PodSvojoStreho.net Gradnja in obnova Energijski viri Vaillant TČ

Ocena teme:
  • Glasov: 0 - Povprečje: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Pri meni je TČ enofazna 8 kw arotherm, pancerke pa 3x20. Poraba skupne hišne elektrike 1.272€ za eno leto. Še neizolirana hiša,kjer je vse na elektriko. Bojler 200l Lentherm, 70 m2 talno, 50 m2 radiatorji. Ne spremljam porabe tč posebej čeprav je na notranji enoti to možno. Imamo dvotarifni števec in do 12/2016 ECE pogodbo za tč na e-račun. Sem pa toplotni izmenjevalec kupil posebej in ga sam izoliral po montaži.
Potem si OČ tudi posebej montiral? Kako je z garancijo, glede na to da ni originalen izmenjevalec.
Za talno je klasična Grundfos za radiatorje pa Grundfos Alpha. Za garancijo nisem spraševal,ker vem da zadeva kot komplet dela. Kot sem že omenil v nekem postu sem mal iz foha ,čeprav stare šole.( taki mislimo,da smo najbolj pametni Big Grin ) Razlika je samo,da nisem vzel VWZ MWT 150 z ceno 629,00€ brez davka ampak je zadeva malo prirejena.
Dobr si uštimal, saj v tem modulu itak ni drugega kot izmenjevalc+pumpa. Koliko ceneje te je pa prišlo?
429,00€ brez ddv
Idea
Originalen izmenjevalec + pumpa 470eur netto +ddv. Licno zapakiran v izolativno ohisje. Plug an play Meni se ne splaca svojga delat.
Tudi jaz svojega nisem delal. Črpalko sem že imel zato je bilo potrebno samo obleči izmenjevalec. Res pa vse skupaj ni v enem box-u kot je original.
pozdravljeni fantje
imam izziv za vas Smile

imam dilemo pri izbiri TČ in sicer izbiram med:
VAILLANT aroTHERM VWL 155/2 A 400 V, 14,5 kW
Mitsubishi HI Hidro, HMS140V2/FDCW140VNX-A, 16kW
Toshiba ESTIA, HWS-P1104HR-E, BOJLER LAM 320L+el.grelec , 11kW

karekteristike hiše:
fasada: 8cm kamena volna
okna in vrata: polovico plasična 2 slojno zasteklitev, polovica bo 3 slojno steklo, vhodna vrata zamenjana
izolacija proti strehi/podstrejšje: izolacija je na plošči XPS 300, debelina 12 cm
ogrevana površina: na 21-22 stopinj, ogrevane so dve etaže cca 230m2,
dodatno ogrevanje: pritličje = kamin 12kw in ga redno kurimo, zgornje nadstropje = štedilnik na drva, to tašča občasno zakuri, da speče domač kruh :lol:
trenutna poraba olja: cca2400 l (ogrevanje in priprava sanitarne vode)
Najprej mi je za Toshibo trgovec rekel, da mi bo dovolj 11kW, vendar ne vem če bo OK, ker vsi ostali so rekli vsaj 14 oz 16kW. resnično bi rad še vaše mnenje, ker samo na COP vrednost ne bi kupoval TČ.
- v bistvu me zanima ali bi bila Toshiba 11kW res dovolj
- katera ima boljšo tehnologijo
- vzdržljivost in upravljanje

kar so cene v razponu 600 eur med najcenejšo in najdražjo, mi trenutno ni poglavitna cena, ker na 15-20 let je čist vseeno, važno je da bo delala zanesljivo.

lp
Martin
Odvisno na kaj bi rad imel projektirano TČ. Ali na monovalentno delovanje, torej da ti pokrije vse potrebe brez uporabe kamina + elektro grelnikov ali na bivalentno. Do izračuna lahko prideš preko porabe energenta in ocenjenega izkoristeka peči (olje+drva) ali z izračunom izgub skozi ovoj.
Kamin je dodatek, ki ga lahko uporabljaš vsaki dan ali pa celo zimo nič. Kakor se ti da, oz. imaš drv na razpolago. Imam identično izolacijo, za cca .140m2 11 kw mašino. Tako, da vsekakor brez razmišljanja 14,5 kw Vaillant.
Nekako se mi zdi da smo pred časom imeli že več tem na podobna vprašanja in se je vedno prišlo do zaključka da med 11,14 in 16 kW tč (dvoventilatorske tč) ni same bistvene razlike pri grelni moči pri nižjih temperaturah. Te so pa tudi dejansko bistvene in za uporabnika pomemben podatek, saj ti ne pomaga 16kW grelne moči pri +7C zunanje temperature, ker takrat potrebuješ recimo da 4kW. Če imajo vse tri podobno grelno moč pri -14C zunanje temperature je pa tudi odgovor jasen.
Ampak tukaj gre za 3 različne TČ, različnih firm. Je treba pogledat podatke, če obstajajo, kako se obnašajo pri različnih pogojih. Če se ne motim, ima Vaillant za vsako moč različen uparjalnik, torej so dejanske razlike tudi pri nizkih temperaturah.
Ja seveda je treba po tehničnih podatkih izbrskati podatke grelnih moči za vsako od teh tč posebaj. Ni pa nujno da bo tak podatek zelo enostavno najti. Ko sem sam iskal podatke za 8kw tč sem pri mnogih rabil precej časa da sem našel prave uporabne tabele.

..tabele recimo v takšni obliki:
[img]httpunichr("58")//optimizillaunichr("46")com/files/2np3n794f57wfzfr/o_1bgd6a8d01eej13ah19s12gcg96a/original-ta2bunichr("46")JPG?la6f[/img]
malcek Napisal:Toshiba ESTIA, HWS-P1104HR-E, BOJLER LAM 320L+el.grelec , 11kW
ostalo niti gledal ne bi_poštenega/sposobnega monterja še rabiš in to je to
1 ... 3 4 5 6 7 ... 13 Pojdi na stran 
Iskanje po temi