PodSvojoStreho.net
Toplotna črpalka in hlajenje s konvektorji - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Toplotna črpalka in hlajenje s konvektorji (/showthread.php?tid=71580)

Strani: 1 2 3 4 5

Toplotna črpalka in hlajenje s konvektorji - mojster666 - 22.2.2018

S toplotno črpalko bi ogreval hišo (cc. 130 m2, montažna, nizko energetska) in sanitarno vodo.
Poleti pa bi s to isto toplotno črpalko ogreval sanitarno vodo in hladil hišo preko konvektorjev.
Kako to izgleda v praksi? Kakšno ceno lahko pričakujem? Na youtubu ne najdem nobenega filmčka na to temo.
Koliko konvektorjev rabim, kako izgledajo, kako in kam se vgradijo?

Re: Toplotna črpalka in hlajenje s konvektorji - kadotr - 23.2.2018

Ne kompliciraj. Ogrevaj s talnim, v stanovanje butni kako Gree klimo, če jo boš sploh potreboval.

Re: Toplotna črpalka in hlajenje s konvektorji - Energetik81 - 23.2.2018

Zakaj se ti zdi to kompliciranje? Konvektor pride nekje 500€, kar je še vedno ceneje kot neka split klima z montažo. Pa zunaj je samo 1 kišta.

@mojster, do konvektorjev moraš napeljati 2 izolirani cevi za vodo, vtičnico in pa odtok za kondenz. Je pa fajn, da imaš vmes še vsaj manjši zalogovnik za hladno vodo, sicer se ti lahko zgodi, da bo TČ taktirala, namreč hladilna moč ogrevalne TČ je precej velika.
Nisi napisal, kako boš ogreval, na talno ali tudi na konvektorje?
Ta boljši zgledajo takole:
[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")vogelundnootunichr("46")com/static_files/int/images/content/ivector-convector-fanunichr("46")png[/img]

Re: Toplotna črpalka in hlajenje s konvektorji - Fantocci - 23.2.2018

Primerja se hladilna moč in pretok TČ in konvektorja (konvektorjev). Oboje se najde v tehničnih podatkih. Če je slednja enaka ali večja od hladilne moči TČ na nizkih obratih inverterja, potem ne rabiš nobenega zalogovnika.

V montažno hišo s 130m2 verjetno ne boš dal več od 5-6kW in če boš vzel inverter, lahko ta na minimalni moči ranga 300W (x4 za Cop) prav lepo deluje tudi z enim konvektorjem ali pa dvema (daš enega v pritličje, drugega v mansardo).
Misliš imeti izključno konvektorje ali tudi talno? Jaz bi raje izbral talno, za ogrevanje je boljše (tišje, nižji vtok in boljši Cop). V kombinaciji z enim ali dvema konvektorjema pa bo to top delovanje za poleti in pozimi.

Če boš pa vzel (pre)močen on/off potem pa res rabiš zalogovnik, bo pa taka investicija 2x višja, pa več klumpa v strojnici bo, ki se lahko pokvari. In vsak m2 zasedene novogradnje tudi stane 1000€, od oka. To lahko komot prišteješ k investiciji.

Re: Toplotna črpalka in hlajenje s konvektorji - sassapo - 23.2.2018

Ima Zdravapamet prekleto prav! Brez zalogovnika pozabi hlajenje s konvektorji. Konvektor se namreč prilagaja nastavljeni temperaturi, dostikrat deluje z manj kot 300w hladilne moči. Nobena TČ temu ni sposobna sledit, zato je zalogovnik pri hlajenju obvezen.

zdravapamet Napisal:
Fantocci Napisal:Primerja se hladilna moč in pretok TČ in konvektorja (konvektorjev). Oboje se najde v tehničnih podatkih. Če je slednja enaka ali večja od hladilne moči TČ na nizkih obratih inverterja, potem ne rabiš nobenega zalogovnika.
Brez hranilnika ? Vsaka TČ potrebuje minimalen pretok vode. Misliš, da ga boš spravil skozi eden konvektor. Očitno ga še nisi videl niti od blizu.
In potem je svizec zavil čokolado. Kandidiraj za izjavo tedna.
Če bi dobro pogledal moj prispevek bi ti bilo vse bolj jasno.
Talno gretje za ogrevanje pozimi.
Konvektorji za hlajenje poleti in ogrevanje v prehodnem obdobju.

