PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Obzidava kotnega kaminskega vložka

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pozdrav!

Mislim, da sem prebral vse temo na temo obzidave kamina na tem forumu in si pridobil dovolj informacij, da se tega lotim sam (razen dimnika, tega ne bom sam). Nečesa pa še zmeraj ne vem, zato prosim za pomoč.

Končna podobo naj bi izlgedala nekako tako:

[img]httpunichr("58")//ortopedija-mbunichr("46")si/Izris11unichr("46")jpg[/img]

Kaminski vložek bo pa tale:

[img]httpunichr("58")//wwwunichr("46")edilkaminunichr("46")com/media/prodotti/Immagini/fc_wi201unichr("46")jpg[/img]

[img]httpunichr("58")//ortopedija-mbunichr("46")si/edilkamin1unichr("46")jpg[/img]

Plan je sledeč:
- pod kaminskim vložkom siporeks, nanj bodisi neka marmorna plošča bodisi siporeks, obložen s keramičnimi ploščicami
- zgoraj Grenasiol plošče.
- vmes pa polica iz lesa/plošče oblečene v imitacijo lesa oz. keramiko

In zdaj glavno vprašanje: kako rešiti izdelavo police z vidika statike?

In še: na zadnji sliki sem z zeleno puščico označil zavihek, kie poteka po obeh straneh nad kuriščem - ali se na to smejo nasloniti Grenasiol plošče? Verjetno že, nekam jih je treba? Sicer te plošče naj ne bi bile vi direktnem stiku s samim kaminskim vložkom, torej to črno pločevino, kajne?

Hvala za odgovore/mnenja/pripombe.
Če je tole toplovodni vložek, potem bo potrebno veliko več prostora okoli pri obzidavi, pa potrebno bo tudi pustiti nekje dostopno mesto za primer, da kaj pušča ali je treba zamenjati. Lahko ob strani narediš vratca ali pa narediš luknjo v zid zadaj, če je od tam dostopno.

Preklado zgoraj pa bi bilo potrebno najprej izdelati iz enega kosa, ga na vogalu ojačati in potem pritrditi tudi na oba zida levo in desno.

Pa nekako moraš še rešiti dovod zraka odspodaj (če prav vidim priklop).
Ne bo toplovodni, navaden sevelni, kot estetski dodatek k talnemu ogrevanju.

Dotok zraka imam rešen, kot treba, od spodaj.

Kako si pa mislil to s preklado? Jo lahko naslonim tudi na tista dva profila na obeh straneh nad kuriščem (sem označil z zeleno puščico)? S čim ojačati na vogalu? Verjetno je bolje, če ta polica ni lesena?
Lahko pa preklado narediš iz 2 kosov ki so povezani med seboj, z nosilcem, ta nosilec pa privežeš na ustrezno zaljo, nosilec, ali navojno palico in jo privijačiš v strop (vsaj 2x) ali steno ,pod dolocenim kotom. Pri steni pa vgradiš v steno in z nosilcem ustrezno pritrdiš.

Ali pa od Aleša vatianta, kakor bo zate lažje

, narediš kalup in zaliješ z betonom, dodaš seveda železo in nosilce za pritrditev !!. In pritrdis v steno na vsaki strani

Na koncu oblečes z lesom , ali kaj ti srce poželi
Kaj zaen vložej je tole?
Edilkamin Windo 2
Lepo skico si narisal. Je pa dejstvo, da sam kamin ni mišljen za to varianto. Predlagam, da je ta polica v enem kosu (lahko tudi dva) iz granita, ki je bolj odporen na vročino, ker je tam največja in iz obeh strani vpeta v zid (samonosilna). Dodatno na sam kamin privariš nosilno ploščico v črki L, na katero se bo na vogalu naslonila polica, ali pa na polici narediš režo v debelini te ploščice in se polica gor preprposto natakne. Tako ploščica od spodaj ne bo vidna, vendar v tem primeru je potrebno prvo nataknit in šele potem vpet v zid.
Drugače pa ti spodaj in zgoraj priporočam zračnik, da bo zrak krožil na principu vzgona, če ni prisilnega kroženja z ventilatorjem.
Vprašanje za avtorja: kako velik prostor bo ogreval tale kamin? Ker tole je dovolj za celotno hišo in če ne bo narejenega razvoda vročega zraka, boste imeli v prostoru savno.

