PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Lastniki TČ zrak-voda-poraba el.

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Da ne pisem vseh podatkov hise se enkrat, se pogleda 1 post visje 

Ogrevanje izklopljeno, letos celo kasneje kot ponavadi. Za ogrevanje hiše je šlo 2003kWh v tej kurilni sezoni.

11. sezona za TČ, ki je napačno izbrana, porablje ogromne procente vec kot ustrezna in bo zato tudi predcasno riknila, je torej zakljucena.
JaBK, a vi v aprilu (tudi v prejsnjih letih) sploh ne ogrevate vec?
Ne...
(24.3.2025 ob 00:30)JaBK Napisal: Ne...

S klimo še ogrevaš, saj tako si rekla nekaj let nazaj
Ne...

Klimo sem poskusno probala novembra '22. Ne prej ne potem je nisem prizgala za ogrevanje. Takrat sem jo tudi upoštevala pri letnem "obračunu".

Drugace pa letos ni nic drugace kot prej. Ogrevanje se prizge za krompirjeve pocitnice (dan gor dol), ugasne pa praviloma v prvi polovici marca. Letos smo z 17.3. bili pozni...
Ne vem če bi držalo 

Bojo pa še kakšni hladni dnevi, ne vem pol od kod imate pol 22st
Poraba TČ april 2025 (samo od 6.4. od 21 ure naprej)
231 kWh

Opis stanja Napisal:Lokacija okolica Novega mesta (254m nadmorske višine)
Kotlovnica
3 fazna, LT z EVI, inverterska TČ Fujitsu WS HP 11,2 kW , brez zalogovnika
Bojler ležeči: izmenjevalec 0,8m2, 200 l (2 osebe + 2....1....0 za vikend)
Grelni elementi
- kopalnici radiator + talno vezano zaporedno
- 4 pomožni prostori: navadni radiatorji
- dnevna, kuhinja in 3 spalnice: 6 fancoil-ov
Objekt
Hiša K+P+M vseljena leta 2002
Bruto površina 411 m2
Neto površina 320m2
Neto ogrevana površina 220 m2;  (ne grejem garaže (P) in kleti (K))
Toplotni ovoj: modul 29cm + 10cm EPS, cokel 8cm xps, mansarda povprečno 25cm tervol + EPS, okna lesena dvoslojna λ=1,1 W/mK
Notranja temperatura 22,5°C 24ur/dan
Pred uvedbo TČ poraba cca 2100 l ELKO peč RIELLO + par metrov drv v kaminu

Priložene datoteke Predogledne slike

Citat:Objekt l.1959 izol. 3.5cm, strop 30cm volna. Na S prizidek (2x soba, dnevna - vse mansarda) izo. 5cm, strop 30 cm volna. 
 TČ TT 18kW,  non- stop na 22.5stC, ogreva se 200m2. 
Vremensko voden DV : pri -14stC na 56stC , -7stC na 49stC, -2stC na 44stC, +2stC 40stC, +7stC 35stC.
Beleženje analognega števca samo za TČ : ''pre''daleč, pozabiš nanj...
Okvirno mi zadostuje teoretični histogram porabe TČ, pa še zun.t. je zraven..., kar poleg različnosti objektov, navad , vpliva na porabo.
https://prnt.sc/DS4-5jJ5cACl   očitno tud to ne dela več...?
(11.6.2024 ob 21:40)gt001 Napisal: Sem malo zbral statistiko zadnjih 5 ogrevalnih sezon (odkar se ogrevamo izkljucno na TC):
Letna poraba elektricne energije (zgolj ogrevanje, brez SV) se giblje med ~1200kWh in 1400kWh (ogrevalna sezona traja pri nas obicajno od konec oktobra do polovice aprila).

Robne pogoje ogrevanja malo spremljam v grafu: 

v opazovanem casu ogrevalne sezone povprecna mesecna temperatura ni padla pod 0°C, povprecna urna poraba el. energije oz. el. moc za ogrevanje (poracunana na mesecnem nivoju) pa ni presegla 0.5 kW. 

PS.: Pred tem obdobjem smo hiso ogrevali z elektropecjo (ELOBLOCK) s katera je pri (priblizno) enakih robnih pogojih "kurila" ~ 5k kWh elektricne energije.

