PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Toplotna črpalka za ogrevanje sanitarne vode

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
(18.3.2020 ob 21:27)medo9 Napisal: @bohinc: ne vem, tako so mi nastavili na 55 stopinj. 
Lahko tudi spustim na 50....ampak glede na majhno porabo, niti ne vem, ce bi s tem kaj posebnega dosegel?

Vodni kamen se začne intenzivneje izločati pri temperaturah nad 50°C.
Kakšen otrok se lahko popari z vročo vodo, ko si umiva roke.
Lahko se brezplačno depiliraš pod tušem, ko npr. slučajno odpreš pipo s toplo vodo.
Ni pomembno koliko stane pomembno je, da mogoče za tisti nepotreben višek kWh moramo kuriti premog v TE ali vsi plačujemo dražjo elektriko
....
Vsaka °C višja temp. pomeni caa 3% slabši izkoristek. Če že ne iz naslova "šparanja" je dobro imeti nižjo temp. zaradi same življenjske dobe vseh komponent, saj nižja temp. pomeni nižji tlak v kondenzacijskem delu naprave. Nižji tlak, pa pomeni nižjo obremenitev materialov in posledično daljšo življenjsko dobo kompresorja in kondenzatorja.
Kakorkoli, več kot 45°C tople vode, za normalno funkcioniranje v hiši nihče ne potrebuje, če vzameš še nekaj rezerve zaradi histereze vklopa in pozicije tipala, bo v tvojem primeru, nastavitev 48°C verjetno več kot dovolj.
dobre teoretične rešitve so včasih v praksi neumne <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.klimasapo.si">http://www.klimasapo.si</a><!-- m -->
(19.3.2020 ob 10:02)bozgom Napisal: Ni pomembno koliko stane pomembno je, da mogoče za tisti nepotreben višek kWh moramo kuriti premog v TE ali vsi plačujemo dražjo elektriko
....
Saj imamo tvoje panele, zakaj bi kurili premog v TE?
Dražjo elektriko, podobno kot dražje gorivo, plačujemo zaradi davkov, ne zaradi proizvodne cene.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
(19.3.2020 ob 10:29)Fery Napisal:
(19.3.2020 ob 10:02)bozgom Napisal: Ni pomembno koliko stane pomembno je, da mogoče za tisti nepotreben višek kWh moramo kuriti premog v TE ali vsi plačujemo dražjo elektriko
....
Dražjo elektriko, podobno kot dražje gorivo, plačujemo zaradi davkov, ne zaradi proizvodne cene.

Delovanje trga je čisto preprosto- ob enaki ponudbi pomeni večje povpraševanje večjo ceno. Davki pa ceno še dodatno zvišujejo.
Iz panelov se proizvede omejena količina elektrike. Tudi JEK in HE proizvajajo omejeno količino elektrike. Ko so potrebe po energiji višje moramo kuriti več premoga.
@bohinc: Saj ti pravim, da se še spoznavam.
Že pri ‘tovarniških’ nastavitvah je majhna poraba...pozna se tudi manjša prostornina.
Zdaj bom še par dni pustil tako, da bo 14-dnevna bilanca.
Potem pa spustim temp. na 50, morda celo na 45? Pa najprej počakam, da še antilegionelni program zalaufa.

Glede aplikacije.
Analitika je bolj slikovna, niso ravno stevilke na voljo.
Sem že pozabil kako se slike tu nalagajo, drugače bi naredil par posnetkov.
Sicer pa je testna aplikacija vsem na voljo, če koga zanima, naj pove.

@sassapo: ok, spuščam na 48, samo prej grem se odčitat porabo.

Popariti se ne more nihce, ker traja nekaj casa, da pride topla voda iz kleti v pritlicje.