Takšna postavitev kot je na skici, bo ob gorenju nevzdržna za ljudi, ki bodo sedeli za mizo.

Pa še en praktičen nasvet: tisti prostor za drva spodaj samo v primeru, da uživaš v plazenju in čepenju na kolenih, ker bo tam ogromno smeti, pepela in umazanije, ki jo bo potrebno čistiti vsak dan. Predlagam rešitev za drva ob kaminu levo, če imaš desen vogal v steklu.

Pa kot vidim po skicah je tale vložek mogoče naročiti z že izdelano obzidavo - obloga LIFE: <!-- m --><a class="postlink" href="http://www.edilkamin.com/en/caminetti_moderni/caminetto_life.aspx">http://www.edilkamin.com/en/caminetti_m ... _life.aspx</a><!-- m -->

Če si odločen za ta vložek, potem vzemi komplet vložek in oblogo, ki jo na hitro samo sestaviš. Poceni variante tukaj ne pridejo v poštev. Poceni in kamin ne gresta skupaj, sem to napisal že stokrat.

Pa glede na težo samega vložka, ki presega 300kg (plus potem še vse ostalo zraven, kar pomeni težo okoli 400kg), je dobro oz. priporočljivo, da je estrih/beton pod kaminom okrepljen z železno mrežo, drugače ti bo počil po celi sobi, sploh ker je v vogalu.
Aleš.h sem tud jaz hotel komentirat da zdraven kamina nebo mogel nobeden normalno sedet, ampak sem se zadržal komentarja.Ker avtor ni povedal ali bi imel kamin za okras, romantiko ali primarno ogrevanje. Če gre le za 5x letno kurjavo, je komot tako izvedba. Za primarno gretje pa definitivno ni ok. Pa puštrček zdraven kamina?Edino za mačno, al pa mojga psa ki se rad nastavlja kaminuSmile
Hvala za pomisleke. Prosim z vsemi na dan, zdaj še ni prepozno Smile

Torej še enkrat in dodatni podatki:
- primarni vir ogrevanje je talno na TČ
- kamin se bo zakuril recimo ob vikendih in tu in tam, za gušt
- prostor, v katerem bo, je velik nekje dobrih 70 km2 - jedilnica, dnevna, kuhinja v enem
- prostor bo tudi prezračevan z rekuperacijsko napravo
v prostoru sta dve panoramski okni, tik ob njem fiksno (se ne odpira) 3x2,3m. Poleg tega je še eno 4,2x2,3m, kjer je izhod na teraso.

Razvodov po hiši nisem imel v mislih, saj je cela hiša ogrevana talno in tega ne potrebujem. Je to napaka?

Prilagam še dva izrisa (pardon za artefakte v stenah).

[img]httpunichr("58")//ortopedija-mbunichr("46")si/Izris2unichr("46")jpg[/img]

[img]httpunichr("58")//ortopedija-mbunichr("46")si/Izris3unichr("46")jpg[/img]
ok, zdaj me pa skrbi, da bo prevroče. To sem sicer itak mislil, da bo, ker bo pač prostor topel že zaradi talnega...je pa res, da imam v prostoru veliko panoramsko okno, ki ga lahko odprem, če bi res bla taka savna?

Ali naj steni (zunajnji) za kaminom izoliram s ploščami? Ali bo zaradi tega samo še bolj vroče znotraj?
Nisi odgovoril ali je estrih pod mestom za kamin ojačan strukturno ali ne. Ker bodo problemi, še hujši problemi, če je spodaj še talno!

Pa še enkrat: zraven kamina pri mizi ne bo mogel sedeti absolutno nihče, ker se mu bodo topila oblačila, če boš kuril na polno. Pri gorenju bo lahko kdo sedel na razdalji 2-3 metre, pa še potem bo čez čas preveč vroče.

Moj nasvet bi bil postavi en 4-5 kw kamin (nikakor pa ne 12kw!) na tisto steno kjer imaš zidake in ločuje kuhinjo in dnevni prostor, nabaviš lahko običajnega panorama brez stekla na vogal (veliko cenejši). Prav tako dobro premisli o tistem predelu za drva spodaj, tam bo vedno in stalno umazano. Zaradi kroženja zraka pa bo ta umazanija tudi stalno potovala po tem prostoru - recimo, odpreš vrata kamina in potegne takoj pepel in svinjarijo navzgor ter jo pošlje z vročim zrakom povsod okoli.

