24.2.2017 ob 10:32
Torej trdiš da AL ima slabšo toplotno prevodnost ali kaj?
Citat:Skoraj vsi pločevinasti imajo večjo oddano moč na površino kot aluminijasti.
Marko1976 Napisal:Imam še eno vprašanje - bojler bi imel tudi na TČ, vendar ločen. Ali je dejansko povsem odveč pomislek, da sanitarna voda ne bi bila dovolj topla s TČ? Je dejansko dovolj 45°C za sanitarno vodo, da jo občutimo kot prevročo za kopanje? Ali lahko komot nastavim sanitarno tudi na več, recimo 48°C na moji TČ? Ima kdo od vas neposredne izkušnje?45° je več kot preveč, da bi občutil kot prevroče. Mi imamo nastavljeno na 39° na spodnji 1/3 (prileze do 42° na vrhu), pa je močno prevroča, da bi lahko imel pipo do konca na vroče odprto. Ravno pred začetkom gretja, ko zgoraj pade na 37°, je možno imeti pipo odprto do konca na vroče.
Hvala...
Migaj Napisal:samo zate yan1234

Marko1976 Napisal:Glede radiatorjev: so stari 20 let, zgledajo tak kot na tej sliki <!-- m --><a class="postlink" href="http://shrani.si/f/23/RV/1fvubGfo/1/p1010126.jpg">http://shrani.si/f/23/RV/1fvubGfo/1/p1010126.jpg</a><!-- m --> - je pa res, da bom jih kakšno tretjino zamenjal z novimi. Nekateri pravijo, da naj kupim aklimate, da delajo super, drugi so mi spet svetovali NE aklimatov.... Kaj bi dejansko delalošiptarski Jugoterm_začuda odlična zadeva (mam jih tudi sam cca 17 komadov)popolnoma imun na prerjavenje oz bilo kako iztekanje vode...včasih se ni noben ubadal kolko W da od sebe...obvezno typ 22 in ni brige
sassapo Napisal:Vsak radiator ima v tehnični specifikaciji oddano moč v W. Če pogledaš vidiš, da so ALU po oddani moči na površino precej slabi. Skoraj vsi pločevinasti imajo večjo oddano moč na površino kot aluminijasti. Absolutni zmagovalec je pa tako Vogel & NootSmo tudi ugotavljali za kaj ima švaba pri enakih gabaritih več moči kot Čeh ali Mađar. Preprosto ima več vode. In tu je poanta. Količina vode proti oddanim kilovatom. Glede na približno enako ploščino (ne površino) imajo pločevinasti radiatorji bistveno več vode kot aklimatovi.