PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Obzidava kotnega kaminskega vložka

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zelo lep kamin [emoji106]
Idilično, trud poplačan.
Super je.
Kako si rešil statično tisti kot?
Nič posebnega. Namesto stirobetona (izolacija pod estrihom namesto stiroporja) sem v tisti kot dal stirodur, na to estrih. Statik mi je rekel, da ne rabim dodatno jačati..
Vprašanje glede grenaisol plošč.

Niso plošče namenjene izolaciji, oziroma če vprašam drugače, zadeva akumulira kaj toplote, da je po prenehanju kurjenja zadeva še nekaj ur topla?
Tako je, to so izolacijske plošče. Tudi po daljšem kurjenju je zunanjost kamina hladna. Toplota izstopa samo skozi zgornjo odprtino (in steklo kamina, jasno). Toplota se ne akumulira nikjer. Ko ogenj ugasne, je to bolj ali manj to. No, kar nekaj časa še tli žerjavica, ampak to je drugo..
Lepo si skončal projekt. Lahko malo skupaj vržeš številke stroška tvoje izvedbe v lastni režiji, frend ima željo postaviti takšen kamin in ne ve koliko bo na koncu približen seštevek.
Kaminski vložek - 3500 eur. (jaz sem ga s popustom dobil za 2400)
Grenaisol plošče z lepilno pasto, mrežico in termo lepilom - 200 eur
Dekorativna opeka in keramika - cca 150 eur
Dimnik (montažni) - cca 1500 eur

Ni poceni ta hec. Če bi najel izvajalca, bi mi za obzidavo s ploščami vzel kakega tisočaka, potem pa še mojstra za obzidavo z opeko (česar se večina keramičarkev ne želi lotiti), ki bi tudi vzel nekaj stotakov. Sam si s takim kaminom in če rabiš dimnik takoj na 5k, če ne delaš nič sam, pa po mojem tudi na 7-8k...
hvala za info. Če se odloči mu kar link te teme pošljem :mrgreen: .
donCORLEONE Napisal:Nič posebnega. Namesto stirobetona (izolacija pod estrihom namesto stiroporja) sem v tisti kot dal stirodur, na to estrih. Statik mi je rekel, da ne rabim dodatno jačati..

V bistvu me je zanimalo glede statike obloge - preklada oz. karkoli si uporabil nad kotom kamina. Tudi te Grenaisol plošče niso ravno lahke.
Si betoniral preklado, jo mogoče kam vpel?
Aja, to misliš. Tudi nič. Kaminski vložek ima zavihka na vsaki strani, kamor se plošči malo naslonita. Ko pa plošče med sabo privijačiš, so dejansko zelo stabilne. Poleg tega jih potem se učvrstiš z mrežico in lepilom. Če bi želel nad kaminom polico, kar sem sprva planiral, bi pa moral rešit zadevo s preklado ali kako navojno palico iz stropa..
Pozdravljeni,

Tudi sam bom obzidal kotni kaminski vložek. Prilagam sliko moje ideje.

[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/1Q/uo/4phCich6/1/kamin2unichr("46")jpg[/img]

Če je komu za razpravo pomembno, dimnik se nahaja med vložkom in drvmi.
Cel kamin bo segal do stropa (knauf zaključka poševne stene) in ne bo puščen nižje, kot mogoče izpade iz slike.
Kaminski vložek je Kratki Zibi, dvostranski, teža 157kg. Kurjenje bi bilo priložnostno. Šamot oz. akumulacijski material še ne vem, če bi vključil, v tem trenutku se mi še ni potrebno odločiti.

Najprej bi še enkrat vprašal za mnenje glede tega zgornjega robčka - je OK, da se naslanja ali ne? Po logiki bi zaradi raztezkov raje pustil 5mm lufta zgoraj in ob straneh. Se pa potem pojavi vprašanje statike. Kamin bo v mansardi ampak načeloma bi tisti kot lahko sidral v špirovec. Pomislil pa sem tudi na raztezek tega sidra, ker bi se nahajalo na relativno visokih temperaturah. Obstaja kaka bullet proof alternativa, da se zagotovo izognem pokanju?
Nekako moram statično rešiti tudi prekinitev pri obeh zračnikih - razmišljam o kovinskih nosilcih z notranje strani, na katere bi bile privijačene Grenaisol plošče.

