PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Nov tarifni sistem in plačevanje moči

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
sedaj so znane cene, a mi zna kdo izračunat koliko bom plačal omrežnino za priključno moč če imam izračunano v bloku ena 7,8 kW, v vseh ostalih pa 8,2 kW. Recimo za vsak mesec posebej.

sedaj so znane cene, a mi zna kdo izračunat koliko bom plačal omrežnino za priključno moč če imam izračunano v bloku ena 7,8 kW, v vseh ostalih pa 8,2 kW. Recimo za vsak mesec posebej.

Če imaš google account, si skopiraj tale excel in vnesi noter svoje cifre.

https://docs.google.com/spreadsheets/d/1...edit#gid=0

Računaj, da se bo omrežnina za moč zvišala, omrežnina za energijo pa znižala. Za moj primer, kjer imam v vseh blokih 2,5kW in mesečno porabim 150kWh, grem iz sedanjih 11eur na 14eur omrežnine vse skupaj.

Od oka za tvoje cifre pride okrog 37eur za moč, potem pa še kolikor je po energiji.
Kot jst razumem, za 10kW v vseh blokih plačaš 4,7(vsota vseh cen) x 1,22(DDV) x 10kW = 57,34/mesec.
Po starem sem za 3 x 20A oz. 7kW obračunske moči plačeval 6,61€, po novem 22€, čeprav imam v 1. TR namerjenih samo 2,176kW "konične" porabe, kar se mi računa kot 3,8kW, enako v 2. TR.
Če bi imel TČ z 9kW pr. moči, bi za moč letno plačal dodatnih ~500€. S tem so štrafali samooskrbnike, ki znižane omrežnine na porabo ne plačujejo. S slednjim pa delajo reklamo za nove sončnice po 2024.
V primeru samooskrbe - netmeteringa, se v okviru omrežnine plačuje trenutno samo obračunska moč.
V primeru varovalk 3X20A se plača priključno moč 7kW, kar znese 6,62€ z DDV mesečno, oz. 80€ letno.
Zgleda, da bomo tudi po novem plačevali obračun moči, ki pa se bo obračunala (za tiste, ki imajo števce, ki pošiljajo 15 minutne porabe) po novem od tako-imenovane dogovorjene obračunske moči.
Poizkusil sem izračunati, koliko naj bi to po letno novem zneslo tokrat res z DDV:
- ob v vseh časovnih blokih dogovorjeni moči 10kW: 335€
- ob v vseh časovnih blokih dogovorjeni moči  8 kW: 268€
- ob v vseh časovnih blokih dogovorjeni moči  6 kW: 201€.

Če bi imel v vseh časovnih blokih dogovorjeno moč 10kW, bo treba plačat z DDV:
- 4 krat (za januar, februar, november in december) po 57,34€ - kot je izračunal Tone
- 8 krat po 13,26€ (od marca do oktobra).

Če bi bila obračunska moč v vseh časovnih blokih nižja ali višja, pa proporcionalno manj ali več.
Kakšen lapsus, poleti TR 1 ni, zato valjda zanj ne plačuješ, zato bo moja poletna omrežnina za moč 5,3€. In ker bo omrežnina za porabljeno elektriko 5€ nižja, bom poleti plačeval ~6€ manj. Skratka ni tako grozno.
Tole nekaj ne klapa. 

Kdor ne bo imel novega števca s 1.7 bo plačeval 'konkretno' več npr.  za 3x20 (7kW x 2,29 EUR)= 16,03. 

Vsaj poleti, za pozimi se tarifi nekako izenačita vsaj za moj primer (3,8; 3,8; 5,4; 5,4; 5,4) =16,9 EUR.

A je kdo preveril kakšen uraden vir? 

Ne verjamem da si bodo upali dvigniti ceno, če nimaš opreme, ki je stvar elektra? 

Jaz imam teoretično pravi števec, ampak ne dela dobro, predvsem 15 minutni odbirki dostikrat manjkajo... predvidevam da nisem edini...

lp
Thumbs Down 
@ruske:"Računaj, da se bo omrežnina za moč zvišala, omrežnina za energijo pa znižala. Za moj primer, kjer imam v vseh blokih 2,5kW in mesečno porabim 150kWh, grem iz sedanjih 11eur na 14eur omrežnine vse skupaj."

