PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Res potrebujem visokotemperaturno TČ?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kaj pa moji termostatski ventili?
ne rabiš, vremenska regulacija.....
Marko1976 Napisal:Glede radiatorjev: so stari 20 let, zgledajo tak kot na tej sliki <!-- m --><a class="postlink" href="http://shrani.si/f/23/RV/1fvubGfo/1/p1010126.jpg">http://shrani.si/f/23/RV/1fvubGfo/1/p1010126.jpg</a><!-- m --> - je pa res, da bom jih kakšno tretjino zamenjal z novimi. Nekateri pravijo, da naj kupim aklimate, da delajo super, drugi so mi spet svetovali NE aklimatov.... Kaj bi dejansko delalo najbolje na mojo TČ? Enaki kot moji, samo novi ali večji?

Pa še to - rabim termostatske ventile za gor naredit ali lahko pustim obstoječe navadne - glede na to, da bom imel TČ?

Imam še eno vprašanje - bojler bi imel tudi na TČ, vendar ločen. Ali je dejansko povsem odveč pomislek, da sanitarna voda ne bi bila dovolj topla s TČ? Je dejansko dovolj 45°C za sanitarno vodo, da jo občutimo kot prevročo za kopanje? Ali lahko komot nastavim sanitarno tudi na več, recimo 48°C na moji TČ? Ima kdo od vas neposredne izkušnje?

Hvala...
Ha ha, oprosti Marko, takole nas rado odnese :-)

Moje mnenje glede termostatskih ventilov je da jo lahko zvoziš tudi brez sploh če si na nizkotemperaturnem ogrevanju 24/7. Uravnotežiš sistem s pripiranjem/odpiranjem ventilov kot pri talnem, pa je.
Hvala... torej lahko obdržim stare radiatorje in tudi termost. ventilov ne potrebujem.... Sem si kar mislil... vremenska regul. ... hvala še enkrat
Marko,
Preden se dokončno odločiš. Poleg prejetih ponudb povabi vsaj dva monterja na ogled.
Preveri monterjevo delo in delovnje TČ v tvoji okolici . Na koncu naj sledi dokončna izbira TČ.
Žal ni vse in vsak monter za vsakogar Idea

P.s.
Termostatski ventili so vedno dobrodošli :
kjer je prisotno dodatno ogrevanje
( kamin,Štedilnik na drva, klasični sušilnik perila).
Kjer so veliki sončni pribitki skozi okna.( mansarde z strešnimi okni)
Pri stalnem ogrevanju (24/7) so zelo dobrodošle digitalne programske glave, ki ti ponoči po programu znižajo temperaturo v prostoru.(otroške sobe za nekatere tudi spalnica)
Homer Napisal:Radiator Faral/Alba višina 600 ima P= 157 W/člen
8 členov= 800 mm dolžine ima P= 1256 W
http://www.faral.com/en/products/alba/
Podatki so po EN442 dT=50, kar pomeni T dvižnega voda 75°C, T povratnega 65°C, T v prostoru 20°C.
V režimu 55/45 je moč samo še polovična (640W) v režimu 45/35 pa cca četrtinska (336W).
Če so radiatorji dimenzionirani za režim 75/65 bodo ob prehodu na režim, prijazen toplotni črpalki, dajali samo četrtino svoje moči, torej bi morala TČ delovati 4x dlje kot stari vir ogrevanja.
Ali je to realno?
Realno!
Zato obvezno ogrevanje 24/7.
Nič ni realno.A misliš,da je v tem režimu delovalo ogrevanje samo četrtino dneva ?
Kaj ni realno?
realno je, vendar primerjava, ki je dal "remi" ni ok. (oz. v kalkulacijo mora bit vključen čas ogrevanja_toje pa napisal Homer (24ur) in to računico popolnoma spremeni oz. prikaže realno stanje...
Sem izračunal na mojih radiatorjih: cca 30% je ogravalna moč radiatorjev pri 45/40 napram 75/65.
Ko upoštevaš še učinek defrostov si na dobrih 25% - tako, kot ste ugibali in to pri 45/40 in ne 45/35, kjer že sam izračun brez upoštevanja defrostov primese cca 25%.
Pri moči radiatorje je potrebno upoštevati da mu z nižanjem temperature ne bo linearno padala moč..ampak precej bolj konkretno.