Prosim za komentar moje izvedbe, kaj bi naredili drugače/bolje:
V spodnjem delu do "plošče" oz. nivoja kurišča bi pozidal s ceglom ali siporexom. Direktno pod vrati vložka, kjer je zračnik, bi zaprl s knaufom ali Grenaisol ploščami. Statika na tem delu bi bila rešena z manjšim stebričkom nekje v kotu, da lahko kdaj, če je potrebno, ta del odstranim in dostopam do zadnje strani kamina.

Plošča, ki je na sliki označena kot siv kamen, bi bila betonska, debeline 10cm. Na koncu bi bila obdelana z microtopping - izgled betona/svetlega kamna. Tukaj imam en pomislek stika z vložkom - če je to mogoče kako lepo zaključit. Tudi stik microtopping z beljeno steno kamina. Bi bilo bolje samo to obrobo vložka obleči z 2cm kamnom? Prekriti celotno ploščo s tanko kamnito ploščo? Izvedba cele plošče v kamnu pa predvidevam da je cenovno prehuda. Bi mi bila pa najlepša.

Od kurišča gor bi pozidal (polepil, vijačil) z Grenaisol ploščami. Alternativa je dvojni negorljivi knauf z nekakšno dodatno izolacijo. Čez mrežica in zaključni sloj (ne poznam materialov).

Vrstni red izvedbe:
Sedaj sem v fazi inštalacij, v roku 2 mesecev se delajo ometi. Naredim ta spodnji zidani/betonski del do kurišča po ometih ali bi ga izvedel že prej? Bi delal vse skupaj kasneje celo na sam estrih? Kdo pomisli na kake pluse, minuse?

Vesel bom, če si bo kdo vzel čas in mi odgovoril na vsa vprašanja, torej:
1. naslanjanje na robček da/ne,
2. izvedba, statika, materiali, pokanje,
3. vrstni red izvedbe.

Hvala
Sam sem napravil tako, da sem grenaisol plošče naslonil na rob. Drugače ne vem, kako bi izvedel to... Po celi sezoni kurjenja nobenih težav. Grenaisol plošče so mi hkrati bile super - glede montaže, zelo enostavno.

Vse skupaj sem postavil na estrih. Sem pa delal adaptacijo, kjer so ometi že bili. Ni pa bilo estriha oz sem ga delal na novo. Pod kamin seveda nisem dal talnega gretja, tudi ne stirobetona pod estrih. Na ploščo po celotin površini kamina sem dal 2 cm stirodur in sorazmerno debelejši estrih kot drugod. Sicer po mojem ni narobe nič, če se vse skupaj pripravi tudi pred estrihi in ometi...

Glede drugega vprašanja težko razpravljam, nisem strokovnjak. Vsekakor svetujem previdnost. Glede na toploto izstopajočega zraka pri zgornji reži mora biti po mojem na vsak način napravljen dvojni strop, po možnosti napolnjen z izolacijo...
Raje bi tudi zaradi pomanjkanja časa delal vsaj po ometih.

Na vrhu pa v vsakem primeru dvojni strop, kot bo tudi drugod. Izolacija, parna zapora, knauf, oz. v primeru kamina spet še zgoraj grenaisol.
Pod kaminom ne bo talnega, vseeno pa bi pod estrih dal nekaj izolacije. Drugod bo cca 8cm, tukaj bi vseeno dal 5 pa mogoče stirodur namesto stiropor.
zadaj -utility:

[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/3R/pE/1qAVKav8/438804951595845617181750unichr("46")jpg[/img]

[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/3H/mf/26Qdx0g3/445145984933025078528885unichr("46")jpg[/img]

spredaj -dnevna:

[img]httpunichr("58")//shraniunichr("46")si/f/3i/Jq/1EZPIMAO/img20181020092752-1unichr("46")jpg[/img]
1 2 3 4 5 6
Iskanje po temi