Poraba po 6 dneh: 13kwh.
Imam obcutek, da je dedietrich delal veliko več časa ‘na bojler’.
Žal se ne spomnim, kam sem dal zapiske.
Si mogoče tudi tam mel nastavitve (pre)visoko, vklop pomoči grelca (po nepotrebnem), npr. tudi (pre)pogosta antilegionela….?
Citat:Glede aplikacije.
Analitika je bolj slikovna, niso ravno stevilke na voljo.
Drži, poznam...; vendarle ob slikah grafov so tudi številke...
Včasih..., vsaj pr' nas, so rekli, da moraš tud slikce znat brat... 
Razumem, da se še spoznavaš.

Ne le z vidika porabe, je sassapo lepo zapisal ''posledice'' višje temp.

Sicer nekak logično, karikirano, drži za mnogo (pre)obremenjenih stvari....
 Nenazadnje tudi zdravje... trenutno nam odsvetujejo večja naprezanja, sploh če nekdo ni v kondiciji... in je podvržen virozam... Wink

Naj vam zdravje in ''stroji'' služijo čim dlje...!
(19.3.2020 ob 12:03)medo9 Napisal: Popariti se ne more nihce, ker traja nekaj casa, da pride topla voda iz kleti v pritlicje.

Si pa hraber, da si tako prpričan. Predstavljaj si- otrok odpre toplo vodo in si takoj omoči roke. Vzame milo in si namili roke. Voda še vedno teče. Pol pa hoče sprati  roke....
Bozgom, hvala za skrb, ampak ni otrok pri hisi; ko pride pride vnukinja pa je se premajhna, ne gre sama na stranisce.

Bohinc: nasel tudi stevilke, de jih da exportat v excel.
Mi pa ni tole zdaj ravno prioriteta. Nastavil sem si posiljanje alarmov po emailu, parkrat pogledam aplikacijo; mao prej sem se neke dodatne prikaze nasel.
Nastavljena temp.na 48, kot je sassapo svetoval....cez teden dni pogledam porabo in porocam, ce bo koga zanimalo.

Glede dedietrich.
Po pravici povedano, je nisem niti ‘pipnil’. Tisti mali display s komandami mi je bil zoprn, ker me nervira pritiskanje na gumbe in brskanje po dokumentaciji.
Antilegionelni program je bil na 3 tedne nastavljen; temperatura na 55, ostalih nastavitev ne poznam.
Opazil sem, da je poleti bilo vec kondenza, kot v zimskih mesecih...glede na porabo Kronotermove v teh 6 dneh, se  mi zdi, da je dedietrich veliko vec delal na elektriko (grelec).
In to velja za vseh 7 let. Poleti se je nabralo kaksnih 20 litrov kondenza v 7-10 dneh, pozimi sem praznil posodo mogoce ene 2x (od oktobra-do marca).
Temperatura v kleti pa tudi ob najhujsem mrazu zunaj ni sla pod 12,14.
Letosnjo zimo je pa okrog 20....

In ja, hvala enako - naj vsm zdravje sluzi, stroji pa tudi, saj bo serviser vedno tezje prisel, ce se bodo razmere se poslabsale...
medo9
in res mi je vsec tisti nadzor preko aplikacije, ceprav stane ‘web modul’ 212eur+ddv.
medo9 ali preveč bereš ali si neveden za 212€, ko si dal za modul bi imel plačano elektriko 17 mesecev brez upogleda na porabo preko WIFI.
200 l STČ Kronoterm porabi pri meni mesečno za cca 12€ elektrike in to se da ugotoviti z pametno utičnico za 30 €.
Strošek nakupa STČ za ogrevanje sanitarne vode 1500€ + WIFI modul 212€ je za tvojo porabo stran vržen denar!!!!
Ne bi se vklopil v tole debato ampak ob branju tvojih postov in kompliciranju sem se odločil za komentiranje tvojih idej.
NAJPREJ SI KUPIL STČ, KI TI JE RIKNILA, NATO SI KUPIL DRUGO KATERA STROŠEK OGREVANJA PRESEGA VSE MEJE!!!
Če bi kupil 150 l bojler za 220€ in mesečno plačeval elektriko za porabo 70€ si lahko izračunaš strošek ogrevanja sanitarne vode vsaj v 10 letih.
medo9
antilegionelni program spusti 1x, nato ga izklopi.Je bv, če nisi ravno ukc lj s kilometri vodov, ki so redko v uporabi.

