PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Nov sistem v starejšo hišo

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Govorim o porabi TČ. Če pogledaš tukaj je prej obratno.
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=18576&start=2835">viewtopic.php?f=7&t=18576&start=2835</a><!-- l -->
sassapo Napisal:Jups, imam preko 100 montiranih prav takšnih kot jo imaš ti. Ja, razlika je v zadnjih nekaj letih je postala enostavno prevelika, da bi FWHP še upravičeval nakup. Tukaj ne gre za 10 ali 20% ampak precej več.
Ko Fujitsu nekaj naredi, naredi nad konkurenco. Tako je naredil pred 12 leti in ne dvomim, da bo z novo napravo drugače.
Že sama zasnova FWHP je takšna, da ima slabši izkoristek od konkurence (estia, Daikin 11kw).Govorim o modelih iz pred 6-7 let. Zadevo argumentiram z primerjavo podatkov hiš z podobno ali slabšo izolacijo in bistveno manjšo porabo.
Novi model Mitsubishija je čisto drugače zasnovan, kot je stari klasični.
Glede moči črpalke pa bi opozoril avtorja teme, da imajo modeli med 11 in 16 kw praktično enako zunanjo enoto, kar pomeni, so črpalke samo bolj navite, med tem ko v primeru Nibe so z vsako povečano močjo večje vgradne komponente, predvsem uparjalnik, ventilator, verjetno tudi kompresor.
Glede na višino subvencije v primeru, da staro kurilno napravo odstraniš, je vsekakor le to smiselno maksimalno izkoristit in potem nek model višjega cenovnega razreda niti ni več toliko dražji. Stvari je treba dobro preračunat.
MikMik Napisal:Govorim o porabi TČ. Če pogledaš tukaj je prej obratno.
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/viewtopic.php?f=7&t=18576&start=2835">viewtopic.php?f=7&t=18576&start=2835</a><!-- l -->
Je obratno res- če številke m777 pijejo vodo in ni kaj zadaj. Sam ogrevam malce večjo površino kot on. Tidi jaz ogrevam večino prostorov z radiatorji aklimat. Ogrevam jih sicer za kakšno °C višje pa sem januarja le za ogrevanje porabil več, kot on za celotno hišo. Sedaj- ali je hiša toliko boljše izolirana ali Hitachi porabi 30% manj kot NIBE ali pač ni povedano vsega.

No ja- če Hitachi zares porabi 30% manj kot Nibe potem še manj drži, da so razlike v porabi med najcenejšo in najdražjo TČ zgolj 5% :lol: :lol: :lol: :lol:
bozgom, kak SCOP si kaj naračunal za to prvo ogrevalno sezono pri sebi? Poraba po pričakovanjih ali boljše?
Če računam glede na najnižjo porabo plina leta 2014, ko je znašala 1650 m3 in porabo elektrike v tej kurilni sezoni tam 6500 kWh potem je SCOP 2,72. Če pa računam glede na povprečno porabo 1800 m3 pa je SCOP 2,97. Sem pa v začetku precej nastavljal parametre. Mogoče sem porabil za kakšnih 5% več, kot bom naslednja leta.

Je pa zanimivo- 19.4 sem preklopil le na sanitarno vodo pa se mi je vmes TČ že nekajkrat ponoči vklopila zaščito pred zmzaljo in zalogovnik segrela na tam 32°C. Danes zjutraj nekaj čez 7. uro se je vključil celo defrost.

Pa ja, v tem mrazu imam vklopljeno klimo da je v dnevnih protorih toplo in električni grelec v lojtri za kopalnico.

NAPAKA- za sept-dec 2018 sem vzel porabo cele hiše. Pravilni podatki so:
Poraba ogrevanje + SV (čez poletje SV ocena!) 5103 kWh. Tako je posledični SCOP glede na minimum plina tam 3,47 in glede na povprečje 3,78.
Aha. In potem boš navajal porabo TČ za ogrevanje!?

Tako na koncu ugotoviš, da vsi podatki uporabnikov, vključno z mojimi seveda, niso vredni za pol piz... mrzle vode.
Vse zlagano, očitno z namenom, da se pred ostalimi kurči z nartabulšo TČ in najmanjšo porabo na svetu.

