PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Novogradnja uplinjevalni kotel?

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
@kurili: Sem tudi jaz kar malo narobe razumel tvoj post, pa mi ni bilo nič jasno. Očitno si bil le izredno prepričljivo sarkastičen. Smile
Imam ugodno varianto za Centrometal Biotec L 25kW. Mnenja o kotlu?
Lp
Erzar28 Napisal:Hanzi ali lahko opredeliš dela dobro? Kaj bi spremenil oziroma kaj te moti?

Hvala.
Lp
Obrati ventilatorja fiksni
Ob zagonu pa mogoče še kdaj bi lahko bil dovod primarnega zraka vecji.
Cca pol ure po zakurjenju je kritično da ti spodaj ogenj ugasne za nekaj minut recimo.
Sploh se to rado zgodi pri suhem,mehkem na drobno naklanem lesu.
Imam občutek da pride do prevelike količine ognja v kurišču, in šoba ne podela vsega plina....
Dovod primarnega zraka bi bil.lahko speljan spodaj. Slx to že ima, ne vem kako se obnese v praksi. Jaz sem sam nekaj poskušal na to varianto pa sem zadevo opustil ker nisem videl napredka. Včasih je še več drv ostalo v kurišču. Mogoče bi moral drugače in drugam pripeljati primarnimi zrak.
Turbolatorje sem že zamenjal za večje. Čeprav vidim da ima večina kotlov cca 5mm manjše turbolatorje od izmenjevalca. Zakaj to ne vem. Zaradi tega ostane na steni nekaj mm pepela in je tista ročica ob strani bolj za...

Sicer pa dim iz dimnika "čist", brez sledi, razen kondenza nekaj m od dimnika, pepel lepo siv.
Ko opazujem dimnike kjer vem da so uplinjevalno kotli spodaj, je moj kotel "Mercedes". Zato pa so mi nekateri dali naziv dimniski inšpektor.
Ampak mene moti če nekdo v kao "sodobnem" kotlu zakaja celo vas. Bistveno.bolj kot pa njegovi sosedje v klasiki.
Fery Napisal:Koji ti je kurac s toplotno črpalko tukaj!!??? A misliš da jo imaš samo ti in jo zato morajo kupiti še ostali?

Kupi čim cenejši z lambdo, kot pravi Hanzi.
Razen, če boš dal v kotlovnico še divan in LCD. Potem se skašljaj za 5x več in boš imel lepo dizajnersko škatlo tam, super čisto okrog nje in dva polena letno manj.

Če ni subvencije v ozadju, bi jaz pred nabavo lambda kotla preveril razliko v ceni in delovanje original lambda kotla.
Ker Attack z lambdo je enostavno.lredrag v primerjavi brez lambde (na Slovaškem, pri nas je najbrž še večja razlika.)
Kupil bi klasiko ki je bolj ali manj enaka z lambdo, potem pa bi nabavil krmiljenje v Slo. Ali uradno.pri kakšnem dobavitelju (eden izmed njih je recimo siop) ali pa s pomočjo foruma naredil lambda regulacijo katero seveda lahko precej lažje spreminjas kot tovarniško.
Odlično, hvala Hanzi za komentar.

Tudi mene pri našem Atmosu brez lambde moti nezvezno vrtenje ventilatorja in par drobnarij okoli kurišča. Vendar nič kritičnega.
Sem pa danes govoril s svojim monterjem in je rekel, da so današnji Biotec kotli kopija KWB, nekaj jih je že zmontiral in zaenkrat nima slabega za povedati. Razlike so v finesah, displejčku, malo večjem izkoristku...
Kakorkoli ga priporoča. Glede na to, da uporabnih komentarjev o Atmosu z lambdo nimam, se nagibam k temu kotlu.

Lp
Bioteca si lahko v živo ogledaš v delovanju v mixiju.
Jaz ga še nisem šel gledat, pa ga najbrž tudi ne bom šel. Je brez veze da trgovcem kradem čas.
Kako uspešna je to kopija kwb bo pa čas pokazal. Pločevina in beton že mogoče, ampak tukaj tudi elektronika igra nekaj vloge pri vsem tem.
Kako so pa to skupaj zlozili pa ne vem.
erzar28: in kakšna je cena za biotec-a?
<!-- m --><a class="postlink" href="http://termometal.hr/centrometal-bio-tec-l-grupa-479/">http://termometal.hr/centrometal-bio-tec-l-grupa-479/</a><!-- m -->
jaz kurim prvo leto bio tec 25, zaenkrat nimam pripomb. Edino kar bi naredil, bi vzel večjo peč in večji zalogovnik, ker ima ta 25 zelo ozko kurišče. Bi pa to itak naredil že v štartu pa imam žal zelo malo kurilnico in ni šlo not več kot 25 in 1500l zalogovnik, pa seveda še 300l bojler in raztezni posodi. Ventilator ima boljši kot sigma, pepela pa tudi ne ostane dosti, proti sigmi ga je manj, je parec da ima bio-tec sondo sigma pa je nima(sigmo imajo namreč zmontirano starši, zato primerjava).
Erzar28 Napisal:Sem pa danes govoril s svojim monterjem in je rekel, da so današnji Biotec kotli kopija KWB, nekaj jih je že zmontiral in zaenkrat nima slabega za povedati. Razlike so v finesah, displejčku, malo večjem izkoristku...
A je s tem monterjem vse v redu? Resno vprašam glede na take izjave.
Ubistvu so vsi današnji ugodnejši uplinjaki kopije avstrijcev izpred 20-30 let.
Ampak govorit o tem, da je razlika med dragimi avstrijskimi uplinjaki in slovenskimi doma izdelanimi kotli v finesah in displejčku je res takšna bedarija, ki jo lahko samo na tem forumu izveš, ali pa pri kakšnem monterju, ki se res spozna na sisteme.