Jaz imam 300l stč na 44C 365 dni na leto, nihče ne jambra da je voda premrzla.

Citat:Opazil sem, da je poleti bilo vec kondenza, kot v zimskih mesecih.
Višja kot je temperatura, več vode lahko zrak sprejme.
Poleti pri 30C cca 4x več kot pozimi pri 0C.
Peleti12: hvala za mnenje, kaj naj ti recem recem? En bojler mi je premalo, potreboval bi 3. Imel sem 2 in je bila poraba kar vidno manjsa, ko sem sel na STC. Pa se prostora je vec v kopalnicah.
WEB modula nisem kupil zaradi spremljanja porabe (ja, imam odstevalni stevec ze ves cas), pac pa zaradi poklicnega firbca, sem tudi sam softveras. Eni pac zapravljajo za kaj vem kaksne gadgete in hobbyje, jaz sem si pa privoscil ta web modul....in se ne spravljam na tiste, ki dajo za kolo 1000 ali vec eurov....
Tvoj bojler pravis, da bi pokuril,70eurov mesecno = 840 letno * 7 let = 5880.
Tvoj kronoterm porabi 12€ mesecno = 144 letno * 7 let = 1000 eurov....negiras samega sebe.
Moj izracun za dedietrich je bil okrog 40 eurov mesecnega prihranka v primerjavi z dvema bojlerjema (kot receno, rabil bi 3).  Kronoterm mi bo ocitno prihranil se vec....in ti se razburjas, ker sem si drznil kupiti web modul?
Decko Ajde, oladi  Tongue

Nick101: zdaj bom nastavil 48, kot mi je sassapo svetoval. Brez zamere, ampak on ima renome, kot strokovnjak. Tudi antilegionelnega programa zaenkrst ne bom spreminjal.
(19.3.2020 ob 11:02)bozgom Napisal:
(19.3.2020 ob 10:29)Fery Napisal:
....

Delovanje trga je čisto preprosto- ob enaki ponudbi pomeni večje povpraševanje večjo ceno. Davki pa ceno še dodatno zvišujejo.
Iz panelov se proizvede omejena količina elektrike. Tudi JEK in HE proizvajajo omejeno količino elektrike. Ko so potrebe po energiji višje moramo kuriti več premoga.

Bozgom, enkrat razglabljaš, kako ni smiselno dati na hišo debele izolacije (verjetno zato, ker je ti nisi dal), spet naslednjič pa težiš ljudem zaradi malenkost večje porabe STČ, ker bo treba skurit več premoga v TE.
Kakor ti zapaše v nekem trenutku, kenede?
Če bi peleti12 (&še kdo..) malo bolje bral, ko je še šlo za izbiro....bi vedela zakaj sem predlagal pogled, razmislek ( povečini 2 osebi, razen poletno jesenskih del, ko ima nekaj večjo porabo...) in branje teme o 100l STČ csamo001 https://www.podsvojostreho.net/forum/sho...?tid=44896
Mogoče ga zgolj pozovem (če slučajno prebira...) da po teh letih dopolni izkušnje...!
Mogoče celo kdo drugih ugotovi, da bi mu zadostila potrebe glede na vloženo/dobljeno. Ko sem jo ravno preletel, sem mel prav da ni bil tistega leta Kronotrem , kene peleti? Pač pa še TT(tehnika Wink ) Sej pr nas je še nekaj let več...; res vmes z novim komp. (nekje v 9 letu?ne vem točno), ampak za delovanje povečini 9 os. (zadnje dve leti 7stalnih)= preračunano v leta z nekom ki greje zgolj za 4-5 oseb karikirano to znese cca18let (delovanja).
Ravno tko bi vedel(i) zakaj WEB, brez pridige...
Kolo mam krepko čez ceno STČ... Sad pa uživam na njem...  Tongue Kaj pa kadilci?Škatla dve na dan ….spušijo STČ v luft (na letni ravni), pa verjetno vsi po vrsti nucajo svoj pot toplo vodo, četudi brez WEb Tongue -makar peletke !? Ampak, če jim paše jih ne linčam(o), občasno celo pomagam... Vendarle, če se primerja smotrnost ma tud peletek preveliko(drago) STČ, glede na csamov001 opis (vloženo/dobljeno)...tam nekje istega leta...? Idea Ko so bile burne debate ogrevalne TČ/peleti….
  In glej ga zlomka, ravno on pridiga ob izbiri 100, 200, 300...?

