13.2.2006 ob 22:11
Tone. Malo po internetu pobrskat. Zemeljski kolektorji se polagajo že skoraj 60 let. Ni hudič da ne najdeš kaj. Potem boš videl, da to deluje, pa malo drugače kot si predstavlješ.
Peter Napisal:Tone. Malo po internetu pobrskat. Zemeljski kolektorji se polagajo že skoraj 60 let. Ni hudič da ne najdeš kaj. Potem boš videl, da to deluje, pa malo drugače kot si predstavlješ.
Tone Napisal:Moj pogled na zemeljski kolektor je malce drugačen, kot sem zasledil na netu.
Zemeljski kolektor je zaradi dejstva, da iz zemeljske globine ne prihaja praktično nič energije, od zgoraj pa vsaj 3 mesece prihaja le mraz, zato gre v bistvu za akumulator. Ker pa je akumulacijska sposobnost zemlje zlo piškava, se praktično vsa energija pridobiva iz vode, pri čemer je glavnina latentna energija, ki se dobi zaradi zaledenitve vode. Če je to res in vsa fizika tako kaže, potem je:
- Akumulacija oziroma energijska vsebnost kolektorja odvisna od količine vlage, ki bo zamrznila. Torej ni bistvena površina, temveč vlaga v zemlji okrog cevi.
- Kolektor se odledeni predvsem zaradi vode (dežja). Če si malo izračunate dobite zlo velike številke potrebnega dežja.
- Znano je, da če se ustvari ledena plošča, se le ta ne bo odledenila čez celo poletje in naslednja kurilna sezona bo fiasko. Vzrok je seveda bistveno manjše oblivanje z deževnico, ki v bistvu odteče mimo.
- Pri gradnji na moji lokaciji mene tako najbolj skrbi pretok deževnice skozi kolektor. Tla so že na globini okrog pol metra zelo trda lapora ali ilovica - razlika med njima mi itak ni ne vem kako jasna. V glavnem tla so po občutko vodonepropustna, imam pa na parceli mikro potoček, tako da bi lahko z menjavo zemlje stvar rešil z napeljavo vode iz kolektorja v potoček.
Ker pa imam 24m^2 sončnih kolektorjev se nagibam k zakopavanju cca 40m^3 velike cisterne, v kateri bi pozimi ledenil, poleti pa odtajeval vodo. Po hitrih izračunih imam čez poletje ravno prav energije za odledenitev - energije, ki je je itak preveč in moram kolektorje zastirati, izključevati ali nekako hladiti.
PS: Da bi pa delal iz cevi mrežo se mi pa zdi precej noro, saj na križanju izhubljaš (isto vodo zamrzujeta 2 cevi torej je izkoristek cevi manjši.
sajure Napisal:1.: Črpalke imajo 24 mesecev garancije, deluje pa še prva vgrajena črpalka (naša lastna), ki je bila vgrajena leta 1984. Zalogovnik ni potreben, razen kjer ga stranka izrecno želi (zelo mali ogrevalni sistem), v tem primeru je ločen!
2a.: Vse je odvisno od odjema, ki dobimo iz zemlje, imamo primer (namočena zemlja, po njej teče površinska voda iz hriba), ko je za 8 kW toplotno črpalko dovolj 300 m cevi! Dejansko pa lahko dobite iz zemlje med 10 W/m2 (peščena zemlja) do nekje 30 W/m2 (zelo mokra ilovnata tla)
2b.: Kar se tiče načina polaganja, smo polagali že na oba načina, razlik praktično ni, pojavijo se samo pri odzračvanju (če je daljša zanka in ima en del cevi dvignjen višje kot zbiralnik potem je ta del težje odzračit)
3.: Vse je odvisno od moči električnih grelcev in časa, ko ti grelci delujejo. Lahko si izračunate porabo toplotne črpalke (iz moči in časa delovanja kompresorja) in porabo električnih grelcev ter ugotovite za kakšne procent se vam povečajo stroški! Sicer pa ne vem zakaj so pri zemlja/voda potrebni grelci, mi jih načeloma ne vgrajujemo, samo na izrecno zahtevo stranke, pa vse črpalke zemlja/voda normalno delujejo, problem se pojavi pri črpalkah zrak/voda, ko temperature padejo pod -15 C!
