G. Knedlova, tudi za vas za začetek ta programček izračuna toplotnih izgub. Potem bo marsikaj bolj jasno.
<!-- l --><a class="postlink-local" href="http://www.podsvojostreho.net/forum/download/file.php?id=5872">download/file.php?id=5872</a><!-- l -->
Mogoče samo pomislek med 8 in 11kw. Tisti, ki imajo enopropelerske inverterje poročajo o precej več hrupa (večji pretok zraka - manjša površina satovja itd.).
Ni pametnega nasveta, bo zgolj dobro ali slabo ugibanje, koliko rabite, dokler ne bo eden nekaj izračunal. magari si od urse program dol naloži pa notri vnesi mere, zadeva res ni komplicirana, sem tudi jaz zmogla. Za tisto boš prej našla kaki UPORABEN nasvet, kaj in kako se notri vnese, potem ti bo pa zračunal. Od 9 do 16kw je tako - od oka malo, pa še malo na gor, da bo za ziher, da na bojo nazaj klical, da ne greje dost.
Kar se tiče Panasonica - tu gor ni veliko uporabnikov, vsaj ne takih ki bi se oglašali. Ene dva sta se meni oglasila, ko sem spraševala, pa sta načeloma zadovoljna. Tudi mi jo bomo dali (5kw), ampak nimam kaj povedati do pomladi 2015, ko bo prva zima za nami. Recimo meni je izvajalec rekel, da za tako bajto, kot jo imamo mi čez palec 9kw iz razloga napisanega zgoraj, če nima nobenih izračunov in mora on na licu mesta nekaj od sebe dat. Zdaj, ko je zračunano, je pa rekel, da bi sebi dal celo mogoče 3kw, ker zadosti 90% potreb po programu od Panasonica glede na potrebe hiše (po izračunu PHPP), pa da tistih par ta hudih dni vklopi 3kw grelec - puna kapa, četudi programček malo laže. No, midva sva vseeno malo prpe, pa boma dala 5kw (zadovolji 120% potreb), če bi obdržala kamin, kot je bilo sprva mišljeno, bi pa res ta malo vzela...
knedl, povej kako je s to kvadraturo 320 m2, je to večstanovnjska hiša? poslovni prostori? Mora biti čisto povsod 22°, ali je to zraven še všteta garaža, shramba in razne sobe za šaro?
Se pa strinjam, da na izvajalce se ni za zanašati, kakšne predračune sem jaz vse dobil, pa sem do pike natančno opisal objek, porabo olja, temperature radiatorjev ...
xavi, GA. knedlova. hvala za link, bomo zračunali.
gasper123, to je kvadratura talnega v bistvu. v pritličju recimo ni všteta shramba, pa v kleti kurilnica. je hiša k+p+m, z odprtim stopniščem, tako da bo toplota uhajala gor. kleti nismo nameravali toliko ogrevati kot ostalih prostorov.
Ok da se vrnem na začetek kakšno moč TČ za konkretno hišo. Ok vse sem razumel glede predimenzioniranja in posledic ipd....ampak ali ni logčino, da če imaš pač predimezionirano tč da se pač manjkrat vklopi in ne večkrat...Saj če imaš dobro izolacijo potem tudi izgub ko črpalka ne dela ni velikih...in ni potrebe po večkratnem vklapljanju....razmišljam laično ampak se mi zdi logično. Pomoje je vklopov približno enako, je pa različno trajanje enega obratovanja...
Jaz imam 150 m2 in imam 22 W/m2 izgub in so mi namontirali TČ 7/8, ki ima nazivno toplotno moč v kW pri W55/W35 6,7/7,6 in sedaj berem, da imam kar malce premočno. Bomo videli, kako bo šlo, ko bomo se vselili.
Ali je mogoče zaradi tega, ker je kao premočna TČ, dal centralist še 200 l zalogovnik zraven?
Tudi sam sem pred odločitvijo katero črpalko nabavit.
Ogrevana površina 185m2, zid porotherm 30, fasada 20cm, dobrih 100m2 poševna streha izolirana s 25 do 35 cm kamena volna, 75 m2 ravna streha 16cm bauderpir (po specifikaciji cca. 28cm storidur), troslojna okna (večina 0.5 razen večja drsna vrata).
Kamin je sicer predviden, vendar ima hiša prizidek (55m2, nad njim ravna streha) in v tem delu ne bo dimenzioniran. Prav tako ga še vsaj nekaj let nebo.
