PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Sončne elektrarne za samooskrbo-dejanske izkušnje

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tudi sam sem razumel tako..., oz. :
Citat:% oddaje je poljuben, odjemalec ga dobi, če ponudnik nima porabe. V primeru te, pa razliko proizvedenega viška .

Zadeva se meri v 15min. intervalih, v kolikor nima nihče porabe ali zgolj del proizvodnje , gre ta v letno skladovnico -netmetering ponudnika.  
Z razliko v razumevanju, da moraš sam spremljati količine na (moj elektro), ob dosegu dogovorjene kvote pa (po potrebi.., da ne delaš sebi minusa) preklicat oddajo.    
Neporabljeni ''sosedovi'' % dobavitelju gre zgolj v primeru, da se dogovorita oz. podpiše fiksni odjem npr. 5kW. V kolikor jih on v 15 min. intervalih (tvoje proizvodnje) ne porabi gre neporabljena razlika odjemalca na konto dobavitelja; ne ponudnika -oz. netmeraša.
Malce strahu oz. previdnosti ne škodi ; preveč... privede do delanja panike..., kar škodi zdravjuWink  
Najboljše plošče dol...?
Souporaba energije

V zakonu ZOEE-A o teh zadevah govori novi 23.a člen (pravica do souporabe energije) in sicer odstavka 5 in 13.

Ne vidim, da bi tistim z letnim netiranjem, ki so del energije oddali v souporabo (v %), to obračunavali kako drugače, kot da so jo predali dokončno. Torej se ne upošteva, koliko te energije je bilo res izrabljeno v souporabi.

https://pisrs.si/pregledPredpisa?id=ZAKO9115

Naj še kdo prebere ta čreva, prosim.
... še tole

"Če prejemnik v določenem 15-minutnem intervalu ne bo porabil vse energije iz souporabe, bo neporabljena energija pripadala dobavitelju električne energije prejemnika. "

info SODO na:

https://www.sodo.si/sl/souporaba-energij...-vprasanja
Nice. "No free lunch" torej. Je pa res da 1kw "stalne" porabe ima praktično vsak.
"Ko bom velik, bom malo manj majhen"
Golobja jata je spet pripravila neko noviteto pri sončnicah in bo pridobila še več zastojnske elektrike od netmeteringašev.
Pa ti so vsevesoljski GEN I-ji
"Slovenija je med zadnjimi državami v Evropski uniji, ki uvaja souporabo električne energije."

https://lider.si/souporaba-elektrike-od-...in-sosedi/

Viški od souporabe, ki ostanejo neporabljeni, gredo sedaj dobavitelju prejemnika. Prej so šli vsi dobavitelju netmetringaša. A ti dobavitelji do konca leta 2030 dobivajo dodaten državni denar, ker imajo "silne" izgube z netmeteringom. Tako so si postlali.
Naslednji moj "projekt"; 3kW električni grelec v zgornjio del 1000lit hranilnika in šest Trina PV 450W/54V v serijo direktno preko termostata na grelec, brez vsemogočih črnih škatel ki samo pomagajo soncu greti, za pomoč toplotni črpalko pozimi, poleti pa z priprtjem ventilov in pravilnim pogonom obtočnih črpalk ogrevanje sanitarne vode. Ajnfoh ko pasulj, škoda ko mi to ni že prej kapnil. Ku ku Boh....

- največji problem imaš v termostatu, ki ni predviden za prekinjanje velikega DC toka, ampak AC. DC tok je veliko bolj problematičen, ker ti povzoči oblok, ki ti bo kmalu uničil kontakte termostata (ponavadi ostanejo zlepljeni pa imaš sranje....)
- Vmes moraš obvezno dati DC kontaktor nazivne napetosti vsaj 400VDC in dovolj velikega toka; pojdi vsaj na 2 kratnik nazivnega (termostat prekinja njegovo špulo). Če ima več kontaktov, jih veži vzporedno da jih malce razbremeniš. Imajo pač določeno število preklopov
- v serijo pred njim veži še DC varovalke (lahko še stikalo za odklop za servisne posege)
- Izkoristek ne bo optimalen, ker večinoma ne bo v najboljši delovni točki (tam kjer je UxI zmnožek največji) ampak delati bi moralo vseeno (vsaj en čas dokler ne bo skurilo kontaktorja). Paneli so zdaj 3x cenejši kot pred tremi leti, ko sem jih jaz za SE kupoval tak da niti ni preveč važno.

Pazi na požarno varnost in poročaj.
Termostata niti ne rabim je grelec lahko direkt priklopljen na PV, že imam 300W grelec in cca 400W/30V PV v STČ 200 lit in špila, moč je še zmeraj po formuli iz prejšnjega tisočletja, in 1000 lit vode ne bo zavrelo, mogoče sredi poletja, takrat pa ne rabim ogrevanja, pozimi pa je vsak W iz sonca za ogrevanje dobrodošel ane. Od viška glava ne boli. Bo Bohinc kaj pametnega povedal.
Kaj , da ti želim veliko sreče pri poskusih. 
Itak pa enkrat negiraš, drugič se veseliš... 
Ko SE/hranilnik narediš sam, še vedno  brez odgovora zakaj..., pa kot bi odkrival toplo vodo. Čeravno je razvoj že dalje... 

