PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Prikopljen hranilnik - večja poraba

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tak, znalec pa šele zdaj z zalogovnikom skor ne morš verjet. :wink: Dopade, se mi obrazložitev, kar naj bi bila odlika dobrih in poštenih monterjev in argumentirana ena in druga opcija nobena pa ne predstavlja nekega hudega stroška, niti delux verzija.
žal prej ni bilo sredstev na voljo za hranilnik. še to sedaj je narejeno s precej omejenimi sredstvi ... sploh je vse kar delam, bolj ali manj narejeno z omejenimi sredstvi. znalec pa še dolgo ne ... se vidi po paniki v začetku tega nitja.
je pa treba pripomniti, da esbudžet ne zagotavlja baš hitrega polnjenja hranilnika, kot delux izvedba, pa še je pogoj, da je nastavljena črpalka č1 na maksimum, č2 pa na minimum in da v nobenem primeru nominalni pretok č2 ne sme presegati pretoka č1. recimo č2 ne sme bit tip 25-60, če je č1 25-40. bolje da sta enaki in nastavljeni kot je opisano.
yan1234 Napisal:Vidim, da ste ravno v akciji, dodam še moje vprašanje. K obstoječi stadlerci bi dodal zalogovnik. V bistvu je vezava identična Aleksovi samo brez protipovratnih ventilov.

Ali bi sistem deloval brez protipovratnih ventilov, da ne prihaja do nezaželjenega kroženja, ob enem pa bi rad ohranil, da sistem deluje termosifonsko? Recimo, da štiripotni mešalni ventil in črpalka predstavljata dovolj upora, da voda iz zalogovnika ne kroži skozi peč, ko deluje črpalka Č2. Cevi bodo vse enakega premera, do zalogovnika 1,2 metra.

Malo sem razmišljal o dimniškem termostatu, pa se mi zdi, da je vseeno če se črpalka Č1 izklaplja glede na temperaturo kotlovske vode?

Na sistemu, da zapre loputo zraka na vratih po koncu gorenja še delam.

Rad bi ohranil preprost sistem brez elektronike in izboljšal izkoristek. Funkcijo ročnega mešalnega ventila obvladajo vsi, tudi že četrta generacija. Tehnično znanje gre iz roda v rod. :-)

Jan vsekakor k peči dodaj zalogovnik vode, s tem da ga dodaj tako kot je treba. Ne delati takšnih variant kot si narisal ker to nebo delovalo tako kot more.
Če boš dal zalogovnik zraven zmontiraj laddomat ali pa kak drugi ventil, ki je namenjen temu, da bo skrbel za dovolj topel povratek v peč in lepo slojevito ogreval zalogovnik. Za ogrevanje radiatorjev pa daš tripotni mešalni ventil katerega lahko krmiliš ročno, ali kasneje nanj montiraš motorni pogon.

Za takšno vezavo z ladomatom rabiš en termostat dimnih plinov, ki bo vklapljal laddomat (šlo bi tudi z navadnim cevnim termostatom) in en cevni termostat, ki bo vklapljal obtočno črpalko za radiatorje. Torej vso krmilje je brez elektronike in trotlziher. Smile Smile

