PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri segrevanje zalogovnika - temp v peči

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Branci,

poglej še sosednjo temo: Tichelmann, vezava zalogovnikov...mogoče se ti bo posvetilo...tudi o kvaliteti plastenja...

LP K.
A ni plastenje že to da imaš na vrhu hranilnika 90 spodaj pa recimo 75°C, malo težje pa na dveh 1,8 m višine hranilnika dosežeš enako temperaturo?
že prebral to temo ampak v njej ni bilo nikjer odgovora kako povratni vod razslojiti bolje kot brez razslojevalnika ko mi pa to razložite sem pa prepričan
Tone ima prav!
Razslojevanje pride do izraza pri praznjenju hranilnika tople vode. Vendar je potrebna tudi regulacija - recimo WDC10 ,WDC20 ali druge,ki so namenjene za ogrevanje z enim ali večimi ogrevalnimi krogi.

Spodaj povezava do hranilnika tople vode z razslojevanjem in priporočam ogled slikic za boljšo predstavo kako je hranilnik grajen:
<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.austria-email.com/fileadmin/content-en/Products/Buffer_cylinder/237734-0_PZR_PZ_PZRR_-GB.pdf">http://www.austria-email.com/fileadmin/ ... RR_-GB.pdf</a><!-- m -->
Videl sem skico zalogovnika z vgrajenim sistemom, ki je vodo vračal na različne višine, odvisno od temperature. Lahko pa to narediš sam zunaj z motornim preklopnim ventilom. Lahko ti pa regulacija poskrbi, da se v zalogovnik ne vrača vroča voda.
Najlažje te pa nategnejo z ultra oh in sploh zaščitenim sistemom, ki je samo ena par cm velika ploščica ob povratku.
Meni moj sistem pri solarnem drainback sistemu dela super, čeprav je prav to najtežje narest. Navajam današnji primer, 1,2m visok zalogovnik premera 1,8m, trije senzorji na sredini vsake od tretjin. Črpalka na minimumu, delta t na kolektorjih cca 10ºC
ob 10h 35, 48, 55
ob 11:30 45, 49, 55
ob 12:15 povsod 56
poznam vse te zadeve vse sem že videl tudi varil sem jih že v zalogovnik
ampak mi še ni dobeden povedal kako se pri vseh teh razslojevalnikih voda manj meša in boljše razslojuje kot brez kaj šele da bi kdo kakšen izračun dodal

vseposod na tem forumu nakladate kaj se spalča kaj, ne kaj je rentabilno in v kolikih letih se povrne tu pa kr vsi na besedo verjamete
razslovanje je, razslojevanja ni? kaj je pa pol tole, fizikalni fenomen?
[img]httpunichr("58")//lh4unichr("46")ggphtunichr("46")com/_exoasMo4pdA/TE2ERWyZTCI/AAAAAAAACpw/QAxxsG8KeQA/P5010533unichr("46")JPG[/img]

gostota pri vodi se spreminja tudi s temperaturo, zato je topla voda višje hladna pa nižje v nekem rezervoarju, kje nam to pride prav pri ogrevanju, naprimer pri solarnem sistemu, s pečjo ogrevaš zgornjo špiralo bojlerja, in topla voda ostane v zgornje delu bojlerja od koder je tudi odvzem, s soncem ki je zastonj pa segrevas spodnjo špiralo, oz. posledično cel bojler.
V zalogovniku toplo vodo pripelješ v zgornji del zalogovnika, in ker bo tam ostala, lahko precej hitro kljub hladnemu zalogovniku segrejes radiatorje....
tista prevrtana plata navarjena na sredo zalogovnika naredi lih en k.... se ce bi bil celoten zalogovnik fizično ločen z pločevino, in nebi obratoval bi se zgornji del hladil spodnji pa segreval....
no in kaj se čez čas naredi z bambusom, vino segreje fanto in se zmešata
Pozdravljeni,
prvič se oglašam na ta forum. Kar se tiče plastenja vode v zalogovniku:
dolgo sem razmišljal in iskal primeren zalogovnik: razmerje cena--kako deluje; na koncu sem se odločil za Solarbayer zalogovnik. Ker ima ta zalogovnik zgoraj in spodaj nekakšno posodo ki ima na obodu luknje, ki delujejo isto kot razdelilna plošča na sredi zalogovnika. Z regulacijo WDC20 mi zalogovnik enakomerno polni in prazni. Trenutne temperature v zalogovniku 78-40-35.
Vsak zalogovnik se enakomerno polni in prazni brez raznih posod in regulacij WDC20, tako da ne vem, kaj so tebi tako posebnega prodali.
Kateri model pa je to? Ker jaz ga ne najdem.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Točno tako fery. Nimam nobene elektronike, prazen zalogovnik, pa se ravno tako zalogovnik plasti. Celo tako, da lahko bojler ob zalogovniku grejem/hladim ”avtomatsko” brez črpalke in elektronike. Je pa res da ne morem nadzirat T v njem, razen z zapiranjem ventila med njima.
Jaz imam 2000l zalogovnik z izmenjevalcem za solarno. Žal samo nimam razslojevalnika takega kot imamo na hladilniku za žganjekuho. Sistem deluje, da od spodaj vleče hladno vodo in se do vrha ogreje in dokler ni celoten hladilec pregret še vedno enakomerno kondenzira destilat.

