PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Klasična gradnja Štukanje armature z navojem

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pri gradnji armirano betonskega objekta razmišljam če bi lahko čbr palice (12 do 16mm premera) lahko štukal z navojem. Razlogi za:
  • manjša poraba železa
  • manj "gužve" kot pri klasičnem prekrivanju
  • bolj zanesljivo od prekrivanja in varjenja
Težava pa seveda ta, da to rezanje navoja ni tako enostavno brez ustrezne opreme. Palice je potrebno najprej hladno kovati, da se poveča gostota in nosilnost, ter pridobi širino, za rezanje navoja. 

Zanima me, če ima kdo izkušnje s tem? Je mogoče kdo v Slo, ki se s tem ukvarja? Povprašal sem 2 železokrivnici, pa je tako izpadlo, kot da bi kitajsko govoril. En video kako to približno izgleda https://www.youtube.com/watch?v=1IDCb_w263g
Kaminar, to se pri nas ne dela v železokrivnici. Zato so te tako čudno gledali. Niti nimajo strojev za vrezanje navojev.
Glede prekrivanja so težave samo v primeru, da imaš V. vezi v namenskih zidakih, kjer ne dosežeš dovolj sidrne dolžine/prekrivanja. V klasičnih AB Vertiklani vezeh ni teh težav.
Lep pozdrav
Jaz bi človeku, ki dejansko razmišlja o vrezovanju navojev v armaturne palice in jih na vrh vsega še poimenuje s ČBR (prosto po PBAB), priporočil, da najde enega železokrivca, da mu armaturno jeklo postavi skladno z načrtom. Bo najmanj težav.
(9.9.2026 ob 21:30)Celvedis Napisal: Jaz bi človeku, ki dejansko razmišlja o vrezovanju navojev v armaturne palice in jih na vrh vsega še poimenuje s ČBR (prosto po PBAB), priporočil, da najde enega železokrivca, da mu armaturno jeklo postavi skladno z načrtom. Bo najmanj težav.

Jaz bi pa človeku, ki samo pametuje in nima nič konstruktivnega za dodat na zastavljeno vprašanje, priporočil, da se vzdrži takšnih komentarjev.

(9.9.2026 ob 18:39)som16 Napisal: Kaminar, to se pri nas ne dela v železokrivnici. Zato so te tako čudno gledali. Niti nimajo strojev za vrezanje navojev.
Glede prekrivanja so težave samo v primeru, da imaš V. vezi v namenskih zidakih, kjer ne dosežeš dovolj sidrne dolžine/prekrivanja. V klasičnih AB Vertiklani vezeh ni teh težav.

Saj sem predvideval da ne,k večjemu lako kovanje, navoje pa pri strugarju. Vprašanje je bilo v smislu, če se je kdo s tem že ukvarjal in pozna koga ki to dela. Kakšno rešitev bom izbral za armiranje se bom sam odločil.
Priznam, pametujem.
Ker se nekdo, ki evidentno o armiranju nima pojma (drugače ne bi na svetlo iz naftalina potegnil čelika-betonskega-rebrastega in idej o kovanju pa vrezovanju navojev), kar vehementno odloča "kakšno rešitev bo izbral za armiranje".
Saj imaš projekt (vsaj upam, če se nisi sam odločil, kakšno rešitev boš izbral), tam je vse predvideno.
(10.9.2026 ob 11:13)Celvedis Napisal: Priznam, pametujem.
Ker se nekdo, ki evidentno o armiranju nima pojma (drugače ne bi na svetlo iz naftalina potegnil čelika-betonskega-rebrastega in idej o kovanju pa vrezovanju navojev), kar vehementno odloča "kakšno rešitev bo izbral za armiranje".
Saj imaš projekt (vsaj upam, če se nisi sam odločil, kakšno rešitev boš izbral), tam je vse predvideno.

O armiranju imam zase dovolj pojma, pa AB objektov 10 let postavljenih tudi. Jaz sem lepo vprašal in pričakujem, da bo nekdo ki o tem nekaj ve, dal kakšno idejo, predlog, koristno info, etc.  Torej, če o tehniki spajanja armature z navoji nimaš pojma, bi bilo od tebe olikano da si lepo tiho in se ne afnaš. Vsebina PZI-ja in arhitektura gradbenih konstrukcij je pa moja stvar.
Za spajanje sidrnih palic obstajajo specialne matice.

https://www.vauda.si/sidrna_tehnika.htm
(10.9.2026 ob 23:15)m555 Napisal: Za spajanje sidrnih palic obstajajo specialne matice.

https://www.vauda.si/sidrna_tehnika.htm

Hvala za info, jih bom povprašal.
Iskanje po temi