PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Obzidava kamina

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Kaminček Napisal:Siporex je neprimeren material za obzidavo kamina, pa ljudje imejte mao logike. Saj elite še malo akumulacije od tega vašega kamina, poleg tega se v napi nabere ogromno toplega zraka, ki direktno ogreva obzidavo kamina, ki še kako dobro seva v prostor še ure po tem ko o toplem zraku ni ne duha ne sluha. Če želite konvekcijsko ogrevanje, le na topel zrak, ki se takoj po prenehanju kurjenja konča, obzidajte kamin s siporeksom. Če pa želite kamin ki bo akumuliral toploto in jo odajal še nekaj ur po koncu kurjenja, obzidajte kamin s kaminbau ploščami, gusšamotnimi ploščami oziroma pečarskim materialom, ki je za to primeren. Za dovod zraka je pa tako, da imajo dobri kamini vsi regulacijo direktno pod kaminom, kjer lahko zapreš dovod, pa tudi zunaj na fasadi imaš tako rešetko ki se lahko regulira in je zadeva rešena.
se povsem strinjam z zgornjim mnenjem, siporeks definitivno ni primeren za obzidavo in oblaganje... za samograditelje na žalost ni na voljo veliko izbire, pa vendar se kaj primernega, tudi najde - <!-- m --><a class="postlink" href="http://youtu.be/7MNZFqHbAls">http://youtu.be/7MNZFqHbAls</a><!-- m -->
Za oblaganje kaminskih vložkov so več kot primerne vermikulit plošče, ki nudijo dobro izolacijo in zaščito pred požarom, obenem pa na zunanjo stran prepuščajo še vedno dovolj toplote, da je obloga kamina na otip prijetno topla. So enostavne za obdelavo in montažo, ter cenovno ugodne. Za tiste, ki želijo akumulacijo toplote, pa kaminski vložki tako ali tako niso prava izbira...
l.p.
David
Matr, sem počasi že sit vsega skupaj. Ali zadeve samo prodajate ali ste jih preizkusili? Neka pečka na drva ali pelete, samostoječa, za ne majhne denarje, ima na vidni strani kaj? - 5 dek pleha. Strašna akumulacija. Tako opevani IR paneli imajo kaj? - nič akumulacije.

Pa dajte že ločit med toplozračnim ogrevanjem (sem sodi toplozračni kamin, konvekcijski radiator, klasični konvektor, kalorifer) in sevalnim ogrevanjem oziroma ogrevanjem z akumulacijo - tipičen primer je termoakumulacijska peč, kamin z eno tono obzidave, klasična kmečka peč.

Po mojih triletnih izkušnjah - kamin z veliko akumulacijo je zelooo dober, če je to primarno ogrevanje. Za vse ostalo, kar zakuriš ko se ti dvigne, je pa tak kamin neuporaben + drag. Pika in kraj.
LP,
Samojed
PELE Napisal:
Kaminček Napisal:Siporex je neprimeren material za obzidavo kamina, pa ljudje imejte mao logike. Saj elite še malo akumulacije od tega vašega kamina, poleg tega se v napi nabere ogromno toplega zraka, ki direktno ogreva obzidavo kamina, ki še kako dobro seva v prostor še ure po tem ko o toplem zraku ni ne duha ne sluha. Če želite konvekcijsko ogrevanje, le na topel zrak, ki se takoj po prenehanju kurjenja konča, obzidajte kamin s siporeksom. Če pa želite kamin ki bo akumuliral toploto in jo odajal še nekaj ur po koncu kurjenja, obzidajte kamin s kaminbau ploščami, gusšamotnimi ploščami oziroma pečarskim materialom, ki je za to primeren. Za dovod zraka je pa tako, da imajo dobri kamini vsi regulacijo direktno pod kaminom, kjer lahko zapreš dovod, pa tudi zunaj na fasadi imaš tako rešetko ki se lahko regulira in je zadeva rešena.
se povsem strinjam z zgornjim mnenjem, siporeks definitivno ni primeren za obzidavo in oblaganje... za samograditelje na žalost ni na voljo veliko izbire, pa vendar se kaj primernega, tudi najde - <!-- m --><a class="postlink" href="http://youtu.be/7MNZFqHbAls">http://youtu.be/7MNZFqHbAls</a><!-- m -->
Za oblaganje kaminskih vložkov so več kot primerne vermikulit plošče, ki nudijo dobro izolacijo in zaščito pred požarom, obenem pa na zunanjo stran prepuščajo še vedno dovolj toplote, da je obloga kamina na otip prijetno topla. So enostavne za obdelavo in montažo, ter cenovno ugodne. Za tiste, ki želijo akumulacijo toplote, pa kaminski vložki tako ali tako niso prava izbira...
l.p.
David
Tale izjava pa itak zmaga na polno. Siporeks ni v redu, ker ne akumulira, vermikulit je pa izolator in je fil fino fajn. Valjda. Prav lepo se bere kako je to fina izolacija, hkrati pa še prostor greje. Po možnosti tudi brez kurjenja Smile
LP,
Samojed
mmilos Napisal:Zanima me, ali se lahko zatesnijo (vsaj fiksirajo), rešetke za razpih toplega zraka z ognjevarno PU peno? Koliko je sploh približno temperatura na izpihu?

