PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Kurjenje uplinjaka od "zgoraj"

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
tole o lokaciji debelih drv bo treba preveriti na lastni koži.
Tudi attackovci imamo problem da se nam ob drobižu na dnu vname cel kup, preveč plinov, ugasne ogenj v komori, potem pa ....
Ja človek se vse življenje uči. Je tudi zame tale reč z razporeditvijo debeline drv nova. Zaupam pa v aleksovo znanje. Bom preizkusil.
fantje, to ni zraslo na mojem zeljniku. lastniki etinih kotlov to poznajo, ker imajo v ta namen nalepko na notranji strani vrat. na tej nalepki je nekaj piktogramov, ki upravljalcu kotla pomagajo pri nalaganju (količina oz. koliko naložiti in kako razporediti kurivo).
Najprej bi bilo dobro rečt kaj je za vas drobno in debelo...

Ker če bereš navodila ETE ali Froelinga, potem vidiš da dimenzija polena nebi smela presegat 10cm. Kar pa ni ravno "debelo", vsaj po mojih standardih ne.

Moje izkušnje so take da bolj kot na tesno naložiš bolje je, neglede na debelino. Druga stvar je pa prevelik vlek dimnika. Ko enkrat peč gori eno uro in se dimnik konkretno segreje, je zelo problematično če nimaš regulatorja vleka, saj zna imeti elektronika hude probleme. Posledica so razna bobnenja in zaganjanja. Odkar imamo vgrajen regulator ni nobene težave s tem. Pa je vseeno ali naložim same palčke al pa 20cm debele kose.

Pa seveda regulator mora biti tudi pravilno nastavljen, ni dovolj da je samo zmontiran.
res je tako. tudi pri meni v ladanu piše da naj ne bi bila stranica polena daljša od 12 cm. a v resnici je to tudi pri eti +/3 do 5 cm in -/2 do 3 cm.
se pravi, zame je polen od 7 do 15 cm po stranici normalna debelina. manj kot 7 cm stranice - drobno, sploh če je manj kot 5, kar je nekje grobi sekanec (že blizu dimenzije G50). več kot 15 cm stranice - čok. isto za okroglice, manj kot fi 70 je drobno, sploh vejice manj kot fi 50, več kot 150 se tretira kot čok.

v ladanu običajno žgem od drva dimenzije od minimalno 5-7 cm do maksimalno 18-20, normalno pa največ nekje 10-15 cm ker je večinoma tako scepljeno. drobnarije pozimi ne kurim, ker mi je škoda časa. no, občasno poleti, ko rabim da mi kotel gori kako urco ali dve, takrat pa drobno šaro pokurim. poleti je ravno dovolj potreb, da pokurim večino šavja, ki ga očistim okrog hiše, tolk da se sanitarna pogreje in občasno kdaj malo hiša. takrat kurim po zgoraj opisanem postopku, na dno nekaj dobrih polen, gor pa šaro.
Aleks kakšno slikco tistega piktograma iz ete prosim...
Če se povrnem par strani nazaj ,ko sem jaz opisoval moj način kurjenja in primerjam Aleksev način se človek kar zamisli. :?
Zakaj bi nekdo spreminjal protokol,če tak protokol čisto solidno funkcjonira.
Meni to ni čisto logično,ampak glejte ETA je proizvod ,ki hoče bit nekaj posebnega med uplinjaki.
Mora pa vsak uporabnik poskusit sam ,kako se mu tak način obnese.
Resonančno izgorevanje AngryAleks forumašem razloži kaj pomeni ta izraz!!
Jaz vem kaj pomeni,dvomim pa da ostali vedo o čem si govoril.
lp cratos
marko100100 Napisal:Aleks kakšno slikco tistega piktograma iz ete prosim...
to sicer ni iz nalepke, a so kriptograni enaki (je izrezano iz navodil za uporabo)

[img]httpunichr("58")//s1unichr("46")mojalbumunichr("46")com/11268341_17779240_21298124/razno-kotli-polena/21298124unichr("46")jpg[/img]

jasno razvidno, čoki in drobnarija zgoraj, pa še to ne velik, spodaj pa absolutno ne.
še rezonančno izgorevanje: plini gorijo v cikličnih vzbuhih ker sam odvod dima naenkrat ne odvede vseh produktov izgorevanja (ne more, preveč plina naenkrat). frekvenca vzbuhov lahko povzroči nevarne nihaje. samo izgorevanje je slabo a je trenutna moč zelo visoka in je sistem ni sposoben komplet odvesti ali uporabiti. podobno kot pri parni lokomotivi, ko je pod bremenom in gre strojevodja namenoma v resonanco, ker rabi dodatnih toliko in toliko kW, recimo v klanec. tam je resonatno izgorevanje v kotlu lokomotive precej dobro slišno, kot hitro in zamolklo zaporedje "bobobobobobobobob", ki nima veze s frekvenco obračanja parnih cilindrov. vidi se tudi po gostem in temnem dimu iz dimnika lokomotive v kratkih odsekanih oblačkih (ko dela kotel v nazivnem režimu in seveda ni pod resonanco, ima lokomotiva tenko in dolgo prejanico svetlega dima), če boste slučajno kdaj videli. se pa najde tudi kak filmček na tubi.

