9.11.2014 ob 13:01
Koliko je prihranka ne morem napisat ,ker je menjava bila izvedena iztočasno je pa sigurno prihranek. Glede ob.črpalke mi deluje od 2001 v času ogrevana NON-STOP, toliko o vzdržljivosti.
Citat:Prihranki pa zagotovo so zaradi bolj natančne regulacije in na splošno nižje, temperature dvižnega voda in temperature peči, manjšega podhlajevanja v nočnem režimu, ......To lahko le sanjaš. Ko se zbudiš, pa lahko ostane le kakih 5 %, pa še ta na račun tvoje šlamparije pri ročni regulaciji. Si trpel tudi višjo temperaturo, zaradi lenobe, da bi premaknil mešalni ventil. Je bilo enostavneje odpreti okno in se izgovoriti na prezračevanje.
Moja ocena je prihranek 10-15%
Žerjavar Napisal:Skupno je lahko le nekaj (2 do 5) %, zopet na račun tvoje šlamparije, ker ti ni bilo vsako večer nižati in vsako jutro višati termostata (ni imel dnevno - nočnega programa)
Citat:Zakaj T dvižnega voda ne igra nobene vloge, razen pri TČ?Vsa toplotna energija vode, ki vstopa v dvižni vod, izstopa v ogrevane prostore, nekaj pa se je vrača v kotel. Nič energije ni bilo izgubljene, vsa je opravljala svoje poslanstvo = ogrevanje prostorov. Je vseeno, če gre v prostore v istem času 100 l vode pri 50 C in se vrača pri 40 C ali pa 50 l vode pri 60 C in se vrača pri 40 C.
Citat:Ker jaz živim v (lahko da napačnem) prepričanju, da naj bi bilo bolj smotrno ogrevat 24/7 z nižjimi DV, kot da npr. 2 x po 4 h z 70 st. DV.Prepričanje je pravilno. Smotrnost pa ni ekonomska ampak udobje.
Citat:Žerjavar,zakaj potem že 30 let montirajo ročne mešalne ventile??Predvsem, ker so poceni in kljub temu dobro služijo svojemu namenu. Nimajo vsi na razpolago 200 jurjev, da si postavijo skromen dom z avtomatskim ogrevanjem na vremensko regulacijo.
Citat:Zaradi nihanja temperature boš za vsako prekoračeno stopinjo imel na splošno 7% večjo porabo.Res je. Za vsako podkoračeno (nižjo) pa enako manjšo porabo. V povprečju se izenačita.
Citat:Zaradi višje temperature kotla, boš imel večje izgube kotlaRes je.
Citat:Če imaš primeren dimnik in peč, lahko "porineš" peč na ELKO tudi na temperaturo pod 30 stopinj.Res je.
Citat:Skratka prodajaš teorijo, ki pušča vodo..Ali sem uspel zamašiti luknje? Če ne, povej, kje še pušča.