Če boš zadevo naredil na ta način potem ob zamenjavi peči ne rabiš nič predelovati samo jo priklopiš na obstoječe cevi.
Uf hm ja, ste mi dali malo za razmislit. Hvala za predloge. Peč je drugače 30kw, trenutno se ogreva pol manj prostorov, tako da se rabo nekje 10kw pri -15.
Je pa enocevni sistem. Ali ima enocevni, kako naj se izrazim, manj termosifonskega vleka kot dvocevni? Vsak radiator ima svoj mali mešalni ventil.
Bom kar tu vprašal.
Ali je možno da 1000l hranilnik toplote od spodaj lahko kondezira? Star je dve leti in od Seltrona kupljen. Pod HT sem dal stekleno volno da nebi odvajalo toplote na plošice.
No sem opazil da je pri enem HT od spodaj mokro. Sem pregledal pri spojih pa je vse suho.
HT se nahaja pri oknu, ki je odprto na kip.
yan1234 Napisal:Je pa enocevni sistem. Ali ima enocevni, kako naj se izrazim, manj termosifonskega vleka kot dvocevni? Vsak radiator ima svoj mali mešalni ventil.
Ga sploh ne more imet oziroma je zanemarljiv.
jokovot Napisal:Bom kar tu vprašal.
Ali je možno da 1000l hranilnik toplote od spodaj lahko kondezira? Star je dve leti in od Seltrona kupljen. Pod HT sem dal stekleno volno da nebi odvajalo toplote na plošice.
No sem opazil da je pri enem HT od spodaj mokro. Sem pregledal pri spojih pa je vse suho.

Ponavadi imajo zalogovniki spodaj tudi luknjo za izpust in mogoče tam čep malo spušča. Mogoče ti hodi v kurilnico maček lulat. Kondenz je lahko samo, če imaš hladen objekt in toplejši vlažen zrak. Odprto okna pa sedaj spušča v objekt samo hladen suh zrak, razen če je not padal - zamakal dež. Jaz bi raje dal spodaj stiropor ali XPS, ki se ne more navlažiti. Pa še to bi ga vsaj 1cm dvignil od tal.
Je še možnost, da ti hranilnik pušča na odzračevalniku. Pri meni je po prvi sezoni začel puščati na prvem zalogovniku in to, ko je temperatura vode v njem padla na 40°. Se je kar lepa luža nabrala. Pri višjih temperaturah pa je bilo vse ok.
jokovot Napisal:Bom kar tu vprašal.

Ne zdi se mi možno, ker imas v njem po vsej verjetnosti višjo temperaturo od sobne
to ti pušča nekje ali hranilnik, ali kakšna cev, morda fiting, pa se ravno tako nerodno steka. jaz sem med sestavljanjem sistema (zaradi preverbe tesnosti) pred ovijanjem z izolacijo imel poln hranilnik mrzle vode neizoliran, in to vsaj 1 teden. hranilnik stoji na (zaenkrat odprti) terasi, torej praktično na prostem. niti kaplje kondenza. ko pa prvič zakuriš pa sploh ni več šans, razen morda, če bi ga za 14 dni pustil nekurjenega. pa še to dvomim. če si 100% gotov da ne pušča, smorda je ženka preveč vneto pomivala po kurilnici, ali pa je polila ajmer?
Hm, meni pa občasno spušča bojler, ampak samo če ga filam s prevročo vodo nad 60 st.C. spusti lužico (če se po nesreči malo preveč naloži v peč). A se da locirati problem(atični ventil?, fiting?) brez tega, da v raziskovalne namene pregrejem bojler?
Lahko je varnostni ventil na hladni vodi v bojler-če ga imaš, vzrok je lahko narobe tlak v ekspanziji za sanitarno vodo-če jo imaš. To se pojavi ponavadi če dolgo ne odpreš tople vode in povišani temp v bojlerju zaradi kurjenje.
Jozl
Ponavadi imajo zalogovniki spodaj tudi luknjo za izpust in mogoče tam čep malo spušča.

To pa nisem vedel ko so mi ga pripeljali so ga postavili kar gor in jaz sem ga priklopil.
Nima pa od spodaj nič odprtine da bi lahko videl čep.Prilagam liko.
<!-- m --><a class="postlink" href="http://shrani.si/f/2G/az/34acI5fr/60.jpg">http://shrani.si/f/2G/az/34acI5fr/60.jpg</a><!-- m -->
Nima čepa in tudi spušča ne se pravi da je kondeziral.Sem izolacijo podložil in odstranil stekleno volno ki sem jo vstavil med oblogo in obročem. Bomo videli kako bo naprej.
1 ... 6 7 8 9 10 ... 26 Pojdi na stran 
Iskanje po temi