Objave: 127
Teme: 0
Ocena:
0
Delovna temp. kotla 60oC je za pirolizni kotel prenizka. Kotel ti mora delati vsaj od 75oC dalje. Idealno je 80oC.
Če hočeš vedeti pri čem si naj ti dimnikar napravi meritve. Malo prej zakuriš potem pa naj nekaj časa spremlja z napravo izpuste. Med tem časom ti vidiš katera nastavitev primarnega in sekundarnega zraka je nekje optimalna za to vrsto kuriva, da dobiš ven najboljše izpuste izkoristek itd.
Jaz dokler nisem tega naredil in sem nastavljal zraka po navodilih proizvajalca in serviserja sem nastavil zraka popolnoma napačno in zato tudi imel težave z pacanjem kotla.
Objave: 4080
Teme: 39
Ocena:
3
men je to tudi čudno da kotel ne doseže recimo 80°C dokler hranilnik ni segret. pri meni ima kotel temperaturo več ali manj enako (ko je zgret), ne glede na temperaturo povratka. če je povratek nižji in s tem temperatura kotlovne vode, pač malo dvigne vrtljaje ventilatorja.
tudi vsi drugi kotli kar sem jih do sedaj gledal dosežejo delovno temperaturo v fazi ogrevanja kotla in ne v fazi ogrevanja hranilnika. to mora bit nenavadna vezava, ali pa nekaj tu ne štima.
Objave: 11281
Teme: 92
Ocena:
5
Še navadna peč na drva z laddomatom drži delavno temepraturo konstatno na 80 stopinj.
Objave: 12384
Teme: 192
Ocena:
8
Odvisno od hitrosti črpalke.
Pri meni na 1 gre v pregrevanje(85+), na dvojki dela na okoli 75, na trojki je najbrž niti na 70 ne bi spravil?
Nekako samoumnevno da je ob večjem pretoku nižja temperatura.
Ocena:
5
hanzi..če govoriš za navadno peč...jaz imam na 3 hitrosti ter stalno 80 stopinj. Če res gori ko pri norcih prileze na 85.
Objave: 1247
Teme: 13
Ocena:
0
Ne vem, mene prepričujejo, da je to normalno, da kotel dela na 65 st. C
Sem preverila T povratka in je okoli 60 st, T hranilnika je spodaj še 47, ostali 2/3 zalogovnika sta že ogreti na 60 st. Bom opazovala, kaj se dogaja s T povratka v kotel, vendar se mi zdi, da je okoli 60 st, razen na začetku.
S prvim kurjenjem prideva recimo z zalogovnikom na 60 st. C, z nalaganjem pa potem skušava zalogovnik spravit na 80 st. C. (To nama dosedaj ni dobro ratalo, ker je bil TDP visok in se je peč skozi ustavljala, z navimi turbolatroji pa sva zalogovnik enkrat segrela mislm, da na 70, večraj sem pa jaz zaj...)
Tako da upam, da mi bo danes končno uspelo nafilat zalogovnik na 80 st. C z 2 ali 3 nalagama.
Aja, pa še to sem spremenila preko Seltrona:
Prej sem imela naštimano T dvižnega voda za radiatorje preko termostata, zdaj sem naštimala stalno T dvižnega voda za radiatroje na 43 st. C, malo hitreje dela obtočna črpalka. T imamo okoli 19-20 st. c. Za talno sem dala 31. st. C.
Pa še to, a bo to ok: zjutraj sem dala primarni zrak na 100 %, na začetku gorenja, potem pa sem zmanjšala, da je manj kot sekundarni, zdaj so TDP okoli 180 st C. Zakurjeno zjutraj okoli 8.20 ure.
Ocena:
5
Hja..težko spraviš zalogovnik na 80 stopinj, če imaš v peči 60 stopinj...
Po logiki mora biti v peči višji nivo v kolikor želiš 'polnjenje'..ali vsaj izenačitev.
Tako da pri vašem kotlu se sam ne bi mučil nad 65 stopinjami, na kolikor deluje peč.
Ni mi pa poznano kako peči 'dopovedat' da naj dela na višji temp. vode.
Ocena:
0
T peči se dvigne, ko se dvigne T zalogovnika na 60 st in se začne dvigovati T povratka v peč na 60 st. c. Peč je naštimana na max delavno T 85 st. c, do sedaj nama je enkrat uspelo preseči to vrednost, sicer pa se z muko dvigne delavna T na 80 st c.
Objave: 127
Ocena:
0
Kakšno pa imaš sedaj nastavljeno razmerje zraka, ko dalj časa kotel gori?
Pri moji sigmi se najbolj obnese pri kurivu kot ga imam na začetku primarni zrak odprt 100% sekundarni minimalno odprt kakih 10% ali zaprt je vseeno. Ko se lepo razgori in pridejo dimni plini na 150-160oC začnem zapirati primarni zrak in odprem sekundarni zrak. Ko je plamen lep po cca 25 min je kotlovska temp 70oC dimni plini na cca 175oC dam primani zrak na 20% in sekundarnega odprem na 80-90%. Tako pustim skoraj do konca 5 ur, ko ponovno odprem primarni na 100% in sekundarnega na 10-20%.Kotel dela ves čas na temperaturi 78-82oC,
Imam 2000l zalogovnika, ki ga nafilam v eni rundi poln kotel na treh nivojih 78-75-70oC + ogrevamo 200m2 neizolirane hiše na 22-23oC. Zakurim enkrat na dan ob 17 gori do 22 ure potem voda v zalogovniku ogreva hišo do naslednjega dne do 17 ure. Radiatorji se čez dan prižigajo ob določenih urah zjutraj enkrat dopoldan ob 12 in eno uro preden pridemo domov.
