PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Poraba elektrike

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Naša hiša ima 300m2 v 3 etažah. 2 gospodinjstvi ( penzionistični par in 4 aktivni)
Kuhamo posebej, vsak dan. V hiši 4 laptopi, 1x stacionarni rač., 1x skrinja, 3 hladilniki, televizije 3 vsak dan v uporabi.
Povprečna mesečna poraba pred montažo TČ zrak voda 900 kwh, moja projekcija za tč (aprila bo 1 leto) pa je 9000 kwh na leto. Tvoj približek 4500kwh za TČ se mi zdi malo optimističen glede na kvadraturo (400m2), razen če boš imel superduper TČ zemlja voda in super izolacijo.
Pri takšni povprečni oceni porabe lektrične energije, je res pottebno jemati rezevo ne z žlico ampak s šeflo. Da bi bil na enakem imenovalcu bi potreboval cel kup podatkov:
- kuhanje na kaj (plin, elektrika...?)
- sanitarna voda (el. bojler, daljinsko ogrevanja, TČ ali...)
- število oseb v gospodinjstvu
- način ogrevanja
V glavnem, precej zakomplicirana zadeva.

Sicer pa če @javr kuha na elektriko, je njegova poraba na površino bivalnega prostora, identična moji.
Eden štedilnik je na elektriko, drugi pa plin.
simek Napisal:Glej, tvoja poraba je na prvo oko velika!

Kar se vode tiče, so mi na JKP Žalec, rekli, da oni morajo zagotavljat 4-5m3/na osebo, na mesec! Jaz porabim pa nekaj manj kot 3m3/osebo, na mesec!

Ali imaš strešnico ali pa je, oziroma se vidi, da je, Laško blizu, ker se očitno tudi umivate s pirom. :wink:
mirator Napisal:Sicer pa če @javr kuha na elektriko...
Se opravičujem. Mislil sem @janir.
Ali imaš strešnico ali pa je, oziroma se vidi, da je, Laško blizu, ker se očitno tudi umivate s pirom. :wink:[/quote]

@picas, Bog te nima rad! Grešnik si, da sploh pomisliš na kaj takšnega! :twisted: Umivanje s pirom! :roll:

Kaj pa vem, meni se niti ne zdi malo (11m3 za 4 osebe), če pomislim, da vrta nimam, trave ne zalivam, avta nisem doma opral že desetletja, posodo pomiva pomivalc, P.S. danes tudi ne porabi več toliko vode, itd... :wink:

Koliko je pa ti porabiš?
simek, prosim za odpustke, zaradi mojih grešnih misli. Fejst dec si....kot Fery :wink:
Ker smo osebki na domači števec vezani, že izven "mene" in manj šficamo se tudi verjetno redkeje tuširamo. Se pa kdaj zgodi, da se tudi dvakrat dnevno. Le gate, pardon spodnje perilo si dodatno splakujem in perem s povišanim nivojem vode v PS in tudi svoja jajca pardon avto, si enkrat, mesečno splaknem z vodo, pa pride kosmatih 4 M3 vode mesečno na osebo... :? Očitno v vašem koncu popiti pir odšteva eksponentno porabo vode na vašem števcu :wink:
Zakaj pa ne, ti od srca privoščim, vsem nam isto sonce sije.. 8)
:lol: Če bi meni pir odštevali od "cifre" na števcu, bi bil v minusu! 8)
JKP bi vsak mesec, nekaj nakazal meni in ne jaz njim! :wink:
janir Napisal:Povprečna mesečna poraba pred montažo TČ zrak voda 900 kwh, moja projekcija za tč (aprila bo 1 leto) pa je 9000 kwh na leto. Tvoj približek 4500kwh za TČ se mi zdi malo optimističen glede na kvadraturo (400m2), razen če boš imel superduper TČ zemlja voda in super izolacijo.
Tule prehitro sklepaš, jaz pa tudi nisem povedal, ker so me zanimale bolj samo številke drugih. 250 m2 (eno gospodinjstvo + poslovni prostori) se bo ogrevalo s TČ voda-voda, 150 m2 (drugo gospodinjstvo) pa ostane na plinu (zdaj je to v uporabi za cca. 200 m2), samo peč se zamenja z novejšo, ker je že dotrajana atmosferska, ki se bliža 20 letom starosti. Imamo tudi vse števce ločene in dvojne. Ocena 4500 kWh je kar realna za SCOP 4, ki je ravno nekje za cca. dvakrat višji kot SCOP pri zrak-voda.
mirator Napisal:Da bi bil na enakem imenovalcu bi potreboval cel kup podatkov:
- kuhanje na kaj (plin, elektrika...?)
- sanitarna voda (el. bojler, daljinsko ogrevanja, TČ ali...)
- število oseb v gospodinjstvu
- način ogrevanja
Se strinjam. Na hitro. Kuhamo vse in vsi doma, delno indukcija, delno plin. Trenutno je ogrevanje na plin preko radiatorjev. Sanitarna voda na plin + sončni kolektorji. Kot sem že napisal nas je trenutno 5 (trije mlada družina + dva starejša generacija).
Veliko pa čaramo doma in je dosti nevsakdanjih porabnikov (orodja, manjši stroji, itd.) in tako pač je. Tudi ne hodimo veliko okoli in tako se vse pozna...