Vsekakor se pa strinjam da so predragi!
Kljub temu pri taki investiciji razmišljaš dolgoročno, tako da meni in ubistvu vsem, ki jih poznam da so investiral 3k več v kotlovnico ni žal niti centa.
Saj ima monter prav. Smile
Načeloma je Clio tudi v osnovi zelo podoben enemu večjemu mercedesu. Malo je drugačna elektronika, malo je razlike v velikosti. Razmaki so malo drugačni...
Oboje pa je avto Smile
Jaz imam Biotec 34 l, 2000 l zalogovnik, kurim ga od 23. novembra 2016, drugega kot zelo zadovoljen ne morem reci. Ne vem kaj bi lahko bilo pri drazjih kotlih bistveno bolje. Za 34 sem se odlocil ravno zaradi vecjega kurisca.
Ce te zanima si jo lahko ogledas, bi se pa to lahko zgodilo sele po 26. januarju, sem pa doma v Lj blizu Lesnine Brdo.
BorisMat te držim za besedo. Mi lahko sporočiš na ZS ko bo pripravljeno na ogled.

Si se zaradi kvadrature odločil za 34kW. Cena?
Sem že nekajkrat napisal in bom še enkrat ponovil. Lahko povem iz lastnih izkušenj.

Imeli smo veliko 40kW LTŽ peč VIADRUS, smo jo vrgli ven in sem jo jaz vgradil v novogradjo, priklopil 2000l zalogovnik in 300l bojler SV. Zadeva ima še 7,5m2 kolektorjev vakumskih. Zadeva špila več kot v nulo. Sonce je danes pogrelo SV in še nekaj v zalogovnik je šlo. Peč imam cca 110l kapacitete. Naložim mešana drva in zakurim na vrhu, pogreje celi zaloogovnik na 80°C ali celo več. Kurim sedaj na 24h, normalno pa na 2 dni. V prehodnem obdobju pa tudi na 5-6 dni.

Brat je vgradil ATMOS 32 osnovni uplinjak. Romal je na odpad. Peč ni vredna, da jo še pes polula. Pokurili smo 1/6 več drv. Ima 2500l zalogovnik in 13m2 kolektorjev. Po 3 sezonah je zamenjala peč VALHER s 40kW moči. Sedaj se zalogovnik lepo segreje, poraba drv je tudi manjša. Kaj je s poceni uplinjaki tipa ATMOS narobe, je to, da nimam dovolj velikega toplotnega izmenjevalca.

Drugi brat je vgradil na začetku GUNTAMATIC, zraven zalogonik in zadeva lepo špila. Res imam peč moči 14kW in 1200 zalogovnik.

Jaz sem še vedno mnenja, da navadna peč LTŽ ali plehnata ranga pod 1000€ in zalogovnik je zmagovalna formula. Zadeva ob skrbni strojni inštalaciji lahko deluje tudi brez elektrike. Pri meni je ponesreči bil sistem stestiran in lepo prenesel izklop elektrike pri polni moči peči.

Osebno bi si tudi, če bi imel dovol €€€€€ kupil dobro peč ranga GUNTAMATIC, KWB, HERZ, FROLING....., nikakor pa ne poceni uplinjevalne peči, ki nimajo velikih izmenjevalcev toplote.

Za ATMOSA lahko rečem samo to, da imam lahko dober izkoristek izgorevanja, ne pa prenosa toplote. Pepela tudi ni bilo veliko, ker je bil skoraj ves na strehi, je bila siva. Dimni plini pa so bili preko 350°C, kar še LTŽ slabe peči nimajo.

Odločitev je od investitorja. Saj na cesti so tudi Clioti in Mercedesi, pa tako je tudi v kurilnicah.
azuprej Napisal:
Erzar28 Napisal:Sem pa danes govoril s svojim monterjem in je rekel, da so današnji Biotec kotli kopija KWB, nekaj jih je že zmontiral in zaenkrat nima slabega za povedati. Razlike so v finesah, displejčku, malo večjem izkoristku...
A je s tem monterjem vse v redu? Resno vprašam glede na take izjave.
Ubistvu so vsi današnji ugodnejši uplinjaki kopije avstrijcev izpred 20-30 let.
Ampak govorit o tem, da je razlika med dragimi avstrijskimi uplinjaki in slovenskimi doma izdelanimi kotli v finesah in displejčku je res takšna bedarija, ki jo lahko samo na tem forumu izveš, ali pa pri kakšnem monterju, ki se res spozna na sisteme.

Vsekakor se pa strinjam da so predragi!
Kljub temu pri taki investiciji razmišljaš dolgoročno, tako da meni in ubistvu vsem, ki jih poznam da so investiral 3k več v kotlovnico ni žal niti centa.

Ni jim žal... reci mi s čem primerjajo...
1 ... 4 5 6 7 8 Pojdi na stran 
Iskanje po temi