Sicer pa se recimo na primorskem celoten hotel ogreva ter hladi z toplotno črpalko zrak/voda brez dodatnega ogrevanja!!
Za dodatna vprašanja sem an voljo!
LP
Tone Napisal:Same neresnice[color=red]
Tone, sam bog mi je priča, da tvoje fizike ne razumem.
1. Voda je zelo zelo slab prevodnik toplote, veliko slabši kot led, če se ne motim je nekje vmes zbita zemlja.
Trdiš, da je voda slab prevodnik toplote, v vseh centralnih kurjavah pa uporabljamo prav vodo za prenos toplote iz peči do radiatorjev. Po tvojem bi morali namesto vode uporabljati led, ki je zopet po tvojem, boljši prevodnik toplote od vode. Led pa ni nič drugega kakor voda v drugačnem agregatnem stanju.
2. V z vodo bogatih zemljinah stvar deluje zelo dobro zaradi pretoka oziroma dotoka vedno nove vode. Globoke vrtine v tople kamenine si popolnoma spregledal.
3. Na 2. metrih se ti bo v drugem letu zgodbica neslavno končala, saj sonce in dež ne bosta mogla odledeniti tvojega ledenega hranilnika in te bo zeblo. Če se zemlja ogreje zaradi sonca, potem je vprašanje, zakaj je vedno bolj topla, ko gremo v globino. Po tej logiki bi cevi morali le pokriti z zemljo, saj bi morala biti na površini najbolj topla.
4. Ne izkorišča se geotermalna temveč sončna energija, ki se akumulira čez poletje. Tolote zemlje iz jedra je premalo za ogrevati pasjo uto. Od kod le potemtakem priteče vroča voda iz zemlje, če ni toplote v zemlji dovolj niti za ogrevanje pasje hute?
5. Še stotič, v zemlji okrog cevi je premalo akumulirane tolote, zato je nujna voda in sprememba le te v led.
Toplota se pomika skozi medij od toplega proti mrzlemu. Hitrost pomikanja toplote pa je različna glede na vrsto medija. Skozi baker potuje zelo hitro, skozi opeko pa zelo počasi, skozi suho zemljo počasi, skozi vodo hitro. Vzemimo sedaj tvojo vodo, za katero trdiš, da se mora spremeniti v led. Tekočina v zemeljskem kolektorju odvzema toploto iz vode, ki se zaradi odvzema toplote ohlaja, temperatura pade, in ko temperatura pade pod zmrzljišče, voda spremeni agregatno stanje in se spremeni v led. Prav tega pa ne smemo dovoliti, saj to pomeni, da je odvzem toplote hitrejši, kakor pa je dotok toplote do kolektorja. Če nam nad kolektorjem ničesar ne raste, pomeni prav to, saj korenine nekaterih trav segajo tudi do 4 metre v globino, tam pa začudeno ugotovijo, da je zima, ker je vse zamrzjeno in gredo na zimsko spanje. Naš vodovodar naredi to, da je ravno prav.
Še enkrat, tako govorijo fizikalna dejstva, naši občutki ap pri tem nič ne štejejo.
Dovolj zaenkrat.. aja, še tole: Pri plastičnih ceveh kolektorja je velik padec temperature v sami cevi, saj je plastika dober izolator. Zato razmeroma malo pomaga, če je teren še tako prevoden. Torej več ko bo cevi, manjša bo razlika med temperaturo zemlje in medijem, ki kroži v ceveh. So ap te temperaturne razlike zelo velike (5 in več °C), zato je bolje zakopati več cevi.
Tu si me pa zmedel. Dober izolator toplote ni nič drugega, kakor slab prevodnik toplote, s pomočjo katerega lahko zmanjšamo prehiter odvzem toplote, zato pa pravilno predlagaš, da mora biti dolžina cevi daljša.[/