PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Svarilo pred delilniki toplote

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Če sem prav razumel delilniki štejejo, ko ima radiator več kot 30 stopinj. S prisilnim kroženjem zraka bi verjetno prišel na več kot 20 stopinj v bloku s temperaturo radiatorja manj kot 30 stopinj... ali pač? Se kdo javi, da probamo? Smile
Moram priznati, da po vsem napisanem (da ne odgovarjam neposredno dvema), ne razumem potem kako vlogo naj bi imel računalnik, klima ipd, na nepravično štetje teh delilnikov. Tudi če sam delilnik ne pozna temperature zraka v prostoru, ga termostatska glava pač ne bo sprožila ogrevanja radiatorja, če npr. računalnik segreje sobo na dodatnih 5 stopinj. Oziroma, katerokoli drugo grelno telo? Zakaj potem vsi omenjajo kalorifere in druge, zunanje vire enote, kot "problematične"?

Kar mene žuli je predvsem to, da imam v eni sobi 2 računalnika, ki sta praktično skozi prižgana (torej, segrejeta samo sobo abnormalno, če komu ni čisto jasno Smile ). Torej, kot je nekdo omenjal kalorifer. Kaj naj zdaj, s tem delilnikom, ki nam ga bodo počasi montirali? Bom plačeval ogrevanje računalnikov? Kako se temu izogniti - da ne plačujem višjega deleža, kot dejansko nastane?
Ko ti bodo montirali delilnik, jih vnaprej opozori, da mora biti v sredini radiatorja. Na priobčeni fotki se lepo vidi, da je nekaj višje.

V prostoru z računalniki boš imel radiator delno zaprt, tako da bo hitrost pretoka vode bistveno manjša, se bo na svoji časovno daljši poti bolj ohladila - temu ustrezno bo temperatura radiatorja v sredini nižja, kot je temperatura vtekajoče vode. Če bi imel delilnik ob vtoku, bi ti enako štel za odprt ali priprt ventil.
Nimam časa - sem v penziji!
Posledično bo delilnik manj štel in to bi bilo tudi meni logično.
Perpetum mobile za toplarno. Pravičen je lahko le kalorimeter, ki na podlagi pretoka in dt-ja izračuna porabljeno energijo! Vse ostalo je............
Me prav zanima kdo si je to skropucalo izmislil. Jaz menim, da je sistem po kvadraturi in generalnem kalorimetru v bloku veliko pravičnejši. Vsa ostala prizadevanja so nepravična, saj je zelo težko obračunati kaj je tisti v sredini pridobil in tisti okrog njega izgubili, ko so njega greli.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
telmos Napisal:Perpetum mobile za toplarno. Pravičen je lahko le kalorimeter, ki na podlagi pretoka in dt-ja izračuna porabljeno energijo! Vse ostalo je............
Me prav zanima kdo si je to skropucalo izmislil. Jaz menim, da je sistem po kvadraturi in generalnem kalorimetru v bloku veliko pravičnejši. Vsa ostala prizadevanja so nepravična, saj je zelo težko obračunati kaj je tisti v sredini pridobil in tisti okrog njega izgubili, ko so njega greli.

:roll: Bravo MOJSTER! :wink:

Se strinjam. Simpl - je ta-naratabolši. :wink:

Še korak naprej k "pravičnemu" obračunavanju in delitvi, pa bi bila lahko določitev in nastavitev neke max. temperature ogrevanja v takih objektih.

Recimo, da so vsi termostatski ventili na ogrevalih "naštelani" in "zaplombirani" na 22 stopinj Celzijevih! :mrgreen:

Že res, da smo eni raje v bolj hladnem, drugi pa v bolj toplem. Ampak gre za neko osnovno ogrevanje bivalnih prostorov in tu je mislim da za vse dovolj 22 stopinj.

Kdor hoče ali želi več - ni problem. Obstajajo naprave in sistemi za dodatno ogrevanje.

Na ta način in z centralnim kalorimetrom, kot si omenil, je potem ključ površine stanovanja in sorazmerni del skupnih prostorov popolnoma dovolj. Formula je jasna in enostavna - brez vseh faktorjev in kvazi odbitkov za kaj vem kaj.

Posledično bi bili lastniki še kako zainteresirani za vzdrževanje svojih objektov. Veliko bolj bi jih zanimala energetska učinkovitost njihovega objekta. Veliko bolj bi razmišljali o tem, da bi bilo pa vseeno morda smiselno na fasado ( starejši objekti so brez termo izolacije zunanje lupine ) dati 10 ali 15cm izolacije in zamenjati stara okna z energetsko ustreznejšimi.

Tako pa se sedaj z temi delilniki ukvarjajo sami s seboj in s sosedi, spet imajo kost za glodanje, kdo komu greje in kdo komu kaj plača.
Citat:Jaz menim, da je sistem po kvadraturi in generalnem kalorimetru v bloku veliko pravičnejši.
Kakor za koga.

