Objave: 1892
Teme: 11
Ocena:
4
14 prm = +/- 1.000l ELKO
Uplinjevalni kotel ter suha in pošteno zložena drva na levi strani enačbe, na desni pa skoraj vse kar kurilca spremeni iz tekočega v plinasto stanje.
Objave: 1892
Teme: 11
Ocena:
4
Moja malomarnost, se popravljam:
14 prm = +/- 2.000l ELKO
Objave: 870
Teme: 0
Ocena:
0
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/1c/am/Mv6oA9Z/akumulacijatop1unichr("46")jpg[/img]
razlika je predvsem v manjši velikosti za enak ali boljši učinek, seveda pa je tudi uporaba enostavnejša, boljši ambijent, daljša življenska doba,...[/quote]
Če v vsaki skurim 10 kg drv zakaj je uporaba enostavnejša, boljši ambient, in zakaj bo življenska doba lončene peči krajša.
Točkastim sevalom pada gostota sevanja z oddaljenostjo z drugo potenco. Mi lahko razložiš kako lahko enako topla peč ( da se ne opeče otrok) , ki je za tretjino manjša odda enako energije?
Enak problem je recimo pri otroku, ki ima na enoto mase dvakrat večjo površino in se posledično hitreje ohladi in prehladi in kar je še povezano s tem.
Objave: 142
Ocena:
0
... kot pri 700°C . Iz tega izhaja tudi, da je uporaba enostavnejša, saj se ničkolikokrat zgodi, da ljudje zaradi neznanja lončeno peč prekurijo. Ambijent pa je seveda odvisen od vsakega posameznika meni je definitivno lepša Farolova peč kot tvoja, da ne omenim pogleda na živ ogenj.
saj ni nujno, da sta peči enako topli, za tvojo ne vem, moja pa se segreje na cca. 70°C po celotni površini, in brez skrbi, mam tri majhne otroke 16 mes, 3 leta, in pet let pa se še noben ni opekel, po mojih izkušnjah, se zelo hitro naučijo, kaj ja in kaj ne. Sicer pa, se na površini kamna ne opečeš, saj toplota prehaja na drugačen način in imaš vedno dovolj časa da roko pravočasno odmakneš, drugo, je seveda steklo in kovinski deli.
Glede gostote sevanja na drugo potenco, nimam pojma, vem pa, da sevanje pri tvoji peči in pri moji poteka s pomočjo infrardečih žarkov, ki med potovanjem po zraku ne izgubljajo nobene energije, zato je toplota distribuirana enakomerno.
Sicer, pa si si z zadnjo trditvijo že sam odgovoril, večja kot je površina pri enaki masi, prej se bo ohladila.
Objave: 870
Ocena:
0
Si dobaveitelj, moter in prodajalec, pa ne vemo zakaj si tako skromen s komentarji sicer odlične peči.
Lončena , kamnita vseeno, toplota, ki jo dosežemo v kurišču je predvsem odvisna od velikosti le tega in je tudi za večje moči reda 100cm2, višine pol metra ali pa bolj po domače malo večji A4 papir. Zmotno je prepričanje da z večjim kuriščem dosežeš večjo moč. Se pravi lončena ali kamnita dosežeta podobno temperaturo gorenja do 1200 stopinj. Druga stvar je dovod kisika, ki je verjetno v peč dobro speljan tako, da je gorenje optimalno. To je osnova pri gradnji vsake peči ,ki jo malo boljši pečarji upoštevajo kot svojo biblijo. Da bom vsaj dober prodajalec tvoje peči ( da sem sezidal svojo sem prebral par knjig in zapravil za materjal in pomoč pečarja 250 euro, lepota mi ni najbolj pomembna , ker naloga peči je da greje) si verjetno opazil, da je peč sestavljena iz dveh plasti. Diletacija je nujna za zmanjšanje raztezkov notranjega dela pri gorenju, kar pomeni, da na zunaj ni opaziti razpok, kar kupce vedno znova straši da je peč slaba, dobra stran pa je enakomerna porazdelitev toplote po celotnem obodu peči. Se pa segreje malo pačasneje, pa če je to kamen ali šamot. Temperatura dotika pa kot si omenil nikoli ne presega 70 stopinj. Na sam izkoristek pa to ne vpliva. Kdor malo konstruira peči ve, da brez optimalnega vleka pri pečeh ne gre, pomemben je dovolj hiter pretok dimnih plinov skozi prekate, ker se v nasprotnem zmanjša izkoristek peči. Je pa res da neznaje kurjenja manj vpliva na izkoristek pri akumulativnih pečieh kot pri kaminskih vložkih, ki zahtevajo sprotno kurjenje po dva polena, ker gre drugače višek v dimnik.
