PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Toplotna črpalka da ali ne #2

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
45m2 stanovanje....90 euru...a to mate garsonjero na tč?
Citat:Jaz od očesa do palca vzamem dnevno povprečje 9c na kWh (energija, omrežje in DDV),
Težko verjamem. Vem, da je pri meni cena elektrike dokaj neugodna, imam od meseca do meseca različno se pa tekom leta giblje med 0,17 in 0,24 €/kWh dejanske porabe. Plačilo vezano na dejansko porabo je od 40 do 50%, ostalo pa je fiksno glede na moč varovalk.

Zveza potrošnikov je objavila, da je za 1 kWh toplote treba plačati 0,026 € za drva (izk.kotla 90%) ali 0,065 € za elektriko preko TČ ali 0,16 € za električni grelec (radiator, spirala, ….).
Nimam časa - sem v penziji!
sisekmisek Napisal:45m2 stanovanje....90 euru...a to mate garsonjero na tč?
dvosobno v tristanovanjski hiši. bolje na TČ kot na kotel na pelete, verjemi. pravzaprav je postalo zdaj trisobno, ker je kurilnica v polkleti velika 15m2. stanovanjska se je tako dvignila na 60 m2 ker je sedaj kurilnica prazna in se predeluje v dodatno spalnico z ensuit tuš-wcjem. nobel a? TČ je bila malo cenejša kot plinski priključek, kje je tu še kotel in dimnik.
Žerjavar Napisal:
Citat:Jaz od očesa do palca vzamem dnevno povprečje 9c na kWh (energija, omrežje in DDV),
Težko verjamem. Vem, da je pri meni cena elektrike dokaj neugodna, imam od meseca do meseca različno se pa tekom leta giblje med 0,17 in 0,24 €/kWh dejanske porabe. Plačilo vezano na dejansko porabo je od 40 do 50%, ostalo pa je fiksno glede na moč varovalk.

Zveza potrošnikov je objavila, da je za 1 kWh toplote treba plačati 0,026 € za drva (izk.kotla 90%) ali 0,065 € za elektriko preko TČ ali 0,16 € za električni grelec (radiator, spirala, ….).
Enofazni priključek, 7 kW priključne moči, sem vzel približno, mogoče sem vsekal mimo. Za trifaznega plačaš še kar zraven. Potrošniki zgleda še vedno kupujejo drva po 45€ za prm ... Kilovatna ura toplote iz polen na 90% kotlu v okolici LJ je po 4 cente plus. Polena bukev so po 65€ ali več pripeljana na dom z vlažnostjo ki ni optimalna. Noben skoraj nima placa za dve leti drv v Ljubljani, vsi jih kurimo sproti. Niti nimamo vsi dnarja da bi enkrat kupili drv za dve leti, da bi vsaj drugo leto suhe kurili.

V eni sapi praviš da plačaš tudi 24 c kilovatno uro, potrošniki pa se grejejo na špiralo za 16? Nekaj ne štima, na špirali ja ne more bit toplota cenej kot elektrika s katero je proizvedena?
Če vzamemo zgolj variabilne postavke na računu (kar je po mojem pravilen izračun, ko preračunavamo, koliko nas bo vsak dodaten kWh za ogrevanje stal), potem je NT med 8 in 9 centov, VT pa 13 do 14 centov. Ob predpostavki NT:VT 50:50 je kWh štroma okoli 11 centov. Tako sem jaz računal pred kakšnim mesecem glede na moj račun za elektriko.

