PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave zbiranje kapnice

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ravno danes pregledujem ponudbe.
Poglej na <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.prosigma.si">www.prosigma.si</a><!-- w -->.
ladjar Napisal:Odvisno koliko pereš, izplakuješ...
Največji porabnik je pralni stroj.Sem meril porabo s sodom.Stroj je nov, deklarirana poraba 47 litrov na pranje, dejanska blizu 100.
.
u, madona, a res tolk porabi, al kaj? :o čeprav po mojem je še večji porabnik vode wc na glavo ali pa sta tu nekje..
Mi smo ravnokar končali z izdelavo betonskega zbiralnika. Prostornine dobrih 20m3. Če mene vprašate je najcenejš ta varianta. Plastik fantastik je za moje pojme predrago. Sedaj samo še premažem stene in dno pa uredim filtriranje in bo vode na pretek Smile
ladjar Napisal:So stvari, ki se jih ne sme delati pri uporabi kapnice :!:

Bakreni žlebovi oksidirajo,zeleni volk, ki pri tem nastane je strupen in je posledično voda z strupom.Strup se vam počasi nabira v jetrih.

Vprašanje: ali to drži tudi, če tako vodo uporabljaš za WC in pralni/pomivalni stroj ter zalivanje vrta (ne zelenjave)?

Hvala!

LP,
Sandi
Na vrtu ni v načrtu niti sadje niti zelenjava... No vsekakor me najbolj zanima wc (ki je, kot praviš, brez zadržkov) in pa pralni ter pomivalni stroj. Druga poraba pravzaprav ni omembe vredna.

Še za to dejansko zelo kolebam, saj je mesečni strošek vode vs. investicija ni ravno v kakem finem razmerju... Me pa zanima, saj bo slej ko prej tudi to hudo interesantno.

Lp,
S.
Kot sem zgoraj že napisal: meni je v bistu žal, da sem kupil rezervoar in si s tem ustvaril dodatne probleme z gradbenimi deli (na mestu, kjer bo smo naleteli na živo skalo in sedaj bo cca 1 meter višje, kar pomenilo več zasipavanja), pa še dvojno vodovodno instalacijo to zahteva.

Z današnjo "pametjo" se za zbiralnik vsekakor ne bi odločil.
Cry ja saj verjamem, ti raje ne razlagam, kakšne vse kolobocije imam Cry

Sicer pa je pri tebi drugače, ker si odvisen od teh 12m3, da ne rečem od boga.
Jaz pa imam vaški vodovod + lasten izvir in je tale 4,8m3 zbiralnik bolj za "rožce in cote".
madman Napisal:če porabiš manj vode iz vodovoda se ti zmanjša tudi kanalščina (domnevno).....

pa v poletnih dni ko je suša ni straha pred inšpekcijo če zalivaš s kapnico.....

Meni se kanalščina ne spremeni, ker sem sredi (no, na robu) LJ obsojn na prekleto greznico in praznenje le-te...

Zalivam pa res, res redko, pa še takat izključno zalijem le lipo. Sem namreč na ilovnatem terenu in je redko tako hudo, da bi blo treba. Mogoče sem to naredil 2x v 10 letih.

Pa vendar, treba je gledat tut v prihodnost in vprašam se, če mi zarad bakra lahko crkne zelenje in če je pranje cunj s tako vodo lahko nevarno oz. če baker v vodi povzroča kakšne težave npr. pri inštalaciji, škodo na stroju ipd... (vem, sprašujem morda traparije - pa vendar). Če seveda kdo ve?

Lp,
S.
Pozdravljeni
Ravno kupujemo hišo in smo naleteli na "težavo", saj ogledana hiša ni napeljana na vodovod, ampak uporablja kapnico in sicer iz betoniranega vodnjaka na dvorišču. Hišo bi morali prenoviti, s tem pa verjetno tudi zamenjati črpalko in namestiti filtre (hiša je bila zgrajena leta 1920, ne vem pa kdaj je bila nameščena črpalka, vendar je vsaj glede na videz precej stara). Ker nismo navajeni na uporabo deževnice, me zanima nekaj stvari:

- kako je z uporabo deževnice v sušnih obdobjih - ali bi v primeru suše ostali brez vode?
- količina vode je verjetno omejena? npr. dnevna poraba
- okvirna primerjava cen nove napeljave vodovoda oz. prenovitve obstoječega zbiralnika vode, torej kaj bi se po vašem mnenju bolj splačalo?

