PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Toplotna črpalka in hlajenje s konvektorji

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ne drži. Imam zgolj dve talni klimi, tako za hlajenje kot za gretje. Simpl ko pasulj. Trenutno dodatno kurim drva, na kotlu zato peletni gorilnik počiva na vrhu peči. Sistem ni produkt planiranja temveč zgolj rezultat flikarije takratnih potreb. Danes bi izbral ali Daikin HT ali Yutaki S, predvsem bi se zanesel na svojega preizkušenega mojstra (s foruma).

Preden v nekaj zapneš, pokliči mojstra na ogled. Tistih nekaj evrov stroškov ogleda ti bo ogromno prihranilo v prihodnosti. Forum naj ti bo le osnova za informacijo (bolj dezinformacijo!) o TČ, za naprej moraš vpreči strokovnjaka.
Hm. Kaj pa bi naj jaz naredil.
Ogrevam cca 140 kvadratov, spodaj kuhinja, dnevna, jedilnica, vse potrebe zadovoljuje konvektor.
Zgoraj imam radiatorje, ki jih zaradi prenosa toplote v strop (spalni prostori) skoraj ne rabim (razen kopalnice). In zdaj.
V vse spodnje prostore bomo dali talno (drug parket), konvektor bi lahko ostal za opisane primere (hitra odzivnost ter prehodno obdobje).
Poleti bi pa v zgornjih prostorih nujno rabil klimo.
Ali preseliti konvektor gor? TČ ima 100 literski zalogovnik (on OFF tč).
Nasvet za laika! Kaj bi moral narediti preden prenehamo s predelavo. Kam priklopiti konvektor, kaj je s kondenzom na ceveh in radiatorjih?
Npr. predstavljam si nekako takole. Fizično se zapre dotok hladne vode v talno gretje,
(za kar obstaja možnost), ali tudi do radiatorjev? Do konvektorja vodita dve izolirani cevi, naprava pa v tem primeru služi samo za hlajenje? Potreben je odtok. Torej konvektor dam na podstrešje, do njega pripeljemo (ločeno od ostalega sistema) dve cevi, omogočim odtok in pripeljem elektriko? Stopnišče je odprto, hladen zrak pa ni nekoliko ohladil tudi spodnje prostore? lpt

p.s.
oznaka, status, mojster ni najbolj primerna Wink, pomeni le da imam za sabo kar nekaj vpisov
Razmišljaš prav. V kotlovnici pač narediš fizične ventile za talno in radiatorje in jih zapreš poleti. Rabiš 2 izolirani cevi, štrom in odtok. Na tvojem mestu bi dal še en konvektor v pritličje v jedilnico/kuhinjo/dnevno, če je to en prostor.
Prekmurje
Tvoja TČ omogoča hlajenje?
Če upoštevam njihove navedbe:

Dimplex ponuja koncept regulacije, ki omogoča, da lahko z vsemi toplotnimi črpalkami slanica/voda ne le ogrevate, temveč tudi ohlajate. V ta namen se uporabljajo pasivni sistemi hlajenja, ki jih lahko dodatno opremite in so zmožni, da ohlajajo z najmanjšimi obratovalnimi stroški (naravno hlajenje).

Zemlja je v večjih globinah poleti znatno hladnejša od okoliške temperature. Ploščati toplotni izmenjevalnik, ki je vgrajen v obtok sonde, prenaša moč hlajenja na obtok ogrevanja/hlajenja. Zgoščevalnik toplotne črpalke ni aktiven in je zato med hlajenjem na voljo za pripravo tople vode. (je pa res da te opcije na displeju ne vidim)

