PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Nov tarifni sistem in plačevanje moči

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pri meni jim to v petih letih ni ratalo. Tongue
Ker si itak tako šparoven, da na tebi še za sol ne zaslužijo Smile
Pri meni sta prvič prišla z novim števcem pred kakim letom, ko sem zatežil zaradi brezveznega vun metanja avtomata pri števcu. Pri čemer ni nikoli šla nobena varovalka v hiši. Toliko in tako hudo sem ju moril z vprašanji, da sta pred začetkom del pop__ in odšla.Smile

@AlthermaLt a to imaš 3kW grelec na vrhu bojlerja, sodnji del ti ga pa TČ greje na radiatorsko temp.?
A ti ga vsaj vklaplja vmes, ko kompresor stoji.
Če boš plačeval 3kW več, to zna biti cca 5€/mesec, kar drag luksus.

Pri TČ se bo morda veljalo odločiti za par ur izklopa, v tem času pa pereš, sušiš, pomivaš, recimo od 22 do 24h.Sad
kaj ni rečeno, da se za uporabnike priklopljene do konca 2023 netmetering ne spremeni, oz. ostane vse isto, razen če sami ne želijo spremembo???
Kar se tice prenesene energije in onreznine zanjo sigurno... Kar se tice pa prikljucne moci in omreznino zanjo (kar je zdaj tema pogovora) pa.... Ne vemo še...
Vsi lastniki SE v sistemu samooskrbe plačujejo le omrežnino za priključno moč in prispevek za OVE+SPTE. Tudi v novem obračuni bo ostalo enako. Se bo pa spremenil način izračuna omrežnine za priključno moč. Ker se bo izračun spremenil za vse odjemalce je logično, da se bo tudi za lastnike SE. Ne bo pa to pomenilo nekih pomembnih zneskov. Nekateri bodo lahko plačevali celo manj, ekstremni odjemalci (ogrevanje z elo blokom, mogoče EV ali dva...) pa kakšnih 10 €/mesec več. Skratka nič dramatičnega.
Bo treba počakati na konkretne številke in nato ukrepati. Jaz imam bolj zapleteno, saj kljub SE konec leta doplacam. Dnevna poraba pa dosega tudi 120 kWh in več. Predvsem zimski čas ob skupnem polnjenju EV in delovanju TČ pa še kakšne stvari v hiši. V firmi smo včasih morali paziti na tako imenovano špico porabe, saj je to bilo elektru podatek za višino priključne moči, pa čeprav samo enkrat v mesecu.
V sončnem vremenu bo porabo iz omrezja nižala SE, ponoči se pa polni EV in ostalo po hiši  pa velikokrat trenutno porabo vrže nad 12kWh.
@Tone

3kw grelec je sestavni del notranje enote TČ Daikin. Pred namestitvijo SE se po defaultu nikdar ni vklopil, po namestitvi SE sem pa parametre spremenil na nacin, da vsakokrat kompresorju pomaga segreti SV. S tem skusam kompresorju podaljsati zivljensko dobo, zakaj pa ne, do sedaj je bilo zastonj.

SV grejem zgolj na 44°C in vklopi se zmeraj pri 37°C, tako da neke hude obremenitve za kompresor ne bo, ko bom grelec ponovno deaktiviral.

Vem pa ze sedaj, da pod 5kw obracunske moci ne bom prisel.
Kaj pa oddaja? Pozabljate na oddajo v omrezje? Ta je omejena z 80% prikljucne moci. Kdor je zdaj naredil max za svoje varovalke, bo omejil tudi moc SE?
Citat:Kaj pa oddaja? Pozabljate na oddajo v omrezje? Ta je omejena z 80% prikljucne moci. Kdor je zdaj naredil max za svoje varovalke, bo omejil tudi moc SE?
Ko se je gradila hiša se je na vlogi za priklop navedla priključna moč, in se je tudi plačala. Npr. za varovalke 3x20 A je plačana priključna moč 14 kW. Obračunska moč za enak priklop pa je bila 7 kW. Nov način obračuna bo vplival na obračunsko moč. Priključna moč pa bo še vedno ostala takšna, kot jo omogolčajo glavne varovalke in torej ta sistem obračuna ne bo vplival na dovoljeno moč priključitve SE.
potemtakem pa vredi...
zdaj samo še te famozne cifre čakamo...
Cilj je prodati manj za več. Take so  trenutne tendence povsod.
In verjamem da bo tudi tem uspelo.

Če vam še ni potegnilo, šparali boste, prekrepali na vse načine, ampak položnica bo čudežno večja.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Tudi drva so se podražila 2x, pa kurilc, pa peleti in vse ostalo.... tak da smo to lahko pričakoveli.
Treba bo šefa za jajca stisnit, naj da večjo plačo.
Koga naj penzjonisti stisnemo? Tistega, ki jajc sploh nima?
Spet bo povsod smrdelo, v pečeh pa iverke, gnil les, plastika in vse, kar vsaj tli, če že ne gori. Vse kaže, da bom ostal na TČ. Dvomim, da se bo štrom toliko podražil, da bo cena ogrevanja prišla tam nekje do drv ali peletov. Kurilc tudi ni po ceni.
Naš sosed pravkar seka bukovino, sveže vejice s pomladanskim listjem mahajo s hlodov. Revež, kdor bo jeseni kupil ta drva, to bo šumelo, mogoče celo grelo (za drag denar). Takega dobavitelja bi bilo tudi dobro stisniti tam, na sotočju leve in desne noge...
Razumem te in vsi bomo enkrat na tem.

Vidim pa tudi veliko primerov, ko imajo bleščečega audija parkiranega pred neometano bajto in potem jokajo, da grejo energenti gor. Tisti pa se mi nič ne smilijo.
1 2 3 4 5 ... 71 Pojdi na stran 
Iskanje po temi