- Vesela družba gre v restavracijo na dogovorjeno srečanje, vsak naroči zase najljubšo jed, pijejo iz skupne steklenice in nazadnje vsi enako plačajo. OK
- V restavraciji se nahaja določeno število ljudi, ki naročajo jedi po lastnem okusu ... Vsak hoče plačati to kar je potrošil, Ni govora o kakem povprečku!

Kje se kdo najde?
Žerjavar Napisal:
Citat:Jaz menim, da je sistem po kvadraturi in generalnem kalorimetru v bloku veliko pravičnejši.
Kakor za koga.

- Vesela družba gre v restavracijo na dogovorjeno srečanje, vsak naroči zase najljubšo jed, pijejo iz skupne steklenice in nazadnje vsi enako plačajo. OK
- V restavraciji se nahaja določeno število ljudi, ki naročajo jedi po lastnem okusu ... Vsak hoče plačati to kar je potrošil, Ni govora o kakem povprečku!

Kje se kdo najde?

Popolnoma zgrešena primerjava! Blok je blok in na žalost nimajo vsi istih pogojev. Tisti v sredini bi potemtakem ne plačali nič, ker jih vsi okrog grejejo.
Tisti, ki tako razmišljajo kot ti, niso zreli za stanovalca bloka. Zato jih pa tepejo taka skropucala, ki ne služijo drugemu, kot ustvarjanju dobička toplarni.
<!-- w --><a class="postlink" href="http://www.telmos.si">www.telmos.si</a><!-- w --> - enostavne rešitve so vedno najboljše!
Torej delimo račun skupnega ogrevanja - to ogrevanje gre naprej po ceveh v obliki tople vode. Toliko 'vode' kot si porabil, toliko plačaš. pretok uravnava termostatska glava, termostat ali nekaj tretjega... Za merjenje potrebuješ en navaden števec pretoka.

Vse ostalo - od strani neba, do zgornjih ali spodnjih sosedov - pa NIMA POPOLNOMA NOBENE VEZE z dobavljeno toploto iz centralnega sistema, ampak vpliva (no ja, bi moralo) zgolj in samo na tržno vrednost stanovanja.

Ker imamo tudi bloke brez centralnega ogrevanja in tam kdo komu krije elektriko za ogrevanje zgornjega soseda?!?! Meni ne. Bom zgornjemu sosedu izstavil 10€ na mesec v ogrevalni sezoni... :twisted:
211 konjev sreče v ovinkih...
[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/P/Cm/2bVKGTTq/1/r53superchargedunichr("46")jpg[/img]
JOHN COOPER WORKS evolucija
Citat:Tisti, ki tako razmišljajo kot ti, niso zreli za stanovalca bloka
Hvala za pohvalo! Ali sem kje rekel, kakšno je moje prepričanje o delitvi stroškov kurjave? Sem dal nasvete o možnosti merjenja porabe - tako je bilo tudi vprašanje. Sem povedal, da so eni takega, drugi drugačnega mnenja.

Nekateri pa izrazito izpostavljajo svoje mnenje o delitvi stroškov, s samo enostranskimi argumenti.
- Tudi tisti v sredini imajo zunanje zidove in okna, imajo toplotne izgube. Če načrtno znižajo temperaturo prostorov napram sosedom, bodo res profitirali, ker predelne stene med stanovanji niso ne vem kako toplotno izolativne. Ima pa vsak, ki nebi rad ogreval sosedovega stanovanja, možnost izolirati predelno steno na svoji strani. Res bo to izolacija na topli strani, glede na majhne temperaturne razlike je verjetnost kondenza zelo majhna.
- Ni za zanemariti dejstva, da je tlorisno in po legi enako stanovanje v pritličju ali zadnji etaži cenejše za nakup od ostalih. Ta razlika je tudi zaradi večjih stroškov ogrevanja.
papez46 Napisal:Recimo, da so vsi termostatski ventili na ogrevalih "naštelani" in "zaplombirani" na 22 stopinj Celzijevih! :mrgreen:

Ti bi rad polovico ljudi zmrznil. "Pozimi je sneg in je mraz" je ponavadi odgovor na to, da imamo v pisarni 28 stopinj.
Telmos, to je bila popolnoma umestna primerjava! Če ljudje vedo vnaprej, da bodo plačali vsi enak delež od skupnega računa, ne glede na to, koliko so pojedli, se bistveno drugače obnašajo - seveda, če je denar dobrina, s katero varčujejo. Ne poznaš takih ljudi, nisi bil v taki situaciji? Poteem ne veš dosti o svetu.
Varčujemo tudi z denarjem, ki ga plačamo zaa ogrevanje. Nihče ni "zrel" za življenje v bloku - smo samo bolj ali manj sprijaznjeni s tem. Kako se obnašamo do dobrin, ki so skupne, so že zdavnaj raziskali sociologi, in na tem področju ljudje nismo neke perle.

