PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Postavitev električne polnilnice

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdravljeni.

Zanimam se za postavitev domače polnilnice za električna vozila. Živim v 3 stanovanjski hiši, kjer je električna omarica na hodniku pred stanovanjem. Elektriko imamo ločeno in elektro omarica s števci je poleg glavnih vhodnih vrat v objekt. 

Zanima me, ali je potrebno za električno polnilnico kabel vlečt od električne omarice stanovanja ali je možnost, da se ga vleče od števca naprej. Ker če je možno od števca naprej je to veliko bolj praktično, saj je na zunanji strani objekta. Električna omarica z varovalkami pa je na notranjem hodniku, vsako stanovanje pa je v svoji etaži. Poleg tega v tisti omarici ni več nobenega prostora, tudi mi ni jasno kako bi spravil not 5 x 10 mm2 kabel. Razbijanja bi bilo preveč.

Aja električnega avta še nimam, prej bi si želel postaviti polnilnico.

Hvala za odgovore in LP.
Nisem siguren ampak kolikor vem elektro ne dovoli več izvodov iz glavne omarice. Ven gre en kabel, mogoče je opcija, če se zraven dogradi eno manjšo dodatno el. omarico, kjer bi ta glavni kabel peljal skoznjo in potem naprej do stanovanja. V tej novi bi potem tudi izvedel priklop za polnilnico.

Naj pa še kakšen iz stroke pove ali sem veliko falil.
Katera električna polnilnica je dobra za domačo rabo. Imam pripravljeno vse za moč 11kW polnjenje. Gledam pa cene med 180-3000eur. Kaj je ok tam zlata sredina ali do 1000eur. Hvala za odgovor.

Citat:Katera električna polnilnica je dobra za domačo rabo
 Vprašanje , kot za vse izdelke tega sveta...
En ma rad zgolj bel kruh. Drug mešan, črn, pirin... Komu mora ''fejst'' zgledat - oblika.... do = cena.
Dvomim, da ima doma kdo več različnih polnilnic/ izkušenj. 
Ali drugače...: vsaka, ki opravi svojo nalogo,  ima vsaj osnovne varnostne elemente, je ok.
 Menim pa (vsaj jaz sem tak), da gre bolj to kateremu ponudniku zaupat (poleg ostalih prioritet) ? In bo ta prisoten tudi za (morebitne) težave, vsaj za časa garancije. Tudi dolžina teh je različna...
Doma smo zadovoljni leto dni s ''prenosno'' in je dobro ''služila'' za svojih 280eur. Možnost nastavitev od 8 do 16A, brez ali nastavitev časa polnitve, šuko ali trofazni (ne le dom, tudi za kak dopust je fajn).
Vendarle... se počasi naveličaš vsak dan vlečt kabel v/iz avta. Torej po letu uporabe prenosne, smo ravno v prehodu na fiksno. Vključno z fiksni kabel za filanje; če ne je ''brezveze'' vložek, saj prenosna ok opravlja delo.  Nima pa nastavitev s ''kavča'', kartice..., kar imajo mnoge fiksne.  
 Poleg že nekaj omenjenih nastavitev, ima fiksna dodan vmesnik za dinamično upravljanje -polnjenje. Ko se npr. vklopi TČ (ali kak drug močen porabnik) se avtomatsko prilagodi- zmanjša moč= ''reže špice''. 
Kljub temu, da so polnilnice subvencionirane, verjetno nima posebnega smisla posegat po tistih najvišjih cen?  
1320eur z montažo, odbito subvencijo =548eur, sprejemljivo (napram vlečt kable vsak ''drug dan'' z/v avto). 
 Ali drugače ..., če se ne pustiš ''pogoltnemu'' prodajalcu prepričat, kako ''rabiš njegovo prenosno polnilno za tisočaka'' (ki nudi manj od tiste za ''300'') imaš lahko fiksno in ''mobilno'' za manj kot jurja Idea  
 Razen: če mora zgledat boljše od večine in seveda temu primerna cena...
Pri meni: pri števcu je postavil še eno omarico. Notr je pamet za kontrolo skupnega toka (max varovalka) in svoja varovalka za postajo. Torej iz števca kabel do te omarice, iz omarice potem naprej do elektro omarice hiše in do postaje. Postajo imam blizu števca.
Cene.... pojma nimam. Se pa končna razlikuje od "oglaševane". Pamet extra plačaš. Pa omarica pa iz števca do omarice kabel pa...
Na koncu sem plačal 2k. Je postaja "dobra" z wi fi dostopom, "green" funkcijami v sodelovanju s elektrarno itd.
Sem prepričan da dobiš za velik manj tudi lahko vse te funkcije. Če znaš in veš kaj iščeš.