Ampak. Ker imam še možnost premestitve klasične klime, se bom odločil za to.
Konvektor deluje tako, da v glavnem piha hladen zrak? Klima pa po moji logiki jemlje topel in vlažen zrak iz prostora in vrača hladnega? V tem primeru je klima boljša rešitev? S tem, da mi pri mojem konvektorju ni najbolj jasno zadeva z odtokom, (ali ta možnost sploh obstaja, kako se izvede, itd..) lp
Prekmurje
Če na displeju ne vidiš možnosti potrditve pod zvezdico ki označuje hlajenje, ne bo šlo.
Pri meni je na displeju * , s pravi snežinka ampak nimam možnosti hlajenja.
Ta isti monter kot je bil pri nami mi j ena koncu tudi namignil če v štartu (novogradnja) ni vse poštimano za konvektorje oz. kako stensko hlajenje je boljši izbor preprosto klima.
sassapo Napisal:Nič novega. Večina VRV sistemov omogoča kombinacijo zraka in vode že kar dolgo časa.
Ali lahko daš kakšen link? Mojster na Samsungu pravi, da ima to samo Samsung zaenkrat.
mojster666... že 2017 smo takšno kombinacijo izvedli s Hitachijem, to omogoča tudi Mitshubishi, pa tudi Daikin in Fujitsu V biti vsi, z recovery sistemom. Vsi ki omogočajo Hlajenje in gretje istočasno. Z malenkostnim posegom, se pa to naredi na čisto vsaki klimi. Skratka nič novega in nič s čimer bi se lahko Korejci pohvalili.
ps. Bo bolje, da ostanejo pri telefonih in TV-jih, ti vsaj delujejo.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Pozdravljeni, 

Končno mi je uspelo vgraditi konvektorja za hlajenje v kombinaciji z 50L zalogovnikom in zadeva deluje super.

Vendar se pojavi problem, da ko ugasnem oba konvektorja, preide moja tč Mitsubishi Ecodan v taktiranje in hoče na par minut dohlajat vodo v zalogovniku, čeprav ni odjema. 

Moj monter pravi, da se ne da zvezat zadeve na ta način, da ko bi ugasnil oba konvektorja, da bi tudi tč prešla iz hlajenja in obratno. Je temu res tako?

Trenutno rešujem zadevo, na način, da ročno izklapljam hlajenje, ko ugasnem konvektorje. Vendar to ni optimalno. 
Do notranje enote že imam potegnjene kable, preko katerih in preko releja se vklaplja in izklaplja obtočna črpalka za kroženje vode do konvektorjev. 

Imamo tukaj kakšnega štromarja, ki bi predlagal kakšno rešitev?

Prilagam shemo, ki je v navodilih..

Priložene datoteke Predogledne slike

Vsak konvektor ima izhod NO C NC, ker imaš dva boš moral izhoda vezati na dva releja, od tu naprej pa na vhod TČ.
Simpl, da bolj skoraj ne more biti.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Na kak način pa se veže potem na tč? 
Tukaj je samo ta vhod 5-6 off on.

Iz ON je stalna napetost in preko tega mi napaja dodatnk obtocno crpalko preko releja.
Zaradi dotrajanosti radiatorjev bi moral le te zamenjati, ali bi jih bilo bolje zamenjati s  konvektorji, ki bi omogočali tudi hlajenje (TČ to omogoča, zamenjal bi potem tudi dovode do konvektorjev), ali dati navadne radiatorje in posebej dva konvektorja v vsako nadstropje?
Pozdravljeni
Za hlajenje delavnice v kleti sem dobil ponudbo za volcano vr4, ki naj bi bil primeren tudi za aktivno hlajenje preko TČ.  Ali mogoče kdo pozna ta konvektor in ali je sploh primeren za to? Hvala 
https://e-stacuna.si/en/node/14747
Katera TČ?
Imaš kaj več podatkov za ta konvektor (pretoki, moč..)?
Na tej strani jih ni, razen mer.
Vaillant TC 12kw na geovrtin z modulom za aktivno hlajenje. Našel sem tole, če kaj pomaga   https://eshop.vtsgroup.com/#gref
1 2 3 4 5
Iskanje po temi