Tako, da ga ne smem upoštevati v izračunih.
Odločam se med Toshibo Estio in Daikinom...
Eno ponudbo sem dobil od Daikina, kjer mi priporočajo 11kW.
Imam pa 3 faze v hiši.
Skratka dilema, kateri model in predvsem katero moč izbrati?
Kaj bi se vi odločili v mojem primeru?
spitbox, talno gretje?
lokacija, lega?
nova hiša? -najbrž ni kakšnih toplotnih mostov?
število oseb?
Načeloma tu notri najbrž najbolj paše 8kW TČ npr Daikin LT 8kW ali pa morda 11kW Estia, ki zna delat na cca tako nizkih minimalnih močeh, kot ostale 8kw tČ. 11kW imajo 2 ventilatorja, zunanje enote so tudi večje, zato v mrazu lahko grejejo cca 70% močneje, če je potrebno.
Take 11Kw TČ so v primerjavi z 8kW v bistvu 14kW s programsko omejeno močjo. Povedati hočem, da je bistvena razlika med 8 in 11kw, ni pa bistvene razlike med 6 in 8 ali med 11 in 14 do 16kW pri omenjenih.
Cena med 8 in 11kW ni ravno velika v nekaterih primerih cca 1k€.
8 kW so sicer vse enofazne, vendar se dodatne grelce priklopi pač na drugo fazo.
11kW TČ (razen omenjene Estie) je po mojem nestrokovnem mnenju predimenzionirana za tak objekt, ni pa nobenega problema, če se jo vgradi. V prehodnem obdobju se pač vklopi urnike ogrevana, da ne pride do prevelikega taktiranja.
Kaj bi sam v tvojem primeru naredil?
če je možno počakal na novo 11kW Estio ravno zaradi tega, ker zna Estia zna delati v večjem razponu moči ogrevanja.
Kdo ve, kdaj pride ven?
Talno v celoti, SV Slovenije, brez toplotnih mostov (okna na zunanji rob, dodatna izolacija žaluzij, brez balkonov, hiša kocka dvokapnica, zraven prizidek kocka ravna streha).
Živijo,
mene tudi zanima, kako močno TČ naj montiram. Spodaj je priložen phpp izračun.
Izračun, ki je priložen v tej temi xls datoteka, je pri -10 stC okoli 2000W.
celotna kvadratura x 20 (to kar je v rdečem okenčku).
Celotna kvadratura najbrž ni 151m2, to je samo kvadratura, ki se upošteva v PHPP izračunu (se mi zdi, da gre za kvadraturo, kjer je talno). Se pravi, celo neto površino pomnoži z 20, potem deliš s 1000 in dobiš koliko kw potrebuješ za ogrevanje. Prištej še 2kw za sanitarno vodo in dobiš kako močna naj bo črpalka. Ko gledaš črpalke pa moraš pogledati da ima tako moč kot si jo zdaj izračunal pri -15 (ne nazivna moč). To je če hočeš zagotoviti 100% potrebe po ogrevanju. V realnosti pa najbrž ni nujno da greješ toplo vodo istočasno, niti ni veliko dni, ko bi najmanj 3 dni zaporedoma pritiskal mraz -15 in pa še za backup imaš v tem primeru vedno grelec. Tako, da si res na varni strani, če izračunaš po zgornji matematiki... Tako je bilo eni razloženo, kako naj si pomagam s PHPP
Izračun je sicer narejen za Ljubljano, tako da če imate bistveno nižje ali višje temperature tam, kjer bo hiša, pa prilagodi.
Najbolj zanesljiv način za oceno dejanskega finančnega izkupička pri prodaji nepremičnine je natančen vnaprejšnji izračun vseh obveznih davkov, ki pri... Beri dalje »
Lumar s priznanji Best Buy Award, QUDAL in Customers’ Friend potrjuje tri vidike, ki postajajo pri odločitvi za gradnjo doma vse pomembnejši: vrednost... Beri dalje »
V soboto, 19. septembra 2026, vas v okviru dneva odprtih vrat med 10.00 in 14.00 uro vabimo na obisk in ogled pritlične tipske hiše, ki se nahaja v ok... Beri dalje »
Prijava uporabnika
Registracija novega uporabnika
Vaša registracija je bila uspešna.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti, da bo registracija potrjena.
Porabljeno geslo
Zahtevek za spremembo gesla uspešno poslan.
Na vaš email naslov smo poslali sporočilo z navodili, katerim morate slediti za uspešno ponastavitev gesla.