PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Poraba plina

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Miša Napisal:Utekočinja se pri relativno nizkem tlaku, kar mu daje možnost enostavnega transporta in skladiščenja.

No, potem je to to. Hrani se pod pritiskom (kot tekočina) v cisternah ob hišah in pri prevozu, števec pa verjetno šteje porabo v nestisnjeni obliki.
dalton Napisal:
Miša Napisal:Utekočinja se pri relativno nizkem tlaku, kar mu daje možnost enostavnega transporta in skladiščenja.

No, potem je to to. Hrani se pod pritiskom (kot tekočina) v cisternah ob hišah in pri prevozu, števec pa verjetno šteje porabo v nestisnjeni obliki.

Ne komentiraj če nimaš pojma kaj govoriš. Agregatno stanje pilna v cisterni ni enako kot plina v gorilniku.
Napisal sem da sosed nima števca m3 ampak samo % na cisterno.

To kar ti pišeš pa drži za vodo!!!

Še vedno bi bil hvaležen če se javite uporabniki plonohramov!

Lp Andrej
JustMe Napisal:
dalton Napisal:

Ne komentiraj če nimaš pojma kaj govoriš. Agregatno stanje pilna v cisterni ni enako kot plina v gorilniku.

Lp Andrej

Kaj bluziš ? Povedal si točno isto kot jaz ?!?

EDIT: aja, po podrobnejšem branju se mi zdi, da ne veš, da je agregatno stanje odvisno (tudi) od pritiska.
Drugače vam je pa v pomoč int. stran <!-- w --><a class="postlink" href="http://www.pretvornik-enot.com">www.pretvornik-enot.com</a><!-- w -->.
Torej, mi letno porabimo ca. 3700 L kar znese 3,7 m3.
dalton Napisal:
JustMe Napisal:
dalton Napisal:

Lp Andrej

Kaj bluziš ? Povedal si točno isto kot jaz ?!?

EDIT: aja, po podrobnejšem branju se mi zdi, da ne veš, da je agregatno stanje odvisno (tudi) od pritiska.

Aha, sedaj je vse [url=httpunichr("58")//wwwunichr("46")istrabenzpliniunichr("46")si/sl/productsunichr("46")cp2?cid=2AA56780-31A5-12B6-5573-587A947E0044&linkid=calculator]jasno[/url]. Litri se uporabljajo, ko je plin utekočinjen (transport, ipd.), m3 pa ko ni stisnjen.
Men je kristalno jasno!

Urška je pa edina odgovorila kot se reče, hvala

Lp Andrej
JustMe Napisal:Men je kristalno jasno!

Lp Andrej

Ne vem, če je res pravilno odgovorila. Istrabenzov kalkulator pravi, da je 3700L=873,2m3
dalton Napisal:

Lp Andrej

Ne vem, če je res pravilno odgovorila. Istrabenzov kalkulator pravi, da je 3700L=873,2m3

Zdaj ko smo ti povedali da m3 ni 1000l si pa malo raziskal, hm?

Zato pa je forum, da se ljudje česa naučijo!

Lp Andrej
Zdaj sem malce preverila zadevo. Takole pravijo:
plinohrami so posode za uskladiščenje UTEKOČINJENEGA plin, mi jemljemo propan, pri Butan plin-u. Na dobavnici in računu je vpisana cena za LITER. Uporabniki, ki pa že imajo v omaricah (ne cisternah!) plinske števce se jim odčitava dejanska poraba plina v m3. Pretvornik:

1m3 = 3,731 L utekočinjenega plina

Torej je naša letna poraba plina 3700 L = 911,28 m3.

Podatek v litrih se uporablja v trenutku polnjenja , ker je utekočinjen velja zanj enota v litrih, pri izgorevanju oz. porabi pa se uporablja enota v m3. Takšne informacije sem dobila pri prodajalcu, zdaj verjetno 99,99 % držijo.

