PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Svarilo pred delilniki toplote

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Čist fajn zadeva, pri nas smo lani zamenjali stara okna z novimi in montirali termostatske ventile. Kar sem pazil pa je sledeče: nikjer ni zaves, nikjer ni ovir pred radiatorji, v kopalnici pa laufa sušilni stroj sto na uro celo jesen, zimo in spomlad kar bi teoretično povečevalo "porabo" na merilnikih toplote, pa je poraba v kopalnici pa zanemarljiva. Da ne omenim da na lojtri v kopalnici redno visijo mokre brisače.

Glede na moje izkušnje vam lahko rečem, da nekateri malo pretiravate ali pa imate enostavno težave z nastavitvami teh merilnikov.

lp
Citat:ali pa imate enostavno težave z nastavitvami teh merilnikov.
Tu je bistveno, da se v začetni fazi nastavitve zajame tip radiatorja (proizvajalec) in njegova velikost (kvadratura radiatorja). Na ta podatek pozneje koristnik ne more imeti vpliva, lahko sicer ugotavlja, ali je pravilen.
Nimam časa - sem v penziji!
MIB
Če imaš kondenzacijski sušilnik, in dela vsak dan, ti že ta v dobršnji meri ogreje bajto, kopalnico pa verjetno povsem in seveda boš imel precej manjšo porabo in ti merilniki jo morajo zaznati, ni druge.
Tone, bodi natančen - merilniki tega ne morejo zaznati, ker merijo pretok in T vode v ceveh - delilniki pa odčitavajo T na radiatorju in v prostoru, torej na njihov odčitek vpliva vsako dodatno grelno telo v prostoru
firbčna Napisal:Tone, bodi natančen - merilniki tega ne morejo zaznati, ker merijo pretok in T vode v ceveh - delilniki pa odčitavajo T na radiatorju in v prostoru, torej na njihov odčitek vpliva vsako dodatno grelno telo v prostoru

Je pa nekaj res da nekateri pretiravajo, npr. pri nas eni šparajo na ful, majo nova PVC okna pa skor skoz zaprte radiatorje, ker pa blok nima nobene izolacije se jim v kotih pojavlja vlaga in plesen, pa smo tam... Hočem rečt dobiš kontra efekt z vlago in plesnijo v prostoru.
Rabil bi pa nekoga, ki bi to navadnemu janezu in fati dopovedal, da če bi dal na blok izolacijo bi mesečno prišparali x enot €, X=y(strošek današnjega ogrevanja)-y1 (strošek ogrevanja po novem) +y(obrok kredita za investicijo)€ na mesec...
MIB,
saj zato država plačuje energetsko-svetovalne pisarne - ali se o tem res tako malo ve?
<!-- m --><a class="postlink" href="http://gcs.gi-zrmk.si/Svetovanje/pisarne.htm">http://gcs.gi-zrmk.si/Svetovanje/pisarne.htm</a><!-- m -->
firbčna Napisal:MIB,
saj zato država plačuje energetsko-svetovalne pisarne - ali se o tem res tako malo ve?
<!-- m --><a class="postlink" href="http://gcs.gi-zrmk.si/Svetovanje/pisarne.htm">http://gcs.gi-zrmk.si/Svetovanje/pisarne.htm</a><!-- m -->