Subvencija je dala ceno na pol.
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Do 11 kW meni zadošča polnilec, ki sem ga dobil zraven avta. Več itak bajta ne zmore.
Le enofazni kabel sem menjal za trofaznega. Strošek je bil 60 evrov in polnilnica popolnoma normalno deluje.
Polnjenje pa avto diktira, čas, moč in ostale zadeve.
Citat:Polnjenje pa avto diktira, čas, moč in ostale zadeve.
Ravno zato je pa fajn, da kdo dobi več info. ter njih možnosti.

Nikakor pa v začetku ni treba, da ''ne vem kaka'' polnilnica čaka na prihod EV, če... Ker se tud na šuko in prenosno polnilno da preživet potrebe. 
Naš EV na javni (proti plačilu)- ni bil pri 25000km+ v letu dni...  filan nikoli. Za daljše ture je doma še dizel. Vsako-dnevnim potrebam je EV povsem kos.
V nasprotju z dizel/bencin, rabiš malo več razmišljat o filanju... 
 Možnost prilagajanja moči (prenosna/fiksna) je uporabna predvsem, kdor ima več močnih ostalih porabnikov el.en. (TČ itd...). Hitro lahko namreč ''presegaš'' špice ali...?!  Zato se diktiranju avta ne prepuščam.

Predpogoj pri vsem pa drži..., da imaš napeljavo OK (kabli, varovalke...). Že res, da imajo tudi prenosni polnilci svoje varovanje..., sam če se že do nje kabel pregreva... Idea
Od glavne omarice som mi potegnili petžilni kabl-20 m v garažo, pa omarica-300 euro. Amazon mobilni kabl 4m 16A, ki je meni fiksn v garaži na steni-140 euro in polnim z 11 kw. Polnim od 22-6 ure po potrebi. Malo denarja in vse špila. Lahko pa daš tudi dva jurja.
Ko je ravno tema ze odprta.Kaj je fora 22kw polnilnic, ce kolikor sem gledal avte imajo vsi limit za polnjenje z AC/DC 11kw?

Ko je ravno tema ze odprta.Kaj je fora 22kw polnilnic, ce kolikor sem gledal avte imajo vsi limit za polnjenje z AC/DC 11kw?
Slabo si gledal, nekateri el. avtomobili se lahko polnijo tudi z 22 KW.
Novejši praktično vsi. Vsaj tisti ki niso low budget.

Drugace zame je bilo dovolj 3.6kw na šuko.
Ampak ker živim pri tastu, pa je bil problem kabel ven pa not, pa stare žice, pa stara el. Omarica pa varovalke pa... polno "problemov".
Kterakol "pocen" rešitev ki sem jo predlagal je odprla polno debat z problemi. Mi je bilo lažje placat 1k pa da je mir Smile
Tudi pamet pa špice pa... ne rabim. Filam striktno ponoči na 5.5kw.
Sam da je mir v hiši je vrednih tistega jurčka.
Citat:Je postaja "dobra" z wi fi dostopom, "green" funkcijami v sodelovanju s elektrarno itd.
Citat:Tudi pamet pa špice pa... ne rabim. Filam striktno ponoči na 5.5kw.
Verjetno rabiš =  po ročni nastavitvi, ker to omogoča...? Idea  Ugibam, da ni polnilnica 5,5kW...  
Enofazne so običajno 3,6 in 7,4 . Trofaz.: 11 in 22kW

Tudi naša omogoča vse to, vključno z RFID kartico- nepooblaščen dostop.  
Kot že pisano..., naj vsak premisli o ostalih porabnikih in možnosti prilagajanja...
Kaj npr. bo komu 22kW polnilnica , če so v povprečju v Slo. priključki hiš (stanovanj) med 7 in 14kW ? Idea  
Pri nas je npr 17 pa bi ob vseh porabnikih komot brez omejitve ''preskočili'' čez. Vsak naj si pred odločitvijo prešteje porabnike el.en. in zaključi, da je še 11kW polnilnica lahko ''preveč'' brez bremzanja.
Citat:Cene.... pojma nimam. Se pa končna razlikuje od "oglaševane". Pamet extra plačaš.
Vse odvisi, kako se zmeniš (pozanimaš) in vključuje predračun . 
Več kar prej veš, se dogovoriš..., manjše ali nič odstopanja ni na koncu.
Osnovno priporočilo: ne kupujte osnovne (plug&play) polnilnice  Idea
Pametna vam za identičen denar ali kusur več nudi vsaj nastavitve omejitev po moči in nepooblaščen dostop.
Pametna ''Green'' pa vključuje dodatno pamet (ki poleg vaše ročne nastavitve) omogoča, da ob drugih močnih porabnikih le to , po potrebi,  zabremza še nižje od vaše ''ročne'' nastavitve.
 In če že kupiš to... (naša omogoča) je nesmisel te  ne uporabljat in delat mogoče špice ali izpad varovalk, kar je poanta uporabe te.