LP
:lol:
ja, nekako tako bo najbrž.
zaenkrat midva porabiva v stanovanju cirka 10-15kubikov mesečno, ampak ogrevamo še ne (ni potrebe, je vedno dobrih 22 stopinj notr), gre le za ogrevanje sanitarne vode. ko bo ogrevanje, bo verjetno 2x, 3x več porabe.
za bajto je razumljivo, da porabiš več, večji prostori, noben ne grejo od odspodaj ipd..
JustMe Napisal:
dalton Napisal:

Lp Andrej

Zdaj ko smo ti povedali da m3 ni 1000l si pa malo raziskal, hm?

Zato pa je forum, da se ljudje česa naučijo!

Lp Andrej

Ne, če si pozorno bral, sem že takoj namignil, da konverzija velja vedno 1m3=1000L, razen če ni kakšne "magije" zadaj (in ta magija je očitno zamolčan podatek o agregatnem stanju). Ko je kasneje urška (oz. mogoče nekdo drug) povedal, da je taka konverzija sumljiva glede na njihovo porabo v m3 in volumen cisterne, sem rekel, da je plin v cisterni verjetno stisnjen. To je to, brez raziskovanja sem ugotovil, kam pes taco moli, za istrabenz kalkulator pa sem uporabil google, res je. Če komu koristi, prav, če pa ne, tudi prav ...
Lj "dalton" ne bom se prerekal s tabo kdo je kaj dobro prebral in kdo kaj razume.

V začetku teme sem napisal za tiste, ki imajo doma plinohram --> da imajo doma cisterno (če bi ti to razumel) in logično, da nima nihče plina v plinastem stanju in ga ima v vtekočinjenem (a si že videl cisteno pred hišo z 800m3 volumna). Torej plin kot tak je splošno znano, da je brez "magije" v tekočinjen za ogrevanje. Plinovod je pa spet neki druga...

Moti me to, da z nepoznavanjem področja neki pišeš in meni govoriš če vem kaj pišem in če sem zadevo prebral.

Lp Andrej
Mam eno vprašanje. Doma imava centralno kurjavo na plin. Ker se ne zadržujeva ves čas v vseh prostorih, zaenkrat tam izklapljava radijatorje in grejema zares samo v sobi kjer sva oz. bova v naslednji uri.

Zanima naju ali porabiva enako plina, če grejema samo en prostor ali če odprema vse radiatorje in pač kurima vse. Po neki logiki pač plin se porablja, ko plamenček v oni peči gori. Zdej a gre več plina, če je več radiatorjev al ne, ker če je recimo poraba ista, pol ne bi več ugašal sob. če laufa pa naj laufa povsod.

Gre za plinsko peč, v kuhinji je termostat, ki ugasne peč, ko doseže neko temperaturo.
Miša Napisal:Trenutna cena je 2,778 EUR/m3.

V letu 2007 smo za 240 kubikov plačali 545 EUR,
v letošnjem letu (prvih deset mesecev) pa za 200 kubikov 525 EUR.

O kateri vrsti plina ti govoriš. Energetika Celje ima po novemberskem ceniku 0,45 evra plus neke trošarine, kar znese cca 0,58 na kubik.
Vsi imetniki in s tem tudi istočasno porabniki UNP se ogrevajo na najdražji možni način. Ta energent je cca 20% dražji od ostalih energentov.
Vsakdo ima - je pri montaži tovrstne plinske inštalacije upošteval strojni projekt za njegovo novogradnjo. In elaborat gradbene fizike mu je pokazal predvideno porabo kWh zaradi izgub ( prevodnosti zidov in ostalega).
In sedaj predlagam, da na koncu ogrevalne sezone, na podlagi podatkov iz merilnega mesta porabe plina ( v m3) preračunate koliko,toplotne energije ste proizvedli. Dobljeno vsoto pa primerjajte z enko količino proizvedene toplotne energije ,pridobljen z kurilnim oljem,z zemlejskim plinom ,z peleti ali s toplotno črpalko ( ločiti je potrebno toplotno črpalko zrak/voda od toplotnih črpalk voda/voda in zemlja voda).

Rezultat teprimerjalne analize vam bo pokazal pravilnost vaše odločitve za UNP.
Morda bodo rezultati te analize omogočili novograditeljem drugačno odločitev.
Vse v cilju večje energetske samostojnosti oziroma neodvisnosti.

termal
čista energija
1 2 3
Iskanje po temi