Lp
Aja, še tvoje vprašanje - čez rešetke piha topel zrak. Ne vem zakaj bi rob rešetke sploh tesnil? Če te skrbi umazan rob, jih samo z akrilnim kitom zafugiraj in prebeli, drugače je pa to podobno kot dilema kako zatesniti zgornjo desko od wc-ja, pod spodnji je pa 1cm lufta Smile
LP,
Samojed
Siporeks dilemo so že zdavnaj rešili tisti, ki že leta kurijo takšne kamine. Preglejte si njihove spletnike, če še dvomite. Imamo celo knauf variante gor, lepo delujoče. In mislim da je vsakomur jasno, da siporeksov vgradnik ne bo vroč še naslednji dan, je tako? Nikogar ne poznam, ki bi se s tem namenom lotil siporeksanja.

In zakaj za hudiča je tako čudno, če nekdo vloži toliko denarja za ambientno kurjenje? Enostavno mi gre na penis, da se enostavno ne more verjeti, da svoj štedilnik zakurim zato, ker mi paše, ne ker bi moral karkoli reševati, dogrevati, odtaljevati..... In da kamina ne bom zidal zato, ker naša pof**** TČ ne bi zmogla ogrevat bajte! Poln klinac imam dokazovanja.......
No pain, no gain.
Citat:Prefabricirani elementi iz porobetona se ne smejo uporabljati za nosilne konstrukcije, ki so stalno izpostavljene suhemu zraku in temperaturam nad 50°C, če se predhodno ne zaščitijo pred prekomernim izsuševanjem. Prekomerna izsušitev lahko povzroči pokanje materiala.
- vzeto iz spletne strani proizvajalca porobetona- siporexa

Problem je predvsem v tem, da je siporex predober izolator in da premalo odvzema in premalo odvaja toploto iz t.i. kaminskega jaška, kar povzroča pregrevanje in propadanje materjala, tako kaminskega vložka kot tudi obloge- siporexa. Rešetke, ki se običajno vgrajujejo za odvod in razpih toplega zraka so premalo. Problem, je tudi, da predvsem samograditelji ne upoštevajo varnostnih odmikov in velikokrat oblogo iz siporexa ali celo knaufa kar stisnejo ob vložek, sem videl tudi primer, ko je nekdo knauf ploščo kar privijačil na vložek...
Primernost takšne obzidave se najbolj izkaže, ko je treba stari takšen toplozračni kamin podreti in ko dejansko ugotoviš, da je po parih letih uporabe edino kar še drži skupaj oblogo iz siporexa, mrežica in lepilo na zunanji strani. To lahko potrdi večina mojstrov, ki se s tem profesionalno ukvarja.
Siporeks je namreč deklariran kot ognjevaren materjal, vendar le do E120, v kolikor je debelina zidu nad 14 cm. Še en podatek, ki ni zanemarljiv je, da pri dolgotrajni izpostavljenosti nad 650° materjal izgulja trdnost in se spreminja v prah.
Drugače, pa jaz nič nimam proti ničelni akumulaciji in ambientalni uporabi, zagovarjam princip vsakemu svoje... vendar bi želel poudariti, da je finančni prihranek, ki nastane z uporabo neprimernih materjalov nesorazmeren z škodo, ki lahko nastane zaradi posledic uporabe takšnega materjala in napačne izvedbe.

l.p.
David
Izbira materiala naj bo posameznikova odločitev, vsakomur je jasno, kaj kateri zdrži in kaj ne. Vseeno mi je, če nekdo hoče obložiti z lesom ali pa z dinamitom zaradi mene.

Dajte pa ločiti med akumulacijo in ambientnostjo, for christ sake.....

Glede same montaže, kdo za hudiča gre vijačiti knauf na kamin?? Oziroma celo lepiti siporeks na kamin? Potemtakem ni čudno, da se dogajajo čudne čudne stvari in ob vodi nekaj poči, potem se prikaže palček Smuk (gasilec Samo)......
No pain, no gain.
Izvajalec kaminske obloge vztrajno trdi, da se pri obzidavi kamina ne more kombinirati šamotne obloge in recimo kalcij silikatnih plošč, ker naj bi na spojih prihajalo do pokanja. Jaz mislim, da če je čez vse položena mrežica do tega ne bi smelo prihajati.