Tabela ne štima, ker upošteva enakomerno porabo v vseh tarifah.
Pretekle porabe po novih tarifnih blokih pa nihče nima, ker nas ni zanimalo.
Če boš večino energije potrošil v najcenejši tarifi (npr. poleti čez vikend) bo račun krepko nižji kot če boš večino potrošil v najdražji (pozimi dopoldan) Wink
ruske, kaj je ta tvoj izračun sigurno pravilen?
Ko podatki nekaj časa za 15 minutne odbirke niso na voljo, je naslednji ki pride seštevek vseh preteklih. 

Tko da pol pride na kakšne nore cifre... vsaj pri meni je tako
Hja, jaz bi bil precej vesel, če bo poletna omrežnina brez bloka 1, ampak takega tolmačenja nisem videl nikjer v dokumentih Agencije, tako da ... od kje vam ta ideja?

Izračunu sem dodal še DDV, ki je prej manjkal.

> Tabela ne štima, ker upošteva enakomerno porabo v vseh tarifah.
> Pretekle porabe po novih tarifnih blokih pa nihče nima, ker nas ni zanimalo.

Glede porabe je vseeno, ker je omrežnina za energijo praktično enaka v vseh blokih - pri porabljenih 100kWh je razlika med najvišjo in najnižjo 12 centov. V primerjavi z omrežnino za moč je to zanemarljivo.
ruske, kako ga ne vidiš v tabeli?

Odjemalci, ki nimajo možnosti 15-minutnih meritev, bodo od 1. julija 2024 plačevali omrežnino za priključno moč po tarifi 2,29134 evra/kW na mesec, omrežno za porabljeno električno energijo pa po tarifi 0,01868 evra/kWh (VT), 0,01839 (MT) in 0,01847 (ET).
In po kakšni računici bodo plačevali ?
Tona, če nimaš 15 minutnih meritev, potem padeš v 14. člen Akta - http://pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=AKT_1266 - kar pomeni 58% moči iz SzP enofazno oz. 42% moči iz SzP trifazno. V tem primeru nima smisla gledat onega excela.
V mojem primeru 9,5 v 1. bloku in potem 11,2 v vseh preostalih. Sedaj plačam 113€ letno omrežnine, po novem sistemu bom plačal 346€ letno. To je pa velika razlika.
Ruske je napisal:
Hja, jaz bi bil precej vesel, če bo poletna omrežnina brez bloka 1, ampak takega tolmačenja nisem videl nikjer v dokumentih Agencije, tako da ... od kje vam ta ideja?

Odgovor leži v tabeli časovnih blokov.
vir: https://sodo.si/sl/nov-obracun-omreznine

Izvleček iz zgornjega linka:
Višja sezona bo trajala od novembra do februarja, nižja pa od marca do oktobra.
Časovnih blokov bo pet, v posameznem dnevu pa lahko nastopijo trije različni časovni bloki. Najdražji bo časovni blok 1, ta se pojavi le v višji sezoni, najcenejša bo uporaba omrežja v časovnem bloku 5, ki nastopi le v nižji sezoni.
To je še kar naivno tolmačenje. Tudi distributer plina ti računa priključno moč izven sezone, tudi če se ne ogrevaš, pa da ti ne bi elektro?

Način izračuna omrežnine je določen v 15. in 16. členu Akta in tam ni videt, da bi se upoštevalo pojavljanje bloka v koledarskem mesecu. Sešteje se zmnožke tarifne postavke in dogovorjene moči za vsak blok. Če nimaš presežne moči, je to to.

Kar mi daje mislit, da bi izgleda legalno, da za dogovorjeno moč ob začetku nižje sezone prijaviš minimalno moč, ob koncu nižje sezone pa spet prijaviš neko normalno pričakovano vrednost, ki jo boš dosegal pozimi. Haha.

No, kot rečeno: upam da se motim in da bomo v nižji sezoni plačevali nižje položnice.
1 ... 33 34 35 36 37 ... 71 Pojdi na stran 
Iskanje po temi