Objave: 8615
Teme: 23
Ocena:
11
Novogradnja: TČ ali plinska kondenzacijska peč.
Moj odgovor je ogrevalna TČ - ker elektrika je že (mora biti) v hiši.
Če pa je z.plin že v hiši, lahko tudi peč.
Kaj bo čez 5 ali 10 let pa znajo povedat samo šlogarce.
Objave: 6821
Teme: 28
Ocena:
4
bozgom Napisal:Sam uporabljam kondenzacijsko peč Vitodens 333 že 10 let. Razen stroškov dimnikarja manj kot 30€ nisem imel z njo nobenega dodatnega stroška. Sanitarna voda in kuhanje je na plin. V hiši sta dve gospodinjstvi in ima 3x20 A glavne varovalke.
Kaj bi spremenil prehod na TČ:
Ker ne bi bilo več plina, se bo poleg ogrevanja tudi kuhalo na elektriko. Tako bo nujno potrebno povečati glavne varovalke na najmanj 3x25 A (kar znese 4,99€ mesečno) ali celo 3x32 A (kar znese 23,27 € mesečno). Torej priključnino za plin kompenzira zvišana priključna moč za elektriko.
Sedaj ima plinska peč 80 l boljler a lahko ogreva vodo tudi pretočno, tako da je nikoli ne zmanjka. Ob prehodu na TČ bi torej moral nabaviti 300...400 l bojler, da bi imel enako udobje kot sedaj (z montažo tam 1000 €). Nov bojler mi kompenzira tam 35 let dimnikarja.
Cena elektrike pri eno tarifnem merjenju znaša 0,12506 € (brez upoštevanja priključne moči!). Kubični meter plina pa me stane 0, 5876 € (brez upoštevane priključnine). Ogrevanje s TČ me torej pride ceneje, če je letni COP večji od 2,13.
Bo TČ delala 10 let brez vsake napake, kot mi dela plinski kotel? V plinski peči lahko odpovedo vžigne elektrode, kakšen ventil... pač okrog 100 € po rezervnem delu. Koliko pa stane nov kompresor v TČ, frekvečni pretvorni, plin in tesnjenje...?
Ko bom tako daleč, da bom plinski kotel "upokojil" (po zagotovilih še vsaj 10 let ne) bom moral o teh stvareh dodobra premisliti. Sicer pa bo takrat že tudi več znanega o okvarah na TČ in stroških popravil.
Ne vem, kaj je pri meni posebnega, da na 3x20A deluje vse. Nimam plina in ga tudi ne bom imel. Sem prav alergičen na priseske.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Objave: 6821
Teme: 28
Ocena:
4
kody Napisal:Prijatelj iz elektra mi ze dve leti obljublja visje cene... Je pa dejstvo da žled in tes6 mora nekdo pokrit in to bomo mi, lahko ne preko direktnih cen ampak preko dajatev....
Dolgi rok, vec porabnikov, vec uvozene energije...vec odvisnosti od nihanja cen na svetovnem trgu... Zato ima bohinc prav...energenti more bit enakomerno razporejeni in ne samo oseedotoceni na enega...enako kot prodajalec, ne smes imeti samo enega kupca 
Bla, bla, bla. O teh zadevah se v ten stilu pisari že 30 let. Teš6 bomo pokrili vsi državljani, kot vse ostale mega neumnosti naših politikov. Pretekli teden je bilo prebrati v fnancah, da na naše tržišče prihaja največji nemški trgovec z elektriko, ki naj bi še dodatno oklestil cene......
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Objave: 8615
Teme: 23
Ocena:
11
Smukec, prepričan sem, da bo s TČ več kot 300€ prihranka letno.
Sam bi se tudi zato na tvojem mestu odločil zanjo.
Imaš pa sladke skrbi, ker v tvojem primeru nezahtevnega objekta tudi s plinsko pečjo ne bi brcnil ravno mimo.
