25.4.2019 ob 21:46
45m2 stanovanje....90 euru...a to mate garsonjero na tč?
Citat:Jaz od očesa do palca vzamem dnevno povprečje 9c na kWh (energija, omrežje in DDV),Težko verjamem. Vem, da je pri meni cena elektrike dokaj neugodna, imam od meseca do meseca različno se pa tekom leta giblje med 0,17 in 0,24 €/kWh dejanske porabe. Plačilo vezano na dejansko porabo je od 40 do 50%, ostalo pa je fiksno glede na moč varovalk.
sisekmisek Napisal:45m2 stanovanje....90 euru...a to mate garsonjero na tč?dvosobno v tristanovanjski hiši. bolje na TČ kot na kotel na pelete, verjemi. pravzaprav je postalo zdaj trisobno, ker je kurilnica v polkleti velika 15m2. stanovanjska se je tako dvignila na 60 m2 ker je sedaj kurilnica prazna in se predeluje v dodatno spalnico z ensuit tuš-wcjem. nobel a? TČ je bila malo cenejša kot plinski priključek, kje je tu še kotel in dimnik.
Žerjavar Napisal:Enofazni priključek, 7 kW priključne moči, sem vzel približno, mogoče sem vsekal mimo. Za trifaznega plačaš še kar zraven. Potrošniki zgleda še vedno kupujejo drva po 45€ za prm ... Kilovatna ura toplote iz polen na 90% kotlu v okolici LJ je po 4 cente plus. Polena bukev so po 65€ ali več pripeljana na dom z vlažnostjo ki ni optimalna. Noben skoraj nima placa za dve leti drv v Ljubljani, vsi jih kurimo sproti. Niti nimamo vsi dnarja da bi enkrat kupili drv za dve leti, da bi vsaj drugo leto suhe kurili.Citat:Jaz od očesa do palca vzamem dnevno povprečje 9c na kWh (energija, omrežje in DDV),Težko verjamem. Vem, da je pri meni cena elektrike dokaj neugodna, imam od meseca do meseca različno se pa tekom leta giblje med 0,17 in 0,24 €/kWh dejanske porabe. Plačilo vezano na dejansko porabo je od 40 do 50%, ostalo pa je fiksno glede na moč varovalk.
Zveza potrošnikov je objavila, da je za 1 kWh toplote treba plačati 0,026 € za drva (izk.kotla 90%) ali 0,065 € za elektriko preko TČ ali 0,16 € za električni grelec (radiator, spirala, ….).
Citat:Če vzamemo zgolj variabilne postavke na računu (kar je po mojem pravilen izračun, ko preračunavamo, koliko nas bo vsak dodaten kWh za ogrevanje stal), potem je NT med 8 in 9 centov,To bi šlo le v primeru, če bo ob vklopu TČ avtomatsko izklopil vse druge večje potrošnike. Prav gotovo tega nimaš, zato rabiš zaradi TČ močnejše glavne varovalke = večji fiksni del stroška.
Citat:V eni sapi praviš da plačaš tudi 24 c kilovatno uro, potrošniki pa se grejejo na špiralo za 16? Nekaj ne štima, na špirali ja ne more bit toplota cenej kot elektrika s katero je proizvedenaImaš prav. Sem pa povedal, da je 24 €c včasih moja cena, ker imam nesorazmerno majhno potrošnjo glede na priklopno varovalko. ZPS je prav gotovo za izračun cene toplote jemala neko povprečno ceno in kvaliteto energenta.
Citat:Žerjavar, odjemna moč TČ je precej majhna glede na ostale porabnike (indukcija, PS, POS, infra, likalnik, sesalc) in tudi če ne bi imeli TČ, priključne moči ne bi nižali!Sama moč TČ je že relativno nizka, to pa ne velja za dodatne grelce. In pri marsikateri TČ se grelci začno vklapljati že pri temperaturah okrog 0°C, kar pomeni praktično vso kurilno sezono. Večkrat kot se vklopijo grelci večja je verjetnost, da bodo skupaj na polno delovala TČ+grelci+pečica+... in pride do puuuuf pri glavni varovalki.
Energetik81 Napisal:odjemna moč TČ je precej majhna glede na ostale porabnike (indukcija, PS, POS, infra, likalnik, sesalc) in tudi če ne bi imeli TČ, priključne moči ne bi nižali!Imaš prav, ker verjamemo, da ima projektant prav, ko je za PGD določil el.priključek. Jaz pa vem, da ti TČ lahko vleče tudi nad 3 KW. Za to vrednost bi lahko znižal varovalke ali pa avtomatsko izklapljal recimo pralni stroj. Če pa ti vse deluje, pa pomeni, da je v priključni moči všteta tudi TČ in je sorazmeren delež fiksnih stroškov prišteti TČ.
Citat:Sama moč TČ je že relativno nizka, to pa ne velja za dodatne grelce. In pri marsikateri TČ se grelci začno vklapljati že pri temperaturah okrog 0°C, kar pomeni praktično vso kurilno sezono.Ko delujejo grelci pa je treba računati toploto z vsaj 10 €c/kWh.
Žerjavar Napisal:Bodite objektivni! Vem, da bi nekateri radi uporabili vse mogoče argumente, da znižajo strošek TČ. So bili tudi taki, ki trdijo, da je ceneje kot kuriti z drvami.Če primerjaš TČ na talnem s SCOP=3 in kurjenje s kupljenimi drvmi na stari peči brez zalogovnika, to kar drži.
Žerjavar Napisal:Bodite objektivni! Vem, da bi nekateri radi uporabili vse mogoče argumente, da znižajo strošek TČ. So bili tudi taki, ki trdijo, da je ceneje kot kuriti z drvami.Če pogledaš primerjavo cen energentov: [url]httpunichr("58")//www2unichr("46")arnesunichr("46")si/~mlicen3/html/cene_energentovunichr("46")html[/url]