ZPS najbrž izhaja iz vzorčnega računa gospodinjstva, kjer zajamejo čisto vse postavke na računu, torej tudi tiste, ki niso povezane s porabo, in jih potem delijo s porabljenimi kWh, ni pa to gospodinjstvo, ki bi se direktno ali indirektno (TČ) ogrevalo na elektriko - manjša variabilna poraba in večji fiksni del, posledično pa pride ven relativno visoka cena na kWh. Kar pa je, če računamo zgolj strošek elektrike za ogrevanje (ob predpostavki, da elektriko v vsakem primeru imaš v hiši in ob predpostavki, da ni potrebno povečati priključne moči zaradi ogrevanja), po mojem mnenju nepravilne pristop.
Citat:Če vzamemo zgolj variabilne postavke na računu (kar je po mojem pravilen izračun, ko preračunavamo, koliko nas bo vsak dodaten kWh za ogrevanje stal), potem je NT med 8 in 9 centov,
To bi šlo le v primeru, če bo ob vklopu TČ avtomatsko izklopil vse druge večje potrošnike. Prav gotovo tega nimaš, zato rabiš zaradi TČ močnejše glavne varovalke = večji fiksni del stroška.
Citat:V eni sapi praviš da plačaš tudi 24 c kilovatno uro, potrošniki pa se grejejo na špiralo za 16? Nekaj ne štima, na špirali ja ne more bit toplota cenej kot elektrika s katero je proizvedena
Imaš prav. Sem pa povedal, da je 24 €c včasih moja cena, ker imam nesorazmerno majhno potrošnjo glede na priklopno varovalko. ZPS je prav gotovo za izračun cene toplote jemala neko povprečno ceno in kvaliteto energenta.
Smo že ne veliko predebatirali, da se pri izračunu cene EE za TČ ne vleče notri fiksnih postavk, ker je to narobe. Fiksne postavke plača VSAK, ki ima nepremičnino.
In cena pri nas, ki smo na raznih akcijah je trenutno nekje 10-11c/kWh ob predpostavki 50/50.
Žerjavar, odjemna moč TČ je precej majhna glede na ostale porabnike (indukcija, PS, POS, infra, likalnik, sesalc) in tudi če ne bi imeli TČ, priključne moči ne bi nižali!
Citat:Žerjavar, odjemna moč TČ je precej majhna glede na ostale porabnike (indukcija, PS, POS, infra, likalnik, sesalc) in tudi če ne bi imeli TČ, priključne moči ne bi nižali!
Sama moč TČ je že relativno nizka, to pa ne velja za dodatne grelce. In pri marsikateri TČ se grelci začno vklapljati že pri temperaturah okrog 0°C, kar pomeni praktično vso kurilno sezono. Večkrat kot se vklopijo grelci večja je verjetnost, da bodo skupaj na polno delovala TČ+grelci+pečica+... in pride do puuuuf pri glavni varovalki.
Jasno, če greš dimenzionirat "po nemško", potem moraš upoštevati dodatno obremenitev gl. varovalk in prišteti k ceni dodatne fiksne stroške za priklop npr. 3x25 namesto 3x16. Ampak ne kar celotnih fiksnih stroškov, samo dodatne.
Za tiste pa, ki imamo grelce trajno izklopljene oz. kateri jih sploh nimajo vgrajenih, pa je to nesmiselno, npr. največja moč mojega kompresorja je manjša od 1 plate na indukciji.
Energetik81 Napisal:odjemna moč TČ je precej majhna glede na ostale porabnike (indukcija, PS, POS, infra, likalnik, sesalc) in tudi če ne bi imeli TČ, priključne moči ne bi nižali!
Imaš prav, ker verjamemo, da ima projektant prav, ko je za PGD določil el.priključek. Jaz pa vem, da ti TČ lahko vleče tudi nad 3 KW. Za to vrednost bi lahko znižal varovalke ali pa avtomatsko izklapljal recimo pralni stroj. Če pa ti vse deluje, pa pomeni, da je v priključni moči všteta tudi TČ in je sorazmeren delež fiksnih stroškov prišteti TČ.
Citat:Sama moč TČ je že relativno nizka, to pa ne velja za dodatne grelce. In pri marsikateri TČ se grelci začno vklapljati že pri temperaturah okrog 0°C, kar pomeni praktično vso kurilno sezono.
Ko delujejo grelci pa je treba računati toploto z vsaj 10 €c/kWh.