Peč ima od Viadrus navadno litoželezno od 40kW. Res, da je zelo močna, sam bi rabil samo 1/3-1/2 te moči. Do sedaj sem samo kuril nekaj klumpa - prhle korenine gradbeni leseni odpad, karton.... Imam dvig povratka s Seltronom ND3. Vstopna temp. je 63-66°C še malo testiram. Samson na peči je nastavljen na 85°, zadaj pa malenkost odrta loputa 3mm za doovd zraka. Kurim samo v 1/2 peči in je to dovolj, če uporabljam bukove brikete. Kadar doložim smrekovino ali brikete malo preveč 10kg na žerjavico mi peč pri črpalki 32-40 in hitrosti 2 pobegne iz 85-88°C tudi do 103°C na izhodu peči. Sprednji del peči še vedno kaže komaj 90°C in samson še ne zapira dovolj dovoda kisika. Imam pa odprti sistem z raztezno od 200l v špici podstrešja in tlakom v kurilnici 0.75bar.

Nazadnje sem v peč 3 dni prej očistil dimne kanala in naložil najprej mokre iverice, potem še nekaj prhlih suhih korenin in na vrhu 2 lesena zdrobljena platojčka. Zakuril z brenerjem platojčke in v 8 minutah je bilo v peči preko 50°C. V 14 minuti je že peč dosegla 85°C in je že šla topla voda v zalogovnik. V 1/2 ure se je celotem sistem stabiliziral. Vhod v peč 66 in izhod iz peči 88°C. Ko je tisti klump po dobri uri pogorel sem dodal 11,5kg bukovih briketov in je peč čez nekaj časa ponorela na izhod preko 100°C. Ne vem točno kdaj se je to zgodilo, ker sem ta čas polagal keramiko. Ko je to vse skoraj pogorelo sem še samo 5.75kg briketov doložil in je tudi tukaj temp kmalu dvignila skoraj do 95°C, ko seltron zazna previsoko temp. in odpre mešalni ventil do konca in s tem ohladi peč. Ne gre pa nič toplote v nič ampak vse v zalogovnik, ker nimam nobenega drugega varovanja. Imam samo 3x varnostni ventil, na peči, na zalogovniku in na razdelilcu za 5 ogrevalnih krogov. Kljub vsem zaprtim ventilom na peči, zalogovnku in raztezni posodi, je še vedno varovano na vsakem delu kotlovnice. Na koncu ogrevanja je bilo dovolj samo 3kg briketov in je lepo gorelo brez preveč povečanega pregrevanja v peči. Porabil sem 23kg bukovih briketov in cca 10-15kg raznega odpada s nekaj iverice in sem v 3-4 urah segrel 2000l iz 23 spodaj in 35 zgoraj na spodaj 70 in zgoraj na 85°C. To je cca 2000l vode segreto za delta T 50°C. Bukovina v briketih je dala cca 100kWh in odpad nekje 50kWh energije. Peč kot večina pravi ima 50% izkoristek a na moj sistem je naredila skoraj 70% izkoristek, če še upoštevam tudi ogrevanje 500kg peči in tiste vode v njej. Zraven je laufalo talno, ki je v tem času porabilo zelo malo za ogrevanje 30m2 cevi v kletnih prostorih.

Jaz sem več kot zadovoljen s tem sistemom, predvsem zato, ker sem dobil peč skoraj zastonj oz 199€ za paletnega viličarja, ki sem ga kupil za postavitev peči in zalogovnika in potem viličarja podaril bratu za peč.

več slik gole neizolirane cevi v gradbenem stanju v kurilnici
<!-- m --><a class="postlink" href="https://picasaweb.google.com/113294279728930596535/Kurilnica?noredirect=1">https://picasaweb.google.com/1132942797 ... redirect=1</a><!-- m -->
Očitno na hitro ne bomo nikamor prišli, zato pojdimo počasi.
Če v zalogovnik s temperaturo na dnu 30°C prav tja iz radiatorja prihaja 60°C se zgodi kaj? Po vaše se še bolj ohladi ali kaj?
Kaj ti služi radiator na razteznih?
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Citat: ker nimam nobenega drugega varovanja. Imam samo 3x varnostni ventil, na peči, na zalogovniku in na razdelilcu za 5 ogrevalnih krogov.
Pri odprti raztezni posodi pa res ne rabiš varnostnih ventilov. Ne bodo nikdar prišli v funkcijo. Tlak sistema ne more preseči 0,75 bar. Le na cevi od peči do raztezne ne smeš imeti nobenega zapirnega ventila.
Nimam časa - sem v penziji!
1 ... 6 7 8 9 10 ... 33 Pojdi na stran 
Iskanje po temi