PodSvojoStreho.net
Gorenje TC 100 E - Print verzija

+- PodSvojoStreho.net (https://podsvojostreho.net/forum)
+-- Forum: Gradnja in obnova (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=4)
+--- Forum: Energijski viri (https://podsvojostreho.net/forum/forumdisplay.php?fid=18)
+--- Tema: Gorenje TC 100 E (/showthread.php?tid=44896)

Strani: 1 2 3 4 5 6 7

Gorenje TC 100 E - csamo001 - 7.6.2012

Kot napovedano, smo montirali to TČ za sanitarno vodo: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.gorenje.si/stenske-toplotne-crpalke/izdelki?c=322178">http://www.gorenje.si/stenske-toplotne- ... i?c=322178</a><!-- m -->.

Voda pogreta z nule (beri: okoli 17 stopinj) na 40 v slabih dveh urah.

Prvi dan 3 tuširanja in ena otroška banica za našega škrata. Skupaj z lučmi in TV (žal mi še ni ratalo nabaviti Monitela pri Petrolu) ter gretju na ciljnih 55 stopinj poraba okoli 5 kWh.

Kar impresivno.

Bom sproti poročal kakšna bo poraba in predvsem, ali se bo nizkolitražna TČ (100 litrov) obnesla pri 5-članski družini. Glede tega je bilo kar nekaj pomislekov z različnih strani (predvsem glede tega, ali bo vedno na voljo dovolj tople vode za tuširanje), sedaj bomo pa videli, če sem se pri izračunih kje vsekal.

Skratka: poročam.

Edit: Še to. Za omenjeno TČ sem se odločil, ker je bila v akciji. Cena brez DDV je bil okoli 600 EUR, račun monterja skupaj z delom, materialom in DDV pa je znašal okroglega jurja. Ko sem preračunal ekonomsko upravičenost pri cenah visokolitražnih TČ se mi računica v primerjavi z električnim bojlerjem ni izšla oziroma je bila amortizacijska doba predolga. Pri tej ceni pa je vsaj v mojem primeru zmaga. Poleg tega ima 7 let garancije, kar je v svetu toplotnih črpalk precejšnja izjema.

Re: Gorenje TC 100 E - csamo001 - 7.6.2012

Po dobrih dvanajstih urah "obratovanja" je skupna poraba (torej TČ in vse ostalo v gospodinjstvu, vključno s 30 let staro zamrzovalno skrinjo) 5kWh VT in 3kWh NT.

Potem, ko je dala črpalka skozi en cel ciklus, torej segrevanje z že omenjenih začetnih 17 stopinj na 55 stopinj, se je prostor pohladil za slabe tri stopinje, a ko je pumpa nehala delovati se je temperatura zelo hitro spet povrnila na običajnih dobrih 20 stopinj (kletno okno je odprto).

Za histerezo še nisem siguren (ni pisalo v navodilih), ampak ko sem danes zjutraj prišel v kurilnico, je na displeju kazalo 52,8 stopinje. Ogrevanje je sicer trenutno nastavljeno na 55 stopinj.

Re: Gorenje TC 100 E - dunda - 8.6.2012

Zanimivo bo videti, kako bo šlo. Čeprav bo verjetno dovolj 100 litrov. Pri nas je pozimi le 80 litrski kotel na oljni peči in mirno živi petčlanska družina (verjetno sicer olje po potrebi hitreje segreje kot TČ). Poleti imamo še kolektorje in 300 litrski bojler, takrat je seveda druga zgodba.

Re: Gorenje TC 100 E - csamo001 - 8.6.2012

Po dobrih 24 urah (skozi je bil več kot en ciklus tuširanj) je po števcu za gospodinjstvo (ena oseba, ker je toplotna črpalka vezana na mamino gospodinjstvo) poraba 10 kWh VT in 3 kWh NT.

Kot rečeno je na ta števec vezana 30 let stara zamrzovalna skrinja in seveda ostala poraba v gospodinjstvu 1 osebe, vodo pa uporablja 4,5 osebe Wink (naš škrat ma 10 mesecev).

Če bo še naprej tako, konec meseca odpiramo šampanjec.

Re: Gorenje TC 100 E - Mirando - 8.6.2012

zakaj, jaz na 300l, ne porabim nič več!
Koliko bi porabil za 100l bojler, preračun, doba amortizacije?

Če imava isto število držinskih članov v gospodinjstvu, je prilično jasno, da neke razlike v porabi elektrike ne bo, pa če gre za 100L TČ ali 300L TČ. Izgube, torej poraba za potrebe dogrevanja brez da se toči topla voda, je pri tebi višja kot pri meni (večji volumen vode, večja zunanja površina TČ). Je pa to dogrevanje za potrebe izgub preko zunanjega plašča TČ po mojem skromnem mnenju relativno mali odstotek potreb TČ, v primerjavi s tistim deležem, ki gre za ogrevanje vode zaradi porabe same tople vode.

Če imaš torej tako kot jaz 4-5 članov gospodinstva, in imajo ti člani gospodinjstva tudi približno enake navade glede porabe same tople vode, je jasno, da do nekih večjih razlik v porabi (pod pogojem, da sta obe TČ približno enako učinkoviti in izolirani) ne bi smelo priti. Ti imaš v vsakem trenutku na voljo več tople vode, a če je vaša poraba v nekih mejah "civilizacijske normale", potem je taka količina tople vode v bistvu neracionalno velika. No, to bomo videli v prihodnjih dneh in tednih, da se le nisem kje vsekal pri izračunih.