Objave: 235
Teme: 1
Ocena:
0
Telmos a samo ti lahko pises pavsalne trditve na tem forumu? Nisem napisal da se bo dvignila cena danes, jutri ... Pokrit pa bomo mogli... A tisto z nemci je tako kot njihov telekom? Zanimivo, bi znali hrvati marsikaj povedat...
Objave: 366
Teme: 45
Ocena:
0
Kakšno pa je razmerje stroška ogrevanja na radiatorje ali pa na talno gretje?
Predpostavimo, da gre za enak objekt, ki se ogreva na enako peč in na enako temperaturo.
Objave: 8660
Teme: 6
Ocena:
9
Teoretično nič, saj moraš v obeh primerih nadomestiti enake izgube objekta!
V praksi pa je nekako tako:
Ker nas običajno v stanovanju zebe v noge in ne v ušesa, dvigamo temperaturo, da nam je v višini nog toplo. Zato je v višini glave običajno temperatura višja, kot bi bilo potrebno.
Pri talnem pa je bolj ugodna temperaturna razporeditev, saj je topleje v višini nog in hladneje v višini glave. Zato lahko za enak občutek toplote ogrevamo z nižjo temperaturo. Neka splošna "formula" je, da za stopinjo nižjo sobno temperaturo prihranimo cca 7% na ogrevanju. Ocenjujem da je to tudi približen prihranek s talnim ogrevanjem.
Skratka nekih velikih prihrankov s talnim ni, je pa razlika v občutku toplote kot "noč in dan"
Objave: 5307
Teme: 5
Ocena:
32
To kar pravis in pa dejstvo, da pri talnem je DV bistveno nizji in to se najbrz kar pozna.
Homer Napisal:Teoretično nič, saj moraš v obeh primerih nadomestiti enake izgube objekta!
V praksi pa je nekako tako:
Ker nas običajno v stanovanju zebe v noge in ne v ušesa, dvigamo temperaturo, da nam je v višini nog toplo. Zato je v višini glave običajno temperatura višja, kot bi bilo potrebno.
Pri talnem pa je bolj ugodna temperaturna razporeditev, saj je topleje v višini nog in hladneje v višini glave. Zato lahko za enak občutek toplote ogrevamo z nižjo temperaturo. Neka splošna "formula" je, da za stopinjo nižjo sobno temperaturo prihranimo cca 7% na ogrevanju. Ocenjujem da je to tudi približen prihranek s talnim ogrevanjem.
Skratka nekih velikih prihrankov s talnim ni, je pa razlika v občutku toplote kot "noč in dan"
<font color="#1EC0E1">Pusti čenče,</font> <b><font color="A41E0C"><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">preveri sam! </a></font></b><br/><a href="https://tc.tm.si"target="fwshp">FWS HP Live</a>
Ocena:
9
@Poldee
Ja, tudi DV je pri TČ pomemben.
Pri ostalih načinih ogrevanja je vpliv zanemarljivo majhen.
Objave: 11281
Teme: 92
Ocena:
5
Smukec...če bo še 9 strani teksta da se tč bolj splača boš ti še vedno na začetku ker si odločen za plin (podzavestno). Tako da....ne muči sebe ne drugih :wink: . Zmontiraj plin (napiši na koncu dejanski strošek kurilnice na plin...predvsem odmik od 3,5 jurja) tisih 400 do 500 eur letno razlike boš pač pogoltnil.
Zgodba zaključena.
Đabe prepričevanja da je tč cenejša če se ne daš prepričat....
Ocena:
9
@DELPHI, simionesi
Brezplodna debata.....
Cene in še zlasti energentov je nemogoče napovedovati.
Še toliko bolj, ker so te cene poleg trga, še bolj odvisne od kartelnih dogovarjanj (OPEC) in političnih pritiskov, ki jih ene države delajo proti drugim (USA). Poleg tega se s ceno energentov tudi gasi ali podžiga finančna kriza (EU). Če k temu dodaš še vpliv lokalnih vojn in državno fiskalno politiko, lahko ugotoviš da je "jutrišnja" cena energije popolna neznanka.