PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Gorenje TC 100 E

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Niti ne, ker ko pri 100-litrski kibli kaže recimo 50 stopinj, je to (kar se zaloge tople vode tiče) nekaj drugega, kot če kaže 50 stopinj pri 300-litrskem piskru. Torej, če peč ne gori (glede na mojo vezavo) bo recimo po enem ornk tuširanju gotovo laufal kompresor, ker grelci tekoče ne folgajo tak hitro dogrevat.
Bodo pa sfolgali pol tega in vse ostalo. Umivanje česarkoli čez dan.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Big Grin 
Csamo  mogoče po teh letih utrneš dodatne vtise o 100l STČ ?!

Ko sem jo nedavno prebiral, sem zasledil, na strani 4 zapis
Citat:Do 55 stopinj greje črpalka in grelca istočasno, pri 55 stopinj se črpalka izklopi, nato grelca delata do 65 stopinj.

Tu se nista povsem ujela ! Kako je s tem?
 Ugibam, da je mogoč on-off grelcev , kot pri og. TČ ?! Torej vklop -izklop (po potrebi ročno) ali vzporedno delovanje ob večji (padcu temp.) potrebi?
Jebemtiš kako čas mine, šele zda videl, da je že 10 let od tega...

Ja nič, hudič še vedno deluje, zadovolji potrebe petih stanovalcev hiše, včasih (sicer redko), če med večernimi aktivnostmi sfali tople vode, se leti v kurilnico in stisne knof za vklop grelcev.

Torej ja, grelce se po potrebi vklopi s pritiskom na knof, STČ pa sama od sebe vsake 3 tedne zažene antilegionela program, ki se ga ne da izklopiti. Tisto, kar si zgoraj citiral, torej 55-65... na TČ nastaviš do katere temperature naj greje TČ s kompresorjem. Trenutno imam nastavljeno na 47 stopinj, default histereza je 5 stopinj, kar pomeni, da se kompresor zažene, ko temperatura pade na 42 stopinj. Ne glede na to pa je končna temperatura, ko se enkrat vklopi grelec (ali zaradi ročnega vklopa, ali pa zaradi antilegionele), 65 stopinj.

Bi jo pa moral nujno narazen vzet. Prvič zato, ker je zaradi desetletnega delovanja v kurilnici od znotraj najbrž zasvinjana do nezavesti (kar vpliva na izkoristek). Drugi razlog je, da je začelo cankat mimo odtoka za kondenzat, ker je ta najbrž poln dreka.

Kar se trenutne vezave v spregi z ogrevalno TČ in starim kotlom tiče sem v namenski temi o IVT TČ pisal o tem. Sanitarna voda gre najprej skozi bojler v kotlu. Ker je ogrevalna TČ vezana zaporedno s kotlom sanitarna voda v bojelrju v kotlu dobi toplotni šus od ogrevalne vode, tako da pride predgreta do STČ. STČ pa potem premaguje manjšo diferenco. Sem pa ravno danes po doooolgem cajtu zakuril in tople vode je glede na način vezave seveda na pretek. Kuri se drobir od lanskega obrezovanja sadnega drevja in trte, nekaj papirja in kartona (kar se pač nabere v gospodinjstvu), borovina od lanskega krajšanja dveh borovcev pri sosedu, par starih lesenih lat od dvoriščen ograje (ki se je lani zamenjala), občasno še kakšna bukova drva iz stare zaloge.... Skratka, čistimo in grejemo. Morda kakih desetkrat to sezono, bom pa naslednje dni gotovo še - zaradi temperatur, pa tudi zato, ker pač mora počisti klet in uto. Če se bomo letos lotili rušenja stare vrtne ute pa bo lesa spet na pretek. Že tako je od obrezovanja drevja in trte spet enih 10-15 kišt. Pri nas nekak nikoli ne zmanjka.
Hvala!
Mogoče komu ob izbiri prav pride?!
Lahko bi zaključila, da precej uporabnikov (iz tvoje izkušnje, ter branju ostalih tem o STČ) kupi preveliko STČ...če gre za 3-4os.; ker očitno zadosti 5 zmernim uporabnikom.
Seveda gledano z vidika vloženo/dobljeno, kjer večina gleda na prihranek.
Ni pa to model za večje porabnike, ter. tam kjer ''špaga'' ni problem.
Ker si ravno omenil legionelo… Sicer kakor kdo....Vendarle se je lahko najmanj boji tisti z veliko porabo, kjer se voda dnevno menja; tudi s tega vidika , je za zmerno porabo  boljši manjši volumen STČ, poleg same cene, prostora, občasnega pregrevanja.
No, za nepoznavalce, ni nepomemben podatek, da imaš ''nadgradnjo'' v spregi z ogrevalno TČ IVT eno sezono, neogrevalne mesece pa verjetno običajno ne kuriš niti kotla.... Wink
Drži, ko se ogravalna sezona zaključi, deluje samo STČ. Sva pa z žlahtnikom med posegi na ogrevalnem sistemu uredila tudi možnost, da ogrevalna voda od IVT kroži samo skozi kotel, brez, da gre do radiatorjev. To pomeni, da efekt predgretja sanitarne vode preko IVT TČ lahko izvajam tudi poleti. Izkoristek na relaciji TČ-kotel bo verjetno visok, seveda pa je vprašanje kakšne bodo izgube na kotlu, koliko se bo neželeno pregrevala kurilnica, itd. Vsekako pa bom zadevo letos preizkusil.

