PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri segrevanje zalogovnika - temp v peči

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ne v primeru da so ti radiatorji laufali tudi čez noc, se ni veliko shladil, prej bi rekel da precej maloWink
Damo: tako kot je tone napisal.
Zmanjšaj hitrost črpalke. Posledično boš dvignil T vode iz peči in T na vrhu zalogovnika.
Sem imel prejsnje dni crpalko na ladomatu na 1 in sem ga skoraj vedno pognal proto 80. Ucer pa na 2, pa le do slabih 70.
Povratni vod mi regulira eltronov ND2 - črpalko in tropotni motorni ventil, povratek imam nastavljen 65°C, dograjen imam še en dif termostat, eno tipalo v kotlu drugo na povratni cevi iz zalogovnika in ko je diferenca manjša od 15°C mi izklopi črpalko za hranilnik in počaka da peč zajame "sapo" se poveča temperatura in mi tako namiga v intervalih na 95°C, je šlo pa že tudi čez v zalogovniku, takrat pa druga avtommatika od Seltrona Teramatik2 vklopi segrevanje sanitarne vode in odpre radiatorje na ful da odvzame višek.
Ob izpadu elektrike pa mi loputa zapre, zabremza gorenje in ni panike tudi če so drva še notri, peč ni nikoli "home alone" zlato pravilo kurjenja. Črpalka zalogovnika na I stopnji
Za boljše gorenje imam pa še mehanizem za dodatno odprtje lopute primarnega zraka ki mi jo uravnava temp. dimnih plinov. Ko ti dosežejo 120°C se mehanizem električno izklopi, prav tako če peč doseže 90°C, pri tej temperaturi pa še za vsak slučaj še mehansko. Imam pa dva varnostna ventila ki sta ob nastavljanju tudi že "opravljala svojo dolžnost". Peč mi v slabih treh urah napolni hranilnik iz50 na 90°C z enim polnenjem dru v VHU26 ob izklopljenih porabnikih.
LP Tomaž
Kako je pa z temi termoventili v laddomatu? Kaj pridobim če zamenjam 63st ventil za 73 st ? Bi lahko potem T v zalogovniku spravil kah višje?
Včeraj sem testiral na 1 stopnji laddomat, segrel cel zalogovnik na cca 80, vmes je tudi nekaj ogrevalo radiatorje. Peč sem gnal skos na 80, ker pa sem hotel malo več, mi je ušla na 100. Težava je tudi, ker ni nekega pravega odjema, in se hitro pregreje.
Sem pa slišal neko pretakanje v kotlu, pa čez odzračevalni lonček je šlo nekaj zraka takoj zatem...verjetno normalen pojav, ali pač?
Kaj se vi greste, je pa ja bolje, da je zalogovnik enakomerno segret za 65, kot pa zgoraj 90°, spodaj 50°C. Mar kdo misli, da je pri 95 v zalogovniku kaj pridobil, da so drva dala več od sebe, figo, vsaj trikrat je na izgubi:
- zalogovnik ima večje izgube
- peč bolj greje kurilnico
- v dimnik gre bolj vroč zrak