Smešna je ta : 
Citat:Golobja jata je spet pripravila neko novico pri sončnikih in bo pridobila še več zastojnih elektrik od netmeteringašev.
Pa ti so vsevesoljski GEN I-ji
Vseeno tisti z viški pridobijo Idea  Doslej (odvisno od dobavitelja), so večinoma  šli zastonj... zgolj distributerju.
Še ne dobro leto in pol nazaj si pisal, da so SE in baterije za bogate in se ne splačajo v 30letih... 
Ko boš ti z dodatnimi 6paneli grel s 3kilovati zalog., bomo viške netmer. dajali poleti te in še več... na stran za zimo, ali se vozili na njih..., podarjali... 
Če daš svoje invest. na tehtnico, ter primerajš ceno na kW invest. nisi daleč od tistih, ki niso samograditelji , so pa pridobili subvencijo, ter garancijo in ključno: netmering... , ki te žuli.
 Jaz, kot mnogi drugi sem vlak ujel in pridobil na dolgi rok več, kot ti s svojimi experimenti... Idea  Želim pa ti vseeno: srečno!

Preveri prosim katere vrste ptiči so ga uvedli, pa kateri Janez-i napovedali ukinitev...očitno si njihov?!
 Kot se je začelo ...polno zarečenih besed, me skrbi , da se nam slabo piše... Pa nisem nikomur pripaden. Vsi prirejajo pogoje sebi... zgolj, da eni še bolj očitno sprevrženo. 
Tudi davno mrtvih ne morejo spravno pustit pri miru...
Bohinc; hvala za lepe želje. Eksperimentiranje včasih pripelje do dobrih inovativnih rešitev, žena obvlada sončno kuhanje, pranje, likanje... in nam čisto zadostuje on line enofazna 5kWH off grid sončnica za 3k€, kdaj se bo pa izplačala pa samo Bog ve. Se ne bomspuščal v grafe, izračune itd.
Za enosmerne tokove so MOS feti zakon, za izmenične pa Solid state releji, nobenih motenj zaradi iskrenja.
zamot1    Pišeš 5 kW off-grid sončnica. Koliko energije iz nje pa uspeš porabiti letno? Na leto je potencial take SE vsaj 5000 kWh. Če pereš, kuhaš, likaš ali si potem naredil od grida ločen del omrežja v hiši?

Tvoje izkušnje so dragocene, saj imam v mislih kakšen tak sistem kje drugje in mi prav pridejo.
Določen del porabnikov je ločen od mreže in priklopljen na sončnico, če ni dovolj sonca ali je hranilnik prazen škatla preveže na mrežo, je pa logistika malo zahtevnejša kdaj se kaj vklopi in kam , kot sem napisal žena že obvladuje. Angel
Me ne zanima letno ker je to odvisno od sončnih dni, za dnevno pa sam oceni; dve žehti "Belo se pere na 90" Big Grin in pisano, kuhanje enostavnega kosila, in sesalec ali likalnik vse na sonce, nekaj direktno mimo hranilnika, nekaj pa z pomočjo hranilnika
Imam pa problem z osončenjem ki traja tam od 10 pa do 17 ure, sem v hosti doma. Sad
(1.6.2026 ob 17:46)zamot1 Napisal: Naslednji moj "projekt"; 3kW električni grelec v zgornjio del 1000lit hranilnika in šest Trina PV 450W/54V v serijo direktno preko termostata na grelec, brez vsemogočih črnih škatel ki samo pomagajo soncu greti, za pomoč toplotni črpalko pozimi, poleti pa z priprtjem ventilov in pravilnim pogonom obtočnih črpalk ogrevanje sanitarne vode.

6 panelov na 3kW ne bo nikoli na optimalni delovni točki. Bolje, da greš na manjšo napetost, recimo 4 panele, še bolje 3 in imaš pri 2kW grelcu večkrat optimalno moč. Skratka 2 x 3 panele in 2 2kW grelca bo po filingu dalo veliko več, ko je slabo obsevanje pa lahko en grelec izklopiš in boš spet blizu optimuma. Za kontaktorsko šaltanje pa 3 fazni kontaktor z zaporedno vezavo kontaktov, da oblok ugasne, tako imajo komercialni sistemi za gretje vode na sonce.

Glede souporabe nekaterim izgleda še zmerom ni najbolj jasno. Če podariš pol 15min viškov, bo šlo v tvojo netmetering malho samo pol tega, kar bi šlo sicer. Tu je nateg, ne gre v šering pol tvojih letnih viškov, temveč pol 15 minutnih.
Sem napisal da že imam 300W24V grelec direktno priklopljen na PV 400W/30V in stvar deluje po formuli P=UxI  in v slabem osončenju pride na grelec toliko kolikor v tistem trenutku zmorejo PV in nič več in nič manj, se sami nastavijo  optimalni parametri, ob polnem osončenju mi pa višek watov polni še akumulatorje, preverjeno in dela  super brez kake posebne filozofije in kontaktorjev, če uskladiš moči gre grelec lahko direktno na PV brez vmesnih elementov. Če to dela na tej kombinaciji bo tudi na močnejši kotsem omenil da bom naredil.
Netmeteringaši; Pernati GenI ma vas rad.
1 ... 672 673 674 675 676 677 Pojdi na stran 
Iskanje po temi