---
Celje-okolica, zelo dobra NEH, talno ogrevanje na ~22°C, soncna lega, neto 175m²/500m³. Elektrika edini vir energije.

Ogrevalna sezona 2024/25, ki je pri nas trajala od začetka novembra do srede aprila, zaključena

V tem času je bilo porabljenih 1460kWh (samo ogrevanje IVT, brez SV), kar je malo nad povprečjem preteklih let.

Karakteristika porabe preteklih ogrevalnih sezon v priloženem grafu.

gt, ne zastopim ravno tvojega grafa... pa pri FI bi te kregali, ker nisi enot na osi napisal Smile

Pri nas je bilo to zimo približno tako:
- Poraba TČ 1489 kWh (sem popravil napako)
- Poraba grelca v bojlerju 360 kWh
- Poraba ogrevalne klime 311 kWh

Skupaj ogrevanje in SV torej 2160 kWh 

TČ ogreva SV do nekih 30 ali 35°C (sem že pozabil, kako sem nastavil). Potem prevzame dogrevanje SV še grelec v bojlerju, ki to dvigne na končnih 45°C. Grelec bojlerja sem elektronsko omejil na 800W, čeprav sedaj niti ne vem, kako je s tisto omrežnino na moč; baje tega ne bo, ampak tako je ostalo iz časov panike.

V mansardi je pa še klima, ki poleti hladi+razvlažuje in pozimi malce dogreva, zato sem jo tudi prištel zraven.

Pa nekaj k ogrevanju prispeva še zemeljski kolektor za predgrevanje zraka v rekuperator. Če ne drugega, vsaj pokrije izgube aktivnega prezračevanja.

Mater, se je kar nabralo teh virov toplote.... Samo še peletka mi manjka Smile

(Fujitsu 5kW, 155m2 P+M, talno gretje, teoretično pasivna, Tnotr.=23°C, 3 osebe tuširanje, 200 l bojler za SV na 40-45°C , kuhanje le čez vikend, TČ edini vir, Paul Novus 300F in pasivno predgrevanje/hlajenje zraka z zem. kolektorjem)
Poraba sezone 2024/2025) za ogrevanje prostora in sanitarne vode:
4017,3 kWh

Fujitsu Waterstage HP 11kW, 182m2, radiatorji. Tnotr.: 23°C, 4 osebe tuširanje, 300 l bojler za SV: 38-42°C (na visini senzorja), TČ edini vir gretja.
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
pri nas pa porabo zadnji dve leti le bežno spremljam....lahko rečem, da sem še vedno med 6500 in 7500 kw porabe cele bajte že 13 let zapored Navade se niso spremenile niti zadnji dve sezoni odkar dela SE in pridela približno 14000kw
FWHP 11 pa še vedno prede ko mucika, brez da je kdo nos vtaknil vanjo....
Sašo, kWh in ne kW
Poraba TČ maj 2025
220 kWh

Opis stanja Napisal:Lokacija okolica Novega mesta (254m nadmorske višine)
Kotlovnica
3 fazna, LT z EVI, inverterska TČ Fujitsu WS HP 11,2 kW , brez zalogovnika
Bojler ležeči: izmenjevalec 0,8m2, 200 l (2 osebe + 2....1....0 za vikend)
Grelni elementi
- kopalnici radiator + talno vezano zaporedno
- 4 pomožni prostori: navadni radiatorji
- dnevna, kuhinja in 3 spalnice: 6 fancoil-ov
Objekt
Hiša K+P+M vseljena leta 2002
Bruto površina 411 m2
Neto površina 320m2
Neto ogrevana površina 220 m2;  (ne grejem garaže (P) in kleti (K))
Toplotni ovoj: modul 29cm + 10cm EPS, cokel 8cm xps, mansarda povprečno 25cm tervol + EPS, okna lesena dvoslojna λ=1,1 W/mK
Notranja temperatura 22,5°C 24ur/dan
Pred uvedbo TČ poraba cca 2100 l ELKO peč RIELLO + par metrov drv v kaminu

Jaz sem pa danes zjutraj klimo vključil, jo nastavil na 24 in razvlaževanje in tako bo ostalo do jeseni.
Mogoče vmes še ene 2x njen filter spiham.
1 ... 242 243 244 245 246 247 Pojdi na stran 
Iskanje po temi