Tole nas je v soboto (pri minusu zunaj) presenetilo - peč oz kotel peči je spustil vodo. Tako smo ostali brez ogrevanja cele hiše in delno brez ogrevanja tople vode (ampak dobro, boljer in elektrika). Kakšne so možnosti, da se tole popravi brez demontaže, ker jo bo nemogoče spravit ven brez da bi razstavili kos kuhinje?
22.1.2024 ob 12:22 (*Zadnja sprememba objave: 22.1.2024 ob 12:24 uporabnik Sebek.)
Auč.
Dvomim da boš najdel majstra, ki bi ti tole zavaril na licu mesta. Koliko je za videt je pleh okoli poškodbe zelo tanek, kar pomeni zelo težko varjenje. Pa tudi če bo kdo to zavaril, vprašanje kako dolgo bo držalo.
Po moje bo edina rešitev menjava peči z novo.
Se mi pa zdi da je tole uplinjak? Katera peč? Kako dolgo je vgrajena? Vgrajen zalogovnik tople vode, z ustreznim varovanjem povratka?
S takšno težavo sem se ukvarjal kakšno leto nazaj.. Načeloma to ni variante popraviti.
Brez demontaže niti pod razno. Govorim iz svojih izkušenj.
Edino možno in smiselno je ,da se izreže zadnji del peč ,se navari nov del od znotraj , če je še možno ,in se potem zavari še zadnji del.
Ampak to samo v primeru da imaš kakšnega varilca v družini ,ker drugače po urah varilcev se to ne izplača niti pod razno. Sploh pa uspeh ni zagotovoljen.
Jaz sem takrat našel rabljeno identično , istočasno pa mi je en mojster naredil novo peč ,identično po merah moji ki je spustila.
Peč je Stadler central 17 in ni variante, da jo spravim ven oz. je treba podreti en kos kuhinje, da jo spravimo ven. Dela je ogromno.
Vzel sem si čas in šel po ploščo širino 5cm debeline 3mm, spucal vse okoli luknje in se spravil na delo. Popravljal sem uf.. od 14h do 21h in na koncu toliko uredil, da s nam sedaj drži pritisk in se spet ogrevamo. Istočasno urejam tudi novo ogrevanje - toplotno črpalko.
Hvala vsem za odgovore, če je zanimanje, javim, kako bo na koncu s pečjo.
Slika.. ni lepo, hitro sem se nehal ubadati z lepoto, ker preprosto ni bilo normalno delati v malem prostoru, cilj mi je bil zapreti luknjo.
Odlično, tu dizajn ne igra nobene vloge. Kljub novi TČ vgradi nadomestno peč. Pri 50 Hz oslih zna še kako prav priti. Pri nas smo ta mesec nekajkrat kurili čez deset let stara drva, na računu za štrom se je kar poznalo. Kolikor vidim je GenI od decembra podražil za cca 5%.
Pogledati je potrebno položnice za elektriko eno leto nazaj, da je olj otipljiva razlika. Če kakih 30 % lahko računamo dražje vse skupaj ko bojo začele veljati vse te 'pravične' zadeve, ki so si jih namilili, ker ni denarja za nove vire in infrastrukturo.
30 let kraje se mora tudi nekje poznati. Pri pravičnih računih!
Če pride do puščanja v zunanji cevi ali ventilu, ga je mogoče popraviti brez razstavljanja celotne peči/kotla. Tehnik lahko zategne, zamenja tesnila ali zunanje dele.
3.10.2025 ob 09:56 (*Zadnja sprememba objave: 3.10.2025 ob 09:57 uporabnik FrederTndrews.)
Whoa, that's rough! Dealing with a busted furnace in freezing weather is no fun. Sounds like a tough spot. Is there any chance it's just a loose fitting? Reminds me of those tricky puzzles in Poptropica , gotta find the right solution without tearing everything apart. If it's a crack, some epoxy might offer a temporary fix, but honestly, professional advice is key. Good luck!