Pri nas konkretno, bo s tem zdaj razbremenjena SE/baterija, ki je nastavljena na rezanje špic.
Polnilnica je 22. Na avtu nastavljeno na 5.5 in termin ponoči. Butasti sistem pač. Namesto da bi filal ob11- 15h popoldne na polno ko je elektrika v minusi na borzi...
Me tast požre da mu dvignem omrežnino!
Mi pa polnilnica ne omogoča filanja SAMO na sončne viške. Do nastavljenega maximuma bo vedno iz omrežja dodatno vlekla.
Kar pa nisem pred nakupom vedel. Sem domneval da se da...
Polnjenje enofazno s 3,6 KW je lahko problematično dalj časa.
Tudi sam sem nameraval to početi, pa se mi je po cca 2 mesecih imel problem. Same eniofazne vtičnice so dejansko 10 A, polnil sem pa na 16A.
Hiša stara 25 let, spoji v dozah in vtičnicah so že bolj švoh. Problem je sploh ponoči, teoretično lahko pride tudi do požara in vsi mirno spimo.
Naenkrat sem opazil, da mi el.avto ne polni, vse varovalke in fid pa OK. Seveda sem preveril inštalacijo v garaži in odkril slab spoj, ki je že zažigal !!
Takoj sem potegnil pet žilni kabl iz glavne varovalke, omarica z varovalkami, mobilni kabl trofazni 16A in sedaj polnim ponoči z 7,4A-net metering.

Pazite, polnjenje s 3,6 kw enofazno je problematično, rajši zmanjšaj na cca 3 kw, če ne gre drugače.

Lahko ti zgori hiša !!!!!
Citat:Se pa končna razlikuje od "oglašene". Pamet ekstra plačaš. Pa omarica pa iz števca do omarice kabel pa...
Na koncu sem plačal 2k. Je postaja "dobra" z wi fi dostopom, "green" funkcijami v sodelovanju z elektrarno itd.
Ob opisu sodeč sem sklepal, da imaš vse možnosti ob ''green'' funkcijah v sodelovanju z elektrarno itd.. Očitno ne.
Ob tej ceni... sem prej ugibal, da je vključena tudi extra pamet, očitno ne ?
To sem želel, da se razume... Ob omenjanju omejitve špic, ki jih polnilnica z vključeno pametjo zna dodatno rezat, ob vključitvi drugih večjih porabnikov (TČ, štedilniki, savne, stroji, aparati ''taki onaki''... par kW+ porab).
Velja previdnost ostalim  Idea 

22kW, oz. HII polnilnica, ne koristi ničemur, če si doma omejen..., lahko zgolj s samo močjo varovalk-odjema.

V takem primeru bi osebno ostal na prenosni polnilnici. Mimogrede, če zaupaš soseski, jo lahko fiksiraš na steno, steber... in služi identično fiksni. 
Prav ''šolski'' primer za razmislek ostalim..., če je tako, kot domnevam.
Ne gre za reklamo, zgolj primer: https://www.mimovrste.com/polnilci-akumu...pter-torba 
 Če je z ostalo napeljavo vse OK ali možna min. posodobitev ranga cca 100eur z delom (kabel, vtičnica, fiti...), nudi ''isto''; razen, da ni ''fensi''.

Ker me ni bilo doma ob montaži (če bi bil ... bi montiral pravo ...) , čakam na menjavo. Zmontirali so mi jo brez fiksnega kabla in bi moral počet isto vajo, kot doslej... = vlečenje kabla v/iz avta. Same špice bi lohk rezal z baterijo SE, kot doslej. 
Zato poudarjam tudi zanesljivost ponudnika (ob branju prispevka firefly, sklepam na veliko spremenljivk- od osnove...). Moj je priznal, da ga je usral in bo polnilnico menjal brez doplačila. Del krivde je moj, spregledal predračun = nepozornost na kable. So pa priznali mojo ustno zahtevo in predpostavke čemu sploh grem v invest..
Ponudil sem roko, da celo sprejmem polnilnico : če dodajo kabel. Vendar ob pogoju, da bom tega uporabljal, kot fiksni (brez hrambe avto/ garaža). V primeru, da slučajno dobi ''noge'' ga nadomestijo z novim... Takoj odgovor: menjava postaje s fiksnim kablom, brez doplačila. 
  Subvencija je bila tu na drugem mestu, zelo dobrodošla!
 Tud ceno kabla in menjave bi ''požrl''; nisem lih tak skopuh.
Vendar zakaj, če je bila definicija menjave ob dogovoru jasna ?! Da:
-ne vlečem kablov z avta /garažo 
-vključuje postajo ''pamet'', ki omejuje moč ob ostalih močnih porabnikih. Ne glede na to, kako jo ročno omejiš - ona gre po potrebi še niže. 

Namesto ''sekiranja'' glede špic = omrežnina, je bilo to v sklopu zahteve ob polnilnici- ponudba.
1 2 3
Iskanje po temi