Kar se velikosti tiče... tja, pri nas se ne kopamo. Oziroma ta mala včasih babic v spodnjem nadstropju naheca, pri nas v prvem sploh nimamo bane. To je pomemben faktor, ko je govora o dimenzioniranju. Na splošno pa mislim, da nismo ekstra šparovni pri vodi, bolj nekje v zlati sredini.

Legionela v malih hišnih sistemih? Po mojem ni nek faktor. Teoratično pa je gotovo res, da je obrat vode pri nizkolitražnem bojlerju.
Tudi jaz sem razmisljal o  STČ Ariston Nuos 110 l ter Stenski STČ Gorenje/Tiki 100 l.
Tehtnica se je klub visji ceni nagnila v korist Tiki (Gorenje) 100 l.
Za dve do tri osebe bi moralo zadostovati, saj ne bo banje, temvec samo tuš in za potrebe kuhinje. Gledal sem sicer neki Coolmix zeuz 230 l, pri toplotne.si za 1500, vendar se mi ne zdi smiselno stalno imeti ogrete ter dogrevati take kolicine vode.... Pa se firma mi je neznana..
Kar se Gorenje Tikija tiče, naša testna še kar dela, samo enkrat je bila malo očiščena. Še vedno menim, da ni primerna za v kopalnico, postavljena naj bo na prostor, kjer HRUP ne moti. Pri nas je v opuščeni delavnici.
Jaz jo jom pistavil pa v prizidku , sicer neogrevanem, vrndar zaprtem in izoliran. Ter dve cevi za viden zrak ven, da ne bo prostora hladilo..
Citat:Jaz jo jom pistavil pa v prizidku , sicer neogrevanem, vrndar zaprtem in izoliran. Ter dve cevi za viden zrak ven, da ne bo prostora hladilo..
Glej, da bo ''nevidnega'' Wink zraka (podtlak) za delovanje (ob vidnem) Smile  dovolj , da zadosti potrebi STČ. 
Menim, da si se prav odločil.  Colmixa ne poznam, Coolvex pa ni ravno najbolj zanesljiv na dolgi rok, iz izkušenj uporabnikov. 
Tudi glede količine vode (oseb -porabe) in gotovo cene (?) je 100-120 STČ primernejša izbira...
Citat:Ter dve cevi za viden zrak ven,

Tale viden-voden zrak mi najbolj ni jasen? Ali pomeni , da razen izpuha , nameravaš vleči zunanji zrak not ? 
Do koliko pa je deklarirano delovanje STČ?! Običajno so do +7, novejše seveda tudi dražje do -7stC, delovanja na kompresor. Zunaji zrak ima lahko manj, tudi izoliran prostor lahko precej (pod)hladi in bo STČ delovala na grelce....
Bohinc, hvala za mnenje.