Bodite objektivni! Vem, da bi nekateri radi uporabili vse mogoče argumente, da znižajo strošek TČ. So bili tudi taki, ki trdijo, da je ceneje kot kuriti z drvami.
Dajmo čisto konkretno, recimo da imaš prej priključek ravno prav dimenzioniran na 3x20A (3x16 ali 1x35 je brez veze, ker je cena ista). Nabaviš TČ in moraš iz razloga dodatnih grelcev povečati priključno moč na 3x25A. Na leto pride cca. 60€ večji fiksni strošek.
Poraba TČ v povprečni NEH je denimo 4MWh. Če si trenutno v kakšni akciji, je izključno variabilna cena 10c/kWh. Če upoštevaš še 60€, ki jih plačuješ ravno zaradi TČ, je to 460€/4MWh = 11,5c/kWh.

Ampak dvomim, da je veliko takih, ki so imeli pred nabavo TČ tako na nož dimenzioniran priklop, da so zaradi tega morali povečati priključno moč.

Žerjavar Napisal:Bodite objektivni! Vem, da bi nekateri radi uporabili vse mogoče argumente, da znižajo strošek TČ. So bili tudi taki, ki trdijo, da je ceneje kot kuriti z drvami.
Če primerjaš TČ na talnem s SCOP=3 in kurjenje s kupljenimi drvmi na stari peči brez zalogovnika, to kar drži.
Če pa TČ na neizolirani bajti z radiatorji vs. uplinjak z zalogovnikom, potem ne.
Žerjavar Napisal:Bodite objektivni! Vem, da bi nekateri radi uporabili vse mogoče argumente, da znižajo strošek TČ. So bili tudi taki, ki trdijo, da je ceneje kot kuriti z drvami.
Če pogledaš primerjavo cen energentov: [url]httpunichr("58")//www2unichr("46")arnesunichr("46")si/~mlicen3/html/cene_energentovunichr("46")html[/url]
Potem vidiš, da te ogrevanje z drvmi ob 90% izkoristku pride 3 €c/kWh. Pri 65% izkoristku to naraste na 4,15 €c/kWh. Elektrika te pa ob porabi 50% VT pride 11 €c/kWh. 11/3=3,67. Torej je pri vsaki TČ s SCOP večjim od te cifre ogrevanje z drvmi dražje. Tak SCOP pa dosegajo že veliko modernih TČ zrak/voda na talnem ogrevanju in praktično vse TČ zemlja/voda/voda. Celo na radiatorjih se lahko najnovejše TČ zrak/voda zelo približajo temu SCOP. Če pa ti kotel na drva ne deluje optimalno (nastavitve, obloge, bolj vlažna drva...) pa izkoristek kar hitro ni več 90%
Kurjenje z drvmi je opcija, če imaš lasten gozd ali lahko dobiš drva praktično zastonj ali pač zato, ker pač imaš sistem na drva zamenjati pa nočeš/ne moreš. Da pa je to ceneje od ogrevanja s TČ pa ne drži vedno.
Kok čm pa jest izračunat, ker mi je ta teden nekdo gratis drva skipal zraven drvarnice?
Ura zlaganja bom računal ... hmmm, po 100 evrov?
Da se mi jih splača zložiti noter. Ker zastonj jih ne bom zlagal. Moram imeti filing, da sem kaj zaslužil.
Koliko konjev rabiš, da premakneš enega osla!!??
[Slika: 18-09-2024-14-01-01.jpg]  Verjeli ali ne, 570 ni dovolj!!!!
Stvar je povsem preprosta. Daj oglas npr. na Bolho, da nekomu plačaš prevoz in npr. xx€/uro za nalaganje, če ti odpelje drva izpred drvarnice. Počakaš da te nekdo pokliče in ti pove cene pol pa sam zmečeš drva v drvarnico in si rečeš, da si zaslužil za znesek prevoza in xx€ za vsako uro dela. :mrgreen: :mrgreen:
ja žerjavar, je res. ampak sem napisal, ceno elektrike sem določil "od oka". in od oka sem se tudi zmotil. pogrešek sicer ni velik, je pa vseeno. vendar so pri nas tudi polena draga. polena nimajo praktično skoraj enotne cene kot EE, tudi njihova "omrežnina" niha.
1 ... 3 4 5 6 7 ... 10 Pojdi na stran 
Iskanje po temi