Kar se pa tiče sevanja IR, IR se ne širi v senco , le tega vpijajo vsi deli interierja in se posledično ogrevajo, vendar gostota valovanja pada s kvadratom razdalje, zato je postavitev take peči ključnega pomena in potrebuje načrtovanje.
Izkoristki teh peči so do 85%, kdor jo ima ,jo ne da kar tako od hiše tako kot pri nas.
Objave: 142
Ocena:
0
[quote="kremenckov ata"] Zmotno je prepričanje da z večjim kuriščem dosežeš večjo moč. Se pravi lončena ali kamnita dosežeta podobno temperaturo gorenja do 1200 stopinj. quote]
ampak, sem vseeno našel eno stvar ..., da imajo velika kurišča slabši izkoristek drži kot pribito, da pa se lahko v lončenih pečeh kuri z enako temperaturo kot v kamnitih kaminih iz salovca 1200°C pa ne drži, vsaj če jo želiš imet par let. Maksimalna še dovoljena temperatura kurjenja v lončeni ali krušni peči je 900°C, v nasprotnem se ti bo hitro sesedla. In tu je srž problema, predvsem neizkušeni in premalo potrpežljivi lastniki, mislijo, da če bodo peč bolj zakurili bo pa prej toplo, lončene peči se kuri počasi z nižjo temperaturo, ko pa doseže delovno moč, pa jo samo vzdržujemo. Pogosto ohlajanje in segrevanje lončene peči spet ni dobro za njeno zdravje. Sem jih že preveč sesutih demontiral, pa ne sam stare tudi nove(pod 10 let) tudi take k so mojstri iz siporeksa kanale delal...
No tudi pri kamnitih kaminih, ni dobro pretiravati in kuriti v nedogled, če kamin z predpisano dnevno količino drv ne doseže pričakovanega učinka, potem to pomeni, da ni bil pravilno dimenzioniran. Prevečkrat, pa se na žalost dogaja, da stranka želi, najmanjši, najcenejši kamin postaviti v prevelik prostor, saj bo samo za dogrevanje in ambijent, pravijo... ko pa vidijo da zadeva dobro deluje in niža stroške ogrevanja, takrat bi pa najraje kar celo bajto s tem kaminčkom ogrevali... to pa spet ne gre. Torej pred izbiro je najpomembneje, da se odločimo za namen uporabe, da preverimo vse možnosti postavitve in izberemo v skladu z toplotnimi potrebami prostora. Takrat bodo vsi zadovoljni, stranka in trgovec, ki bo dobival priporočila.
P.S.
ata, pravijo, da je skromnost lepa čednost, jaz ko sem svojo peč kupoval me Finci niso nč dost prepričeval, oni so vedeli kaj prodajajo, jaz sem si pa mislil kaj kupujem... pa sem moral tudi avto prodat, da sem zbral dost cvenka, pa mi ni tud mal žal, mam raj dober kamin kot status avto!
Objave: 473
Teme: 6
Ocena:
0
Mene zanima režim kurjenja v primeru, da imaš zraven pečico. Kako kontroliraš temperaturo v pečici da se ti pečenka ne zogleni na tako visokih temperaturah. Po koliko času kurjenja jo lahko uporabljaš in ali je v pečici konstantna temperatura?
Razmišljamo o tem da bi poleg kamina obvezno imeli tudi pečico, ker osebno veliko pečem in nam dišijo dobrote iz kmečkih peči. Ne želimo klasične krušne peči, ker nam pečnice ne ustrezajo, se mi zdijo kamini Tulikivi dobra alternativa ker se lepo skladajo tudi z modernim ambientom.
Imeli bi ga kot dogrevanje k talnemu gretju ob zimskih radostih. Ne vemo pa še, če bo računica zdržala.