Evo ti, svizec:

Podatek za minimalni pretok 5kW notranje enote je 490l/h.
To zmore že drugi ali tretji po velikosti konvektor iz spodnjega linka. Jaz pa sem mu predlagal dva. Ne rabiš nobenega zalogovnika, razen morda za tvoje monstrume, ki jih nihče več noče.

BTW, ti si imel že veliko izjav tedna na tem forumu.

p.s. Če TČ ne bo mogla sledit, se bo pač ugasnila, lepa reč. Saj se klime tudi, ali opevani on/offi.
Ali pa daš hlajenje na urnike.

Re: Toplotna črpalka in hlajenje s konvektorji - csamo001 - 23.2.2018

Energetik81 Napisal:Zakaj se ti zdi to kompliciranje?

@mojster, do konvektorjev moraš napeljati 2 izolirani cevi za vodo, vtičnico in pa odtok za kondenz. Je pa fajn, da imaš vmes še vsaj manjši zalogovnik za hladno vodo, sicer se ti lahko zgodi, da bo TČ taktirala, namreč hladilna moč ogrevalne TČ je precej velika.

Malo za šalo, malo zares: se ti ne zdi, da je praktično vse kar si navedel že ornk kompliciranje?

Če gre za novogradnjo, OK, potem to že v štartu predvidiš. Pri obstoječih gradnjah pa je veliko lažje dati gor klasično klimo. Zavisi torej od situacije na posameznem objektu.

Kar se cene tiče: smo dali gor 2 on/offa, klasika torej, skupaj z montažo 1.000 EUR. Pa je bilo pri naši v prvem nadstropju treba vleči cevi skoraj 8 metrov, torej tudi toliko štemanja.

Nekateri nočemo zunaj gledati dveh kišt... zame je to največji faktor odločitve.

Pri talnem gretju znotraj gledati še konvektorje? In se jih ogibati?

Al pa notranje enote klime, isti klinac Smile

Še najbolj sexy bi bilo v prezračevanje vkomponirat, se strinjam.

Konvektor na tleh (imam v delavnici) je kišta za izogibanje. Klima notranja enota je vsaj pod stropom, če že ne kanalska. Neprimerno bolj izpod nog. Pa bo v taki bajturini klimo sploh potreboval?

Ne vem, bo povedal jeseni. Različni smo si... Mojo zebe na 23, jaz pa sem v kratkih rokavih.
Ampak v tem trenutku (surove stene) predinštalacijo za dva konvektorja pripravit je mala malca, tako cenovno kot fizično. Pa če jih kdaj daš ali ne.

BTW, tudi podstropne konvektorje imaš, so pa malo manjših moči ponavadi in bi jih bilo treba več dat:

Re: Toplotna črpalka in hlajenje s konvektorji - csamo001 - 23.2.2018

V tali bajturini đe bolj potrebuješ klimo kot v klasiki: pribitke zaradi debelega sloja izolacije še bolj zadrži notri, če je hkrati še akumulativna, je to recept za "toplotni infarkt". Sicer pa je poleti tako bolj težava z vlago, kot s čim drugim.

Re: Toplotna črpalka in hlajenje s konvektorji - mojster666 - 23.2.2018

Fantocci Napisal:Nekateri nočemo zunaj gledati dveh kišt... zame je to največji faktor odločitve.
Ja, najbolj pomemben podatek sem pozabil povedati.
Definitivno bo šlo za talno gretje. Hiša bo najverjetneje pritilična, ni pa še ziher.
Absolutno nočem imeti zunaj dveh kišt, če zna ena narediti vse (ogrevanje, hlajenje, ogrevanje sanitarne vode). Zanima me rešitev brez kakršnega koli zalogovnika, oz. povedano drugače, čim manj prostora porabljenega v tehničnem prostoru.
Kot je nekdo zgoraj napisal, je m2 v novi hiši vreden 1.000 EUR.
Konvektorji na tleh se mi zdijo malo nerodni, mogoče bi res raje imel nekaj pod stropom.
Še vedno pa me bega cena. Ne vem, koliko lahko pričakujem za celotni sistem. Pa prav gotovo sem pristaš optimalnega sistema, ne pa verzij, ki so premočne in predimenzionirane (v stilu: bolje malo več, za vsak slučaj).
Skratka, minimalistično in optimalno, ne top šit in ne največji poden.

Re: Toplotna črpalka in hlajenje s konvektorji - scuba123 - 23.2.2018

Imaš Samsunga, greje vodo,talno pa še dela kot klima.
Ampak jaz se nisem odločil zanj. Več bo vedel povedati sassapo, zakaj ne.
Bil bi pa cca. 5k.