Vi se kar matrajte s SCOP-ji. Mojega lahko samo sanjate.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Glej @Fery sem že večkrat zapisal- to TČ sem vzel da mi bo pri vseh pričakovanih temperaturah na moji lokaciji omogočala ogrevanje hiše in sanitarne vode brez 100+1 dodatnega vira. Ti jih imaš vsaj toliko in ti zato lahko TČ porabi le 1500 kWh/na sezono, da se s tem potem hvališ po forumih
Klima in lojtra sta kaj točno? Zamrzovalne naprave?
Nah, samo TČ imaš.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
bozgom, to ti delaš primerjavo napram porabi plina iz prejšnjih let. A podatka dejanske porabe nimaš in podatka o pridelani toplotni energiji?
Ja bozgom ti tvoji SCOP so tako tako....malo čez palec....primerjaš porabo plina iz neke x zime....to najbrš uzameš kot pridelano toploto, ker tega trenutno najbrš ne meriš in si delil zadevo z 6500 kwh....to je tako tako....komot +- 0.5
bozgom Napisal:
Energetik81 Napisal:A daj no, nakup novega se povrne, ker je stari s strgano dihtungo in razpadlo mokro izolacijo, ne pa zaradi super duper "nove" tehnologije.
Ja, so verjetno razlike v nekaj %, ampak da se ti kmalu povrne nakup nove A++++++++++++ naprave s ceno ~500€, mora biti poraba še precej manjša. Povprečen kombiniran hladilnik ob običajni uporabi žre tam 1kWh/dan. ~35€/leto. Tudi če je stari žrl 2x več, je to 35€ prihranka na leto. 14 let, da si na nuli, ob taki neverjetni predpostavki, da sodobni hladilnik ob enaki uporabi žre 50% manj kot 10 let stari... :lol:
Ti žre 1 kWh/dan ja, če imaš praznega in 24/7 zaprtega. Če pa ga kdaj pa kdaj odpeš, pa daš not/vzameš ven karkoli je pa ta poraba hitro x2. Pol pa ti zmanjka še malce plina in začne tu pa tam ledeneti in je hitro poraba x2 ali še več. Pol se ti na rebrih nabere kaj prahu pa je...
Seveda se to dogaja le na hladilniku TČ je 10+let boljša kot nova.
Potem ti primerjaš dotrajan in pokvarjen hladilnik s takim, ki deluje kot mora. Ne pa zaradi neke ultra nove tehnologije!
1kWh/dan nam žre 2 leti star no-frost Beko, višina 185cm, zmrzovalnik spodaj. Sem meril porabo nekje 5 dni s powermetrom. Povsem običajna uporaba, odpiranje itd.
No, ampak SCOP pa ma, hladilnik gor al dol. Bojda.
sisekmisek Napisal:Ja bozgom ti tvoji SCOP so tako tako....malo čez palec....primerjaš porabo plina iz neke x zime....to najbrš uzameš kot pridelano toploto, ker tega trenutno najbrš ne meriš in si delil zadevo z 6500 kwh....to je tako tako....komot +- 0.5
Če si prebral in razumel sem dal primerjavo iz zime, ko sem porabil najmanj plina in porabo iz povprečja zim. Lahko pa dam tudi podatek iz zime, ko sem porabil največ plina, bo pa še boljši SCOP.
Drugače pa, vi kateri imate točne podatke za več let ogrevanje lahko poveste ali je bila porabe te ogrevalna sezone najnižja od leta 2004 in za koliko %, da bom za toliko zmanjšal SCOP. :mrgreen: :mrgreen:
Noben od nas ne ve kako ti ogrevaš danes in kako si do včeraj. A podatka o pridelani toplotni energiji nimaš nikjer v meniju od tč? Porabljeno el. energijo za tč verjetno meriš z odštevalnim števcem, da imaš točen podatek?
Fery Napisal:Klima in lojtra sta kaj točno? Zamrzovalne naprave?
Nah, samo TČ imaš.

Dnevno povprečje 4,57 kWh za klimo in dnevno povprečje 1,34 kWh za lojtro (deluje le nekaj ur dnevno). Bom dodal k letni cifri 50 kWh, če bom za sanitarno vodo preko poletja porabil toliko, kot sem ocenil da bom. Samo, da boš srečen :lol: :lol:
1 ... 4 5 6 7 8 ... 12 Pojdi na stran 
Iskanje po temi