Citat:Poraba po 6 dneh: 13kwh.
 Seveda medo, poročaj ...
(20.3.2020 ob 00:52)Fantocci Napisal: Bozgom, enkrat razglabljaš, kako ni smiselno dati na hišo debele izolacije (verjetno zato, ker je ti nisi dal), spet naslednjič pa težiš ljudem zaradi malenkost večje porabe STČ, ker bo treba skurit več premoga v TE.
Kakor ti zapaše v nekem trenutku, kenede?

Kolikor se spomnim, sem glede izolacije govoril le v zvezi z "kako malo stane". Torej povsem isto, kot v tej temi. Po eni strani se na hiše popajo cm in cm izolacije, češ saj 1 cm stane le toliko in toliko. Pol pa ti isti kupijo največji krš od TČ z obrazložitvijo, da tistih nekaj kWh razlike v porabi elektrike stane samo toliko in toliko in se boljša TČ ne splača.
Da pa so na hišo dali toliko izolacije, da z njo nikoli ne bodo privarčevali vse energije, katera je bila potrebna za njeno izdelavo, montažo in reciklažo, da potem dnevno porabljajo več kWh energije, kot bi jo lahko, da... in s tem prispevajo h kurjenju premoga, emisijam prašnih delcev, emisijam CO2, klimatskim spremembam... pa ali ne vedo ali nočejo vedeti. Se pa hvalijo, kako EKo in varčni so Angry Angry Angry
Mejdun Bozgom, kaj bos potem sele znorel, ce ti povem, da jaz sploh nimam izolacije na stenah, ampak samo na strehi?
Samo okrogla 21cm bruna?
Pa kar velika bajta, 14x10m, z ogromnimi okni na juzni strani.
Z lonceno toplozracno pecjo, ki letos se 4m3 drv ne bo pokurila...v prejsnjih zimah pa 5-7m3.
Ob soncnih dnevih cez dan sploh ne kurim, zvecer porabim 4,5 polen, da se potem zjutraj obdrxi 21-22.

In zdajle imam vrata odprta/priprta na teraso, ker bi sicer bilo 25in vec stopinj v bivalnem prostoru. Sedim v krstkih rokavih zgoraj na galeriji in je 24.6.

@Bohinc: sem razmisljal, pa bi bilo 100 L premalo...poleti je prevec tusiranja, pa pranja kozarcev in steklenic; sicer imam v spodnji kuhinji tudi pomivalni stroj, ampak zena potem se vseeno ‘splakne in zdrgne’...ker menda je tko treba. Zato nisem hotel priti do situacije “pa sem ti rekla, da rabim vec”.... saj ves: happy wife, happy life.
Se teh 48 ne vem, ce ne bo pritozb, ce bo naletela na trenutek tik pred zagonom kompresorja, ko je voda 37...

In strinjam se glede bicikla (jaz ga sicer nimam) in kadilcev... vsak ima pac svoje veselje in mi ne pade na misel, da bi zato na kogarkoli krical.
Tudi sam Imam vec sportno-rekreativnih rekvizitov in ce malo pomislim - skoraj vsi so bili drazji od te STC....pa ne bom nasteval, kaj mi je glavni in v bistvu edini hobby  Tongue
1 ... 55 56 57 58 59 Pojdi na stran 
Iskanje po temi