8.1.2026 ob 09:58
Na ta forum se obračam za nasvet in pomoč.
Izvorna težava: zamašitev odtoka, 2x v roku cca 1 leta.
Stanovanje v bloku.
Po odmaševanju je bil narejen posnetek. Povezava do posnetka: klik
Na posnetku kamera vstopi skozi WC odtok sosednjega stanovanja. Nasproti se vidi WC odtok mojega stanovanja. Nato kamera zavije navzdol.
Na podlagi posnetka je upravnik bloka pridobil mnenje, ki pravi:
Izvajalec del, ki mi je leta 2020 prenavljal kopalnico, pravi:
Kdo ima prav?
Je montaža ustrezna?
Meni se zdi nenavadno, da več let pred tem težav ni bilo.
Lahko prosim nekdo, ki se spozna, komentira oziroma poda mnenje?
Izvorna težava: zamašitev odtoka, 2x v roku cca 1 leta.
Stanovanje v bloku.
Po odmaševanju je bil narejen posnetek. Povezava do posnetka: klik
Na posnetku kamera vstopi skozi WC odtok sosednjega stanovanja. Nasproti se vidi WC odtok mojega stanovanja. Nato kamera zavije navzdol.
Na podlagi posnetka je upravnik bloka pridobil mnenje, ki pravi:
Citat:Pregledali smo posnetek fekalne horizontale iz stanovanja v skupno fekalno vertikalo v objektu Hermana Potočnika 29.
Snemanje se začne iz fekalnega odtoka v stanovanju. Razvidno je, da je bil v fekalno horizontalo montiran PVC kos, ki je bil tesnjen s purpenom ali silikonom. Ta je pri vstavljanju izhajal iz stika in sedaj predstavlja veliko oviro za pretok fekalij.
Posnetek se nadaljuje v fekalno vertikalo.
Ugotovili smo, da se v fekalni vertikali nahaja nekaj oblog, ki pa ne ovirajo pretoka fekalij. Vertikala je prehodna in odprta po obsegu.
Priporočamo, da se ustrezno sanira neustrezno montiran stik v fekalni horizontali v stanovanju.
Izvajalec del, ki mi je leta 2020 prenavljal kopalnico, pravi:
Citat:Pogledal sem posnetek, in iz le tega ne vidim nobene težave glede izvedbe mojega priklopa vašega odtoka na vertikalo. Po gradbenih uzancah in tudi garanciji na izvedena dela bi moral pritok funkcionirati dve leti. Le ta pa je nemoteno deloval več kot 5 let.
Vsled tega se mi poraja sum , daje do zamašitve prišlo zaradi nekega drugega vira.
Lahko, da je nekdo nad vami izvajal obnovitvena dela v svoji kopalnici in je izvajalci v odtok ušel kakšen kos , kateri je zamašil odtok, ali pa vam, ali pa sosedi .
V svoji dolgoletni delovni karieri, sem velikokrat pri odmaševanju zamašene kanalizacije našel plastične dele, na primer nosilce za izpiranje školjke, kateri so zataknjeni na rob školjke in se po tem na njih zagozdi neprimeren Wc papir, kot so to vlažilni robčki, ali pa v Wc odvrženi ženski vložki.
Kdo ima prav?
Je montaža ustrezna?
Meni se zdi nenavadno, da več let pred tem težav ni bilo.
Lahko prosim nekdo, ki se spozna, komentira oziroma poda mnenje?