Hvala, se jim bom najavil in vam poročal. Smile
blok na fužinah harsonjera na hug,
izoliral in zasteklil balkon, prejšnje zime sem preživel z radiatorjem v kopalnici.
Vsak imamo svojo cev za ogrevanje iz hodnika.
Če mi bodo nabili kakšne hude stroške, bom odstranil radiatorje (tistega v kuhinji za hladilnikom sem tkoj ob nakupu flata) pa se grel s klimo. Bo pa še pozimi laufala ne samo poleti :evil:
Ker je večina stanovalcev starejših in jamrajo da jih zebe upam da bodo drugo leto vsaj okno zapirali.
Tiste na stopnišču bom pa s spaxi zašravfal pa na koncu nastavek pobrusil da se ne bo nikdar več odprl :twisted:
Ker sedaj so praktično vedno na ful odprti kadar grem mimo. Naj luftajo hodnik preko svojega stanovanja..... :evil:
Hodnik in stopnišča so sicer čista in brez "navlake" zaradi katerega bi bilo potrebno luftanje
Hanzi Napisal:blok na fužinah harsonjera na hug,
izoliral in zasteklil balkon, prejšnje zime sem preživel z radiatorjem v kopalnici.
Vsak imamo svojo cev za ogrevanje iz hodnika.
Če mi bodo nabili kakšne hude stroške, bom odstranil radiatorje (tistega v kuhinji za hladilnikom sem tkoj ob nakupu flata) pa se grel s klimo. Bo pa še pozimi laufala ne samo poleti :evil:
Ker je večina stanovalcev starejših in jamrajo da jih zebe upam da bodo drugo leto vsaj okno zapirali.
Tiste na stopnišču bom pa s spaxi zašravfal pa na koncu nastavek pobrusil da se ne bo nikdar več odprl :twisted:
Ker sedaj so praktično vedno na ful odprti kadar grem mimo. Naj luftajo hodnik preko svojega stanovanja..... :evil:
Hodnik in stopnišča so sicer čista in brez "navlake" zaradi katerega bi bilo potrebno luftanje
Jaz sem pa na hodniku vse radiatorje na vse odprl in okna zaprl, ker me preko stene ogreva stanovanje. Jaz živim na vrhu in se zrak do nas že pošteno zagreje, da ima višjo temp. od temp. našega stanovanja.
Ker je na vrhu stopnišča vzgonski tlak zraka kar precejšen, sem uredil še prisilno prezračevanje stanovanja Smile . Izvedba je čisto preprosta. Na vratih stanovanja sem le odstranil tesnila, okna stanovanja pa sem namerno pustil tista stara lesena, ki dokaj slabo tesnijo. Tako ima tok zraka zagotovljeno idealno smer. Ker je vstopni zrak še malo toplejši od zraka stanovanja, se z njim še nekoliko ogrevamo.
Tako imamo od šestih radiatorjev odprtega le enega. Torej samo tu delilnik šteje Big Grin .
Potem je 30% povsal povsem pravilna odlocitev glede na zgornje komentarje. Visek toplote nastaja v stanovanjih kjer je pretoplo. Nekdo mora placati porabljeno toploto, je pa vprasanje ce je obracunana pravilno. Sploh nespremenljiv je pojav, da bodo lastniki stanovanj na juzni legi placevali soncno ogrevanje :mrgreen: . Kogar bo pa zeblo, bo pa odprl radiator.
kremenckov ata Napisal:Potem je 30% povsal povsem pravilna odlocitev glede na zgornje komentarje. Visek toplote nastaja v stanovanjih kjer je pretoplo. Nekdo mora placati porabljeno toploto, je pa vprasanje ce je obracunana pravilno. Sploh nespremenljiv je pojav, da bodo lastniki stanovanj na juzni legi placevali soncno ogrevanje :mrgreen: . Kogar bo pa zeblo, bo pa odprl radiator.
Sredi zime je premrzlo tudi na južni strani, zato imajo tudi ti vsaj malo odprte radiatorje. Naštelo jim bo pa vseeno kar nekaj enot, ker je tu socialni/olajševalni faktor cca "1".
Tisti na severni strani imamo le okoli 0,7. Torej imamo radiatorje bolj odprte, a naštejejo približno enako.

Še enkrat dobro preberi [url]httpunichr("58")//wwwunichr("46")podsvojostrehounichr("46")net/forum/viewtopicunichr("46")php?f=7&t=7526&st=0&sk=t&sd=a&start=30[/url], pa boš razumel.
soplmed1 Napisal:Naj jaz obrazložim obračun, kot uporabnik tega sistema.
Npr., da imam le 3 radiatorje v stanovanju:
1350 enot * 0,8 olajševalni koficient, ker ta radiator ogreva več zunanjih sten, pa zato mojemu sosedu ni treba (radiator 1)
513 enot * 1,0 (radiator 2)
2160 enot * 0,7 (radiator 3)
-------------------------
Skupaj: 3105 enot za moje stanovanje

Skupaj porabljene energije za celi blok je 294,38 MWH oz. 20102 € oz. 115782 enot vseh radiatorjev s števci v našem bloku. Blok ima 3814 m2 skupne stanovanjske površine. Od tega se 25 % oz . 5025 € razdeli na sorazmerni delež kvadrature stanovanja, preostalih 75 %, 15077 €, pa na porabljene enote.

Izračun:
Strošek po kvadraturi je (5025 €/3814 m2) * 60,51 m2 (velikost mojega stanovanja) = 79 €
Strošek na enote je (15077 €/115782 enot) * 3105 enot = 404 €
Stroški moči (8597 €/3814 m2)*60,51 m2 =136 € (to je menda mišljeno za vzdrževanje celotnega toplovodnega sistema)
Stroški položnic je 16 €.

Skupaj je 635 €.
Original je izračunano na dve decimalki natančno. Podatke pa sem malo priredil.
Takole cez prst imate porabo okoli 8 litrov cvicka na m2. Za blok sigurno prevec. In poraba drugo leto ne bo manjsa, nekdo bo pa dobro zasluzil.
kremenckov ata Napisal:Takole cez prst imate porabo okoli 8 litrov cvicka na m2. Za blok sigurno prevec. In poraba drugo leto ne bo manjsa, nekdo bo pa dobro zasluzil.
Pri nas je povprečne porabe za celi blok 4,6937 €/m2 oz. 352 €/75 m2.
Strošek moči ali strošek vzdrževanja sistema je 2,2541 €/m2 oz. 169 €/75 m2.

Povprečno skupno letno plačilo znese 6,9478 €/m2 oz. 521 €/75 m2. Je to res tako zelo veliko :?: :roll: .
MIB Napisal:
firbčna Napisal:MIB,

Hvala, se jim bom najavil in vam poročal. Smile

Bil danes pri energetskem svetovalcu pa je bilo kar zanimivo predvsem glede subvencij, se bo pa treba fajn angažirata pa ga še povabit na kak hišni svet - nadaljevanje pa v kaki drugi temi.
Bolj za šalo kot zares, ampak sklepam, če imaš po celem stanovanju talno gretje, da fašeš veselo faktor 1.6 in plačuješ po kvadraturi?
1 ... 5 6 7 8 9 ... 42 Pojdi na stran 
Iskanje po temi