Sploh pa obratovanje črpalke zalogovnika v intervalih?? kje ste to videli, moja se vklopi, ko ima peč 20°C - beri ko gredo dimni plini na cca 120°C, in se ugasne ko gredo cca 10°C nižje. V peči mora voda cirkulirati nonstop, da se ob zaustavljanju ne pregrevajo ognju izpostavljeni deli, še tako mi pri cca 80°C v peči začne šumeti, torej verjetno nekje vreti - imam samo 2m vs tlaka.
Tone, ne piši neumnosti.
Sem bil opozorjen na privat da jaz pišem neumnosti in da sem s tem lahko žaljiv...
Še vedno pa menim pa kdor hoče imet po celotnem zalogovniku enakomerno temperaturo ne pozna zakonov fizike in ima zalogovnik ne zaradi njegove uporabne vrednosti ampak zaradi mode.
Žerjavar, drugič lahko napišeš kar imaš javno in ne na privat, če kdo misli da sem žaljiv in da sem material za izbris iz foruma pa je to njegova pravica in me komot predlaga za izbris ali pa če ima možnost me kar sam izbriše. Ne bom nič hud.
Citat:Sem bil opozorjen na privat da jaz pišem neumnosti
Napačna interpretacija. Zapoisal sem:
Citat:Očitati nekomu, da govori neumnosti je lahko žalitev .
To prav gotovo ni očitanje, da govoriš neumnosti.
Citat:kdor hoče imet po celotnem zalogovniku enakomerno temperaturo ne pozna zakonov fizike in ima zalogovnik ne zaradi njegove uporabne vrednosti ampak zaradi mode.
S tem se ne strinjam.
- Lahko dobro pozna zakone fizike, pa kljub znanju (ali pa ravno zaradi znanja) želi imeti enakomerno temperaturo.
Citat:- zalogovnik ima večje izgube res je
- peč bolj greje kurilnico res je
- v dimnik gre bolj vroč zrak res je
Nimam časa - sem v penziji!
Se moram strinjati s SloCopom. Zakaj že služi zalogovnik - smisel zalogovnika? Zakaj že proizvajalci oglašujejo plastenje? Pri SloCopu nisem zasledil trohice nespodobnosti... samo kratek komentar, sicer povsem na mestu...

Lp K.
Se tudi strinjam s SloCop-om
Citat:Se moram strinjati s SloCopom.
Nimam nič proti.
Bi te prosil, da našteješ vsaj 3 prednosti plastenja ali pa dokaži, da naštete slabosti niso slabosti.
Citat:Pri SloCopu nisem zasledil trohice nespodobnosti
Jaz sem jo zasledil (verjetno nisem edini) in sem ga opozoril. Ni želel rešiti med 4 očmi.
Žerjavar, kdo si že ti da me boš opozarjal? Če si ti zasledil nespodobnost imaš pač drugačno dojemanje od mene kot avtorja in tistih ki jo niso zasledili in enako kot tisti ki so jo.

Povzemi:
- zalogovnik ima večje izgube res je
- peč bolj greje kurilnico res je
- v dimnik gre bolj vroč zrak res je

Še eno kontra vprašanje, v litersko steklenico želim natočit 1 liter tekočine. Na voljo imam 1l tekočine, časa imamo neomejeno, kdaj bo tekočine ko bom stočil vso ki je na voljo v steklenici več, takrat ko bom to delal 1h ali če si vzamem malo več časa in to delo podaljšam na 10h.

Pa lep vikend
Citat: kdo si že ti da me boš opozarjal?
Želim si, da bi bil na forumu nivo komuniciranja na višjem etičnem nivoju. Po svojih močeh skušam k temu prispevat - z opozarjanjemi in ...

Pa naj velja še zate:
Citat:Bi te prosil, da našteješ vsaj 3 prednosti plastenja ali pa dokaži, da naštete slabosti niso slabosti.
Bolj kot sem ti ponazoril s steklenico ti pač ne morem, lahko ti narišem edino.
Plastenje ti kot posledico svojega stanja omogoča dostop do željene energije več časa kot če bi ta pojav omejeval, prav kontra, kvaliteten zalogovnik z vgrajenim ločevalnim diskom še pripomore k daljši avtonomiji.
Glede dimniških plinov, ne igra vloge sama temperatura ampak temperatura v povezavi s količino. Tudi zalogovnik nima zaradi razslojevanja nič večje izgube, če je pri 65stopinjah izpostavljen izgubam po celi površini, je med tem ko je temperatura razslojena izposatavljenost kvečjemu manjša in ne večja, saj je stična površina vroče vode manjša.

Sploh pa a govorimo o zalogovniku s kvalitetno izolacijo ali 1000l radiatorju?
1 ... 4 5 6 7 8 ... 33 Pojdi na stran 
Iskanje po temi