6.12.2018 ob 14:06
Kaj pa lahko narediš, če zalogovnika sploh nimaš? Namreč, v spominu imam, da nekateri profiji tu gori zalogovnik označujejo za nepotrebnega.
bvs Napisal:Ali pri inverterju sploh kaj narediš, če imaš zalogovnik in premočno TČ? Namreč, ko ugotovi, da ne more, bo povečal obrate kompresorja in si spet na istem kot prej, zalogovnik bo nafilan, TČ pa se bo sprt vrtela v spodnjih obratih in naposled izključila? Zadevo verjetno reši samo večji odjem?Moja TČ se takoj izključi, ko nafila zalogovnik in se nič ne vrti v nizkih obratih. Do sedaj je bilo najmanj -6°C pa TČ deluje praktično enako kot takrat, kot je npr. +5°C. Približno 1 uro je vklopljena in približno 1,5. ure počiva. Razlika je le, da pri +5°C deluje mogoče pri 30% modulaciji, pri -5°C pa pospeši na 60%. Dnevno ima pa v obeh primerih tam 10 vklopov.
.
bozgom Napisal:Ja, ker imaš zgleda ravno prav močno TČ ali pa zalogovnik poje viške? Torej kako je zvezan zalogovnik (zaporedno ali vzporedno) in koliko litrski? Problem je pri hišah, kjer se cel čas ne ogreva celotna hiša. Enkrat ja, drugič ne.bvs Napisal:Ali pri inverterju sploh kaj narediš, če imaš zalogovnik in premočno TČ? Namreč, ko ugotovi, da ne more, bo povečal obrate kompresorja in si spet na istem kot prej, zalogovnik bo nafilan, TČ pa se bo sprt vrtela v spodnjih obratih in naposled izključila? Zadevo verjetno reši samo večji odjem?Moja TČ se takoj izključi, ko nafila zalogovnik in se nič ne vrti v nizkih obratih. Do sedaj je bilo najmanj -6°C pa TČ deluje praktično enako kot takrat, kot je npr. +5°C. Približno 1 uro je vklopljena in približno 1,5. ure počiva. Razlika je le, da pri +5°C deluje mogoče pri 30% modulaciji, pri -5°C pa pospeši na 60%. Dnevno ima pa v obeh primerih tam 10 vklopov.
bozgom Napisal:Moja TČ se takoj izključi, ko nafila zalogovnik in se nič ne vrti v nizkih obratih. Do sedaj je bilo najmanj -6°C pa TČ deluje praktično enako kot takrat, kot je npr. +5°C. Približno 1 uro je vklopljena in približno 1,5. ure počiva. Razlika je le, da pri +5°C deluje mogoče pri 30% modulaciji, pri -5°C pa pospeši na 60%. Dnevno ima pa v obeh primerih tam 10 vklopov.
sassapo Napisal:Poraba je za takšno hišo dokaj normalna, Je pa res kot pravi remi, problem v v neusklajenosti primarnega in sekundarnega pretoka. Ko bo to poštimano, lahko tudi poraba za malenkost pade, saj bo manj delovanja v prazno, kar je zdaj posledica taktiranja, ker v zalogovnik pride več energije kot odide.
Delovanje inverterja je enostavno prepočasno, da bi lahko sledil hitrim spremembam temperature v zalogovniku. TČ se izklaplja ker vsakokrat preseže ubežno temperaturo dvižnega voda, prej ko lahko inverter reagira.