Hvala za vse odgovore Smile
Evo še moj pogled na tole tematiko. Sigurno vam bo zanimivo, kako jaz vidim tole z vodo s strehe. Preselil sem se iz Ljubljane na deželo v kraško pokrajino brez vodovoda, na Dolenjskem. Imeli smo na voljo majhno betonsko štirno s kapnico in hidrofor. Opečna kritina, pocinkani žlebovi. Vodo smo tudi pili. Štiri članska familija je imela 6 m3 vode dovolj celo leto, razen v sušnem obdobju jo je znalo zmanjkati. Večina verjetno ne ve, da je suša pozimi Smile . Ok gasilci pripeljejo vodo za drobižek in vse ok. Pucanje kopalnic minimalno, vse čisto in brez flekov, pipe delajo kot po maslu, noben stroj ni crknil - mehka voda je zakon. Sedaj smo leto na vodovodu(je prišel do nas in smo se priklopili). Pomivalni stroj je že dvakrat riknil, pralni stroj smo kar zamenjali, vse je lisasto in se v bistvu niti ne da zares pomiti brez gore kemije. Dodal bom še eno štirno večje prostornine(20 m3 bo več kot dovolj) in se snel z vodovoda. Vodovod ni za nobeno rabo, da ne omenjam, da voda ni dobra in ima pač vonj po kloru, ... .
Se popolnoma strinjam. Da ne omejam tega, da mi sedaj, ko smo navajeni na kapnico, voda iz vodovoda prav smrdi po kanalizaciji in kloru.
Zanimivo bi bilo narediti dokumentarec, kjer bi spremljal pot vode od izvira do kakšne pipe v mestu, priključene na vodovod.
Malce stara tema pa vseeno,...

Imam namreč velik problem z zbiranjem deževnice na vikendu, kjer nimam vodovoda in deževnico uporabljam za vse razen pitja. In kaj je problem???

Voda smrdi kot da bi imel gnoj ali blato v cisterni, še posebaj topla, a zdaj sem opazil, da tudi mrzla dobiva vsemočnejši vonj.

Zbiralnik je 5000L Roto, zraven imam hidropak o katerem sem tu na forumu že pisal (sedaj deluje kot je treba).

Več let je vse skupaj delovalo brez težav, kar se vonja vode tiče in kaj se je sedaj spremenilo?

Včasih se je voda zbirala samo iz polovice strehe, a ker smo začeli več hodit na vikend se je tudi potreba po vodi povečala in povezal sem še drugo polovico z zbiralnikom.

Ker hiša še ni dokončana tudi nekatere zadeve niso dokončane kot bi bilo treba, tako se mi iz pocinkanih žlebov voda zliva do zbiralnika kar po sivih vodovodnih ceveh.

Glede na to, da na strehi ni listja, nikoli nič ne pride v zbiralnik, razen drobcev svinjarije, ki jo nosi deževnica. A ta svinjarija je bolj prah kot karkoli bolj grobega. Deževnica gre direktno v zbiralnik in tudi to je bilo spremenjeno, saj se je prej zbirala v drugi posobi, ki ni bila vkopana in se od tam prelivaa v glavno cisterno a na dnu nikoli ni bilo toliko mulja, kot je sedaj v cisterni.

Cisterno sem lani Oktobra po cca 5-ih letih prvič opral, in tisti mulj, ki je bil notri na dnu je smrdel za znoret. Opral sem tudi oba grelca za vodo, a smrad je vse hujši in se je pojavil takoj zelo hitro po tem ko sem opral cisterno.

V cisterno dajem tudi klor, ki sicer malce omili smrad.

Vem da nimam vstopnega filtra za deževnico pred cisterno a berem, da tudi nekateri drugi ne. V čem je potem takem problem?

In kaj mi je storit?

Hvala
LP
Iztok
Klorni šok:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.leks.si/sl/Klorni_sok_4/">http://www.leks.si/sl/Klorni_sok_4/</a><!-- m -->
Danes že celi dan iščem raznorazne ideje in rešitve za moj zgoraj opisan smrdeč problem, nakar mi en možakar, ki sem ga klical pove da bi znale ROTO črne cisterne bit delane iz nekih recikliranih materjalov, da jih sicer oni prodajajo za zbiralnike vode a da se zna zgodit to kar se meni dogaja.

Ima še kdo kako podobno informacijo?

Hvala
LP
Iztok
Sicer nisem kemik ali tehnolog, ampak se mi zdi ta malo bosa, da bi bila recikliran material vzrok za smrad. Jaz imam tudi jakno iz konzerv narejeno, pa nič ne smrdi :oops:

Saj si tudi sam napisal, da je tisti mulj na dnu smrdel ko hudič.
Verjetno je treba vsake kvatre poribati rezervoar, da se očisti nesnage.

Mi imamo rezervoar za deževnico aktiven cca pol leta (nemški proizvajalec Graf) in uporabljamo samo za zalivanje njive, čeprav imam speljano tudi do pralnega stroja.
Nimam pa še nekih posebnih izkušenj, zato ne morem povedati nič konkretnega.
(Za pitje pa imamo napeljano vodo iz bližnjega izvira.)
1 2 3 4 5 6 7 Pojdi na stran 
Iskanje po temi