Objave: 105
Teme: 3
Ocena:
0
No hvala za pojasnila, bom ju3 izmeril
Objave: 4080
Teme: 39
Ocena:
3
eno vprašanje: kje kupujete UV dezinfektorje, in ali je kaka znamka, ki je ime za kakovost v tej branži?
Objave: 46
Teme: 0
Ocena:
0
Malo podatkov o okvirnih pretokih:
- umivalnik: 200-400 l/h
- tuš: 400-600 l/h
- vrtna cev: 400 - 600 l/h
Za maksimalni pretok 1500 l/h je torej treba hkrati odpreti vsaj 3-4 pipe...Ampak izračuni pretokov za nakup UV dezinfektorja niso najbolj pomembni.
Sama komora UV dezinfektorja zaradi velikih presekov omogoča višje pretoke kot vodovodna napeljava, tako da je padec tlaka praktično ničen tudi pri najvišjih pretokih.
Kar se tiče pretoka, ki je še varen za pitno vodo je pa tako, da nek povprečen hišni UV dezinfektor s priklopom 3/4'' ponavadi omogoča pretok vsaj 1500 l/h. Ta podatek pomeni, da bo UV žarnica dezinfektorju ob koncu življenjske dobe (ponavadi cca 1 leto) pri zapisanem maksimalnem pretoku še vedno obsevala z dozo sevanja, ki ubija bakterije/parazite v vodi. Skratka, tudi če bi kdaj slučajno presegli maksimalni pretok, je verjetnost, da bi bakterije preživele dokaj majhna.
Raje bolj pazite, da bo pred UV dezinfektorjem vsaj 5 mikronski filter ter da boste redno menjavali UV žarnice in obenem tudi sčistili steklo v UV dezinfektorju. V umazani vodi (ali umazanem steklu) efektivnost UV sevanja drastično upade...
Objave: 132
Teme: 17
Ocena:
0
Pozdravljeni
Tudi sam imam zbiralnik deževnice in sicer Grafovo cisterno praktično njihov kit komplet z črpalko.
Filtracija vode je izvedena na vstopu v cisterno z rosfrej filtrom, ter še enkrat na sesalnem košu. To je predvsem groba filtracija.
Vodo koristimo za WC, zalivanje vrta, pranje avta ...
Zadevo bi rad malce nadgradil in sicer do te mere da bi vodo uporabil še za pralni stroj. Kaj bi bilo potrebno še postoriti?
Objave: 1287
Teme: 4
Ocena:
1
Jaz gledam s svojimi ocmi, seveda preko nase porabe vode. Mi je pac 500l premalo. Ce ze gres v to investicijo in priklopis se hisne instalacije, najbrz ima smisel, da zagotovis vsaj dva kubika, ce ne vec.
Po drugi strani pa bolje vsaj nekaj kot nic.
Da postavim se tu vprasanje za mojstre: Se da pri napeljavi dezevnice izogniti preklapljanju? Obstaja tu kaka financno sprejemljiva avtomatika? Ali pac kak drug butlpruf sistem?
Objave: 7259
Teme: 15
Ocena:
53
Seveda obstajajo ventili z motornim pogonom, potem verjetno samo še dodaš kak plovec v zbiralnik, ki vklopi preklop na vodovod in obratno. Recimo.
Glede 400-500L zbiralnika pa kot sem napisal - prednost je v precej nižji ceni in da lahko sam z lahkoto montiram (samo izkop malo jarka za alkaten), ker si nekako ne predstavljam bagra in vkopa 5m3 zbiralnika na našo miniaturno parcelo.
Objave: 1546
Ocena:
14
Potem je bolje zakopati ali kam drugam postaviti kakšno 1000l pvc cisterno, katere prodajajo na bolhi po 45€.
Objave: 7259
Teme: 15
Ocena:
53
Tisto je grdo, je pa res da bi lahko okoli lepo zaprl z oblogo iz desk/WPC ali kaj takega.
Pa še 1x1x1m dimenzije mi že preveč jemlje prostor.
Objave: 2
Ocena:
0
Pozdravljeni,
imam vikend, kjer zbiram deževnico (vodovoda ni). V začetku smo imeli 4 m3 štirno. Voda ni nikoli smrdela. Ob prenovi sem naredil še dodatno vkopano 10 m3 betonsko štirno in staro obdržal. Voda mi v novi štirni smrdi. Slišal sem za "mrtvo vodo", to naj bi bila voda, ki se nabira v vogalih štirne, kjer je manj kroženja in voda postane stara. Je pa res, da prihajamo na vikend, samo od petka do nedelja, zato poraba ni tako velik. Ali kdo pozna to težavo.
Hvala.
Objave: 1638
Ocena:
3
Smrdi po čem? Fekalijah? Plesnobi? Po hidroizolacijskem materijalu v novem zbiralniku?
Objave: 2
Ocena:
0
Smrdi po gnilobi, težko opišem ta neprijeten vonj. Čistim na dve leti, posesam vso umazanijo s tal, premažem s kisom. V vročih dneh pride do vonjav. Pozimi ne smrdi. Sem dal notri Izosan G, pa je boljše.
Objave: 978
Teme: 2
Ocena:
2
Jaz porabim cca 5-7m3 kapnice - deževnice na mesec. Uporabljam jo za pralni stroj in WC ter za pranje avta in zalivanje vrta. Letos sem opral jamo 5m3. Ker je voda smrdela in bila rjavkasta. To pač opravim vsake 2 leti. Sedaj po 2 mesecih je voda ponovno rjavkasta malo manj, a smrdi pa še bolj. Ta pojav predpisujem cvetnemu prahu, ki pač se nabira na strehi in potem gnije v vodi. Ker je letos dobro leto za rastline in cvetenje (sem čebelar in vem koliko so čebele nabrale že meda), je posledično tudi več cvetnega praha. Žal bom moral polno jamo izprazniti in ponovno oprati, če bo potrebno. Tudi ogleni filter ne pomaga več.
Objave: 353
Teme: 7
Ocena:
0
preverite streho v kakšnem je stanju, če so strešniki kaj črni, potem se zna zgodit da je začelo spirat to svinjarijo v zbiralnik,... ne pomaga nič drugega kot pranje strehe ali menjava strešnikov,... sem dokrotiral na temu,...
sam imam deževnico za vse od kar imam novi 2 leti stari betonski zbiralnik 26m2, mi do sedaj voda še ni zasmrdela, sem pa lani preden sem začel spet zbirat deževnico najprej dal oprat streho samo z vodo in visokotlačnik čistilcem nič posebnega Kercher 3
dejansko sedaj tudi kuham kavo in juho s to vodo, pijem jo pa ne,... še,... imam pa v mislih tudi to rešitev,...
prej ko so mi gasilci vozili sem metal not Izosan, sedaj pa ga sploh ne dodajam, ker se mi zdi voda tudi brez tega dobra,...
včasih ko sem reševal ta problem, sem tudi sam razmišljal o mešanju vode in o eni potopni črpalki, ki bi to parkrat na dan naredila,... potem pa sem to opustil, saj se voda vseeno tudi kaj pomeša ob padavinah pa če nič drugega se gladina vode spreminja, pa tudi plavajoči odjem se tu pa tam, ko se črpa voda premika,... tko da ne vem,...
mislim pa da sem tu na forumu prilepil nekam en hrvaški šlanek o zbiranju kapnice, kjer je tudi omenjena bioflora samega zbiralnika in vode v njem in po nekih ugotovitvah ni pametno vode mešat v zbiralnkiu, prav tako tudi ne popolnoma praznit z odjemom,...