tule, prva minuta počasno resonantno puhanje prve in druge lokomotive ko tovorni vlak speljuje
[url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")youtubeunichr("46")com/watch?v=0VY0gED_TGo[/url]

malo naprej v filmu, ko ima cel tovorni vlak že brzino se vidi velik manj dima in kotel ni v resonanci, sliši se samo puhanje parnih cilindrov. je pa kar huda kompozicija, 2500 ton in tri parne lokomotive. pa od 7.30 do 8.00 minute tud lepa resonanca, počasna, se prav vidi da nima veze s frekvenco parnih cilindrov.
Jp, kurjenje drv je znanost.

Mogoče, če bi prej prišla do kompjutera, danes ne bi drv kuhala. Namreč na
žerjavico sem doložila predebela polena (pa še malce nesrečno v zraku spet) in se niso hotela vžgat, potem sem probala stvar sicer popravit, ampak več kot 130 DP Waltis ni prilezel, kljub temu da sem primarni zrak dala na 100 %. No potem sem se vdala in šla v službo, upajoč, da tašča in otroci ne bodo zmrznili do moževega prihoda domov. Me zanima, kako bo rešil zadevo.

No danes je sicer Waltis (pred mojim nesrečnim dolaganjem) super delal, T peči 66 st. C, TDp okoli 190, ko kar naenkrat (ampak res nenadoma in hitro) začnenjo Dp rasti do 256 st. C, peč se je ustavila, čez nekaj minut pa ponovno zalaufala. Ni bilo pa kakšnih posebnih zvočnih fenomenov ob dogodku. Dimni plini pa so bili potem spet normalni. Kazalo je okvaro sonde za Dp, ampak je po izklopu in ponovnem vklopu varovalke znak za okvaro izginil. A kdo zna razložiti, kaj se je zgodilo?
temperature probe out of range ... temperatura kotla btw, mal nizka. delovna temperatura bi ja morala bit nekje okrog 80°C. da ni to povratek? da je tdp hitro narasla je pa morda krivo, da so se drva končno sesedla v luknjo in je močneje zagorelo? če je bilo potrebno kotel resetirati s "trdim resetom" (zaskočna tipka) je sicer znamenje da je treba poklicat serviserja, to se ne sme dogajati. kotel je stal gadne pare in ne sme crkavat ali bežat v višave samo zato, ker ga nalaga žena (ki je, po možnosti, prispevala omenjene gadne pare), tak kotel mora biti "ženoodporen" *.

* "wifeproof", izraz je preveden iz angleščine: pomeni pa, da je uporabnikom prijazen ne glede na spol, status na fejsbuku, usmeritev, vero ali ne, in kar je še tega. da ne bo kake zamere s strani članic in drugače mislečih/orijentiranih/itd.
Kotel dela malo nad 60 st, recimo 63-65 st, dokler se ne segreje vsa voda v zalogovniku na 60 st., ko je T povratka 60 st, šele začne lesti delovna T kotla navzgor do max 85 st.

Ja, kotel je bilo treba resetirat, mož bo klical serviserja. Prvo rundo je naložil mož in ni bilo slišati nobenega sesedanja, ko je naekrat TDP narasla in se je peč ustavila. Po tem sem resetirala kot piše v navodilih (torej z izklopom in ponovnim vklopom elektrike oz. varovalke). Jaz sem danes zaj... nalaganje že po tem porastu. Tokrat celo ne krivim moža ali kotla. (No ja, lahko bi bil mož kriv, ker ni dovolj na tanko pripravil drv :winkSmile

Če je kotel ženoodporen, bom pa ohranila upanje, da ga pogruntam. Tega izraza pa še nisem slišala, ga bom povedala možu, po moje se bo :lol:
yan1234 Napisal:
RobicM Napisal:Lokalni dimnikar = Dove...., itak so se že najavili na prvi pregled kotla pa bi moral po zakonu zmeriti še emisije DP. Za 60 E + imajo, da to tudi storijo.
Kaj a sedaj že na drveh merijo emisije al kaj?

Uradno, ne, samo sem mislila lepo prositi, če bi to naredil v znanstvene namene (in v sklopu tistih 60 + , ki jih zaračunajo za prvi pregled) Big Grin Mogoče bo pa ratal. Sem pa res napisala, kot da je to sedaj obvezno, samo sem 99 %, da še niso drva dal v zakon.

Uh, pa še to: kako pa veš, če ima dimnik premočan vlek oz. kako veš, če rabiš regulator dimnega vleka.
Zmeriš vlek dimnika. Pa ne z običajnim metrom.
dimnikar ima univerzalni instrument, ki pokaže tudi vlek.
1 ... 6 7 8 9 10 ... 33 Pojdi na stran 
Iskanje po temi