Moje skromno mnenje glede ambientalnosti in akumulacije. Ce imas kaminski vložek, ki ima ze kurisce obloženo s šamotom potem verjetno naredis oblogo, ki akumulira oz. lahko tudi kombinacijo aku/toplozracno drugace ne vidim smisla takega kurisca oz. k. vložka.
Če je pa k. vložek samo iz 'pleha' potem pa o čem drugem kot ambientalni oz toplozracni uporabi itak ni za razmisljati.
PELE Napisal:
Citat:Prefabricirani elementi iz porobetona se ne smejo uporabljati za nosilne konstrukcije, ki so stalno izpostavljene suhemu zraku in temperaturam nad 50°C, če se predhodno ne zaščitijo pred prekomernim izsuševanjem. Prekomerna izsušitev lahko povzroči pokanje materiala.
- vzeto iz spletne strani proizvajalca porobetona- siporexa

Problem je predvsem v tem, da je siporex predober izolator in da premalo odvzema in premalo odvaja toploto iz t.i. kaminskega jaška, kar povzroča pregrevanje in propadanje materjala, tako kaminskega vložka kot tudi obloge- siporexa. Rešetke, ki se običajno vgrajujejo za odvod in razpih toplega zraka so premalo. Problem, je tudi, da predvsem samograditelji ne upoštevajo varnostnih odmikov in velikokrat oblogo iz siporexa ali celo knaufa kar stisnejo ob vložek, sem videl tudi primer, ko je nekdo knauf ploščo kar privijačil na vložek...
Primernost takšne obzidave se najbolj izkaže, ko je treba stari takšen toplozračni kamin podreti in ko dejansko ugotoviš, da je po parih letih uporabe edino kar še drži skupaj oblogo iz siporexa, mrežica in lepilo na zunanji strani. To lahko potrdi večina mojstrov, ki se s tem profesionalno ukvarja.
Siporeks je namreč deklariran kot ognjevaren materjal, vendar le do E120, v kolikor je debelina zidu nad 14 cm. Še en podatek, ki ni zanemarljiv je, da pri dolgotrajni izpostavljenosti nad 650° materjal izgulja trdnost in se spreminja v prah.
Drugače, pa jaz nič nimam proti ničelni akumulaciji in ambientalni uporabi, zagovarjam princip vsakemu svoje... vendar bi želel poudariti, da je finančni prihranek, ki nastane z uporabo neprimernih materjalov nesorazmeren z škodo, ki lahko nastane zaradi posledic uporabe takšnega materjala in napačne izvedbe.

l.p.
David

Glede deklaracije o siporeksu - častim pivo če se motim, ampak se deklaracija nanaša na nosilnost, kar pa pri obzidavi pade na celi črti. Če hočem biti še malo pasji - na uradni spletni strani sem našel video o izgradnji roštilja. Sem sicer koncept malo predelal, ampak sem naredil roštilj tudi iz siporeksa. Če ta zdrži, se za notranji kamin ne sekiram Smile
LP,
Samojed
curimuri Napisal:Če je pa k. vložek samo iz 'pleha' potem pa o čem drugem kot ambientalni oz toplozracni uporabi itak ni za razmisljati.

Točno tako!
No pain, no gain.
Pa sej gre tudi s ceglom votlak dxVxŠ 50x20x10 ala monta z utorom vrjetno še hitreje pozidat, če te skrbi pregrevanje siporeksa itd.Da se dobiti tudi 100x25x5 če se prav spominim.
Glede na to da pri toplovodnem kaminu plasc ob straneh dosega taksne temperature da ga je se mozno drzati bom svojega obzidal z siporeksom. Okoli zeleznegadela dimnika in nad kaminom pa bom naredil plasc iz plocevine katerega bom izoliral...
Imam eno vprašanje glede vgradnje kaminskega vložka s steklom oblike L

Namreč na kakšen način napraviti preklado, na katero zidam šamotno oblogo nad vrati kamina? Dimenzije L-ja (vrata kurišča), ki ga je treba premostiti so cca 90cm x 70cm. Na preklado pride šamotna obloga (3 ali 6cm debela) v višini 60-90 cm (torej nekej cca 150-250 kg), vrh tega pa komorica iz siporeksa z rešetko.

Kako ste to rešili? Kovinska preklada? Betonska? Bi šlo brez preklade če bi zidal z velikimi šamotnimi ploščami (dobi se dimenzija 100x30cm), podprl, sezidal dve - tri plasti, pustil da se posuši in odstranil podporo?
dej kovinsko preklado pa bo mir Smile
Ali betonsko ali kovinsko glej da bo ob straneh dovolj naseda po horizontali.
Ker se kovinska drugače razteza kot šamot moraš dat najprej na kovino recimo 5 mm keramične volne ali trdega tervola pri straneh pa pustit nekaj prostora za raztezanje.
1 ... 6 7 8 9 10 11 Pojdi na stran 
Iskanje po temi