Če mi ne verjameš okoli vročine, pridi k meni v Prekmurje, ti zakurim 12kw in se postavi pred njega, s tem, da ni na vogal ampak panorama 70cm.

Pa še to: kamor bo "sijal" plamen po tleh, bodo tla močno segreta. Da ne bi imel slučajno zaradi tega kakšne težave s talnim (vkolikor so notri kakšni senzorji temperature ali kaj takšnega).

Steklo nima veze, saj imaš verjetno 2 ali 3 zasteklitev. Je pa neumno najprej kuriti, da bo toplo in potem odpirati okna, ker je prevroče ...
Estrih še sploh ni narejen. Na mestu, kjer je predviden kamin, ne bo cevi za talno ogrevanje (koliko okoli svetujete, da naj jih ne bo?). Bom pa upošteval nasvet in estrih ojačal. Bi bilo dobro med estrih in kaminski vložek dati še kakšno izolacijo, ravno zato, da se ne greje preveč in vpliva na talno gretje? Eno tole grenasiol ploščo?

Sem razmišljal tudi o drugih opcijah postavitve, sprva sem imel v mislih panoramskega ob tistem kratkem zidu, vendar bi mi vzel preveč prostora v globino dnevne sobe za prehod med sedežno garnituro do terase, kar bo kar frekventen koridor...

Hja, ne vem, kaj naj s tem. Tisti 4-5kw kamini mi preprosto niso tako všeč...v ta dolg prostor bi mi veliko bolje estetsko sedel ta podolgovat...ga pač ne bom kuril na polno? :roll: Oz vsaj, dokler se bo sedelo pri mizi ne...ob premiku pred TV pa menda ne bo tak problem...?
Ni tako hudo. Pravilno je treba dozirat kurjenje. Pri teh izolacijah, ki jih imate tako nesmete pretiravat. Jaz imam sedežno manj kot 1,5 metra stran, pa ni tako hudo, tudi ko kurim na polno. Pod kaminom je potrebno dati polni estrih brez izolacije in z diletacijo. Je pa sama lokacija kamina malo hecna. Idealno je, da se nahajajo nekje sredi prostora, v tvojem primeru na tisti steni iz cigla., da je toplota bolj enakomerno razporejena tudi po drugih prostorih.
Citat:Bi bilo dobro med estrih in kaminski vložek dati še kakšno izolacijo, ravno zato, da se ne greje preveč in vpliva na talno gretje?
Pod samim kaminom ne bo nič vroče, bo pa vroč predel meter in dva okoli (mogoče več, odvisno kako kuriš).

Izolacijo daš povsod po tleh, tukaj boš moral edino opozoriti estriharje, da dajo spodaj XPS, ki bo zdržal to kilažo. EPS na tem mestu ne bo v redu zaradi teže samega vložka. Pa obvezno diletacije, kot že omenjeno.

Citat:Sem razmišljal tudi o drugih opcijah postavitve, sprva sem imel v mislih panoramskega ob tistem kratkem zidu, vendar bi mi vzel preveč prostora v globino dnevne sobe za prehod med sedežno garnituro do terase, kar bo kar frekventen koridor...
Glej, v takšnih primerih vzameš tunelskega in ga inkorporiraš v zid (s pravilno statiko, če je ali ni nosilen). To bi bilo zate idealno, pogled na kamin pa bi imel in v dnevni in v kuhinji, plamen bi videl pa skozi steno. Recimo, da izgubiš potem na vsaki strani 20cm, nič več.

Citat:ga pač ne bom kuril na polno?
Lahko, samo potem upoštevaj, da bo steklo hitro črno in umazano in boš čistil vsakič, ko boš zakuril. Pri kotnem je še toliko bolj zajebano čiščenje ... In ja, steklo se bo umazalo ne glede na to ali imaš tak ali onak sistem proti mazanju stekla, ki je itak samo bulšit za to, da za 300€ dvignejo ceno vložka Wink
1 2 3 4 5 6
Iskanje po temi