Drugače pa ti povem, da sem imel kratek čas isto rešen problem kot ti in so se ženske jezile, da je zjutraj čisto mrzla voda. Zgoraj opisana rešitev je odpravila težave. Pa ne mislit, da jaz ne gruntam kako zadevo čim bolj enostavno rešiti, ampak če ne gre, pol ne gre Big Grin

Mam enak problem z ženskami, pa tudi meni gre na k...
Ojla.
Malce za šalo, malo zares.
Po telih prazničnih dneh, kar paše zjutraj malce hladnejša voda :lol:
Drugače pa, zapri obtok in razloži ženskam, da zjutraj hladna voda lepša obraz. Itak so prve v kopalnici. Ko prideš na vrsto ti, pa bo voda itak že topla :wink: .
Dvojna korist. Lepa ženska, pa še prišparaš pri sistemu. Big Grin
Kaj pa vem, še si s tem receptom uspešen pri ženskah :wink:
Tudi sam imam v hiši zelo dolg krožni vod in, ko sem ga za probo zaprl, je v zgornji kopalnici vroča voda pritekla šele po dobri minuti. Zato je bil več let krožni vod stalno odprt, oljni gorilec peči OPB30 pa se je tudi poleti vklapljal skoraj vsako uro. Posledice so bile očitne: v nekurilni sezoni je v 5 mesecih iz cisterne zginilo preko 500l kurilnega olja, čeprav je uporabna poraba tople vode relativno majhna. Še več: temperatura integriranega 150l bojlerja ni presegla 50 stopinj, čeprav je kotlovska voda okoli 65-80. Zakaj? Zaradi ohlajevalnega učinka krožnega voda. Na pamet bi rekel, da vzdrževanje kotlovske vode v 5 poletnih mesecih skuri 200l olja, vsaj toliko, če ne več, pa je po moje skuril krožni vod.
No na podlagi prispevkov te teme sem tokrat kroglični ventil na povratnem vodu krožnega voda priprl (zaprl skoraj do konca oz. za cca 80 stopinj) in rezultat je že viden:
Voda v bojlerju je v par urah dosegla 60 stopinj, iz pipe priteče mlačna voda po parih sekundah, topla pa tudi kar hitro, na vročo pa je potrebno čakat kakšnih 15 sekund. Če bom v poletnem času prišparal na ta način 100l ali 150 l olja je to pri današnji ceni preko cca 100 EUR prihranka, pa še hiša bo poleti hladnejša, (Med kurilno sezono po mojem krožni vod na nek način greje hišo, zato ga takrat ne smatram za velikega zgubaša).

PS
krožni vod + koltlovske izgube: 500kwh (50l olja) mesečno - moja ocena
samo krožni vod: cca 200-300kwh (20-30l olja) mesečno poleti- moja ocena

Resno razmišljam o nakupu sončnih kolektorjev - da bi lahko v poletnih mesecih oljno peč izklopil.
Planiram:
3 kolektorje in
300l zalogovnik - ki bi bil povezan s starim 150l bojlerjem v peči.
ali
še bolje, ampak dražje nabava tudi nove peči z gorilnikom in 400-500l zalogovnik.

Bi pa ravno problematični krožni vod lahko bil dodatni regululator/rešitev pregretja bodočega kolektorskega sistema. Kako?
krožni vod:
- vklop vsako uro za 2 minute, da ni treba čakat na toplo vodo
- vklop če je voda v zalogovniku => 70 stopinj, izklop pri 67 stopinjah(da se sistem ne regreva)
- vklop električnega grelca <=40 stopnj, izklop 43 stopnj (samo poleti v času nekurilne sezone).
Ali prav razmišljam in ali se to da zgornje tri alineje tehnično relativno lahko rešit.
Res lepa hvala za odgovore.
Vsakdo, ki ima krožni vod, si mora omisliti črpalko tt, ki vskljajuje delovanje časovno in termostatsko. Se pa strinjam, da je za vaš primer vgradnja kolektorjev zelo dobra investicija.
Se priporočam :wink:
He he, potem takem bo še vedno cel dan krožila le manj bo porabila...

Tud sam sem imel ta problem ... Eto, za pivo ti dam nasvet... Smile

Vzameš ne556, par uporov, kondenzatorjev , en rele ter en tranzistor (cca 10€)
En ali 2 pir senzorja (5V) k ijih daš v hodnike po hiši in to je to.

1. timer nastaviš na monostabilca cca 20 minut, drugi na Astabile (cca 5min on, 10 min off)
in imaš zadevo 100% rešeno.

Deluje samo ko je kdo v hiši (več senzojev, bolj dela) zalaufa ko kdo pride v hišo, izklopi se vse miruje cca 20 minut. Če te 3 dni, 3 dni ne dela, če si skoz dela skoz.

Lahko uporabiš tudi mikrokontroler za par evrov (npr. ati Tiny) , vendar boš porabil več časa Smile

pa še PIR taiste senzorje lahko porabiš tudi za alarem ali morda izklop ogrevanja, vode... če imaš željo. Sam imam 20m linijo, pa preden pridem iz spalnice v koplanico je navadno že topla.

Pa veliko uspehov...
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.dr-clauss.de/circon/index.htm">http://www.dr-clauss.de/circon/index.htm</a><!-- m -->

A ima kdo izkušnje?
To je varjanta ki ti jo je že omenil Telmost... Gleda povratek, isto lahko tudi dokaj enostavno narediš sam z enim termostatom...

l.p. Jože
@glavca

vprašal sem če ima kdo izkušnje, ker se namreč proizvajalec hvali z pametjo v škatlici, ki se prilagodi potrebam, pa malce sem skeptičen glede odzivnosti.

Torej ostaja vprašanje ali ima kdo izkušnje, priporočilo ter kaj bolj priporočate.

enako velja za: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.heizungsersatzteile.com/shop/shpSR.php?A=341">http://www.heizungsersatzteile.com/shop/shpSR.php?A=341</a><!-- m -->
1 2 3 4 5 6
Iskanje po temi