PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Poraba elektrike

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
175m² NEH, 3 osebe, elektrika edini energent (ogrevanje eloblock; sanitarna STC, poleti kanalska klima 3.5kW) povprecna letna poraba v zadnjih stirih letih <9.5MWh.
To ti pa skoraj ne bi verjel. Ko sem jaz grel z grelci, ob pomoči kolektorjev, smo porabili cca. 14 kWh letno.
Kako lahko ti tako malo?
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Nimam motiva, da bi glumil z laznimi podatki Smile
(lahko objavim vse skenirane poloznice (oz. prepise porabe) od selitve aprila 2014 dalje)

Najvec porabe smo imeli decembra 2016 in januarja 2017 in sicer 1917/1895kWh bruto na mesec.

Smo precej na soncni legi, hisa pa dobra NEH. Ogrevamo pa na ~22°C. Ce imam prav v spominu, pri vas ogrevate 2 stopinji vec, kar se pozna. Pred casom je JaBK racunala, da povecanje temperature od 22-24 pomeni 25-30% vec potrebne energije.
klasika z dobro izolacijo cca 190m2, 4 osebe

poraba vode 8m3/mesec,
ogrevanje 4300 (homemade eloblock),
topla voda 1000 (tč)
ostala elektrika 8000 kWh/leto (tole se mi zdi kar mal veliko, glede na to da so vsi stroji A oz. A+, stari 10 let).
plina nimamo.
Za vas, ki imate direktno električno ogrevanje in dovolj akumulacije (ali v obliki talnega oziroma estriha, ali pa v obliki zalogovnika), bi znal bit ta paket zanimiv:

<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.e3.si/dom/oskrba-z-elektri%C4%8Dno-energijo/e3-napredni/">https://www.e3.si/dom/oskrba-z-elektri% ... -napredni/</a><!-- m -->

A ima še kdo drug tako nizko ceno NT v Sloveniji?
Se mi zdi, da kakorkoli se clovek obrne, se usede na rit.
V "najboljsem mesecu" sem npr. spravil NT na slabih 70%, poleti bolj 45/55. Ne vem, ce bi bile na letnem nivoju ubijalske razlike.
ET sem takrat racunal, pa ni bilo kruha..., za tole pa bi moral spet stevilke vreci v Excel. Po drugi strani, pa je zdaj Eloblock na "hladni rezervi", tako da ni aktualno Smile
Saj pravim, bolj za tiste, ki so izključno na štromu, brez vmesnega člena po imenu TČ.
Energetik81 Napisal:135m2 NEH, 4 osebe, elektrika popolnoma edini energent (komplet kuhanje, ogrevanje in SV na TČ) letna poraba dobrih 8 MWh. Seveda je notri tudi hlajenje in razvlaževanje. Imamo 3 razvlažilnike in od tega 2 laufata praktično celo leto. Luči so vse LED ali CFL, ugašajo se le redko, v prostorih kjer se res dolgo ne rabijo. 1x hladilno/zmrzovalna omara, 1xTV, 3xPC.
Vode stočimo povprečno 14m3/mesec.

Zame je to najbolj realen odraz porabe. Objekt je NEH , zgrajen v času in "pompom"
takratne gradnje. Sedaj "uživa" rezultate svoje presoje... 8) ..In da ne bo zvenelo cinično, mu povsem privoščim..... zaradi dandanašnjih bonitet, naj Vam, Energetik81 , kljub dražji investiciji še dolgo služi..... Big Grin
Hiša stara 350+ in nekaj prizidka letnik 1972. Dve gospodinjstvi skupaj 170m2, kuhanje elektrika, kurjava drva. Poraba elektrike povprečno 5500kwh letno, voda 13m3 mesečno.

Poslano z mojega SM-G930F z uporabo Tapatalk
picas55 Napisal:Zame je to najbolj realen odraz porabe. Objekt je NEH , zgrajen v času in "pompom"
takratne gradnje. Sedaj "uživa" rezultate svoje presoje... 8) ..In da ne bo zvenelo cinično, mu povsem privoščim..... zaradi dandanašnjih bonitet, naj Vam, Energetik81 , kljub dražji investiciji še dolgo služi..... Big Grin
Ne razumem točno, kaj hočeš povedat? :?:
Samo, da je podan posredovan podatek realen o porabi in v skladu s pričakovanjem za NEH.
Nič slabega, in še enkrat ponavljam naj vam služi....
No ja, NEH je samo pol zgodbe. Ostalo je odvisno zgolj od navad stanovalcev, saj je podana celotna poraba hiše.
240m2 NEH, 4 osebe, vse na elektriko, ogrevanje TČ, letna poraba štroma cca 6700 kWh, poraba vode letno cca 60m3.
60m3 letno? Potem ni čudno, da je poraba štroma nizka. Eni toliko vode porabimo v dobrih 4 mesecih...
Taka poraba vode je možna samo, če jo uporabljajo samo v kuhinji.....Ostalo strešnica, oziroma drug vir mimo števca.
Dober M3 na osebo mesečno... Confusedhock: .O štromu pa nebi... :wink:
1 ... 4 5 6 7 8 Pojdi na stran 
Iskanje po temi