Ja , Coolwex Zeus 230 je bil misljen. Neka "kopija" Orcinega Zeusa, vendar s 1499 z montazo  "prepoceni" glede na to, kaj nudi. Pa delovanje na TC samo do 0 stC.
TikijevaSTC  100 l deluje brez grelca do -7.
Glede vodenega zraka sem tudi jaz " doktoriral"... Izoliran prizidek, "locen" od hise ima sicer 30m3 prostornine in v osnovi sem se poigraval z idejo, da bi imel ven speljano le eno cev, ki bi jo poleti uporabil za dovod, pozimi pa za odvod zraka..... Pri tem sem "naivno" spregledal problem podtlaka pozimi, ki bi hladil prostor in s tem tudi  samo STC....Glede na to, da bom hisko grel z dvema klimama, po potrebi je se en kamin pa nimam neke " zastonjske" odvecne toplote, ki bi jo uporabil za STC. 
Zato planiram dovod in odvod zun  zraka do STC , sam prostor bo tako tudi pozimi nad 10 st C, v primeru hladnejsih noci lahko s timerjem planiram delovanje STC samo v dnevnem casu, za tistih nekaj dni ostrega mraza  bo pac delal el. grelec..
lp
Nekateri se očitno res ne zavedate, da STČ ni narejena za ogrevanje preko ogrevalne sezone, ampak samo izven, ko so temperature v prostoru kjer je montirana že po naravni poti nad 20°C.
Pri temp. 10 ali celo manj °C je izkoristek beden, izgube preko plašča zaradi hladnega zraka okoli intenzivnejše.
Skoraj v vseh primerih je navaden bojler nameščen v toplem prostoru v neposredni bližini porabnika, boljša rešitev.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Sassapo, v večini zadev se s tabo strinjam. Tokrat ne. Razen, če Conradov števec vsaj dvakratno laže. Poglejva moje izkušnje:
- bojler vseskozi kuri 2 kW
- novi tip STČ dela s slabim izkoristkom do -7, a v večini leta so temperature primerne za STČ, zato je poraba vedno mnogo manjša od 2 kW. Moja, prvotna, še testna Gorenje/Tiki sama ve, kdaj preklopiti izključno na 2 kW grelce, tam pri 11 °, torej šele od tam je enaka bojlerju. To zimo se niti enkrat niso vklopili izključno grelci, pa v delavnici ne ogrevam, STČ koristi le izgubljeno energijo dveh izoliranih cevi centralne kurjave.

Ker sem STČ dobil na enoletno testiranje, sem torej eno leto meril porabo in štirikrat letno poročila oddajal Gorenju. Žal sem tisto papirizacijo pred leti vrgel, vseeno mi je v glavi ostalo, da se je ta STČ kar krepko splačala, tudi ob upoštevanju amortizacije. Plačanega vzdrževanja ni bilo v vseh teh letih nič, pa je delala v občasno uporabljani mizarski delavnici. Priznam pa, da imam še danes vgrajeno v prostoru dvostopenjsko čistilno napravo zraka, za lastno zdravje.

Zdaj, kako se bi obnesla STČ DAMDAMU ne dam roke v ogenj. Dam pa roko v ogenj, da bolj kot vsaka SE, pa balkonska, pa EV, seveda ob upoštevanju amortizacije in vzdrževanja.
Hja, v bistvu si samo ponovil, kar sem napisal.
Dejstvo, da ima pod 10°C vsaka STČ že precej slab izkoristek, da so izgube preko plašča zaradi nizke okoliške temp. večje kot na sobni temperaturi, da gre za daljšo pot vode in dodatne izgube, saj STČ nimamo v kopalnici kot elektro bojler...
Pač tako je, kdor misli, da temu ni tako, pa tudi prav.
Pri majhni, oz. zelo majhni porabi tople vode se ne izplača nič druga kot navaden elektro bojler direktno pri porabniku.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
Citat:Zato planiram dovod in odvod zun  zraka do STC , sam prostor bo tako tudi pozimi nad 10 st C
Planiran dovod zraka od zunaj, bo šel v STČ hladnejši, kot je temp. prostora (odvisno od zunanje temp.).
Sam imam odvod (pozimi) speljan ven, poleti lahko narediš kontra... Pri nas je 30m2 premajhnih za 300l STČ v mojem primeru. zato se je v vratih kleti ''pojavila'' luknja na hodnik kleti (podtlak). V primeru vleka in izpuha znotraj prostora je še zadostovalo, je pa prostor bolj hladilo.
Temp. prostora v najhujšem mrazu ne gre pod 15stC, večino zime se giblje okoli 18st..  12 letna povprečna poraba pri 9osebah 180kWh mesečno ali 6kWh dnevno. Zadnji dve leti smo se prepolovili, porabo pa sem žal zanemaril - ne spremljam več.
Mogoče teh 30m2 volumna zadostuje 100litrski STČ  notranjega vleka? Pozanimaj se po potrebnem pretoku zraka oz. potrebni velikosti prostora. V prostoru je meni temp. padla v povprečju za2stC (iz.20), v hujšem mrazu 6st.(primer vlek izpuh znotraj cca 4stC).
Premisli, kolikšna temp. bo nato v prostoru in drugih dveh koment....
1 ... 3 4 5 6 7 Pojdi na stran 
Iskanje po temi