V kolikor se nič ne naredi na izolativnosti objekta (Ki amprtizira potrebo po povečabnju radiatorjev) se splača povečati površino radiatorjev (v največjih sobah, največje zamenjaš še za večlje...te...iz teh sob, pa premestiš v druge manjše, ki imajpo trenutno manjše radiatorje).
Da dokupiš npr. 5 novih. menjavo pa lahko izvedeš še za 10 drugih (5+5).

Je pa tudi opcija da pustiš trenutno stanje in vidiš prvo zimo kam pes taco moli, koliko je treba priganjat toplotno in če vas (In kdaj bo to) bo 'zeblo'.
sašo65 Napisal:realno je, vendar primerjava, ki je dal "remi" ni ok. (oz. v kalkulacijo mora bit vključen čas ogrevanja_toje pa napisal Homer (24ur) in to računico popolnoma spremeni oz. prikaže realno stanje...

saj točno to je rekla. Pač povzetek je (in tudi jaz nazaj nisem brala), kako je treba povzeti moč radiatorjev. Nobene debate, koliko so zdaj moči dajali od sebe koliko časa (torej kaki režim je bil trenutno), ampak da naj se upošteva koliko se jo bo potem. In da mora štimat močnostno in časovno.

Zatorej na koncu vprašanje: Ali je realno? Če je na kocnu 24/7 delovanje s toplotko v režimu 45/35 - bo to dovolj glede na to kako dela sedaj?

če zdaj spuščajo notri 45/35 noben problem torej ne glede na čas ogrevanja, če pa zdaj 75/65 12 ur na dan, potem pa že zna biti problem, ker dan nima 48 ur.
remi Napisal:
Homer Napisal:Radiator Faral/Alba višina 600 ima P= 157 W/člen
8 členov= 800 mm dolžine ima P= 1256 W
http://www.faral.com/en/products/alba/
Podatki so po EN442 dT=50, kar pomeni T dvižnega voda 75°C, T povratnega 65°C, T v prostoru 20°C.
V režimu 55/45 je moč samo še polovična (640W) v režimu 45/35 pa cca četrtinska (336W).
Če so radiatorji dimenzionirani za režim 75/65 bodo ob prehodu na režim, prijazen toplotni črpalki, dajali samo četrtino svoje moči, torej bi morala TČ delovati 4x dlje kot stari vir ogrevanja.
Ali je to realno?
Bolj pravilno vprašanje bi bilo koliko ogrevane moči dejansko potrebuje hiša.
Recimo @migajeva potrebuje po njegovih izračunih cca 7,7Kw pri -10C To pomeni, da bi bilo potreben toplotni tok z 10 radiatoji cca 770w. Verjetno pa jih je več.....
Sicer pa večina zračnih TČ pri -7/55 ne zmore več kot 7kW. Tako, da so ocene po potrebni moči tako pretirane.
V praksi 2ventilatorski spliti pokrijejo na radiatorjih 95% povprečnih hiš :wink: . Seveda z pomočjo el. grelnikov, ki opravijo majhen delež glede na pridelano toploto.
@JaBK
Citat:......če pa zdaj 75/65 12 ur na dan, potem pa že zna biti problem, ker dan nima 48 ur.
Običajno ni tako "črno", kot zgleda na prvi pogled....
Namreč tudi tistih 75/65 12 ur na dan, ni ravno takih, saj gre običajno za ON/OFF vklapljanje črpalk, krmiljeno pa s sobnim termostatom. Termostat pa ima običajno histerezo cca 2 stopinje. Lahko ugibamo, da polovico časa greje, polovico pa se ohlaja za 2 st.

Kot kaže, se potem ogrevanje z nižjo temperaturo in 24/7 večinoma izide z zamenjavo kakega radiatorja, oziroma tako kot je napisal vincent, malo zamenjaš in malo prerazporediš radiatorje, pa gre.......
1 ... 5 6 7 8 9 Pojdi na stran 
Iskanje po temi