Je pa moja zmaga to, da smo mi prišli verjetno precej ceneje skozi pri investiciji. TČ vzeta v akciji po okoli 600 EUR brez DDV pri Merkuru, polna cena investicije pa 1.000 EUR. Odštej še ekosklad in smo pri okoli 750 EUR.

Najprej sem bil sicer zagovornik tega, da vgradimo običen bojler, a pri tej ceni in naši porabi se zadeva izplača. Pri običajni 200-300 litrski varianti sem naračunal, da bi razliko v ceni do električnega bojlerja dobil noter šele v cca 10 letih, kar mi je bilo preveč.

maš prav.
mi smo trije. odjem kar manjši, tople vode preveč.
razen kakšna vroča sobota, piknik dan, dost točenja, pomivanja, 2x tuširanja na dan...drugače pa preveč.
nisem pa jo preplačal, sicer po nekem kvačkanju.... ampak še vedno malo več kot ti.
zato jo tud mam....ampak za razliko do enega 80l bojlera ki bi bil za ans več kot dovolj, bi imel v tlakovcih dvorišče........v kotlovnici pa pač bojler.... zdaj pa pumpo vedno malo jezno pogledam, ko grem mimo nje....

Ni potrebe po jeznem gledanju: če bo le življenjska doba dovolj dolga, boš tlakovce not spravil. To je bil pri meni tudi eden ključnih faktorjev: 7 let garancije.

Z višanjem cen elektrike bo tudi vedno večja razlika v porabi med električnim bojlerjem in TČ in boš delal še večjo razliko v ceni...

....hja, o 7 letih lahko samo sanjam.....
to maš super!

Re: Gorenje TC 100 E - matoz - 8.6.2012

Mi je pa zanimivo, da si se za par 100€ spustil v tveganje, da se boš lahko občasno tuširal z mrzlo vodo.

Re: Gorenje TC 100 E - taubi - 8.6.2012

csamo001 Napisal:Po dobrih 24 urah (skozi je bil več kot en ciklus tuširanj) je po števcu za gospodinjstvo (ena oseba, ker je toplotna črpalka vezana na mamino gospodinjstvo) poraba 10 kWh VT in 3 kWh NT.

Kot rečeno je na ta števec vezana 30 let stara zamrzovalna skrinja in seveda ostala poraba v gospodinjstvu 1 osebe, vodo pa uporablja 4,5 osebe Wink (naš škrat ma 10 mesecev).

Sanitarno TČ imaš (verjetno) priključeno na 220V preko vtikača in vtičnice. Vmes daš navaden merilec porabe el.energije (V Bau..jih imaš za manj kot 10 Eur) in lahko natančno izmeriš kakšno porabo ima tvoja TČ v določenem intervalu, brez da ugibaš oz. upoštevaš ostalo gospodinjstvo.

@matoz

Kot rečeno, ni prevagala zgolj cena, tudi garancija mi je bila zelo pomembna.

Mi je pred par dnevni kolega, zastopnik za eno od uveljavljenih znamk klim in TČ, rekel, da "naj kupim garancijo". Če ti nekdo iz foha to reče...

Poleg tega sem vse skupaj videl kot neke vrste izziv. Zakaj hudiča uporabljamo neke fizikalne in matematične formule, če potem preko palca dajemo v svoja domovanja bistveno predimenzionirane ogrevalne naprave, kar velikokrat seveda tudi pomeni (pre)veliko porabo.

Še za probo, kaj pomeni strah pred hladnim tuširanjem. Sam sem privrženec dolgih in vročih tuširanj tudi poleti. Včeraj je bilo to kot naročeno po dolgem dnevu v službi in službeni poti. Pri mojem maratonu se je temperatura vode v TČ spustila za slabih 5 stopinj, iz nastavljenih 55 stopinj na okoli 50 stopinj.

To pomeni, da četudi bi se hkrati tuširali 3 "vroči-tuš-maraton-fetišisti", bi temperatura vode (ob izklopljeni TČ oziroma brez dogrevanja) padla na okoli 40 stopinj... Mislim, da nam ne bo hudega.

taubi Napisal:
csamo001 Napisal:Po dobrih 24 urah (skozi je bil več kot en ciklus tuširanj) je po števcu za gospodinjstvo (ena oseba, ker je toplotna črpalka vezana na mamino gospodinjstvo) poraba 10 kWh VT in 3 kWh NT.

Sanitarno TČ imaš (verjetno) priključeno na 220V preko vtikača in vtičnice. Vmes daš navaden merilec porabe el.energije (V Bau..jih imaš za manj kot 10 Eur) in lahko natančno izmeriš kakšno porabo ima tvoja TČ v določenem intervalu, brez da ugibaš oz. upoštevaš ostalo gospodinjstvo.

Čakam na Petrol. Zmanjkalo jim je namreč Monitelov (drugače gre za CurrentCost: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.currentcost.com/">http://www.currentcost.com/</a><!-- m -->), ki naj bi jih spet dobili konec meseca. Zadeva sicer ni poceni (z vnovčenjem zlatih točk okoli 100 EUR), si pa s tem zagotoviš ceno elektrike za 2 leti.

Re: Gorenje TC 100 E - okram - 8.6.2012

voda se vsa ne premeša, odvisno v kateri višini si imel še 50, spodaj je bilo verjetno 20

okram Napisal:voda se vsa ne premeša, odvisno v kateri višini si imel še 50

Imaš prav. Dejansko ne vem kje je nameščeno tipalo, bom preveril. Smo se pa včeraj v roku ene ure tuširali trije in ni bilo težav.