Hvala lepa za trdu vsem.Sem naredil čist na kmečki način.Iz razdelilne doze sem potegnil nov trižilni kabel in priklopil na novo reflektor s senzorjem.Zadeva dela,reflektor se prižiga in ugaša s senzorjem.Ostalo napeljavo sem samo izoliral in pustil pri miru.
PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Napeljave Senzor ter vezava stikala
Zdravo,
bi si kar tole temo sposodil in sicer glede priklopa dveh luči, senzorja in stikala. Ena shema je sicer narisana na 2 strani te teme, ampak mi ni povsem jasno zakaj gresta obe fazi čez senzor.
Prilagam shemo, ki sem si jo poskušal sam narisati, ne vem pa kam gre ozemljitev. Senzor imam klasičen, ki ima 3 kontakte (žice) za priklop.
Nekako si predstavljam, da gre ena faza direktno čez stikalo v luč, da ko je stikalo v tistem položaju luč neprestano sveti.
Stikalo je 3 stopenjsko (1-0-2), tako da bi luči na -1- delale preko senzorja, na -0- bi bilo vse ugasnjeno in na -2- bi luči skozi svetile (torej vezava mimo senzorja).
Prosim za pomoč če si prav razlagam oziroma kje ga "biksam". Hvala!
bi si kar tole temo sposodil in sicer glede priklopa dveh luči, senzorja in stikala. Ena shema je sicer narisana na 2 strani te teme, ampak mi ni povsem jasno zakaj gresta obe fazi čez senzor.
Prilagam shemo, ki sem si jo poskušal sam narisati, ne vem pa kam gre ozemljitev. Senzor imam klasičen, ki ima 3 kontakte (žice) za priklop.
Nekako si predstavljam, da gre ena faza direktno čez stikalo v luč, da ko je stikalo v tistem položaju luč neprestano sveti.
Stikalo je 3 stopenjsko (1-0-2), tako da bi luči na -1- delale preko senzorja, na -0- bi bilo vse ugasnjeno in na -2- bi luči skozi svetile (torej vezava mimo senzorja).
Prosim za pomoč če si prav razlagam oziroma kje ga "biksam". Hvala!

7.6.2024 ob 06:05
Še slika sheme, ki sem si jo narisal oziroma kako si jaz to predstavljam:
https://file.si/oR2O/senzor-lucstikalo.jpg
https://file.si/oR2O/senzor-lucstikalo.jpg
Na dnu 5 strani je gospod Mirator lepo narisal 4 sheme. Sam imam zvezano tako in zadeva lepo deluje.
Nevem sicer zakaj želiš, da lahko trajno izključiš luč, tudi ne vem kakšno je tvoje stikalo. Senzor je kot obično stikalo z malo vgrajene pameti, s katero vklaplja porabnika. Nanj moraš pripeljati fazo in nulo. Tisti priklop, kamor bi priklopil porabnika, pa potem pelješ na menjalno stikalo.
Aja pa nisem štromar.
Dodajam povezavo do Miratorjevih shem.
https://imgur.com/rqlmR3q
Nevem sicer zakaj želiš, da lahko trajno izključiš luč, tudi ne vem kakšno je tvoje stikalo. Senzor je kot obično stikalo z malo vgrajene pameti, s katero vklaplja porabnika. Nanj moraš pripeljati fazo in nulo. Tisti priklop, kamor bi priklopil porabnika, pa potem pelješ na menjalno stikalo.
Aja pa nisem štromar.
Dodajam povezavo do Miratorjevih shem.
https://imgur.com/rqlmR3q
8.6.2024 ob 10:08
Hvala za odgovor, sva ravno z avtorjem teh shem v enem drugem forumu to razčistila, ker mi ravno shema 3 (senzor-svetilka-menjalno stikalo) ni bila jasna. Ampak je res kot je narisano, tako da bom tako zvezal.
16.12.2024 ob 21:34
Jaz imam pa malo drugačen problem. Postavitev je enaka kot pri večini v tej temi, in sicer: luč s senzorjem, ter stikalo, ki ima 2 položaja (ne želim stikala s 3 položaji - on/off/senzor). Ko je stikalo v položaju 1 naj bi luč krmilil senzor, ko je v položaju 2 želim da luč skozi sveti. Do tukaj ni problema, povežem lahko na dva načina, odvisno od tega kakšno stikalo imam (enopolno ali izmenično) - sheme so prikazane par strani nazaj.
Moj problem: želim si, da ko luč sveti preko stikala (skozi), sveti tudi t.i. kontrolna lučka (tlivka v stikalu). Če imam enopolno stikalo, tlivka sveti kadar sveti luč (preko stikala ali preko senzorja), če imam izmenično pa tlivka sveti stalno. Ali je to kar sem opisal sploh možno doseči z neko enostavno vezavo?
Moj problem: želim si, da ko luč sveti preko stikala (skozi), sveti tudi t.i. kontrolna lučka (tlivka v stikalu). Če imam enopolno stikalo, tlivka sveti kadar sveti luč (preko stikala ali preko senzorja), če imam izmenično pa tlivka sveti stalno. Ali je to kar sem opisal sploh možno doseči z neko enostavno vezavo?
18.3.2025 ob 16:24
Pozdravljeni!
Prošnja Miratorju: skopiral sem si sliko z vsemi 4 opcijami priklopa luči s senzorjem ali preko senzorja in menjalnim stikalom.
Sam bom uporabil TEM Modul SM40 (žaluzijsko stikalo s pozicijami 1-0-2), ki ga bom vgradil v TEM CUBO.
Kako vežem to stikalo??
Najdem na skici? Kje?
Hvala in LP, Ivo
Prošnja Miratorju: skopiral sem si sliko z vsemi 4 opcijami priklopa luči s senzorjem ali preko senzorja in menjalnim stikalom.
Sam bom uporabil TEM Modul SM40 (žaluzijsko stikalo s pozicijami 1-0-2), ki ga bom vgradil v TEM CUBO.
Kako vežem to stikalo??
Najdem na skici? Kje?
Hvala in LP, Ivo