Ocena:
0
Razmerje zraka: primarni zrak loputa odprta 2 cm od 9 cm, sekundarni 4 cm od 9 cm. Ko zakurim primarni zrak odprem 100 % dokler TDP ne naraste na 190, nato priprem na 2-3 cm (cca 30 %). Sekundarni zrak ne spreminjam.
Waltis danes dela 7 h, najin 1500 l hranilnik je trenutno segret na 72 st C ves, zelo majhna je razlika spodaj in zgoraj. Delavna T kotla je trenutno 77 st C, TDP 190 (mi je pa ob nalaganju ušla na 220, ventrilator se je 2 x ustavil, sedaj pa dela na 75 % moči). 140 m2 ogretih na gorenjskih 20 st. C, hiša in strop še neizolirana, okna nova. Poleg tega Waltis ogreva še 200 L bojler za SV.
Realno pričakujem recimo nekje 9 - 12 h kurjenja (3 x nalaganje), za nadaljnih 12 h ogrevanja iz hranilnika (brez ogrevanja SV). Pričakujem, da se bo stanje nekoliko izboljšalo po končani toplotni sanaciji hiše.
Objave: 916
Teme: 5
Ocena:
0
Ali ni sekundarni preveč odprt, pri moji peči vse odpira avtomatika, pa vidim, da ga zelo malo odpira
Ocena:
0
okram: pojma nimam, mi je pa serviser priporačal, da pustim sekundani zrak na miru. Lahko pa označim, kje je zdaj naštiman in se malce igram.
Sicer pa sem ravno iz kurilnice (že ene 30-ič danes) in me je skoraj kap. Peč na 85 st C, zalogovnik na 80, TDP pa spet 220. Vseeno, tako hiter walits še ni bil, pa je danes najbolj mraz.
Objave: 793
Teme: 2
Ocena:
0
RobicM, jaz bi pregledal še kako imate nastavljeno obtočno črpalko. Jo laufate na polni moči? To bi lahko bil razlog zakaj je temperatura vode v peči komaj kaj višja od temperature povratka. Če imaš možnost zmanjšaj hitrost obtočne črpalke.
Bi bilo mogoče pa tudi dobro videti kakšno vezavo sploh imate v kurilnici (nisem še zasledil podatka v tej temi, ali pa sem spregledal). Da ni kakšna kapitalna greška v vezavi.
Spreminjanje primarja in sekundarja je zelo nehvaležno početje. Načeloma se to pri kotlih brez lambda sonde nastavi fiksno, enkrat ko je pri vas serviser z lambda sondo. In potem načeloma tega ne spreminjaš. Razen če greš nastavljati "na oko", glede na barvo plamena. Samo to je tudi dokaj nehvaležno, ker gorenje ni konstanten proces, se zadeve zelo spreminjajo. Zato so lahko nastavitve v enem trenutko OK, čez 10 minut pa precej mimo.
Pač potrebe sekundarja se spreminjajo glede na to kako drobna drva naložiš, pa tudi glede na to ali je to začetek ali konec kurjenja... Pri nas ga lambda večino časa drži okoli 50%, ampak za kratkotrajne "popravke" pa gre tudi na 90% ali pa na 10%. Čist odvisno.
Če ti TDP "uide" na 220°C potem ko doložiš drva to ni nek problem, predvidevam da je to za kratek čas, in se potem umiri nazaj na 190°C. Hecno mi pa je zakaj peč ugaša ko se TDP dvigne. Je v nastavitvah kak parameter pri kateri temperaturi ugaša?
Logično bi bilo tudi da kotel najprej poizkuša zmanjšati hitrost ventilatoraja, ali pa je problem v prevelikem vleku dimnika in z ventilatorjem ne more dovolj zabremzati?
3 nalage za en dan ogrevanja se mi pa zdi veliko, kljub neizolirani hiši...
Objave: 723
Ocena:
6
Glede doseganja temperature v kotlu je vse odvisno od patrone, ki jo imaš v laddomatu. Ko sem imel 78 stopinjsko patrono v kotlu je bila delovna temperatura mojega kotla nekje med 84 in 86 stopinj. Potem sem patrono zamenjal z 72 stopinjsko. Delovna temperatura kotla je sedaj nekje 74-75 stopinj. Pri isti intenzivnosti gorenja v kotlu. V prvem primeru so se mi zalogovniki polnili takoj na cca85 stopinj. Sedaj pri 72 stopinjski patroni se mi v prvem krogu sistem napolni na nekje 72 stopinj in ko ga doseže se zavrti drugi krog, ko naraste polnenje na končno vrednost tam nekje na 85 stopinj - pač odvisno koliko je še drv v kotlu.
Če bi pa v ladomat dal 63 stopinjsko patrono, bi se pa sistem v prvem krogu napolnil nekje na 63-65 stopinj, v drugem pa po moje nekje na 80 stopinj.
Moram reči, da sem čedalje večji pristaš 63 stopinjske patrone. Mislim, da bi z njo dobil največ energije v radiatorje in zalogovnike. Sistem bi delal večino časa na nižji temperaturi, izgube v kotlovnici bi bile manjše.