Nekateri bloki so pač tako grajeni, da direktno merjenje dobavljene toplote v stanovanje
ni možno. In dokler je merilo le površina stanovanja, ni nobenega stimulansa, da bi s toploto varčevali. Zato imajo ljudje pozimi odprta okna (primer mojih prijateljev v Fužinah, pri katerih me vedno zebe, ker imajo cel dan in celo noč celo zimo odprto okno - zato pa tembolj kurijo radiatorji v drugih sobah), nimajo potrebe po zamenjavi oken, in zato se v bloku ne da dogovoriti o izolaciji fasade in drugih načinih za zmanjšanje stroškov ogrevanja. Na sestankih HS pa vsi tulijo samo to, kako so stroški preveliki.
mucek4 Napisal:
papez46 Napisal:Recimo, da so vsi termostatski ventili na ogrevalih "naštelani" in "zaplombirani" na 22 stopinj Celzijevih! :mrgreen:

Ti bi rad polovico ljudi zmrznil. "Pozimi je sneg in je mraz" je ponavadi odgovor na to, da imamo v pisarni 28 stopinj.

:lol: :lol: :lol: Tale je odlična - za dobro jutro!

Ne ne bi "zamrzoval ljudi" - sploh ne.

Gre za enostavno logiko.
Vem, da vsak lastnik stanovanja v bloku gleda predvsem sebe in svoje stanovanje na neki točki v celoti.
Vendar.........
Večstanovanjski objekt - blok, moramo vedno gledati kot celoto. Vsi lastniki. Ključ za delitev stroškov je vedno % lastnine - običajno je baza površina stanovanja.
Po tem ključu se delijo stroški ob - recimo zamenjavi strehe. Po logiki variant pri ogrevanju, bi oni v pritličju lahko plačal 0,0 za streho - saj predno bo iz 11 štuka njemu zamakalo ...... :mrgreen:
Enako je pri fasadi. Neko stanovanje - če je sredinsko - ima nesorazmerno manj fasade, kot pa kakšno končno. Ampak pri stroških obnove se upošteva enak ključ.
Prav zaradi tega sem "butnil" temperaturo 22 stopinj za vse.
To je osnovno ogrevanje prostorov. Za to dobavljeno energijo se plača XY € po ključu površine stanovanja + % za skupne prostore hodnikov in stopnišč.
Pika konec.
Tako vsak ve kaj je dobil in koliko je za to plačal. In to je bistvena razlika med delilniki toplote - kjer se očitno ne ve kdo je kaj in koliko česa porabil.
Samo to!

Za dvig temperature iz 22 na 25 ali celo 28 stopinj, pa naj si vsak posameznik omisli grelna telesa - recimo na el. energijo.

8) Lahko mi verjameš, da bodo marsikateri "modeli", ki sedaj pri 28 stopinjah v stanovanju raje odpirajo okna in ogrevajo VESOLJE, zelo hitro prišlui do sklepa, da je 22 stopinj popolnoma dovolj.
Zakaj?
Ker jim bo račun za porabljeno elektriko - potrebno za dogrevanje iz 22 na 28 stopinj - jasno pokazal koliko tak temperaturni režim stane.

In še en razlog je za sistem 22 stopinj za vse. Če imajo vsi cca enako temperirana stanovanja - potem odpade argumentacija, ali prepiranje - koliko energije se pretaka skozi predelne stene, strope in jaške.

In šele ob takem režimu, bi se pokazalo - v kolikor se toplotno izolira zunanji plašč - koliko manjši bi bili stroški za ogrevanje enakega objekta pred in po izvedbi izolacije.

Na način, kot je opisan zgoraj, pa kar koli naredijo - nikoli ne vedo kaj je in kaj ni.
Žerjavar, ideja je zanimiva, ima pa luknjo, če dovoliš.
Termostat bo uravnaval dotok tople vode v radiator, tako da bo T prostora vedno 22 st. Nekaterim bo prevroče in bodo odpirali okna - posledično bo radiator bolj grel, ker se bo zrak v prostoru hitreje ohlajal. Je to pravično do ostalih v bloku? Najbrž ne.
Podobno velja za tiste, ki se bodo dogrevali s svojimi pečmi - recimo pečica, likalnik, kalorifer. Radiator v teh prostorih se bo prej "izklopil", kar pomeni, da ti stanovalci ne bodo porabili za enako T enako toplote iz "skupnega žaklja", saj jo bodo sami direktno plačali (prek računa za elektriko)
Citat: ideja je zanimiva, ima pa luknjo, če dovoliš.
Nisi povedala, katera ideja in v katerem sistemu plačevanja je luknja.

Če se plačuje po porabi, sta tvoja dva primera ustrezno zajeta. Če je odprto okno, mora radiator dovajati v prostor več toplote, njegova površina je bolj vroča, našteje več enot, plačaš več. Drugič ne boš imel odprtega okna, razen če te denarnica tišči.
Če likaš, ... dovajaš v prostor toploto, ki jo posebej plačaš. V prostor je potrebno dovajati manj toplote, temperatura radiatorja se zniža, našteje manj enot, plačaš manj
1 ... 3 4 5 6 7 ... 42 Pojdi na stran 
Iskanje po temi