Malo moram edino preveriti to našo hladilno tehniko, ker nekaj od nje je že res stare. Zato sem tudi pisal v to temo, ker se ravno s tem ukvarjam.
Najnovejša zamrzovalna omara BEKO volumna 275 L porabi okrog 0,650 kWh na dan, kar me je kar malo presenetilo, če upoštevamo, da ohranja -18°C. Se pa ujema z njeno deklaracijo, ki pravi cca. 250 kWh na leto. Ta je za referenco, bomo videli kaj bodo drugi pokazali. Big Grin Sem pa takšna zoprna osebnost in me velikokrat samo izmerjene številke prepričajo... :mrgreen:
@simek: pri nas 3 osebe, občasno 4, vrt sicer je, avtov ne perem doma...18-20m3 mesec....in to konstantno_ spremljam zadnjih 10 let
....ker je tema o elektriki; 5800-6300kwh...zadnjih 6 sezon(gretjje TČ)
Pa kaj za vraga delate z vodo?

A jo pijete al kaj? Confusedhock:
Ker potem bi še nekako "štimale" tele porabe! :wink:
Brez zamere samo očitno se Brežičani grejete Wifi iz JE v kolikor je bila podana letna poraba EE, če je podana mesečna pa se opravičujem za smetenje teme .... :wink:
Ma ne @picas, po moje imajo vodo za hlajenje reaktorja, speljano direkt v talno gretje! T.Č. je pa za kamuflažo! 8)

P.S. Pa očitno je ta voda speljana preko vodomera! (od tu poraba 18-20m3) :wink:
poraba elektrike je seveda na letni ravni, voda pa na mesečni.....kaj delajo, da je toliko m3 sem nehal raziskovati, kubik ali dva lahko pripišem temu, da na pipah v mansardi en čas traja, da priteče topla, ampak še vedno preveč....sicer 19m3 in smeti za 3 osebe je pri nas cca 50 eur, ajd še znosno, sedaj se nam pripravljajo meteorske vode( kraja kot rtv prispevek) me zanima za 180m2 strehe koliko bo naneslo....
135m2 NEH, 4 osebe, elektrika popolnoma edini energent (komplet kuhanje, ogrevanje in SV na TČ) letna poraba dobrih 8 MWh. Seveda je notri tudi hlajenje in razvlaževanje. Imamo 3 razvlažilnike in od tega 2 laufata praktično celo leto. Luči so vse LED ali CFL, ugašajo se le redko, v prostorih kjer se res dolgo ne rabijo. 1x hladilno/zmrzovalna omara, 1xTV, 3xPC.
Vode stočimo povprečno 14m3/mesec.
1 ... 4 5 6 7 8 Pojdi na stran 
Iskanje po temi