Bo treba pretoke uštimat, pa bo :wink:
pentax Napisal:A ni ravno smisel inverterja, da ti ves čas dela na nekih dokaj nizkih obratih in se ne prižiga in ugaša kot ON/OFF mašine?
bvs Napisal:@bozgom, torej je rešitev pri mojih starših vzporedna vgradnja zalogovnika ali pa nabava še ene manj močne TČ za prehodno obdobje. Sam pol bodo okol hiše same škatle od klim in toplotnih črpalk :lol: . Če bi že dal zalogovnik, bi ga vezal vzporedno. Do 0 stopinj bi zadevo fural preko zalogovnika, potem pa bi ga zaobidel, ker pri 0 stopinjah prede k mucek. TČ tudi nima težav z odtaljevanjem, ker ne izklaplja kompresorja, kadar gre v odtaljevanje.Pojma nimam, kaj bi bilo boljše za tvoje starše. Sam podajam le dejstva in zaključke do katerih sem prišel ob opazovanju delovanja moje TČ. Sistem pa mi je postavil podjetnik, kateri se s tem bavi (očitno ni bil eden tistih, nad katerimi se forumaši pritožujejo ali pa je pri meni imel "slab dan" in je pomotoma naredil tako, da sistem deluje :mrgreen: :mrgreen: )
cheba Napisal:sassapo Napisal:Poraba je za takšno hišo dokaj normalna, Je pa res kot pravi remi, problem v v neusklajenosti primarnega in sekundarnega pretoka. Ko bo to poštimano, lahko tudi poraba za malenkost pade, saj bo manj delovanja v prazno, kar je zdaj posledica taktiranja, ker v zalogovnik pride več energije kot odide.
Delovanje inverterja je enostavno prepočasno, da bi lahko sledil hitrim spremembam temperature v zalogovniku. TČ se izklaplja ker vsakokrat preseže ubežno temperaturo dvižnega voda, prej ko lahko inverter reagira.
Bo treba pretoke uštimat, pa bo :wink:
Kako pa? A ni tale zalogovniček, kot ena mal večja hidravljična kretnica? Kakšnega plastenja vode tam verjetno ne boš ujel, se vse zmeša.
Predvidevam, da je potem boljše, da je pretok na strani odjema vedno višji od pretoka na strani proizvodnje toplote? tako, da je v zalogovničku vedno podobna temperatura, kot je temperatura talnega, ne glede na to, ali toplotna dela ali ne.
Tako bo tudi toplotna dobila pravo informacijo o temperaturnem stanju ogrevalnega kroga in tako prilagodila svoje obrate.
bozgom Napisal:Pojma nimam, kaj bi bilo boljše za tvoje starše. Sam podajam le dejstva in zaključke do katerih sem prišel ob opazovanju delovanja moje TČ. Sistem pa mi je postavil podjetnik, kateri se s tem bavi (očitno ni bil eden tistih, nad katerimi se forumaši pritožujejo ali pa je pri meni imel "slab dan" in je pomotoma naredil tako, da sistem deluje :mrgreen: :mrgreen: )Če se motim imaš vgrajeno TČ model Nibe F2120-16. Zanimivo je to, da pri 10 stopinjah zunaj, da od sebe min. 6kW pri dvižnem vodu 40°C, pri mojih doma 4kW. Kam to pospraviš, da ne taktira? Edina variatna je zalogovnik ali velik objekt z veliko radiatorji oz. velika površina talnega ogrevanja.
PS če pa že boš vgradil zalogovnik pa ti naj deluje tudi do -20°C. Če ti že sedaj TČ mirno prede, ti bo z zalogovnikom še mirneje.
. Verjetno sem res tak trapasto napisal, da se je tako razumelo. Torej moja dilema je ali to pospravi zalogovnik ali hiša? Iz tvoje kvadrature sa da razbrati, da večino moći TČ porabi hiša in zato taktiranja ni. Vprašanje, ki pa še ostaja je, koliko k temu pripomore zalogovnik? Namreč 6kW moči je kar veliko. Kako to, da si se odločil za zalogovnik na inverterju (verjetno zaradi odtaljevanja)? Tudi jaz imam pri sebi montiran zalogovnik, samo imam ON/OFF TČ, tle sem menil, da bo inverter toliko zmanjšal moč, da bo šlo skozi, pa jo ne. No, šlo bi, če bi grel več površine v hiši ali pa če se uvedejo urniki. In se sedaj razmišljam o zalogovniku, ampak samo razmišljam
.